Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Mikro pęknięcia kloszy lamp LED

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Mikro pęknięcia kloszy lamp LED

Postprzez Irisar » 16 listopada 2018, 17:22

Witam. Jestem posiadaczem Leona od roku. Jakiś czas temu zauważyłem, że gdy spojrzy się na lampy z boku widać w środku struktury klosza mikropęknięcia. Raczej wykluczyłem opcję kurzu ponieważ wszystkie są w formie pionowych kresek. Lampa od strony kierowcy ma ich więcej. Patrząc na auto od przodu lampy są przejrzyste. Nigdy nie myłem auta gdy było nagrzane od słońca, na myjni automatycznej czy szczotkami, więc tą możliwość też wykluczyłem. Autko nigdy nie miało stłuczki i innych tego typu niespodzianek. Czy to może być wada fabryczna lamp? Jest jakaś opcja rozwiązania problemu przy użyciu gwarancji? Może ktoś też spotkał się z takim problemem. Podrzucam kilka fotek. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Irisar
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Mikro pęknięcia kloszy lamp LED

Postprzez Pik » 16 listopada 2018, 20:42

Wg mnie to są ślady po formie w której klosze są tłoczone, a nie pęknięcia.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez maciek89 » 16 listopada 2018, 20:52

O gwarancji to zapomnij. Wg. ASO i importera Seaty nie mają gwarancji na większość rzeczy, a w przypadku takiej pierdółki nie ma o czym mówić. Gwarancja jest teoretyczna, mój ostatni nowy VAG...
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez sdss » 16 listopada 2018, 20:53

maciek89 napisał(a):O gwarancji to zapomnij. Wg. ASO i importera Seaty nie mają gwarancji na większość rzeczy, a w przypadku takiej pierdółki nie ma o czym mówić. Gwarancja jest teoretyczna, mój ostatni nowy VAG...

Czego Ci nie uznali?
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez 19dawid91 » 16 listopada 2018, 21:15

Może że mną coś nie tak ale ja nie widzę żadnych pęknięć.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez Irisar » 16 listopada 2018, 21:24

Pik napisał(a):Wg mnie to są ślady po formie w której klosze są tłoczone, a nie pęknięcia.

Wcześniej nie były widoczne a teraz jak spojrzysz z boku to przejrzystość klosza spada praktycznie do zera.
Ciężko to szczegółowo zobaczyć na zdjęciach. Poza tym lepiej widać przy to "uszkodzenie" przy światłach mijania tylko, że do potrzeb zrobienia zdjęcia odpaliłem tylko postojówki żeby aparat to ogarnął

Niedawno jak byłem na SCP pierwszy i ostatni raz (póki co) widziałem jak parują mi lampy... Też nie wiem czemu. Może tu jest winowajca ?

Obrazek
Obrazek
Irisar
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 16 listopada 2018, 21:26

sdss napisał(a):
Czego Ci nie uznali?

Nie chce mi się wymieniać, bo trochę tego jest, a lista jest otwarta. :D Czekam wciąż na werdykt, czego jeszcze mi nie uznają, a co jednak uznają po negocjacjach. Niestety w przypadku assistance laweta zabiera auto do najbliższego ASO, jeszcze nie piszę którego. W tym temacie póki co muszę powiedzieć, że obsługa żenująca, a jak kiedyś za kilka tygodni będzie po wszystkim to pewnie tu opiszę dokładnie, bo może być naprawdę ciekawa historyjka.

A co do parowania to przynajmniej tutaj mój Leon jest inny niż większość i pomimo upływu 3 lat i słusznego przebiegu zero parowania bez względu na warunki.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Irisar » 16 listopada 2018, 21:34

maciek89 napisał(a):Nie chce mi się wymieniać, bo trochę tego jest, a lista jest otwarta. :D Czekam wciąż na werdykt, czego jeszcze mi nie uznają, a co jednak uznają po negocjacjach. Niestety w przypadku assistance laweta zabiera auto do najbliższego ASO, jeszcze nie piszę którego. W tym temacie póki co muszę powiedzieć, że obsługa żenująca, a jak kiedyś za kilka tygodni będzie po wszystkim to pewnie tu opiszę dokładnie, bo może być naprawdę ciekawa historyjka.

Ja też robię listę i się wybieram. Między innymi znaczek od bagażnika który przestał wracać na swoją pozycję. Prujący się fotel po 30tys. przebiegu. Luźna lampa z lewego tyłu (źle przykręcona) pewnie by uniknąć tych pękających kloszy więc dali słabiej, i wiele innych.

Co ciekawe nauczyłem się też bugować ustawienia klimatyzacji. Jeśli się wciśnie przycisk "setup" zanim radio do końca zaskoczy to dopóki "twardo" się nie zgasi dopóty nie da się wejść w te opcje.
Irisar
Stella
Stella

Postprzez kamdz » 17 listopada 2018, 11:24

Irisar napisał(a):znaczek od bagażnika który przestał wracać na swoją pozycję

też to mam :/ tylko, że kupiłem auto używane ściągnięte i nie mam gwarancji, orientujesz się może jaki byłby koszt naprawy tego?
kamdz
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon III FR

Postprzez bzykofm » 17 listopada 2018, 11:38

http://seat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=186602

Oczywiście szczegóły budowy innego modelu mogą się różnić, ale zasada działania zamka jest taka sama :-)
sorki za OT :-D
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez bmelon » 19 listopada 2018, 18:24

U mnie jak na razie wymienili wszystko, choć czasami używałem siły argumentów.

1. Usunięto wadę ubytku płynu chłodniczego.
2. Wymieniono dwa tylne światła - ułamane zaczepy.
3. Wymieniono światło stop w klapie bagażnika.
4. Wyminono pęknięte panele wyświetlające temperaturę w klimatyzacji.
5. Wymieniono gumowe dywaniki.

A propos mikropęknięć na światłach, też ostatnio to zauważyłem, jest kilka pęknięć, jednak nie będę zgłasza na gwarancji bo się skończyła, poza tym mogły powstać od uderzeń kamieni.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez tomek__1990 » 7 września 2019, 16:37

Cześć, odkopię temat :-)

Jakiś czas temu, prawdopodobnie kamyczek na autostradzie uszkodził lewą przednią lampę. Pęknięcie widoczne na zdjęciach.
Zauważyłem, że gdy jest mokro to lampa strasznie zaczyna parować, tak gdzieś do połowy wysokości. Podejrzewam, że jest to właśnie spowodowane tym pęknięciem i woda dostaje się do środka.

W jaki sposób najlepiej i czy w ogóle da się to "zespawać" tak żeby woda się nie lała do środka?

Z góry dzięki za pomoc.

ObrazekObrazek
tomek__1990
Stella
Stella

Auto: Leon 3 Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez piotrek233 » 8 września 2019, 09:41

JA bym podjechał do firm gdzie obklejają lampy folią bezbarwną, może obklejenie pomoże.. Ewentualnie delikatnie zalać super glu, estetycznie pewnie nie będzie, najlepiej wymienić lampę..
piotrek233
Signo
Signo

Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez SCh » 8 września 2019, 09:54

Można by spróbować zalać ten ubytek żywicą transparentną odlewniczą a te zarysowania spolerować tlenkiem ceru.
A żywice to bym kupił o niskiej lepkości, wymieszał przelał do małej strzykawki z igła i dozował.

Albo prościej w takie coś sie pobawić:
K2 GLASS DOKTOR czy inną chemię?
SCh
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Seat
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez tomek__1990 » 8 września 2019, 11:52

OK, dzięki za rady.
Też miałem w planie zalać to jakimś klejem bezbarwnym. Tutaj żywica wydaję się być najlepszym rozwiązaniem - spróbujemy

BTW: K2 Glass Doktor, jak nazwa wskazuje to chyba raczej do szklanych rzeczy się nadaję? :wink:
tomek__1990
Stella
Stella

Auto: Leon 3 Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez piotrek233 » 8 września 2019, 19:30

SCh napisał(a):Można by spróbować zalać ten ubytek żywicą transparentną odlewniczą a te zarysowania spolerować tlenkiem ceru.

Tlenek ceru używa się do szyb/szkła a leon ma klosze z tworzywa, wiec tylko papiery wchodzą w grę a koniec polerowanie
piotrek233
Signo
Signo

Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez kubenso84 » 13 września 2019, 13:20

Irisar napisał(a):Witam. Jestem posiadaczem Leona od roku. Jakiś czas temu zauważyłem, że gdy spojrzy się na lampy z boku widać w środku struktury klosza mikropęknięcia. Raczej wykluczyłem opcję kurzu ponieważ wszystkie są w formie pionowych kresek. Lampa od strony kierowcy ma ich więcej. Patrząc na auto od przodu lampy są przejrzyste. Nigdy nie myłem auta gdy było nagrzane od słońca, na myjni automatycznej czy szczotkami, więc tą możliwość też wykluczyłem. Autko nigdy nie miało stłuczki i innych tego typu niespodzianek. Czy to może być wada fabryczna lamp? Jest jakaś opcja rozwiązania problemu przy użyciu gwarancji? Może ktoś też spotkał się z takim problemem. Podrzucam kilka fotek. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolega z turcji regenerował już nie jedne takie lampy, papierki wodne 300,400,660,800,1000,1200,1500,2000,3000 nastepnie Meguiars plastx i folia 3m do zabezpiezcenia.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/uDq ... eR8XRBMcRx
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/_iZ ... s_F33pUbUG
kubenso84
Stella +
Stella +

Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Krzyzak » 13 września 2019, 20:36

Nie spotkałem papierów wodnych o gradacji niższej niż 1000. Poza tym z mojego doświadczenia wynika, że wystarczy zacząć od 800, potem 1500 i na koniec 2000. Bo 2500 to już strasznie się sypie i odpada - wszędzie (w tym na lakier jeśli jest odsłonięty) cieknie ścierniwo.
Na koniec maluję lakierem z utwardzaczem - 2 warstwy w odstępie 15 minut (mokre na mokre). Folię się dość ciężko nakłada bo trzeba ją kurczyć opalarką.
Krzyzak
Sport
Sport

Silnik: benzyna 1.4

Postprzez kubenso84 » 13 września 2019, 22:43

Z APP mają na pewno wodny 400, no ale może masz rację i wystarczy zacząć od 800, jak znajdę czas to też się tym zajmę bo u mnie powoli też to wyłazi.
kubenso84
Stella +
Stella +

Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne