Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Hample ATE - pękający klocek??

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Hample ATE - pękający klocek??

Postprzez premier » 1 maja 2007, 12:27

Powiedzcie mi, jak to możliwe żeby klocki hamulcowe pękły na pół???
W moim leosiu założone są hample ATE i wczoraj w lewym hamulcu odpadła ta (chyba gumowa) część i teraz nie mogę jeździć bo metal trze o metal!

Kolega mi mówił że niektóre firmy skupują te metalowe części i później nitują do nich tą gumową część, w związku z tym tak może się stać. Problem w tym, że to mi się stało jak jechałem 5 km/h (dodam że wcześniej przejechałem 350 km). Szczęście w nieszczęściu, stało się to jak parkowałem samochód pod domem.

Sory jeżeli piszę jakieś głupoty ale nie jestem specem od samochodów, a jedynie ich użytkownikiem.
premier
Signo
Signo

Auto: Exeo ST 2.0 TSI BWE
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Hample ATE - pękający klocek??

Postprzez AdamTower » 1 maja 2007, 13:08

guma w klockach :?: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: raczej niemożliwe :roll:
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez premier » 1 maja 2007, 13:25

O jejku mówię żeby się nie śmiać :x. Nie wiem co to za materiał jest - jakiś kompozyt czy co? Chodzi o ten element cierny który ma bezpośredni styk z tarczą.

Przed chwilą w necie znalazłem takie coś:

Klocki hamulcowe lub szczęki hamulcowe wymieniamy wtedy, kiedy grubość okładzin ciernych spada poniżej określonego minimum lub zachodzi uzasadnione podejrzenie, że okładziny „nie wytrzymają” do najbliższego terminu przeglądu. Podstawą do wymiany klocka lub okładziny jest także zmiana struktury części ciernej na skutek temperatury (przegrzanie) lub uszkodzenia mechanicznego (pęknięcia, odpryski, wykruszenie). W przypadku szczęk hamulcowych częstą usterką jest uszkodzenie nitów mocujących okładzinę.
premier
Signo
Signo

Postprzez AdamTower » 1 maja 2007, 13:52

premier napisał(a): jejku mówię żeby się nie śmiać

spox,

na poważnie całkiem możliwe, że pękł klocek. Miałem tak kiedyś w Vectrze. Pozostaje jedynie zakup nowych klocków i wymiana.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Marcin_TDI » 1 maja 2007, 16:52

jakies klocki albo kiepskie albo moze jeden kompus upadl jak wyciagal z pudelka bo to kruchy material jest... wymienic tylko na nowe...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez premier » 2 maja 2007, 21:43

Klocki wymienione. Oczywiście na całej osi. W końcu można jeździć. :)
Żeby było śmiesznie poszedłem w miejsce, gdzie mi pedał hamulca wpadł w podłogę.... i znalazłem okładzinę. Dużo to jej nie było. Nie dziwię się że mogła rozwarstwić się.
Postaram się więcej nie strzelać takich "gumowych gaf" ;-). No i chyba w końcu czas zawitać do klubu.
premier
Signo
Signo

Postprzez Marcin_TDI » 3 maja 2007, 09:59

premier, zapraszamy serdecznie, napewno sie dowiesz wielu ciekawszych rzeczy niz pekajace klocki..
premier napisał(a):Postaram się więcej nie strzelać takich "gumowych gaf"

nie kazdy jest mechanikiem i ma prawo sie nie znac... wazne ze wsio juz ok i sie toczy jak na LEONA przystalo...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne