Witam Wszystkich! Ja teraz byłem na wczasach objazdowo,Słowacja,Węgry -Budapeszt, zrobilem 1350km przez tydzień,70% jazdy na klimie,opony 205/45/17", 2 osoby +pełny bagażnik,sama trasa to 1100km,reszta miasto i na miejscu, na trasie jechałem średnio 140-150 i spalanie wyszło 5,4l ,całkiem nie źle przy tych prędkościach, najwięcej spalił mi 6,8l ale to zaraz przy zakupie pierwsze tankowanie,testy,ostra jazda,no i trzeba poznać samochód,jak nim jeżdzić. W cyklu mieszanym troche miasta troche trasy ( max 50km),reszta to dojazd do pracy 15km x 2 i jazda po miejscu, spalanie wychodzi 5,8, jazda raczej płynna ale nie mułowata. Samego miasta nigdy nie miałem okazji przetestować ale moge sie założyć że spokojnie można sie zmieścić 6,5-7max przy klimie,oczywiście jak bedziemy płynnie jechali bez nerwówki-czyli sprint od świateł do świateł i ostre hamowanie (jeszcze przy wciśniętym sprzęgle),wtedy można rekordy pobijać przy każdym silniku. Nie zapominajmy że jak hamujemy silnikiem TO szybciej hamujemy,nie zużywamy tak klocków i tarcz oraz najważniesze NIE SPALAMY WOGÓLE PALIWA (odcinamy dopływ paliwa i spalanie jest wtedy 0 ) MUSZE JESZCZE DODAĆ ŻE W DUŻYM STOPNIU SPALANIE ZALEŻY NIE OD SILNIKA TYLKO OD KIEROWCY I OD STYLU JAZDY!!! 2 te same samochody a spalnie na tym samym odninku może sie różnić nawet o kilka litrów. PS niedawno oglądałem TVN turbo,mówili o zawodach na najniższe spalanie na odcinku 550km,tymi samymi samochodami czyli SEAT ALTEA tdi, rekordzista uzyskał wynik 2,9l /100. Więc można sobie wyobrazić jakie są możliwości i jakie różnice spalania,które zależą tylko od kierowcy ,oczywiście przy takiej jeździe nie ma mowy o przyjemności z jazdy,to były zawody... POZDRAWIAM WSZYSTKICH i dodaje że nasze tdi 110KM ,powinny sie mieścić pomiędzy 5-7l/100, przy szybkiej jeździe ale normalnej,czyli z głową...