Pochwalcie się doświadczeniami z dłuższego okresu i na jakich trasach
Pozdrawiam !
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
maciek89 napisał(a):W DSG różnica jest w trybach D vs S, choć wg mnie D jest zbyt leniwy, a S nadpobudliwy i potrafi szarpnąć, brakuje złote środka ale to tu będzie dużo większa różnica niż zabawa trybami.
pinkibass napisał(a):Ja tego generalnie nie porównywałem, bo to tylko zmiana reakcji na gaz i różnica spalania wynika tylko i wyłącznie z tego czy jedziemy wolno czy szybko i przyjmując identyczny czas rozpędzania i szybkość spalanie będzie dokładnie takie samo niezależnie od trybu - to tylko psychologiczna manipulacja
Z tego co piszecie (czyli, że spalanie w trybie sport jest niższe) wynika inna ciekawa sprawa - prawdziwe okazuje się twierdzenie speców od eko-jazdy, że najbardziej ekonomiczne z punktu widzenia spalania jest dynamiczne, szybkie rozpędzenie się do żądanej prędkości (co automatycznie dzieje się w trybie sportowym i bardziej wyczulonej reakcji na gaz) i następnie jej utrzymywanie, a nie ślamazarne przyśpieszanie w stylu wąsatego taksówkarza w Mercedesie okularze.
pinkibass napisał(a):Ja tego generalnie nie porównywałem, bo to tylko zmiana reakcji na gaz i różnica spalania wynika tylko i wyłącznie z tego czy jedziemy wolno czy szybko i przyjmując identyczny czas rozpędzania i szybkość spalanie będzie dokładnie takie samo niezależnie od trybu
Cobra_o7o napisał(a):pinkibass napisał(a):Ja tego generalnie nie porównywałem, bo to tylko zmiana reakcji na gaz i różnica spalania wynika tylko i wyłącznie z tego czy jedziemy wolno czy szybko i przyjmując identyczny czas rozpędzania i szybkość spalanie będzie dokładnie takie samo niezależnie od trybu
Mam wrażenie że to zależy w dużej mierze od silnika i należy to podkreślać.
W 2.0 i dsg, w trybie sportowym masz znacznie wyższe obroty zmiany biegów na kolejne oraz wyższy dolny próg utrzymywanych obrotów, oraz ospalsze redukcje. Z tego wynika dynamiczniejsza reakcja na gaz oraz wyższe spalanie w porównaniu do komfort/eco. Eco IMHO nie nadaje się do miasta, żeglowanie to tak jakby luz w manualu czyli spala więcej niż jazda na biegu. Zatem pizostaje tryb komfort/manualny. "wyjście" z trybu eco jest nieco przydlugie i albo naciskasz gaz z wyprzedzeniem albo z kickdownem.
Znacznie płynniej jeździ się na komforcie i zerowym zużyciu przy odpuszczaniu gazu, choć wciąż najbardziej do miasta pasuje mi tryb ręczny a na korki komfort.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości