Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Co to jest?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Co to jest?

Postprzez przemek_raq » 25 marca 2007, 18:13

Witam, mam pytanie odnośnie poduszek bocznych w leonie, posiadam model z 2005, przy jego rozbiórce przypadkowo natknąłem się na coś dziwnego w przednich fotelach. W ich zewnętrznych oparciach jest coś twardego i jest to podłączone wtyczką z 3 przewodami. Czy to mogą być poduszki boczne, dodam, że jest to model z ręczną klimą, elektryczne przednie szyby bez lusterek i tyłu. Do mechanizmu z pasami w bocznym słupku nie prowadzą żadne przewody więc nie wygląda jakby miał jakieś napinacze pirotechniczne. Jak sądzicie, co to może być?
Załączniki
poducha.JPG
przemek_raq
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI 110 kM

Reklama

Re: Co to jest?

Postprzez lukix80 » 25 marca 2007, 18:43

dziwna sprawa....

Jeśli pod fotelem wychodzi kabel - trzy przewody- z końcówką /najczęsciej żółta/ to jest to na 99% od poduszki.

na boku fotela w górnej części /jakieś 5-10 cm od górnej krawędzi fotela/ powinna być naszywka w kształcie elipsy z napisem AIRBAG.

może ktoś coś kombinował z tapicerką.....

jeśli chodzi o Twoje wyposażenie to jak najbardziej może mieć twoje auto poduszki boczne.

zobacz czy spod tapicerki z podłogi nie wychodzą kable które można połączyć ztymi z fotela
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
296.9Nm = = = 146.6Hp

by Rogalotti
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
lukix80
Stella
Stella

Auto: seat toledo 1.9 tdi+

Postprzez Videlec » 25 marca 2007, 19:08

poduszki powietrzne
Toledo ASV & Pajero 4M40 & Suzuki Swift Mk6
Videlec
Sympatyk LeonClub

Auto: Seat Toledo
Silnik: ASV 1.9

Postprzez przemek_raq » 25 marca 2007, 20:43

Przewody te są na pewno podłączone i rzeczywiście jest to żółte złącze, dziwi mnie jedynie fakt braku tej naszywki dlatego pytam tutaj na forum. Do tego dziwne jest dla mnie również to, że auto może mieć 4 poduszki a nie ma napinaczy pasów (chyba, że one nie są podłączane żadnym przewodem) ale to i tak ciekawy prezent bo auto miało niby mieć 2 poduszki.

Pozdrawiam
przemek_raq
Stella
Stella

Postprzez Kozak » 25 marca 2007, 21:53

przemek_raq napisał(a):a nie ma napinaczy pasów (chyba, że one nie są podłączane żadnym przewodem)
bo w Leonie napinacze są w słupku środkowym i ich nie widzisz , nie tak jak np. w Oplach czy BMW gdzie są z integrowane z fotelem . jeżeli nie masz naszywki to prawdo podobnie ktoś kombinował coś z tapicerką foteli , bo fabryka by takiego bubla nie wypuściła.

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michalm » 25 marca 2007, 22:16

ja tylko dodam, ze niekoniecznie moze byc to naszywka, moze byc taka czerwona metka z boku fotela.
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez przemek_raq » 26 marca 2007, 01:54

No to mnie właśnie dziwi, wygląda jakby ktoś wymienił przednie fotele ale na takie bez poduszki i dołożył je sam lub zmienił tylko ich obicie. Jeśli chodzi o pasy to wiem, że napinacz powinien być w słupku ale samochód miałem rozebrany ze względu na przeciek i do rolki ze zwiniętym pasem żaden przewód nie dochodził. Według AUTODATA ten model powinien mieć napinacze pirotechniczne i poduszki boczne w standardzie.
przemek_raq
Stella
Stella

Postprzez Marcin_TDI » 26 marca 2007, 05:45

w moim poprzednim Leonie naszywka sie odpruwala sama z jednej strolny, moze spadly ?? w kodzie wyposarzenia auta powinno to byc i na VAG-u
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez mm.max » 26 marca 2007, 07:32

michał kozak napisał(a):jeżeli nie masz naszywki to prawdo podobnie ktoś kombinował coś z tapicerką foteli , bo fabryka by takiego bubla nie wypuściła.

Na poprzednich fotelach w byłym Leszku naszywkę bocznych airbagów dostałem w gratisie przyszytą od strony tunela środkowego (czyli odwrotnie) a wiec pomyłki sie zdarzają.
Panowie nie oszukujmy sie Fotele do Leona produkowane są w grójcu pod warszawą w Faurencii wiec mogą być rózne jaja.

Jeżeli jest ewidentnie wyczuwalne twarde miejsce na fotelu to są to poduszki, diagnoza vagiem wszystko powinna wyjaśnic
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie