Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pierwszy przegląd

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Pierwszy przegląd

Postprzez Tomektr » 15 lutego 2019, 14:49

No jest to absurd i na pewno nie podpiszę. Na samą myśl jak mam jechać do ASO i się z nimi "kopać" to mnie trzęsie, najchętniej to bym chciał być przy samochodzie podczas przeglądu ale to pewnie marne szanse są żeby na to poszli :|
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Reklama

Postprzez brzooza » 15 lutego 2019, 17:14

Ja tak samo wolałbym widzie jak wlewają motula którego im daje a nie swoje siki z beczki a mojego motulka bierze sobie w plecak i do swojego leje :(((
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez marekwar » 15 lutego 2019, 18:50

Tomektr napisał(a):No jest to absurd i na pewno nie podpiszę. Na samą myśl jak mam jechać do ASO i się z nimi "kopać" to mnie trzęsie, najchętniej to bym chciał być przy samochodzie podczas przeglądu ale to pewnie marne szanse są żeby na to poszli :|
Zapytałbym BOK Seata tu
https://www.seat-auto.pl/o-nas/kontakt. ... lsrc=aw.ds
aby mieć wykładnię na maila.
Edit: właśnie z ciekawości zadzwoniłem do BOK i potwierdzają, że serwis może wymagać takiego oświadczenia. Może nie wierzyć np. w źródło pochodzenia, czy nie był otwierany i.t.p. a za to oni mogą wierzyć że mają oryginalny olej z pewnego źródła. Jak powiedział konsultant można zmienić serwis na inny.
Ode mnie dodam, że nie ma czegoś takiego jak serwis Seata, są tylko prywatne firmy, które Seat certyfikuje i ma z nimi współpracę.
Nikt nie zabroni aby taki szef serwisu był paranoikiem czy wręcz debilem.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Tomektr » 15 lutego 2019, 18:58

Ja właśnie wysłałem zapytanie i czekam
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez servo » 16 lutego 2019, 00:09

Tomektr napisał(a):Problemów nie ma z olejem tylko gość napisał że będę musiał taki papier podpisać
Czyli jest problem!
Tali papier to podkładka pod utratę gwarancji w przyszłości (albo nawet dobrowolne zrzeczenie się jej) za... zalanie oleju ZGODNEGO ze specyfikacją, tylko kupionego po za ASO!

Powtarzam, że to właśnie JEST PROBLEM.
Ja takiego nie miałem - niczego się nie czepiali, oczekiwali tylko spełnienia przez olej normy VW. "Mój" olej spełniał normy 507.00 i 504.00
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez sarius » 16 lutego 2019, 08:21

We Wrocławiu w Seacie też bez problemów. Wlali Motula zgodnego z tabelką w instrukcji, którego im dałem i nawet oddali te kilka ml, które nie weszło.

Przy dużym przeglądzie (30kkm) też zamierzam trochę rzeczy kupić sam i im dać do wymiany podczas serwisu. Przykładowo filtr kabinowy.
sarius
Signo
Signo

Auto: Leon 3 ST 150KM DSG

Postprzez MarkusD » 16 lutego 2019, 11:02

Widać zależy od salonu, przepraszam że odniosę do Opla, tam za każdym razem w książce serwisowej miałem wpis "Olej Klienta", dlatego przy następnej Astrze olałem to i brałem ich olej, tym bardziej że wlewając olej GM z normą Dexos 2, razem z wymianą filtra było tu UWAGA : 199 zeta w promocji która trwała i nie wiem czy jeszcze nie jest lecz może już w wyższej cenie.
Seat Lellek Gliwice, wymiana oleju (ich olej) 5w30 LL jedyne 635 zeta, plus jeszcze filtr i śruby z podłogi oraz z miski olejowej, śruby z miski olejowej mają takie same jak idą na pierwszy montaż ( pic na wodę ) przebieg 2300 km, aż boję się poważniejszego serwisu :-o
Wpisywanie do książek serwisowych lub dawanie papieru do podpisu że olej był od klienta to nic innego jak w razie poważnej awarii silnika odstąpić od naprawy gwarancyjnej pełnej, za "zgodą" centrali mogą ewentualnie partycypować w kosztach.
Mój kolega miał problem z serwisem Forda, mianowicie serwis ze względu na duże obłożenie nie mógł wykonać przeglądu serwisowego, wyznaczyli mu termin późniejszy, następnie cały samochód zaczął dosłownie gnić, progi, dolne części drzwi, nadkola, pokazały się purchle na lakierze, w każdym bądź razie ze względu na spóźniony serwis ( nie z winy klienta) parę lat wcześniej odmówiono mu naprawy naprawy gwarancyjnej, samochód sam dał zrobić za własną kasę i z fordem nic wspólnego nie chce mieć...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez sarius » 16 lutego 2019, 11:20

Jeżeli przyjmują olej od nas, to mają obowiązek sprawdzić normy. U mnie dopytywali przez telefon i sprawdzali, jak przywiozłem. W instrukcji nie jest napisane, że ma być lany ten szczoch Castrol.
Tak, jak wspomniałeś, wszystko zależy od serwisu.
Ceny w Motorpol Wrocław Sp. z o. o.:
1. Wyniana oleju: 160,98 zł
2. Filtr oleju: 34,15 zł
3. Pierścień uszczelniający: 8,13 zł
4. Śruba spustowa oleju: 9,33 zł
W sumie: 261,48 zł
Olej był mój: Motul X-Clean + 5W30 5L
VW 504 00 - 507 00
Oczywiście zmiana z long na 15 kkm.

sarius
Signo
Signo

Auto: Leon 3 ST 150KM DSG

Postprzez servo » 16 lutego 2019, 12:57

A to ciekawe, bo u mnie (też Motorpol Wrocław):
- robocizna: tyle samo, co do grosza: 160,98 (netto)
- wkład filtra z uszczelką: 54,92 (netto), pewnie inny silnik wiec i cena inna
i to wszystko - brak jakiejkolwiek informacji o śrubie spustowej :)
servo
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5D 2018

Postprzez 19dawid91 » 16 lutego 2019, 13:16

Ja pierwszy przegląd robiłem po 15kkm w serwisie w Opolu. Przez telefon powiedziałem że zmieniam interwał wymiany i zapytałem o normę oleju jaki będzie potrzebny i tyle. Problemu ze swoimi materiałami nie miałem i nic nie musiałem podpisywać. Na fakturze i protokole jest zapisane, że klient dostarcza olej i filtr i wymienione są nazwy.
- wymiana oleju 153,-
- pierścień uszczelniający 9,02
- śruba spustowa oleju 10,93
- śruba torx 3 sztuki 13,83
Razem zapłaciłem 186,78
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez Tomektr » 16 lutego 2019, 15:05

Dostałem taką odpowiedz:

"Szanowny Panie,

dziękuję za kontakt. W odpowiedzi na Pana zapytanie pragnę poinformować, iż Serwis korzystając ze swoich materiałów jest pewny źródła ich pochodzenia. Jeżeli chciałby Pan zmienić olej na ten dostarczony przez Pana, Serwis (w przypadku wystąpienia usterki spowodowanej przez olej inny niż ten, którego używają) chce się w ten sposób zabezpieczyć i nie brać odpowiedzialności za skutki zmiany oleju. Pracownicy serwisu mimo Pańskich zapewnień nie mogą mieć pewności pochodzenia oleju oraz tego czy nie jest on zanieczyszczony, bądź czy nie został wcześniej otworzony.

Z poważaniem,
Mikołaj Francuszkiewicz | Centrum Informacji SEAT"

KPINA. Z tego pisma wynika jak by to ASO rozpatrywało czy coś podlega gwarancji czy nie. A przecież to Centrala SEATA takie rzeczy rozpatruje. Podpisując taki papier z automatu zrzekam się gwarancji bo nawet w razie W to nie wezmą oleju do sprawdzenia.

Napisałem wprost czy mogę przywieść swój olej spełniający normy i oryginalnie zapakowany i zamknięty i czy jest to już podstawa do cofnięcia gwarancji. czekamy do poniedziałku
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez MarkusD » 16 lutego 2019, 15:35

Niestety ale tak często serwisy postępują, w skrajnych przypadkach mają podstawę do podważenia gwarancji, ale to już przeważnie w grubych sprawach, po prostu to są pieniądze, kiedyś lata do tyłu, olej w serwisie był tańszy, tłumaczyli to tym że olej mają z beczki, w latach 90 kupując olej w Seat Hatlapa w Bytomiu wymiana była w cenie oleju, serwis tani nie był, ale jak ktoś chciał tylko olej...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez brzooza » 16 lutego 2019, 18:27

To może warto robić tak: jedziemy na przegląd, oni zalewają swój olej, płacimy. Przyjeżdżamy do domu, wjazd na kanał. Wlewamy np płukankę przed np i spuszczamy ten ich „wymagany” olej i zalewamy swój i cacy. :)) :Dd
brzooza
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 16 lutego 2019, 18:39

brzooza napisał(a):To może warto robić tak: jedziemy na przegląd, oni zalewają swój olej, płacimy. Przyjeżdżamy do domu, wjazd na kanał. Wlewamy np płukankę przed np i spuszczamy ten ich „wymagany” olej i zalewamy swój i cacy. :)) :Dd

...i 225 zł w dupie :mrgreen: ale kto biednemu bogato żyć zabrania :cojest:
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez flito » 17 lutego 2019, 17:35

Tomektr napisał(a):Napisałem wprost czy mogę przywieść swój olej spełniający normy i oryginalnie zapakowany i zamknięty

a jak bardzo jesteś pewny "swojego oleju spełniającego normy?" Co tam chcesz zalewać? Motula?
Wiesz że jakiś czas temu większkość sklepów potraciło autoryzacje na motula i ich nie przedłużyło?
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez michuFR » 17 lutego 2019, 22:13

Czy na pierwszym przeglądzie po 2 latach od nowości, robiliście też jakiś serwis klimy? Jeśli tak to co w niego wchodziło i jaki koszt orientacyjny?
michuFR
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Tomektr » 17 lutego 2019, 22:54

flito napisał(a):
Tomektr napisał(a):Napisałem wprost czy mogę przywieść swój olej spełniający normy i oryginalnie zapakowany i zamknięty

a jak bardzo jesteś pewny "swojego oleju spełniającego normy?" Co tam chcesz zalewać? Motula?
Wiesz że jakiś czas temu większkość sklepów potraciło autoryzacje na motula i ich nie przedłużyło?

Wiem że potraciło i dlatego na stronie Motula (i nie tylko) możesz sprawdzić listę autoryzowanych sklepów.

A Ty na ile jesteś pewien że to co masz na fakturze z ASO masz faktycznie wymienione/zrobione? A ja jestem na 101% pewien że tak nie jest. Też jesteś pewien (o ile to zrobiłeś) że po 3000km po dotarciu wymienili olej, a nie zostawili stary i skasowali. Też żądasz od nich na papierze że na pewno to wymienili?? Masz wbite w książkę serwisową że olej dostarczył klient i na tym powinno się skończyć a nie jeszcze jakieś dupochrony podtykają do podpisu. Powiedz w ASO że chcesz być przy samochodzie podczas przeglądu bo nie jesteś do końca pewien czy aby na pewno mechanik wleje olej który dostarczyłeś, bo słyszałeś o takich przypadkach to zobaczysz jacy będą oburzeni.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez brzooza » 18 lutego 2019, 10:38

Tomek, 225zl w plecy ale spokój bo tamci się nie plują a gwarancja w razie co dalej będzie :)

Motul w Warszawie np to wg ich strony większość punktów sprzedaży tylko inter cars, ale wychodzę z założenia ze lepiej trochę dopłacić za pewność pochodzenia i oryginały oleju (u mnie w 1,4 smaruje xmax 0w40 )

Co do faktury a faktycznych czynności serwisowych to ktos kiedyś pisał odnośnie śrubki z pierwszego montażu ze na fakturze była pozycja czyli wymieniona a faktycznie była ta sama ciagle ;p
brzooza
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 18 lutego 2019, 17:24

Co do śruby to ja pisałem i na tej podstawie twierdzę że kręcą "lody" na czym się da

-- 18 lutego 2019, 17:21 --

Dostałem odpowiedz na moje pytanie.
Pytanie:
"Witam Czy na przegląd na 30kkm mogę dostarczyć do ASO własny olej spełniający normę VW 504/ VW 508 w systemie LongLife (silnik 1.4TSI 150KM) w oryginalnym opakowaniu producenta oryginalnie zamkniętym z dowodem zakupu?? Czy jest to podstawa do cofnięcia gwarancji i czy ASO może mi odmówic?? W instrukcji w dziale poświęconym olejowi i jego wymianie nic nie widniej że olej ma pochodzić z ASO/Centrum Serwisowe. Jest tylko napisane że ZALECA się zlecić wymianę w ASO/Centrum Serwisowe i olej ma spełniać odpowiednie normy, w tym przypadku VW 504/ VW 508 oraz nigdzie nie widnieje że ma to być olej Castrol."

Odpowiedz:
"Szanowny Panie,
dziękuję za kontakt. Uprzejmie informuję, iż decyzja o ewentualnej wymianie oleju na ten dostarczony przez klienta należy do danego Autoryzowanego Partnera Serwisowego. Pragnę także poinformować, iż wszystkie usługi serwisowe po wyprodukowaniu samochodu należy wykonywać zgodnie z zaleceniami Producenta. Szczegółowe Warunki Gwarancji powinny zostać Panu przekazane wraz z pozostałą dokumentacją podczas zakupu pojazdu. Jednocześnie informuję, że w przypadku wykonania usługi serwisowej w nieautoryzowanym warsztacie do Klienta należy udowodnienie, że wszystkie usługi były wykonywane zgodnie z wytycznymi Producenta co do zakresu wymaganych czynności i ich technologii oraz użytych części/materiałów eksploatacyjnych. W przypadku zgłoszenia z tytułu gwarancji ewentualnej wady/usterki, dla której zostanie stwierdzony związek przyczynowo – skutkowy z nieodpowiednim/niezgodnym z wytycznymi producenta wykonywaniem usług serwisowych, roszczenie takie zostanie odrzucone. W celu pozyskania szczegółowych informacji zachęcamy do kontaktu z naszymi Autoryzowanymi Partnerami Serwisowymi marki Skoda. Pełna lista Autoryzowanych Partnerów Serwisowych znajduje się na naszej stronie https://www.seat-auto.pl/serwis/znajdz- ... erwis.html

Dziękujemy za zainteresowanie marką SEAT
Z poważaniem,
Szymon Adler | Centrum Informacji SEAT"

Totalna spychologia. Wynika z tej odpowiedzi, że ASO ma prawo nie przyjąć oleju/części klienta. Mało tego odsyłają mnie do Skody :x
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez piorun » 18 lutego 2019, 20:49

Nikt nigdy wprost nie napisze, że można dostarczyć na przegląd swoje materiały w tym swój olej, zawsze zostanie nutka niepewności aby jednak zdecydować się na pełne przeglądy w ASO. Jeżeli chodzi o olej to jedne ASO od razu wyrażają na to zgodę, inne kręcą do samego końca. A i tak wiadomo, że chodzi po prostu o kasę. Nie mam pojęcia jak wyglądają rozliczenia ASO - Seat Polska ale czasem mam wrażenie, że chore wręcz ceny oleju i materiałów w serwisach grupy VAG mają po prostu zrekompensować ewentualne koszty napraw.

Tak na marginesie, jak parę lat temu w Skodzie uszłyszałem cenę oleju 84pln za litr (i to Mobila) to od razu oznajmiłem, iż olej przywiozę swój. Odpowiedź była natychmiastowa, zaproponowano mi stałe 50% rabatu na olej byle tylko brać od nich z beczki.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez brzooza » 19 lutego 2019, 15:46

Ja to będę ich brał żeby zaraz u siębie w domu zlać i swoim prawilnym olejkiem zalać :-D
Wydam więcej ale nikt mi nic nie zarzuci i gwara wraz ze spokojem będą :-P :buja:
brzooza
Sport
Sport

Postprzez SebaR » 20 lutego 2019, 11:35

19dawid91 napisał(a):Ja pierwszy przegląd robiłem po 15kkm w serwisie w Opolu. Przez telefon powiedziałem że zmieniam interwał wymiany i zapytałem o normę oleju jaki będzie potrzebny i tyle. Problemu ze swoimi materiałami nie miałem i nic nie musiałem podpisywać. Na fakturze i protokole jest zapisane, że klient dostarcza olej i filtr i wymienione są nazwy.
- wymiana oleju 153,-
Razem zapłaciłem 186,78

Jestem umówiony na wymianę u Lellka w Opolu, zaśpiewali mi 260. Olej mój,ale filtr, śruby i robocizna od Lellka.
Ciekawe. A filtra ci nie wymieniali, czy miałeś swój bo w rozpisce go nie masz? Filtr u Lellka to po ok 50-60 zł u nich chodzi.
SebaR
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST FR

Postprzez 19dawid91 » 20 lutego 2019, 12:22

SebaR napisał(a):
19dawid91 napisał(a):Ja pierwszy przegląd robiłem po 15kkm w serwisie w Opolu. Przez telefon powiedziałem że zmieniam interwał wymiany i zapytałem o normę oleju jaki będzie potrzebny i tyle. Problemu ze swoimi materiałami nie miałem i nic nie musiałem podpisywać. Na fakturze i protokole jest zapisane, że klient dostarcza olej i filtr i wymienione są nazwy.
- wymiana oleju 153,-
Razem zapłaciłem 186,78

Jestem umówiony na wymianę u Lellka w Opolu, zaśpiewali mi 260. Olej mój,ale filtr, śruby i robocizna od Lellka.
Ciekawe. A filtra ci nie wymieniali, czy miałeś swój bo w rozpisce go nie masz? Filtr u Lellka to po ok 50-60 zł u nich chodzi.

A widzisz jakoś mi umknął filtr i nie napisałem, ale był wymieniany i ja go im dostarczyłem
19dawid91
Sport
Sport

Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez marekwar » 22 lutego 2019, 18:54

Mi komputer pierwszą wymianę oleju skrócił o 6 tygodni w stosunku do pierwszego przeglądu po 2 latach.
Z dużym wyprzedzeniem umówiłem wizytę w ASO a komp, motyla noga, jeszcze skrócił o tydzień, co spowodowałoby, że wymieniłbym olej po terminie.
Zapytałem się centrali Seata jaka jest tolerancja dla daty (nie przebiegu) i otrzymałem taką odpowiedź:
"Szanowny Panie,
dziękuję za kontakt. W odpowiedzi na Pana zapytanie pragnę poinformować, iż przeglądy należy wykonywać w każdym przypadku przed przekroczeniem terminu wskazywanego na komputerze samochodu. W momencie pojawienia się informacji o zbliżającym się terminie należy kontaktować się z Autoryzowanym Partnerem Serwisowym marki SEAT w celu umówienia się na wizytę."
marekwar
Sport
Sport

Postprzez flito » 22 lutego 2019, 19:32

Tomektr napisał(a):A Ty na ile jesteś pewien że to co masz na fakturze z ASO masz faktycznie wymienione/zrobione? A ja jestem na 101% pewien że tak nie jest. Też jesteś pewien (o ile to zrobiłeś) że po 3000km po dotarciu wymienili olej, a nie zostawili stary i skasowali. Też żądasz od nich na papierze że na pewno to wymienili?? Masz wbite w książkę serwisową że olej dostarczył klient i na tym powinno się skończyć a nie jeszcze jakieś dupochrony podtykają do podpisu. Powiedz w ASO że chcesz być przy samochodzie podczas przeglądu bo nie jesteś do końca pewien czy aby na pewno mechanik wleje olej który dostarczyłeś, bo słyszałeś o takich przypadkach to zobaczysz jacy będą oburzeni.

Dynamica w Myślenicach jest o tyle spoko że można patrzeć przez szybę na pracę mechaników :D
Po prostu podejść i patrzeć, stanowisko "przeglądów" jest centralnie na wprost szyby.. Jeszcze mechanik do mnie wyszedł i "Panie, ile ja tego mam wlać do na tym pana opakowaniu to jest w galonach, a ja tylko w litrach umiem (olej amerykański)"

Po 3 tys km wymieniałem olej w nieautoryzowanym serwisie (Kuro Mechanic - bardzo bardzo polecam wraz z Kuro Detailing).
Po 10 tys też. Po 20 tys też. Dopiero po 30 tys do ASO przywiozłem swój olej i widziałem jak gość odkręca moją bańkę (przez szybę) i wlewa do silnika.
Żadnej informacji o tym że przywiozłem własny olej, nigdzie..
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez Tomektr » 22 lutego 2019, 19:51

No to pozazdrościć takiego ASO i piszę to poważnie :brawo: Trochę daleko mam :|

Marekwar, te ich odpowiedzi są bardzo wymijajace i o kant dupy
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez marekwar » 22 lutego 2019, 21:37

Wiem, ale jak padłby silnik to mogą użyć takiego argumentu.
Jadę więc na wymianę na 1 dzień przed wskazaniem komputera.
No i ponieważ daję swojego Motula to mam fakturę od autoryzowanego dystrybutora Motula , podanego z ich strony internetowej.
Przed przekazaniem zrobię fotkę przekazania opakowania z normą VW 502 i kodem daty produkcji. Tak na wszelki wypadek.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 22 lutego 2019, 21:55

Jak fotkę przekazania? Gdzie kupiłeś olej?
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez marekwar » 22 lutego 2019, 22:16

Trochę niejasno to sformułowałem. Nie będę przecież robił fotki gościowi z ASO trzymającego mój baniak.
Tylko tego dnia obfotografuję bańkę, łącznie z fabrycznie zabezpieczoną nakrętką. No i napis jak byk VW 502.
Dzisiaj kupiem Motula 8100 X-Max 0W40 5l za 190,19zł w 4cars w Łodzi na Wróblewskiego 90/92. Adres ze strony Motula.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez johnson » 22 lutego 2019, 23:36

marekwar napisał(a):Trochę niejasno to sformułowałem. Nie będę przecież robił fotki gościowi z ASO trzymającego mój baniak.
Tylko tego dnia obfotografuję bańkę, łącznie z fabrycznie zabezpieczoną nakrętką. No i napis jak byk VW 502.
Dzisiaj kupiem Motula 8100 X-Max 0W40 5l za 190,19zł w 4cars w Łodzi na Wróblewskiego 90/92. Adres ze strony Motula.

Ja bym jeszcze komisyjnie zerwal folie z banki. Zeby nie bylo watpliwosci
johnson
Sport
Sport

Auto: audi A3

Postprzez marekwar » 22 lutego 2019, 23:39

Jeszcze świadka ze sobą przywiozę
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Borzooo » 23 lutego 2019, 11:12

Witajcie. Mam pytanie odnośnie pierwszej wymiany oleju. Kiedy najlepiej ją wykonać? Samochód Seat Leon 1.5 150 KM, w tej chwili niecałe 1000 km. Serwis twierdzi, że spokojnie po 30 tyś. albo po 2 latach. Czytałam, że dobrze by było wymienić od razu po dotarciu albo po 15 tyś. i trzymać się tego schematu. Jak sądzicie wymieniać zaraz czy potem? Jak po dotarciu to po ilu km? 1500, 2000 czy 3000? Pomóżcie.
Borzooo
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon FR 1.5 150 KM
Silnik: benzyna inny

Postprzez marekwar » 23 lutego 2019, 11:24

Jeśli auto masz np. w leasingu i chcesz je sprzedać np. po 4 latach to żadnej wymiany - ani po dotarciu ani po roku ani po 15 tys.
Tylko long life co dwa lata. Żadnego własnego Motula tylko to co leją w ASO.
Jak sie uda to samochód pójdzie do ludzi tylko po jednej wymianie oleju - tuż przed końcem drugiego interwału.
O trwałość silnika i naprawy będzie się martwić nabywca - dobrze aby nie dobry kolega lub ktoś z rodziny. Chyba że teściowa jeśli ją masz lub będziesz miał.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez gharghoul » 23 lutego 2019, 11:30

Ja pierwszą wymianę roiłem po 8 tysiącach. Podczas docierania silnika tarcie jest największe więc w oleju może występować zdecydowanie więcej zanieczyszczeń niż później. Dlatego pierwszą wymianę proponuję zrobić szybciej niż po 15 tyś.
Ja zmieniałem po 8 tyś później przy przebiegu 22,5 tyś. Moim zdaniem zmiana co 15 tysięcy to jest absolutne maksimum. Zwłaszcza jeżeli planujesz korzystać z auta dłużej niż przez okres leasingu/kredytu
gharghoul
Stella
Stella

Auto: Ateca

Postprzez czapel » 23 lutego 2019, 11:52

Jak masz w leasingu to nie rob wymiany oleju przez 4 lata po co ? zaoszczędzisz a najwyzej niech nowy nabywca placi.... :shock:
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez marekwar » 23 lutego 2019, 12:33

Borzooo napisał(a):Witajcie. Mam pytanie odnośnie pierwszej wymiany oleju. Kiedy najlepiej ją wykonać? Samochód Seat Leon 1.5 150 KM, w tej chwili niecałe 1000 km. Serwis twierdzi, że spokojnie po 30 tyś. albo po 2 latach. Czytałam, że dobrze by było wymienić od razu po dotarciu albo po 15 tyś. i trzymać się tego schematu. Jak sądzicie wymieniać zaraz czy potem? Jak po dotarciu to po ilu km? 1500, 2000 czy 3000? Pomóżcie.
Teraz na poważnie. Mam taki sam silnik. Olej zmieniłem po dotarciu tuż przed 2000km dla czystego sumienia - Castrol Edge long life. Po roku od zakupu wymieniłem już na Motula nadal z normy 504 czyli long life. Niedługo przed upływem 2 roku zmienię tryb na roczny i zaleję Motulem z normy 502 i z 5W30 przejdę już na stałe na 0W40.
Przynajmniej mam poczucie, że zrobiłem wszystko co mogłem, no może jednak po dotarciu teraz od razu zalałbym Motulem a nie Castrolem. Wszystkie od początku oleje moje z autoryzowanych sklepów.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 23 lutego 2019, 21:46

czapel napisał(a):Jak masz w leasingu to nie rob wymiany oleju przez 4 lata po co ? zaoszczędzisz a najwyzej niech nowy nabywca placi.... :shock:

To samo pomyślałem... A później się słyszy, że nie można kupić normalnego auta używanego.

Pierwszą wymianę robiłem po 4 tys. przejechanych. Chcę trochę pojeździć Leonem więc teraz przy pierwszym przeglądzie po 2 latach, chce przejść na interwał 1 rok/ 15 tys. km. z tego ich 2 lata/ 30 tys. km.
Robił już ktoś tak? Jak się ASO zapatruje na taki ruch?
michuFR
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez czapel » 23 lutego 2019, 22:00

Nie rozumiem w czym macie problem z przejściem z interwalu 30 tys na 15. Ja po 3 tys wymieniłem oliwe i potem jade co 10 czyli raz w roku tyle ile mi wychodzi przebieg. Nawet nikt nie pytal. Nie widze żadnego problemu.
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F

Postprzez mariuszwa1 » 24 lutego 2019, 10:21

Przy nadterminowych wymianach oleju mogą tej czynności nie wykonać. Ja robiłem taką wymiane po 15 tyś. i mam poważne wątpliwości czy olej był wymieniony, czy tylko dolali do pełnego stanu. Po wymianie sprawdzając oleju stan na miarce stwierdziłem iż jest zbyt ciemny jak na nowy olej. Dlatego kupiłem olej, filtr oleju i korek i sam olej wymieniłem . Po spuszczeniu oleju rzekomo wymienionego tydzień wcześniej przez ASO stwierdziłem opiłki znajdujące się na dnie pojemnika ze spuszczonym olejem. Nowy olej utrzymywał jasny kolor przez kilki tysięcy km.
Tak więc ciemny kolor oleju po wymianie w ASO i opiłki mogą świadczyć o dolaniu oleju do pełnego stanu. Przed wymianą miałem stan oleju poniżej połowy, tak więc mogli dolać ok 0,7 l.
mariuszwa1
Stella
Stella

Auto: Leon III
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez ramzei » 24 lutego 2019, 10:50

mariuszwa1 napisał(a):Ja robiłem taką wymiane po 15 tyś. i mam poważne wątpliwości czy olej był wymieniony, czy tylko dolali do pełnego stanu

W którym ASO takie rzeczy? Przecież takie coś podlega pod KK... Nie wiem czy za 250 zł ASO by ryzykowało, tym że "mówi/ pisze" o wymianie oleju a go nie wymienia. Jest to zwyczajna kradzież... Przecież wiedzą, że są narażeni na prowokacje i duże konsekwencję za niewielki zysk...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mariuszwa1 » 24 lutego 2019, 12:09

Tylko jak takie oszustwo udowodnić? Przecież i tak ASO stwierdzi, że wszystko wykonano zgodnie z procedurami i olej został wymieniony, a ja ujawniając wymianę oleju we własnym zakresie stracę gwarancję. Moim zdaniem ASO jako firma nie oszukuje, bardziej podejrzewałbym pracowników. Jesli pojawił się klient nadgorliwy i chce wymienić olej wcześnie niż zaleca producent to można go olać, a olej nie wymieniony spożytkować w inny sposób. W załączniku zdjęcie opiłków na dnie pojemnika po zlanie oleju wymienionego rzekomo kilka dni wcześniej przez ASO.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/hZR ... MW8Qw_hxmZ
https://www.fotosik.pl/zdjecie/513786f70397b144

-- 24 lutego 2019, 11:46 --
mariuszwa1
Stella
Stella

Postprzez MarkusD » 24 lutego 2019, 12:54

mariuszwa1 napisał(a):Tylko jak takie oszustwo udowodnić? Przecież i tak ASO stwierdzi, że wszystko wykonano zgodnie z procedurami i olej został wymieniony, a ja ujawniając wymianę oleju we własnym zakresie stracę gwarancję. Moim zdaniem ASO jako firma nie oszukuje, bardziej podejrzewałbym pracowników. Jesli pojawił się klient nadgorliwy i chce wymienić olej wcześnie niż zaleca producent to można go olać, a olej nie wymieniony spożytkować w inny sposób. W załączniku zdjęcie opiłków na dnie pojemnika po zlanie oleju wymienionego rzekomo kilka dni wcześniej przez ASO.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/hZR ... MW8Qw_hxmZ
https://www.fotosik.pl/zdjecie/513786f70397b144

-- 24 lutego 2019, 11:46 --

Jest jeszcze jedna rzecz, samo wpuszczenie oleju nie wyczyści wszystkiego, kiedyś bardzo dawno temu :-D, zalewało się olej wrzecionowy celem wypłukania komory silnikowej następnie zalewało się już właściwym olejem.
Ale na Twoich zdjęciach trochę tych opiłków jest, ciekawe jak jest przy pierwszym spuszczeniu oleju ile tak naprawdę jest tych opiłków, czyli cały mit o docieraniu silnika w fabryce można między bajki włożyć...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez mariuszwa1 » 24 lutego 2019, 13:20

Opiłki mogą pochodzić z docierania, lub obróbki bloku, czy głowicy podczas produkcji silnika.
Prawdopodobnie elementy te nie są dokładnie oczyszczone przed zmontowaniem (brak czasu, koszty), silnik również nie jest docierany z tych samych powodów. Opiłki leżą na dnie miski olejowej i nie są szkodliwe dla silnika. Rozciąłem filtr oleju i tam nie stwierdziłem opiłków, więc nie zostały zassane z olejem. Następną wymiane oleju po roku również sam wykonałem i opiłków nie stwierdziłem. Czyli wszystkie wypłynęły podczas wcześniejszej wymiany, co by potwierdzało brak wymiany przez ASO. O takich praktykach w serwisach często piszą ludzie na forach. Niestety właściciel samochodu nie może obserwować czynności serwisowych więc można oszukiwać.
mariuszwa1
Stella
Stella

Postprzez Makgajwer » 25 lutego 2019, 13:55

Dziś jeszcze raz rozmawiałem z doradcą w ASO Maran: zalecają do mojego silnika 1.4 TSI normę 504-507. Swój olej mogę przywieźć:
MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30 który spełnia normę 504/507.
Nie znam się na normach, ale jak zapytałem, czy MOTUL 0W40 mogę wlać powiedział, że nie ponieważ to norma 502/505, a 507 jest lepszym olejem niż 505 (???)
Wymiana oleju będzie u mnie przy przebiegu ok. 3-3500 km. Doradca zapytał czy przy wymianie mają mi zaprogramować wymianę kolejną oleju na 15 tys. czy 18 (15000+3000) ?
Sądzę, że nie ma potrzeby skracania i jak przy 3 tys. zrobię to kolejna będzie przy przebiegu 18 tys.
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez marekwar » 25 lutego 2019, 14:32

W ostatnim zdaniu sugerujesz przejście na cykl stały czyli co 15 tys. km lub co rok.
Tu sprawa jest prosta. Instrukcja serwisowa mówi jasno - tylko norma 502 dla silników bez DPF. A czy to będzie 5W30, 0W30 czy 0W40 to tylko Twój wybór.
Akurat oleje nie- longlife, czyli z normy 502, mają więcej dodatków zwiększających żywotność silnika.
Te longlife czyli 504/507 ich nie mają.
Natomiast jeśli już masz filtr DPF to spytaj się w ASO co mają w zaleceniach serwisowych - tych oficjalnych Seata - na piśmie a nie na gębę.
Jeszcze raz zamieszczam oficjalną tabelę serwisową, obowiązującą ASO VAG dla silników bez DPF (kolumna "ze stałym okresem przeglądu"):
Obrazek
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 25 lutego 2019, 14:45

@marekwar Nie mam DPF-a. W takim razie muszę wysłać maila, bo na telefon po raz drugi przy stałym okresie czyli 15 tys. lub rok powiedzieli, że olej z normy 504. Doradca mówił, że przy takich interwałach olej LL będzie lepszy niż ten z normy 502.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 25 lutego 2019, 15:05

Nic się nie stanie jak zalejesz 504 i wymienisz za rok. Mój doradca twierdzi odwrotnie a jest wyjątkowo profesjonalny.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 25 lutego 2019, 18:01

@marekvar napisałem jak poradziłeś zapytanie z prośba o potwierdzenie, że w instrukcji obsługi, która otrzymałem na stronie 64 jest informacja jak na załączonym obrazku Obrazek,
że w takich przypadkach jak planuję wymieniać olej norma to VW 502 00.
Wg instrukcji serwisowej Jest napisane: "jeżeli nie stosuje się oleju long life to obowiązuje serwis zależny od okresu eksploatacji lub przebiegu. W tym przypadku należy wykonać wymianę oleju co 15 tys. km lub raz w roku".
Olej, który planuję wlać to: Motul 8100 X-clean 5W30
https://intercars.pl/produkty/1305596-o ... 0-5-litrow

Odpowiedź Specjalisty ds. gwarancji: "jeżeli istnieje wg opisu książki przeglądowej jest jak najbardziej do zastosowania , kiedy w systemie pojazdu ma Pan zamiar wykonywać wymianę oleju co 15 tys przebiegu"

Mój błąd, że nie spojrzałem do książki obsługi, którą dostałem przy odbiorze auta, gdzie powyższa tabelka z okresami wymiany oleju znajduje się na wspomnianej stronie 64, tylko posiłkowałem się elektroniczną wersją w pdf ze strony oficjalnej SEAT-a, gdzie przedmiotowej tabelki nie ma, figuruje jedynie wpis dotyczący norm oleju. Jak widać są rozbieżności.
Na plus w stosunku do oleju, który wcześniej chciałem kupić fakt, że 30 PLN zostaje w kieszeni oraz jeśli to prawda, że olej z normy 502 00 jest "niewykastrowany".

Na stronie Motula jest konfigurator jak dobrać olej, do silnika 1.4 TSI 125 KM od 2018 r. podaje:

Pojemność : Pojemność układu smarowania 4 L.
Zastosowanie : Normalne (standardowe) warunki eksploatacji
Częstotliwość : Wymiana 15000 km/ 12 mies.
Produkty :
8100 X-clean 5W40
8100 X-cess 5W40
8100 X-clean+ 5W30
8100 X-max 0W40
6100 Synergie+ 10W40
8100 X-clean FE 5W30
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 25 lutego 2019, 19:21

Informacja na stronie 64 instrukcji użytkownika wprowadza w błąd i jest to potwierdzone przez dobre ASO. Dlatego dostałem z ASO wyciąg z instrukcji serwisowej, która nie zawiera błędów i wszystkie ASO powinny to stosować.
Motul dla interwału 12 miesięcy podaje zarówno oleje long life (504) jak i nie long life (502). Do Ciebie należy co wybierzesz.
Niestety instrukcja serwisu nie precyzuje który pracownik jest kretynem a który nie.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 25 lutego 2019, 19:30

Rozbieżności są w zależności od wersji instrukcji. Jak chcesz korzystać z elektronicznej wersji to najpierw zobacz jaką masz wersję dołączoną do samochodu (z tyłu na okładce)

marekwar@ Ty piszesz pewnie odnośnie silnika z ACT??
Tomektr
TopSport
TopSport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna