Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

głosność w aucie...

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: głosność w aucie...

Postprzez szczeslaw » 17 czerwca 2014, 09:16

Wydaje mi się, że największy wpływ na głośność Leon FR mają opony. FR wychodził na pewno na Bridgestone Turanza, Potenza, Pirelli P7 Cinturato (takie mam ja) i którychś Michelin (nie pamiętam dokładnie). Biorąc pod uwagę szerokość opony, jej szum musi mieć wpływ na ogólną głośność i teraz pewnie w zależności od tego, jaką kto ma oponę, tak będzie miał głośno w środku.
U mnie na przykład, na Pirelli, słyszę głównie opony. Przy 140-150 km/h na autostradzie (codziennie tak dojeżdżam do pracy) silnika nie słyszę w ogóle, szum powietrza jest dość cichy, za to szum opon jest najgłośniejszy (powiedziałbym nawet, że dość znaczny). Mimo wszystko na autostradzie samochód jest cichszy niż np. moja poprzednia Laguna II 1.9 dCI. W Lagunie opon (205/55/16) nie słyszałem wcale. Ale za to silnik był głośny i przede wszystkim szum powietrza najbardziej przeszkadzał.
Vampire1984 pisze, że u niego na Potenzach słychać silnik i szum powietrza, a nie opony. To zupełnie inne wrażenia niż u mnie.
Dlatego może pisząc o głośności, niech każdy pisze przy okazji jakie ma opony i wtedy pewnie uda się znaleźć zależność, a i przy okazji sposób na przyszłość, na poradzenie sobie z tym problemem.
Ja już wiem, że Pirelli jest głośne i jak będę zmieniał, kupię pewnie coś innego. W tej klasie opon przyczepność i tak będzie zbliżona, a podejrzewam, że po wyeliminowaniu/zmniejszeniu szumu względem Pirelli, autko zrobi się dla mnie cichutkie.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Vampire1984 » 17 czerwca 2014, 09:27

Ogólnie opony Pirelli są głośne i to wiadomo od dawna. Szybko się też zużywają, ale uważam że są to jedne z najlepszych wg mnie opon na taką lekko sportową jazdę. Ja silnik już słyszę od 2.5-3 obrotów, nie ważne na jakim biegu:)Ale ucho akurat mam dobre:)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez szczeslaw » 17 czerwca 2014, 15:06

Nie no, silnik to ja też słyszę - nawet niżej niż te 2500 RPM ;) Ucho też mam dobre ;)
Co nie zmienia faktu, że silnik nie jest głośny, a moje Pirelki zagłuszają go przy prędkościach autostradowych. Silnik słychać przy niższych prędkościach.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

wyciszenie DSG - szumy

Postprzez mmot » 26 czerwca 2014, 22:17

po pierwsze: uwielbiam to auto :)

mam pytanie do posiadaczy DSG.
Przy zmianie biegów przy [wyłączonym audio oczywiście] słychać w okolicy drążka szumy.
Nie są to jakieś mechaniczne i niepokojące dźwięki ale ewidentnie słychać jak sprzęgła pracują i szykują nowy bieg.
Trochę mnie to czasami irytuje w sumie.

Czy u was też to słychać i mam sobie dać spokój?

Może to wina za dobrego wyciszenia zawieszenia ;)

SEAT Leon FR 1.8 DSG

Pozdrawiam

używamy szukajki - edit chlorek
mmot
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 3 FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Vampire1984 » 27 czerwca 2014, 14:50

Chciałem sprostować błąd, jeżdżę nie na potenzach, a turanzach ER300 i wszystko co pisałem, że są bardzo ciche, tyczyły się modelu ER300. Przepraszam za błąd.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez daniel28 » 27 czerwca 2014, 20:23

Dunlop sport max i po problemie :-) polecam te opony 215/45/17 . Praktycznie nie słychać , jedynie po deszczu jest strasznie,są to miękkie gumy więc trochę się poddają na zakrętach. Dla porównania napisze od których są cichsze
- pi zero
- contact 5
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez pietrek86 » 28 czerwca 2014, 16:54

daniel28 napisał(a):Dunlop sport max i po problemie :-) polecam te opony 215/45/17 . Praktycznie nie słychać , jedynie po deszczu jest strasznie,są to miękkie gumy więc trochę się poddają na zakrętach. Dla porównania napisze od których są cichsze
- pi zero
- contact 5

Oj tu się z kolegą nie zgodzę że są głośne i tak dalej ja posiadam te same opony tylko 225/45/17 i nie mogę na nie złego słowa powiedzieć są bardzo ciche jak na 225 zresztą piszą to w każdym możliwym teście tej opony na mokrym czy na suchym sprawują się celująco nawet przy wyższych prędkościach. Co do poddawania się na zakrętach tam nie ma co się poddawać one są zbyt niskie i sztywne na rantach dodatkowo dochodzi ochrona rantu felgi co sprawia że opona jest jeszcze bardziej sztywna. Wiem co mówię sam osobiście zakładałem u siebie oponki na alufelgi i łatwo nie było :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne