Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Zapytałbym BOK Seata tuTomektr napisał(a):No jest to absurd i na pewno nie podpiszę. Na samą myśl jak mam jechać do ASO i się z nimi "kopać" to mnie trzęsie, najchętniej to bym chciał być przy samochodzie podczas przeglądu ale to pewnie marne szanse są żeby na to poszli
Czyli jest problem!Tomektr napisał(a):Problemów nie ma z olejem tylko gość napisał że będę musiał taki papier podpisać
brzooza napisał(a):To może warto robić tak: jedziemy na przegląd, oni zalewają swój olej, płacimy. Przyjeżdżamy do domu, wjazd na kanał. Wlewamy np płukankę przed np i spuszczamy ten ich „wymagany” olej i zalewamy swój i cacy.![]()
d
Tomektr napisał(a):Napisałem wprost czy mogę przywieść swój olej spełniający normy i oryginalnie zapakowany i zamknięty
flito napisał(a):Tomektr napisał(a):Napisałem wprost czy mogę przywieść swój olej spełniający normy i oryginalnie zapakowany i zamknięty
a jak bardzo jesteś pewny "swojego oleju spełniającego normy?" Co tam chcesz zalewać? Motula?
Wiesz że jakiś czas temu większkość sklepów potraciło autoryzacje na motula i ich nie przedłużyło?
19dawid91 napisał(a):Ja pierwszy przegląd robiłem po 15kkm w serwisie w Opolu. Przez telefon powiedziałem że zmieniam interwał wymiany i zapytałem o normę oleju jaki będzie potrzebny i tyle. Problemu ze swoimi materiałami nie miałem i nic nie musiałem podpisywać. Na fakturze i protokole jest zapisane, że klient dostarcza olej i filtr i wymienione są nazwy.
- wymiana oleju 153,-
- pierścień uszczelniający 9,02
- śruba spustowa oleju 10,93
- śruba torx 3 sztuki 13,83
Razem zapłaciłem 186,78
SebaR napisał(a):19dawid91 napisał(a):Ja pierwszy przegląd robiłem po 15kkm w serwisie w Opolu. Przez telefon powiedziałem że zmieniam interwał wymiany i zapytałem o normę oleju jaki będzie potrzebny i tyle. Problemu ze swoimi materiałami nie miałem i nic nie musiałem podpisywać. Na fakturze i protokole jest zapisane, że klient dostarcza olej i filtr i wymienione są nazwy.
- wymiana oleju 153,-
- pierścień uszczelniający 9,02
- śruba spustowa oleju 10,93
- śruba torx 3 sztuki 13,83
Razem zapłaciłem 186,78
Jestem umówiony na wymianę u Lellka w Opolu, zaśpiewali mi 260. Olej mój,ale filtr, śruby i robocizna od Lellka.
Ciekawe. A filtra ci nie wymieniali, czy miałeś swój bo w rozpisce go nie masz? Filtr u Lellka to po ok 50-60 zł u nich chodzi.
Tomektr napisał(a):A Ty na ile jesteś pewien że to co masz na fakturze z ASO masz faktycznie wymienione/zrobione? A ja jestem na 101% pewien że tak nie jest. Też jesteś pewien (o ile to zrobiłeś) że po 3000km po dotarciu wymienili olej, a nie zostawili stary i skasowali. Też żądasz od nich na papierze że na pewno to wymienili?? Masz wbite w książkę serwisową że olej dostarczył klient i na tym powinno się skończyć a nie jeszcze jakieś dupochrony podtykają do podpisu. Powiedz w ASO że chcesz być przy samochodzie podczas przeglądu bo nie jesteś do końca pewien czy aby na pewno mechanik wleje olej który dostarczyłeś, bo słyszałeś o takich przypadkach to zobaczysz jacy będą oburzeni.
marekwar napisał(a):Trochę niejasno to sformułowałem. Nie będę przecież robił fotki gościowi z ASO trzymającego mój baniak.
Tylko tego dnia obfotografuję bańkę, łącznie z fabrycznie zabezpieczoną nakrętką. No i napis jak byk VW 502.
Dzisiaj kupiem Motula 8100 X-Max 0W40 5l za 190,19zł w 4cars w Łodzi na Wróblewskiego 90/92. Adres ze strony Motula.
Teraz na poważnie. Mam taki sam silnik. Olej zmieniłem po dotarciu tuż przed 2000km dla czystego sumienia - Castrol Edge long life. Po roku od zakupu wymieniłem już na Motula nadal z normy 504 czyli long life. Niedługo przed upływem 2 roku zmienię tryb na roczny i zaleję Motulem z normy 502 i z 5W30 przejdę już na stałe na 0W40.Borzooo napisał(a):Witajcie. Mam pytanie odnośnie pierwszej wymiany oleju. Kiedy najlepiej ją wykonać? Samochód Seat Leon 1.5 150 KM, w tej chwili niecałe 1000 km. Serwis twierdzi, że spokojnie po 30 tyś. albo po 2 latach. Czytałam, że dobrze by było wymienić od razu po dotarciu albo po 15 tyś. i trzymać się tego schematu. Jak sądzicie wymieniać zaraz czy potem? Jak po dotarciu to po ilu km? 1500, 2000 czy 3000? Pomóżcie.
czapel napisał(a):Jak masz w leasingu to nie rob wymiany oleju przez 4 lata po co ? zaoszczędzisz a najwyzej niech nowy nabywca placi....
mariuszwa1 napisał(a):Ja robiłem taką wymiane po 15 tyś. i mam poważne wątpliwości czy olej był wymieniony, czy tylko dolali do pełnego stanu
mariuszwa1 napisał(a):Tylko jak takie oszustwo udowodnić? Przecież i tak ASO stwierdzi, że wszystko wykonano zgodnie z procedurami i olej został wymieniony, a ja ujawniając wymianę oleju we własnym zakresie stracę gwarancję. Moim zdaniem ASO jako firma nie oszukuje, bardziej podejrzewałbym pracowników. Jesli pojawił się klient nadgorliwy i chce wymienić olej wcześnie niż zaleca producent to można go olać, a olej nie wymieniony spożytkować w inny sposób. W załączniku zdjęcie opiłków na dnie pojemnika po zlanie oleju wymienionego rzekomo kilka dni wcześniej przez ASO.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/hZR ... MW8Qw_hxmZ
https://www.fotosik.pl/zdjecie/513786f70397b144
-- 24 lutego 2019, 11:46 --
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości