Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Fotelik Isofix do Leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Fotelik Isofix do Leona

Postprzez dudek_jd » 25 sierpnia 2020, 09:55

sawer napisał(a):Uwierz mi, że jak masz wierzgające się 11 kg w każdej ręce do podniesienia czasami na 3-cie piętro po wąskich schodach (u teściów) to walka o każdy kilogram ma znaczenie..

ja wnoszę na drugie i to na codzień ;) Mój młody na 9kg i całe szczęście w nosidle to jest spokojny. Jest jeszcze opcja nosidełka/chusty i wkładać/wyciągać malca przy aucie, ale idzie jesień i to raczej wtedy średnia opcja.

Ja mam nosidło BeSafe Izi-Go modular a następny od razu wziąłem w zestawie iZi Modular i-size chyba, to zaraz mnie będzie czekała przesiadka i zobaczymy jak ten drugi będzie się sprawował, jak będzie niewygodnie wsadzać to jest w planach wymiana auta na takie z drzwiami suwanymi.

ST_Leon napisał(a):Dziecko mam spore więc i siłki nie potrzeba jak się takie foteliki trochę ponosi co w dobie pandemii ma swoje plusy.
sama prawda :D czy gondolka na spacer czy nosidło na drogę a najlepiej jedno i drugie :D
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Postprzez ST_Leon » 25 sierpnia 2020, 19:44

taczi napisał(a):
ST_Leon napisał(a):Ja używam Cybex Cloud Z i-Size z bazą Z. Wybrałem taki z dwóch powodów:
1. fotelik jest rozkładany co w przypadku niemowlęcia ma duże znaczenie, noworodek i parumiesięczne dziecko nie może zbyt długo przebywać w takiej pozycji. A jak się rozłoży to pozycja jest prawie leżąca i można wpiąć do stelaża od wózka i np. wjechać tak do sklepu jak ze zwykłym wózkiem.
2. do tej samej bazy jest Sirona Z i-Size a więc jedna baza i dwa foteliki wystarczą do 4 roku życia. Ten fotelik też jest odchylany.
Baza jest obrotowa co ułatwia pakowanie malucha.
Moim zdaniem fotelik wygląda solidnie. Nie jest najlżejszy ale coś za coś. Wolę ponosić nieco cięższy ale nie drżeć o bezpieczeństwo dziecka. Dziecko mam spore więc i siłki nie potrzeba jak się takie foteliki trochę ponosi co w dobie pandemii ma swoje plusy.

Też to mam, i niestety fotelik Sirona w leonie ST ma za bardzo pionowy kąt. Zwróciłem ją i teraz szukam innego fotelika obrotowego z bazą.
Na razie pasuje tylko Besafe izi-turn

Fatalnie. Jeszcze nie jestem na etapie sirony a mam leona st. Czyli nie da się korzystać z tego fotelika?
ST_Leon
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 1.5 TSI
Silnik: benzyna inny

Postprzez sql » 26 sierpnia 2020, 07:59

Ja używam https://ewozki.eu/pl/p/Axkid-Minikid-2. ... Black/3167
Jestem średnio zadowolony - największy zarzut, to gówniane pasy - są tak cienkie, że zawijają się wewnątrz klamer - strasznie mnie to irytuje.
Żona w Astrze ma https://sklep.fotelik.info/maxi-cosi-2w ... estaw.html i takie zjawisko zupełnie nie występuje.
Leon ma ogólnie bardzo głębokie kanapy - pozycja jest zdecydowanie bardziej pionowa, niż w Astrze.
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez krz » 26 sierpnia 2020, 09:16

Mój maluch siedzi w obrotowym Britax-Römer Dualfix i-Size (0-18kg). Troszkę mu głowa opadała przy spaniu w pozycji leżącej jak był mniejszy, ale teraz już jest OK.
krz
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST 1.5tsi dsg
Silnik: DADA 1.5

Postprzez hoozgo » 31 sierpnia 2020, 19:58

Hej, mój młody używa Joie Spin 360 (9-18kg), fotelik obrotowy co jest bardzo wygodne, wygoda wsiadania i wysiadania nie do przecenienia. Na początku jeździł tyłem, ale dość krótko bo jak mu nogi urosły to przestał się mieścić i jeździ do przodu.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
hoozgo
Signo
Signo

Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez sawer » 1 września 2020, 09:32

Właśnie myślę nad obrotowymi jako następnym wyborem.. (teraz używam 2x Avionaut Pixel).
Też przekonuje mnie wygoda no i wiadomo z czasem będą jeździć przodem do kierunku jazdy bo są dość długie i zaczynają nudzić się podczas jazdy;).
Zastanawiam się tylko czy w Leonie FR ST wejdą obydwa bez problemu na tył..
Pewnie najlepiej to podjechać i przymierzyć do jakiegoś sklepu.. Wiadomo też, że mierzyć to najlepiej z dzieciakami..
sawer
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR 180KM
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez KeyZet » 1 września 2020, 10:28

Ja mam Avionaut Pixel i żadnych zastrzeżeń.
KeyZet
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez piorun » 9 września 2020, 08:13

Najlepszy obrotowy fotelik do 18kg jaki przerabaiłem w Leonie ST to Maxi-Cosi Axiss Fix. Można obracać przód/tył nawet w czasie jazdy. Mój najmłodszy jak się mocno darł to jechał przodem do kierunku jazdy, wtedy się uspokajał i zaraz przysypiał, po czym go obracaliśmy i dalej jechał już tyłem. O komforcie wsadzania do fotelka obrotowego to już nawet nie wspominam, bajka.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez tomek176 » 28 września 2020, 14:03

Temat fotelików to temat rzeka. Generalnie warto udać się do wyspecjalizowanego salonu gdzie dopasują foteli do auta. Stanowczo omijać smart belt, używki o niepewniej przeszłości i foteliki za 200zł made in china. Na początek i na dalej najbezpieczniejsze są foteliki tyłem i z tym nie ma dyskusji. W swoim leonie mam Axid Minikid ... koszt ok 1100zl. 4 latka mieści się bez problemu.
tomek176
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 1.5 TSI ST FR

Postprzez ST_Leon » 16 maja 2022, 20:12

ST_Leon napisał(a):
taczi napisał(a):
ST_Leon napisał(a):Ja używam Cybex Cloud Z i-Size z bazą Z. Wybrałem taki z dwóch powodów:
1. fotelik jest rozkładany co w przypadku niemowlęcia ma duże znaczenie, noworodek i parumiesięczne dziecko nie może zbyt długo przebywać w takiej pozycji. A jak się rozłoży to pozycja jest prawie leżąca i można wpiąć do stelaża od wózka i np. wjechać tak do sklepu jak ze zwykłym wózkiem.
2. do tej samej bazy jest Sirona Z i-Size a więc jedna baza i dwa foteliki wystarczą do 4 roku życia. Ten fotelik też jest odchylany.
Baza jest obrotowa co ułatwia pakowanie malucha.
Moim zdaniem fotelik wygląda solidnie. Nie jest najlżejszy ale coś za coś. Wolę ponosić nieco cięższy ale nie drżeć o bezpieczeństwo dziecka. Dziecko mam spore więc i siłki nie potrzeba jak się takie foteliki trochę ponosi co w dobie pandemii ma swoje plusy.

Też to mam, i niestety fotelik Sirona w leonie ST ma za bardzo pionowy kąt. Zwróciłem ją i teraz szukam innego fotelika obrotowego z bazą.
Na razie pasuje tylko Besafe izi-turn

Fatalnie. Jeszcze nie jestem na etapie sirony a mam leona st. Czyli nie da się korzystać z tego fotelika?

Mogę się już odnieść do tego tematu. Zmieniłem fotelik na Sironę i wszystko gra. Przy okazji tej wymiany okazało się, że Młoda jest niezadowolona z jazdy bo już jej było niewygodnie. Po zmianie na większy jak ręką odjął. A co ciekawe wg wskazań producenta to pierwszy fotelik powinien jeszcze na długo jej starczyć.
Potwierdzam wcześniejsze wskazówki - najpierw trzeba podjechać do sklepu i przymierzyć bazę i fotelik. Jeśli do tej samej bazy pasują dwa np. nosidełko i fotelik to trzeba sprawdzić oba naraz. Po wpisie Kolegi "taczi" o Sironie w L. ST obawiałem się, że trzeba będzie kupić nową bazę i fotelik.
Nie wiem jak to u Was wygląda ale u mnie sama baza dociągnięta na max i trzyma jak przyspawana. Pierwszy fotelik (nosidełko) trzymało mocno. Drugi przód-tył trzyma mocno ale jak poruszę na boki to trochę pracuje. W sklepie zapewniano, że to wynik bazy i tak ma być. Ja mam Cybexa ale może w fotelikach innych producentów też jest taki efekt? Jeżeli ktoś ma Sironę to pytanie: czy można jeździć przy pochylonym nieco foteliku (obrócony tyłem)?

-- 16 maja 2022, 21:12 --

Aktualizacja tematu - może się komuś przyda. Mój fotelik Cybex z bazą w używaniu jest wygodny bo baza jest obrotowa. Nosidełko też było ok ale akurat dla mojego dziecka niezbyt wybodne.
Sama baza szybko się brudzi (piasek z bucików, okruchy ciasteczek itd.) i może się zacierać. Poza tym ma chyba jakąś wadę fabryczną i na ten temat sporo w necie. Swoją wymieniałem już na gwarancji.
Znacie może jakąś alternatywę dla Cybexa z obrotową bazą?
ST_Leon
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.5 TSI

Postprzez metzz » 17 maja 2022, 07:04

My zamiast cybexa wybraliśmy britax romera:
https://www.britax-roemer.pl/foteliki-s ... /3022.html
Cenowo praktycznie to samo co cybex z tą różnicą, że baza britaxa pozwala na lepsze dopasowanie do kanapy. Uchwyty isofix są ruchome w płaszczyźnie pionowej, więc baza przylega dokładnie do siedziska. Poza tym samo nosidło ma 3 ustawienia kątowe przez co można fotelik dać albo bardziej w pionie albo na leżąco. Za chwile będę zmieniać na większy bo nosidło zaraz będzie za małe.
Użytkowany bardzo intensywnie przez 10 miesięcy i w pełni spełnił swoje zadanie. Konstrukcja bardzo solidna i budzi zaufanie w kwestii bezpieczeństwa malucha.
metzz
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna turbo inny

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne