Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.8 agn problem ze skrzynia i dławieniem silnika

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.8 agn problem ze skrzynia i dławieniem silnika

Postprzez spanker » 1 maja 2007, 20:03

witam

jestem nowym uzytkownikiem wprawdzie nie audi, tylko toledo 2, ale to podobna plyta podlogowa i rozwiazania teczniczne, a forum seata toledo 2 nie znalazlem

wiec tak, tym wozem przejechalem ok. 1500km i po tym przebiegu po malu wychodzą "buraki" tak wiec zauwazylem, ze auto jadac na jedynce, szczegolnie gdy zimne jest po nocy samo delikatnie przyspiesza i spowalnia, do tego czasem pod noga czuc ze pedal gazu min. opada tak o pare mm., do tego dzis zauwazylem, ze auto sie zdlawilo na trasie gdy bylo zimne i gdy bylo cieple (o dziwo przejezdzajac przez to samo miejsce ), wygladalo to na ok 2 sek brak mocy, po czym jechalo dalej normalnie, podejrzsewam, ze sa to objawy połączone. filtry wszystkie sa nowe. gdzie zaczac szukac przyczyny? dodam ze kiedys w uno mialem podobny problem ale pozostal nie rozwiazany...

druga rzecz to specyficzny problem ze skrxzynia biegow, tzn. czasem nie wchodzi mi jedynka, tzn trzeba cofnac drazek i wrzucic ponownie, oraz wsteczny wchodzi ze zgrzytem w bardzo specyficznych okolicznosciach, mianowicie gdy wrzucam go po raz pierwszy wszystko jest ok, nastepnie po wrzuceniu jedynki i ponownej probie wrzucenia wstecznego (i ponownym wcisnieciu sprzegla) slychac delikatny zgrzyt i lekkie szarpniecie, czyzby sprzeglo sie konczylo?

przebieg wozu to ok. 250.000 serwisowany w aso w polsce od nowosci, az do sprzedazy, w aso nie naprawiano nigdy skrzyni i ponoc zadne usterki nie byly zglaszane.

czytalem ze skrzynie z grupie vw do silnikow 1,6 sa trefne, a co z 1,8?
spanker
Stella
Stella

Auto: toledo 1.8 signo

Reklama

Re: 1.8 agn problem ze skrzynia i dławieniem silnika

Postprzez Marcin_TDI » 1 maja 2007, 20:31

spanker napisał(a):witam

jestem nowym uzytkownikiem

nowi uzytkownicy sa obowiazani do przeczytania regulaminu i zapoznania sie z nim oraz przywitania sie w odpowiednim miejscu...

spanker napisał(a):wprawdzie nie audi

leona chyba :-D :-D
spanker napisał(a):forum seata toledo 2 nie znalazlem

bo nie ma takiego ale w regulaminie jest punkt w ktorym jest napisane ze posiadacze takich samochodow moga bez problemu szukac pomocy na naszym forum...

przepustnice moim zdaniem powinienes jeszcze przeczyscic...

skrzynia to normalka, jak nie wchodzi bieg do przodu to wcisnij jeszcze raz sprzeglo i wejdzie, co do wstecznego to rob to wolniej bo szkoda synchronizatorow...

spanker napisał(a):czyzby sprzeglo sie konczylo?

nie koniecznie

czytalem ze skrzynie z grupie vw do silnikow 1,6 sa trefne, a co z 1,8?

pytaj oczkolka - tez ma 1.8 i z tego co pamietam to nie ma problemow zadnych
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez spanker » 1 maja 2007, 20:57

dziekuje za odpowiedz, jutro podjade do mechanika na sprawdzenie i przeczyszczenie przepustnicy
spanker
Stella
Stella

Postprzez vortis » 2 maja 2007, 10:42

spanker, Ze skrzynia biegów w tym silniku nie ma żadnych problemów. Ja tez czasami czuje lekką blokade przy wrzuceniu jedynki albo wstecznego. Rozwiązanie jest dokładnie takie jak pisze Marcin_TDI, Ale w moim przypadku nic nie zgrzyta.

Co do dławienia sie silnika- u mnie czasami zdarza sie (bez wzgledu czy zimny czy ciepły) zaraz po odpaleniu- 1 i 2 bieg lekkie przymulenie. Po 25 metrach jest ok. Dzieje sie tak naprawde sporadycznie a przepustnice mysle, ze mam czysta (sprawdzana była przy 30kkm) a teraz mam 50kkm.
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez oczkolek » 3 maja 2007, 07:56

Co do wchodzenia biegów to jeżeli nie możesz włączyc biegu to puść sprzęgło i wciśniej je ponownie. Bieg powinien wtedy wejść.

opadanie pedału gazu to normalna sprawa. Przyspieszania i dławienia auta na zimnym silniku nie zauważyłem.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez spanker » 3 maja 2007, 15:20

dzieki za odpowiedzi, nie mialem czasu podjechac do mecha, ale zauwazylem cos co moze wiele wyjasnic, mianowicie zdarzylo mi sie znow ze na pare sek silnik oslabl, praktycznie nie reagowal na pedal gazu, ale komp wskazywal b. duze zuzycie chwilowe ok 18l/100, przy czym dodalem tylko delikatnie gaz, ja obstawiam przeplywke, co wy na to? po paru sek odzyskal moc i zuzycie paliwa wrocilo do normy...

jesli chodzi o skrzynie to wwydaje mi sie czasem przy wrzceniu 1 slysze dosc cichy gluchy stuk, jakby klockiem drewna uderzyc delikatnie w drugi klocek, aczkolwiek moze to dochodzic z zawieszenia, ktos moze sie z tym spotkal?

aha drazek zmiany biegow dosc mocno mi drzy, obstawiac poduszke skrzyni czy jakies sprezynki w sprzegle?

to tyle co wykrylem przez 3 tys zrobionych km, moze jeszcze zmniejszona wydajnosc klimy, znacie kogos w 3miescie kto zajmuje sie serwisem klimatyzacji? (niedrogo i profesjonalnie) :)
spanker
Stella
Stella

Postprzez Marcin_TDI » 3 maja 2007, 17:04

spanker napisał(a):jesli chodzi o skrzynie to wwydaje mi sie czasem przy wrzceniu 1 slysze dosc cichy gluchy stuk, jakby klockiem drewna uderzyc delikatnie w drugi klocek, aczkolwiek moze to dochodzic z zawieszenia, ktos moze sie z tym spotkal?

to normalne przeciez sie zebatki zazebiaja i musi byc jakis odglos...
spanker napisał(a):ja obstawiam przeplywke, co wy na to

mysle ze jakby przeplywaka padla to caly czas bys tak mial...
spanker napisał(a):aha drazek zmiany biegow dosc mocno mi drzy, obstawiac poduszke skrzyni czy jakies sprezynki w sprzegle?

pytaj oczkolka, chyba nie powienien
spanker napisał(a):to tyle co wykrylem przez 3 tys zrobionych km, moze jeszcze zmniejszona wydajnosc klimy, znacie kogos w 3miescie kto zajmuje sie serwisem klimatyzacji? (niedrogo i profesjonalnie)

uzupelnic chlodziwo, w kazdym warsztacie z klima to zrobia - na kazda wiosne to sie powinno robic...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez spanker » 4 maja 2007, 18:46

witam

nie chce zakladac nowego watku, wiec pisze u, moze ktos z 3miasta kto zna sie blacharce leonow/toledo obejrzalby moje auto pod katem bezwypadkowosci, stawiam dobra flache :)
spanker
Stella
Stella

Postprzez vortis » 5 maja 2007, 11:07

spanker napisał(a):aha drazek zmiany biegow dosc mocno mi drzy

spanker, cos jest nie tak :roll:
spanker napisał(a):moze jeszcze zmniejszona wydajnosc klimy

Dokładnie tak jak pisze Marcin_TDI, dobić czynnik chłodzący

Co do reszty to zawitaj do jakiegos dobrego mechanika. Autko ma juz swoje lata i spory przebieg. Wtedy powinno sie wszystko wyjasnić. Czyszczenie przepustnicy bedzie chyba konieczne.
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna