postanowiłem zrobić małego łopatologicznego tutka dla posiadaczy leonów z fabrycznymi nawigacjami, jako że przy temacie aktualizacji map sporo z Was pyta się o możliwość wgrania bazy fotoradarów.
Ja wszystko testowałem na Navi System 6P0 i do tego są zdjęcia natomiast do 5F0 jest instrukcja z prośbą o sprawdzenie czy działa.
Ogólnie z POI jest tak że można ściągnąć jakie się chce z płatnych czy darmowych stron, przeważnie są w formacie .CSV, do naszych nawigacji trzeba wgrać plik o formacie .DB3
Ja dla testu ściągałem POI stąd:
https://poiplaza.com/index.php
widziałem że sporo kategorii jest, nie tylko fotoradary i kamery na sygnalizacjach
Dalej wygląda to tak

wybieramy któryś z wyników

tu wybieramy .csv, ja wybrałem garmina bo... tak

i mamy z tego paczkę .csv z punktami POI
Teraz trzeba ją przerobić na plik .db3 który rozpozna nasza nawigacja. Można użyć strony VW (nie wiem, może jest polska albo angielska, ja znalazłem niemiecką)
http://rollout.volkswagen.de/content/de/brand/de/navigation/discover-pro/poi-listen-sammlung.html

No i otrzymujemy .zip który powienien wyglądać tak:

Rozpakowujemy jego całą zawartość na kartę pamięci (INNĄ NIŻ TA Z NAWIGACJĄ!) idziemy do autka i wkładamy kartę do wolnego slotu (KARTA OD NAWIGACJI MUSI BYĆ WŁOŻONA BO INACZEJ NIE ODPALIMY NAWIGACJI).
Odpalamy nawigację i dalej jedziemy w takiej kolejności:

jak wszystko zrobiliśmy OK, to wyświetli się taki komunikat:

I mamy bazę fotoradarów, musimy tylko włączyć by nawigacją ją pokazywała
wchodzimy w ustawienia:

Wracamy do domu i nagradzamy się zimnym piwem za dobrze wykonaną robotę
Co do 5F0 to internety piszą że trzeba zrobić w radiu tak (to instrukcja dla systemu VW):
Kartę z naszą bazą POI włożyć do gniazda nawigacji w aucie. Włączamy nawigację, wchodzimy w Ustawienia, wciskamy Przeglądaj, następnie POI personal i wciskamy Importuj. Wybieramy plik z karty SD z naszą bazą POI- jeśli kiedyś wgrywaliśmy sami punkty POI zostaną one zastąpione (te fabrycznie wgrane zostaną). Po imporcie kartę można wyjąć.
Po załadowaniu POI, można użyć na dwa sposoby:
- Ustaw jako UM ( Naciśnij przycisk "Mapa (NAV)" -> "Nowy cel" -> "POI" )
- Zobacz na mapie ( Naciśnij przycisk "Mapa (NAV)" -> "Dodatki" -> "Wybór POI" )
Mam nadzieję że pomogłem.