Wydaje mi się, że największy wpływ na głośność Leon FR mają opony. FR wychodził na pewno na Bridgestone Turanza, Potenza, Pirelli P7 Cinturato (takie mam ja) i którychś Michelin (nie pamiętam dokładnie). Biorąc pod uwagę szerokość opony, jej szum musi mieć wpływ na ogólną głośność i teraz pewnie w zależności od tego, jaką kto ma oponę, tak będzie miał głośno w środku.
U mnie na przykład, na Pirelli, słyszę głównie opony. Przy 140-150 km/h na autostradzie (codziennie tak dojeżdżam do pracy) silnika nie słyszę w ogóle, szum powietrza jest dość cichy, za to szum opon jest najgłośniejszy (powiedziałbym nawet, że dość znaczny). Mimo wszystko na autostradzie samochód jest cichszy niż np. moja poprzednia Laguna II 1.9 dCI. W Lagunie opon (205/55/16) nie słyszałem wcale. Ale za to silnik był głośny i przede wszystkim szum powietrza najbardziej przeszkadzał.
Vampire1984 pisze, że u niego na Potenzach słychać silnik i szum powietrza, a nie opony. To zupełnie inne wrażenia niż u mnie.
Dlatego może pisząc o głośności, niech każdy pisze przy okazji jakie ma opony i wtedy pewnie uda się znaleźć zależność, a i przy okazji sposób na przyszłość, na poradzenie sobie z tym problemem.
Ja już wiem, że Pirelli jest głośne i jak będę zmieniał, kupię pewnie coś innego. W tej klasie opon przyczepność i tak będzie zbliżona, a podejrzewam, że po wyeliminowaniu/zmniejszeniu szumu względem Pirelli, autko zrobi się dla mnie cichutkie.