Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie odpalił...

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie odpalił...

Postprzez Jos » 31 lipca 2015, 13:54

Tydzień temu, podczas tych dużych upałów (35 C), miałem taką przygodę. Żona wsiadła do Leona, ja obok (zmęczony po kawalerskim ;)) Odpaliła i silnik i.. momentalnie zgasł.. Co jest?! Próba ponownego uruchomienia i klops! Rozrusznik nie kreci, nic nie cyka nie pyka, cisza... Zapalona kontrolka silnika oraz EPC (nie jestem pewny do końca). Przez moment palący się napis weryfikacja imobilajzera. Pomyslałem że może kluczyk się rozkodował więc pobiegłem po drugi i d..pa znowu to samo. Pobróbowalismy parę razy i nic. W końcu pojechaliśmy drugim autem.

Po powrocie (ok 6 godzin, w międzyczasie ostra burza) odpalił od pierwszego. WTF?! Mieliście coś takiego?
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Nie odpalił...

Postprzez Rychu » 31 lipca 2015, 14:58

A nie miałeś komunikatu że błąd systemu Start/Stop? Zgasła mi kiedyś demówka podczas jazdy testowej i już nie wstała ze świecącą się diodą EPC właśnie. Zobacz tu: viewtopic.php?f=88&t=49032#p605575
Ale nie wiem co się stało z tym autkiem i co było przyczyną.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Jos » 31 lipca 2015, 15:08

Może być :( Zadzwoniłem do serwisu, ale powiedzieli że nie mieli takiego przypadku ;) Cholerny S/S trzeba to jakoś wyłączyć na stałe..
Jos
Sport
Sport

Postprzez Jos » 24 czerwca 2016, 13:55

Problem wystąpił dzisiaj po raz kolejny, niestety nie pod domem, ale pod szkołą po zakończeniu roku :( upał jak wodać pow 35 stopni w słoncu pewnie 45

Ktoś miał taki problem?
Jos
Sport
Sport

Postprzez B3N » 24 czerwca 2016, 15:18

Mój kolega co miał Forda Fieste podczas dużych upałów miał problem z alarmem. Włączał mu się w upały.
Może od gorąca świrują zabezpieczenia typu alarm / immobilajzer.
Wnioskuje po tym, że dzieje się to tylko w upały.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Jos » 24 czerwca 2016, 15:25

Prawdopodobnie jest to alarm montowany orzez salon, niestety salon ktory montowal jest 400 km ode mnie ;) Chciałbym sie upewnić ze nikt inny tego nie mial wtedy pewnie to alarm. Widzialem ze wlasciciele Leona 2 zglaszali podobny problem ale to moze byl zbieg okolicznosci..
Jos
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 25 czerwca 2016, 08:01

B3N napisał(a):Mój kolega co miał Forda Fieste podczas dużych upałów miał problem z alarmem. Włączał mu się w upały.
Może od gorąca świrują zabezpieczenia typu alarm / immobilajzer.
Wnioskuje po tym, że dzieje się to tylko w upały.

Kiedyś jak zostawiałem auto na parkingu strzeżonym na cały tydzień - ochroniarz mówi do mnie "proszę zostawić swój nr tel bo jak są upały to w co drugim mu się włączają alarmy"...
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Maro » 8 września 2016, 13:38

Mi nie odpalił jakiś miesiąc temu. Musieli odholować. Okazało się że awarii uległ akumulator. Może to co się dzieje u Ciebie to początki jego końca.
Może jakaś seria jest wadliwa (made in Spain) ... Wymiana na gwarancji! 2-3 dni bez auta. Nie życzę tego nikomu w trasie... Na pocieszenie da się odpalić z kabli.
Maro
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR

Nie odpalił...

Postprzez Jos » 8 września 2016, 19:37

Nie to nie to. Aktualnie auto stoi trzeci tydzień w serwisie, usterka zdiagnozowana, wychodzą ciekawostki, ale czekam na zakończenie sprawy, wtedy to opiszę.
Jos
Sport
Sport

Postprzez Element 115 » 13 września 2016, 22:47

U mnie akumulator poległ tydzień temu na środku skrzyżowania. Oczywiście laweta, 4 dni w serwisie. Akumulator miał 2 lata. Łaskawie wymienili go na gwarancji. Powiedziano mi że byłem już piąty w ciągu miesiąca na wymianę akumulatora.
Element 115
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 140 km

Postprzez szczeslaw » 15 września 2016, 09:10

Ja byłem chyba pierwszy na forum z akumulatorem wymienionym na gwarancji ;)
Miałem nadzieję, że to jednostkowy przypadek, a tu jak widać jest nas więcej. Ciekawe, czy te nowe, wymienione, będą lepsze?
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Vampire1984 » 15 września 2016, 09:55

Jakie wiecej raptem 2-3 osoby? Nie robcie z igly widly:)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez szczeslaw » 15 września 2016, 10:07

Vampire1984, w tym wątku są 3 osoby. Nie pamiętam już czy w innych wątkach też ktoś coś pisał.
Ale jeżeli dodasz do tego:
Element 115 napisał(a):Powiedziano mi że byłem już piąty w ciągu miesiąca na wymianę akumulatora.

z jednego tylko serwisu, to wydaje mi się, że możemy powiedzieć, że jest nas więcej ;)
Szczerze mówiąc w żadnym innym samochodzie nie miałem podobnego problemu z aku. Po prostu po 5+ latach aku tracił powoli pojemność i tyle.
A tu mamy kilka przypadków, kiedy aku po ok. 2 latach pada nagle, bez żadnej zapowiedzi. Ot po prostu - nagle całkiem przestaje działać.
Nie jest to raczej normalne.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 15 września 2016, 10:23

No jesli to 5 na wymiane to ok, zwracam honor. Ale popatrz kolejna sprawe ze akumulator to podzespol taki nazwe go poboczny i nie nalezy do grupy VAG. pewnie jest tam jakas centra bosh czy inne ustrojstwo:)
Pytanie czy w tych samochodach byl wlaczony i uzywany/ nieuzywany Start Stop czy samochody uzywane czesto czy rzadko itd itd. Pytan o srodowisko w ktorym byl uzywany samochod jest kilka i pewnie jakis wspolny mianownik maja - jesli to nie jest wada danej serii produkcji
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez szczeslaw » 15 września 2016, 11:55

Vampire1984, nie no, pewnie że to jakaś tam część produkowana przez dostawcę. Tak samo jak 90% pozostałych części w samochodzie. Nie zmienia to faktu, że to część zrobiona na zlecenie VAG, często według ich projektu i/lub specyfikacji i podlegająca ich procedurom kontroli jakości.
Inna sprawa, że winne może być nie samo aku, tylko np. instalacja elektryczna samochodu.
Oczywiście w tym momencie za mało danych żeby powiedzieć dokładnie o co chodzi. Raczej stawiałbym na wadliwą serię, ale pewności mieć nie mogę. Mogę tylko powiedzieć, że w moim przypadku samochód eksploatowany non stop, w większości w trasach, S&S zawsze wyłączony, mało jazdy po mieście na krótkich odcinkach. Codzienny dojazd do pracy ponad 20km w jedną stronę. Samochód garażowany. Więc na 99% nie jest to wina sposoby eksploatacji ;)
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez macieluk » 15 września 2016, 13:50

szczeslaw napisał(a):w moim przypadku samochód eksploatowany non stop, w większości w trasach, S&S zawsze wyłączony, mało jazdy po mieście na krótkich odcinkach. Codzienny dojazd do pracy ponad 20km w jedną stronę. Samochód garażowany. Więc na 99% nie jest to wina sposoby eksploatacji ;)

U mnie tak samo...

Pytanie, czy lawetę brałeś z Seat Service Mobility?
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3

Postprzez szczeslaw » 15 września 2016, 15:29

macieluk, tak, tylko zamiast lawety przyslali "startera", ktory odpalil samochod z "elektrowni" i sam dojechalem do serwisu. W zwiazku z tym nie dostalem samochodu zastepczego, tylko musialem go wynajac. Po reklamacji VGP laskawie dal mi voucher o wartosci kosztu wynajmu, do wykorzystania na serwis lub akcesoria.
Vampire1984, no to jak widzisz jest juz 4 osoba w tym watku, z uszkodzonym aku.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 15 września 2016, 15:32

szczeslaw napisał(a):Mogę tylko powiedzieć, że w moim przypadku samochód eksploatowany non stop, w większości w trasach, S&S zawsze wyłączony, mało jazdy po mieście na krótkich odcinkach. Codzienny dojazd do pracy ponad 20km w jedną stronę. Samochód garażowany. Więc na 99% nie jest to wina sposoby eksploatacji

No chyba, że właśnie taki sposób eksploatacji w konkretnym przypadku Leona 5F powoduje przyśpieszone zużycie lub uszkodzenie akumulatora :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez daniel28 » 15 września 2016, 16:21

daniel28 napisał(a):
-- 21 maja 2014, 19:46 --

I jeszcze jedno, wymieniono mi akumulator bo oryginalny nie był taki jak potrzeba :-) ktoś się pomylił

24 maj 2014 :)
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez szczeslaw » 16 września 2016, 07:51

pinkibass, jeżeli tak by było, to byłby to pierwszy samochód z taką przypadłością, o jakim słyszałem i generalnie uznałbym to za wadę konstrukcyjną ;)
daniel28, no to jesteś 5 osobą w tym wątku ;) Choć z tego co rozumiem, Tobie aku nie padło, a powód wymiany był inny.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 16 września 2016, 08:41

daniel28, no to jesteś 5 osobą w tym wątku ;) Choć z tego co rozumiem, Tobie aku nie padło, a powód wymiany był inny.[/quote]
Dokładnie.Pomyłka w fabryce. Nie odpowiednie amperaż.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez macieluk » 16 września 2016, 12:00

szczeslaw napisał(a):macieluk, tak, tylko zamiast lawety przyslali "startera", ktory odpalil samochod z "elektrowni" i sam dojechalem do serwisu. W zwiazku z tym nie dostalem samochodu zastepczego, tylko musialem go wynajac. Po reklamacji VGP laskawie dal mi voucher o wartosci kosztu wynajmu, do wykorzystania na serwis lub akcesoria.
Vampire1984, no to jak widzisz jest juz 4 osoba w tym watku, z uszkodzonym aku.

Pytam o lawetę, bo w innym wątku już poruszałem ten temat. Mnie powiedzieli, że ten assistance jest tylko na dwa lata a broszura jest informacyjna i (między słowami) nic nie warta. Też dostałem voucher ale już wiem, że nigdy więcej grupy VAG...
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3

Postprzez B3N » 16 września 2016, 15:48

Assistance jest na 2 lata. potem możesz wykupić na dłużej. To jest zwykłe ASS wykupione przez SEAT w jakiejś firmie.
Przeczytajcie sobie warunki ogólne tego SEAT Mobility, jest tam wszystko wyjaśnione.
B3N
Sport
Sport

Postprzez Jos » 17 września 2016, 15:07

Gdzie są warunki tego assitance seata, szukalem czegos takiego w teczce z instrukcją, ale nie mam nic takiego?
Jos
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 18 września 2016, 09:44

Ja jeśli dobrze pamiętam miałem w tę czarną teczkę wsadzoną taką cienką broszurkę i tam były te warunki. Teraz gdzieś to posiałem ale coś mi się kojarzy że laweta jest właśnie na te 2 lata :/ podejrzewam, że jednak w przypadku takiej poważnej awarii mimo wszystko SEAT by przysłał tę lawetę... a jak nie to pozostaje assistance.
michal99
Sport
Sport

Postprzez B3N » 19 września 2016, 08:23

SEAT Service Mobility zapewnia kompletny i niezawodny zakres usług pomocy drogowej w każdym kraju Unii Europejskiej
oraz krajach sąsiednich. W razie awarii, wypadku, zgubienia kluczy, przebicia opony, kradzieży, kłopotów z akumulatorem lub innych niedogodności SEAT Service Mobility zajmie się Tobą i Twoim SEAT-em przez 24 godziny na dobę, przez 365 dni w roku.

Usługą SEAT Service Mobility przez 2 lata objęte są wszystkie nowe SEAT-y zakupione w salonach na terenie Polski.

Te 2 lata to wynikaja tylko z tego, że jest 2 lata gwarancji bezwarunkowej.
Bo jest 2 lata gwarancji lub 4 jeśli nie ma przejechane 150 000 km.

http://www.seat.euromotor.pl/uploads/ce ... oszura.pdf
B3N
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 19 września 2016, 10:14

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że z tego co piszecie aku pada nagle bez możliwości żadnego ruchu. Może nas to złapać naprawdę w kiepskim momencie i miejscu... Dzwoniłem do ASO w Krk z pytaniem czy jest jakaś akcja na to i czy ogólnie coś o tym wiedzą to koleś powiedział mi że w swojej karierze wymienił 1 akumulator i to dawno a poza tym cisza. Przydałby się jakiś sposób weryfikacji czy nie posiadamy akurat tego wadliwego.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Jos » 26 września 2016, 11:27

No teraz to już się zajeżyłem na Seata i serwis..

Auto stoi od 5 tygodni (!) w serwisie w Carsedzie w Warszawie. Dwa tygodnie im zajęło zdiagnozowanie usterki. Na początku patrzyli na nas jak na wariatów, ale po tygodniu udało im się powtórzyć wystąpienie awarii. Następny tydzień dochodzili do tego co to może być, bo jeszcze podobno nikt w sieci serwisów grupy nie miał podobnego przypadku. Nawet w centrali głucho na ten temat. Ostatecznie padła diagnoza że "cewka stacyjki" - cokolwiek to jest. Serwis zamówił, czekaliśmy dwa tygodnie bo podobno rzadka część musi przyjść z magazynu centralnego. Cewka przyszła i co? Okazuję się że część nie pasuje, że wybrana na podstawie VIN część nie pasuje do mojego egzemplarza. Pojawiły się pytania czy nic nie było wcześniej robione, czy auto kupione w Polsce, czy nowe itp.. cyrk! Po potwierdzeniu że tak, zamówili inną cewkę która rzekomo miała pasować do tej "wyjątkowej" stacyjki. Znowu 10 dni czekania, zamontowali i... kluczyk się nie przekręca! Ale jak to k$#@?! No nie wiadomo, podobno powinno pasować a nie pasuje. Padła sugestia wymiany całej stacyjki i kompletu kluczyków! Czekamy na odpowiedź z centrali... No kurde nie wierze że VW miało taki bałagan na produkcji, chyba że Hiszpanie coś odstawiają po swojemu..

I teraz pytanie, co robić? Zabierać auto do innego serwisu? Kometę omijam, pomimo dobrego działu sprzedaży, serwis to niestety poziom lat 90-ych, gdy dzwoniłem po raz pierwszy z usterką, nie wyrazili zainteresowania sytuacją że auto na gwarancji stoi 1 km od ich serwisu. Marana większość chwali, ale czy sobie poradzą z tym tematem, nie wiadomo. W Carsedzie w sumie zachowują się bardzo w porządku, po tygodniu udostępnili nam nawet zastępcze auto, ale ile można? Boję się że jak zaczną go rozkładać, to auto już nigdy nie wróci do stanu fabrycznego ;)

Co robić.. Przymierzam się do cupry w przyszłym roku, ale teraz zaczynam się wahać..
Jos
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 26 września 2016, 12:49

Fakt, może u Ciebie to trwa dość długo i masz wyjątkowo upierdliwą usterkę. Niestety auta są coraz bardziej skomplikowane i tak to już jest... serwis siłą rzeczy nie jest w stanie wiedzieć wszystkiego. Do tego dołożyć czasami lekką niechęć lub niekompetencję i problem gotowy. Przypomina mi to moją batalię ze światłami led. Pewnie gdybym tak dosumował zebrałoby się do kupy ze dwa tygodnie w ASO. Cupra fajne auto, ja bym się nie wahał. W przypadku ASO innych marek jest dokładnie tak samo. W rodzinie zawsze mamy auta od nowości i jaki by to nie był - zawsze trafia się jakaś choroba wieku młodzieńczego i ASO nie umie naprawić :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 26 września 2016, 20:13

Miałem taki problem w ibizie stała na upale odpaliła na parę sek i gasła. Przepchałem ją do cienia i po chwili gadała normalnie. Podjechałem do serwisu, majster od razu stwierdził że to cewka imobilajzera .Stacyjka a cewka to oddzielne części czemu nie mogli przekręcić kluczyka :-D musieli chyba grzebać w niej gwoździem.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez Jos » 26 września 2016, 22:32

rafko1 napisał(a):Miałem taki problem w ibizie stała na upale odpaliła na parę sek i gasła. Przepchałem ją do cienia i po chwili gadała normalnie. Podjechałem do serwisu, majster od razu stwierdził że to cewka imobilajzera .Stacyjka a cewka to oddzielne części czemu nie mogli przekręcić kluczyka :-D musieli chyba grzebać w niej gwoździem.

Ciekawe co mówisz. Tym bardziej dziwne że twoerdzą że pierwszy raz taka ustarka i że nikt nic nie wie i cała ta historia z tą częścia niepasującą.. coś gubią sie w zeznaniach ... i te 5 tygodni?
Jos
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna