ST_Leon napisał(a):taczi napisał(a):ST_Leon napisał(a):Ja używam Cybex Cloud Z i-Size z bazą Z. Wybrałem taki z dwóch powodów:
1. fotelik jest rozkładany co w przypadku niemowlęcia ma duże znaczenie, noworodek i parumiesięczne dziecko nie może zbyt długo przebywać w takiej pozycji. A jak się rozłoży to pozycja jest prawie leżąca i można wpiąć do stelaża od wózka i np. wjechać tak do sklepu jak ze zwykłym wózkiem.
2. do tej samej bazy jest Sirona Z i-Size a więc jedna baza i dwa foteliki wystarczą do 4 roku życia. Ten fotelik też jest odchylany.
Baza jest obrotowa co ułatwia pakowanie malucha.
Moim zdaniem fotelik wygląda solidnie. Nie jest najlżejszy ale coś za coś. Wolę ponosić nieco cięższy ale nie drżeć o bezpieczeństwo dziecka. Dziecko mam spore więc i siłki nie potrzeba jak się takie foteliki trochę ponosi co w dobie pandemii ma swoje plusy.
Też to mam, i niestety fotelik Sirona w leonie ST ma za bardzo pionowy kąt. Zwróciłem ją i teraz szukam innego fotelika obrotowego z bazą.
Na razie pasuje tylko Besafe izi-turn
Fatalnie. Jeszcze nie jestem na etapie sirony a mam leona st. Czyli nie da się korzystać z tego fotelika?
Mogę się już odnieść do tego tematu. Zmieniłem fotelik na Sironę i wszystko gra. Przy okazji tej wymiany okazało się, że Młoda jest niezadowolona z jazdy bo już jej było niewygodnie. Po zmianie na większy jak ręką odjął. A co ciekawe wg wskazań producenta to pierwszy fotelik powinien jeszcze na długo jej starczyć.
Potwierdzam wcześniejsze wskazówki - najpierw trzeba podjechać do sklepu i przymierzyć bazę i fotelik. Jeśli do tej samej bazy pasują dwa np. nosidełko i fotelik to trzeba sprawdzić oba naraz. Po wpisie Kolegi "taczi" o Sironie w L. ST obawiałem się, że trzeba będzie kupić nową bazę i fotelik.
Nie wiem jak to u Was wygląda ale u mnie sama baza dociągnięta na max i trzyma jak przyspawana. Pierwszy fotelik (nosidełko) trzymało mocno. Drugi przód-tył trzyma mocno ale jak poruszę na boki to trochę pracuje. W sklepie zapewniano, że to wynik bazy i tak ma być. Ja mam Cybexa ale może w fotelikach innych producentów też jest taki efekt? Jeżeli ktoś ma Sironę to pytanie: czy można jeździć przy pochylonym nieco foteliku (obrócony tyłem)?
-- 16 maja 2022, 21:12 --
Aktualizacja tematu - może się komuś przyda. Mój fotelik Cybex z bazą w używaniu jest wygodny bo baza jest obrotowa. Nosidełko też było ok ale akurat dla mojego dziecka niezbyt wybodne.
Sama baza szybko się brudzi (piasek z bucików, okruchy ciasteczek itd.) i może się zacierać. Poza tym ma chyba jakąś wadę fabryczną i na ten temat sporo w necie. Swoją wymieniałem już na gwarancji.
Znacie może jakąś alternatywę dla Cybexa z obrotową bazą?