Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lusterko wsteczne z czujnikiem. Problem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Lusterko wsteczne z czujnikiem. Problem

Postprzez borut » 25 lipca 2007, 16:20

Witam, mam lusterko wsteczne z czujnikiem, samoprzyciemniajace się no i ... cos chyba nie działa bo nie zauwazylem aby sie przycielmnialo. NA trasie w nocy nic nie przycielmnilo sie. Czy to sie jakos wlacza czy co ? A jak siue zepsulo to co tam moze byc nietak ??
borut

Reklama

Re: Lusterko wsteczne z czujnikiem. Problem

Postprzez Kozak » 25 lipca 2007, 16:45

borut, lusterko sciemnia sie powoli i możesz tego nie zauważyć , zrób tak : z tyłu lusterka jest otwór z czujnikiem , zastaw go palcem i popatrz w lusterko czy sie zrobiło ciemniejsze , jeżeli nie działa to najpierw sprawdz czy wszystkie bezpieczniki są ok ( nie wiem czy jest do lusterka oddzielny ) , jeżeli to ok. to zdejmij obudowę z mocowania lusterka i zobacz czy któryś kabelek nie jest urwany a jeżeli jest tutaj wszystko dobrze do pisz do Jacka MenIB i on Ci na pewno problem rozwiąże

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez borut » 25 lipca 2007, 16:50

Witaj, czujnik z tyłu... mam conajmniej 3 czujniki, jeden pod szkłem lusterka tj ta 1 cm pod lusterkiem- widoczne gdy siedze w kabinie na miejscu kierowcy... druki to chyba jakis czujnik w miejscu przyssania lusterka i trzeci z tyłu lusterka w obudowiue..... moze to sa 2 czujniki tylko, nie wiiem, ale wiecej niz 1, ktory sprawdzic ? bo reszta to chyba od wycieraczek jest.
borut

Postprzez Kozak » 25 lipca 2007, 16:52

borut napisał(a):tyłu lusterka w obudowiue

o to chodzi

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez borut » 25 lipca 2007, 16:54

Ahhh zoooo..... a do czego jest ten czujnik pod lusterkiem, po stronie lustra ? Lusterko przyciemnia sie w nocy czy jak swieci z tylu jakies auto ?
borut

Postprzez Marcin_TDI » 26 lipca 2007, 08:43

borut napisał(a): czujnik w miejscu przyssania lusterka

to jest czujnik deszczu, uaktywnia wycieraczki automatycznie jak spadnie na niego kropla...

? Lusterko przyciemnia sie w nocy czy jak swieci z tylu jakies auto ?

dokladnie
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Makalu » 26 lipca 2007, 10:34

cos chyba nie działa bo nie zauwazylem aby sie przycielmnialo.

jak po ciemku będzie za Tobą jechało jakieś auto to popatrz we wsteczne i w boczne - jeśli obraz we wstecznym jest "ciemniejszy" niż w bocznych to wszystko jest OK
pzdr!
był Leon i jest A4-Leon ;)
DYNOSOFT: 170PS / 361Nm
Makalu
Sympatyk LeonClub

Auto: A4-Leon+

Postprzez borut » 26 lipca 2007, 10:43

Tak zrobie, chociaz dosyc mnie razilo... a to lusterko uzywa 2 czujniki ? z przodu i z tylu ? (nie liczac tego w przyssawce...
borut

Postprzez mm.max » 26 lipca 2007, 10:51

borut napisał(a): to lusterko uzywa 2 czujniki ? z przodu i z tylu ?

Kolego zasda jest taka fotodioda umieszczona za lusterkiem od strony szyby przekazuje informacje co do panujących przed tobą warunków czy jest noc czy dzień, druga dioda będąca pod lusterkiem odbiera podobne info.

Działanie lusterka polega w skrócie na tym, że jeżeli dioda za lusterkiem ma ciemno, a na diodę pod lusterkiem będzie oświetlona przez światła samochodu to oznacza „jest noc jakis baran świeci mi w lusterko wiec zróbmy ciemno”

Aby sprawdzić czy lusterko działa należy ręką przysłonić diodę za lusterkiem, podczas dnia lusterko powinno się ściemnić.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez borut » 26 lipca 2007, 11:44

O widzisz, teraz już wiem jakto działa... domyślałem się ze tak właśnie to działa ale nie byłem pewien, zaobserwuje ale chyba sie nie przyciemnia bo zatykałem raz jeden, za drugi itp... ,sprawdze kable , bezpiecznika nie widzialem od samego lusterka, nie wiiem pod ktory jest podpiety, sprawdze wszystkie. Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze jedno... nie chce zakladac noe\wego wartku, mam radyjko kasetowe Aura cyz jakos tak, kaseciak dedykowany pod leonka (ten fabryczny). Wstukałem kod, ustawilem pamieci dla stacjo 1-6, poustawialem basiki i treble... itp.. ale za kazdym razem jak wyjmuje kluczyk ze stacyjki i radio sie wylacza to kaze wpisac kod, wszxystkie ustawienia sa zapamietane i teraz pytanie: czy jest wlaczona funkcja jakas przez ktora musze wpisywac ten kod czy popriostu mam popieprz... kable od zasilania ? Tylko ze mi pamieta stacje itp...
borut

Postprzez oczkolek » 26 lipca 2007, 12:07

borut napisał(a):Jeszcze jedno... nie chce zakladac noe\wego wartku, mam radyjko kasetowe Aura cyz jakos tak, kaseciak dedykowany pod leonka (ten fabryczny). Wstukałem kod, ustawilem pamieci dla stacjo 1-6, poustawialem basiki i treble... itp.. ale za kazdym razem jak wyjmuje kluczyk ze stacyjki i radio sie wylacza to kaze wpisac kod, wszxystkie ustawienia sa zapamietane i teraz pytanie: czy jest wlaczona funkcja jakas przez ktora musze wpisywac ten kod czy popriostu mam popieprz... kable od zasilania ? Tylko ze mi pamieta stacje itp...

Prawdopodbnie nie masz podłączonego kabelka zasilającego podtrzymanie pamięci.
Gdzieś o tym na forum było pisane poszukaj, moze znajdziesz
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Marcin_TDI » 26 lipca 2007, 12:46

borut, nie pisz w temacie lusterka o radiu. masz caly dzial CAR AUDIO i tam wystarczy poszukac i znjdziesz odpowiedz, narazie na kazde Twoje pytanie odpowiedz juz padla na tym forum. szukanie naprawde nie boli... :evil:
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez borut » 26 lipca 2007, 13:12

Marcin_TDI napisał(a):borut, nie pisz w temacie lusterka o radiu. masz caly dzial CAR AUDIO i tam wystarczy poszukac i znjdziesz odpowiedz, narazie na kazde Twoje pytanie odpowiedz juz padla na tym forum. szukanie naprawde nie boli... :evil:

Tak źle i tak niedobrze, napisalem to dodatkowo zeby nie zakladac nowego watku bo to drobiazg. A co do podtrzymania to tez bralem to pod uwage ale wtedy pamieci stacji by chyba tez sie kasowały.
borut

Postprzez Tonny S » 26 lipca 2007, 13:17

Tak źle i tak niedobrze, napisalem to dodatkowo zeby nie zakladac nowego watku bo to drobiazg.

W takiej sytuacji nie zakładasz nowego tematu tylko szukasz podobnego na odpowiednim podforum i jesli tam nie bedzie odpowiedzi na nurtujace pytanie to je zadajesz w znalezionym/podobnym temacie !!

Widać, że nadal nie przeczytałeś regulaminu.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez borut » 26 lipca 2007, 13:23

Tonny S napisał(a):
Tak źle i tak niedobrze, napisalem to dodatkowo zeby nie zakladac nowego watku bo to drobiazg.

W takiej sytuacji nie zakładasz nowego tematu tylko szukasz podobnego na odpowiednim podforum i jesli tam nie bedzie odpowiedzi na nurtujace pytanie to je zadajesz w znalezionym/podobnym temacie !!

Widać, że nadal nie przeczytałeś regulaminu.

No tak, zapomniałem na jakim jestem forum. Byłem na wielu forach i nigdzie nikt tak sie nie przyczepiał.
borut

Postprzez Marcin_TDI » 26 lipca 2007, 13:29

borut, nikt nie kaze Ci byc tutaj u Nas ale skoro wybrales jednak korzystanie z tego forum to obowiazuje Cie regulamin, czemu jakos inni potrafia sie dostosowac do Niego ?? a Ty jeszcze sie burzysz. masz shoutbox do takich pierdolek ktore byly wiec prosze Cie o dostosowanie sie albo beda ostrzezenia. Na forum LCT ostatnio wzielismy sie ostro za porzadki bo potem niewyobrazasz Sobie jaki potrafi sie zrobic bałagan jak pisze sie wszystko we wszystkim !
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Tonny S » 26 lipca 2007, 13:29

borut napisał(a):No tak, zapomniałem na jakim jestem forum. Byłem na wielu forach i nigdzie nikt tak sie nie przyczepiał.

Nie porównuj forum "Bravo" albo "Autocentrum" czy jeden kij wie czego do naszego - nie zgadzasz się z regulaminem nie rejestruj się.

BTW Uwierz, że pilnowanie porządku na forum to jest przyczepianie się a jeśli tego nie rozumiesz to masz za dużo mleka pod nosem.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez borut » 26 lipca 2007, 15:37

Tonny S napisał(a):
borut napisał(a):No tak, zapomniałem na jakim jestem forum. Byłem na wielu forach i nigdzie nikt tak sie nie przyczepiał.

Nie porównuj forum "Bravo" albo "Autocentrum" czy jeden kij wie czego do naszego - nie zgadzasz się z regulaminem nie rejestruj się.

BTW Uwierz, że pilnowanie porządku na forum to jest przyczepianie się a jeśli tego nie rozumiesz to masz za dużo mleka pod nosem.

Nie ma sensu na ten temat dyskutowac lecz zdecydowanie nie mam mleka pod nosem a pilnowanie porządku nie musi oznaczać przyczedpianie się.

Ja rozumiem Wasz włożony trud w tworzenie i utrzymanie tego Forumn. Kupa dobrej roboty, czasochłonnej, ambitnej, absorbującej itp... ale nie traktujecie ludzi, którzy nie robią bałaganu a czasem zrobią coś co nie jest zapisane paragrafem.
borut

Postprzez MenIB » 27 lipca 2007, 16:33

Sprawdz bezpiecznik S5 7,5A
pozdr, MenIB
www.vag.com.pl

!! !! PROSZE nie pisac do mnie na PW tylko EMAIL, dziekuje !! !!
MenIB
Sport
Sport

Auto: Audik

Postprzez przemsi » 27 lipca 2007, 18:09

te lusterczko ma gdzies jakis kabelek na wierzchu?? powiem ze Leona mam kilka dni i nie zwrocilem uwagi na to ??
przemsi
Signo
Signo

Auto: Leon 1,9 TDI 110 KM

Postprzez borut » 27 lipca 2007, 18:11

MenIB napisał(a):Sprawdz bezpiecznik S5 7,5A

Ten jest dobry ale nie mam paru bezpieczników i nie wiem czy ich nie powinno byćczy tez powinny, otóż nie mam bezpiecznikow nr:

8
17
28
30
31
33 ok
44 ok

44 to podgrzewanie foteli ktorych nie mam wiec OK
33 to chyba spryskiwacze rewflektorow ktorych tez nie mam wiec OK

OK znalazlem w instrukcji, chybawczesniej musialem to przeoczyc ale jeden z nich to pompa paliwa i ja tam nic nie mam, czy w dizlu powinien byc tam bezpiecznik ?

reszta oprocz tych 2 ktoryc hchyba nie musze miec to symbol ksiazka ze znakiem zapytania oprocz numeru 30 - to symbol auta (takieko z boku) i strzalki z zewnatrz przechodziacej do srodka przez przednia szybe, nie wiem co to za symbol.. wiecie moze co to sa za bezpieczniki ???? HELP
borut

Postprzez X tomicher X » 10 listopada 2008, 16:37

Czy może mi ktoś powiedzieć z czego jest wykonane fotochromatyczne lusterko z czujnikiem deszczu ? Mam na myśli ten plastik o kolorze kości słoniowej.

Jezeli ktoś miał lub ma zdjęte to powinien być napisany materiał typu:
pp
ps
pe
abs
pc

Jezeli ktoś mógłby mi powiedzieć z czego jest to byłbym baaaardzo wdzięczny.

pozdro
X tomicher X
Signo
Signo

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kamilsloma » 31 października 2009, 16:13

Czy zwykłe lusterko z 1M podejdzie do Fabii II 07r?
Wolny, ciasny ale własny :)
kamilsloma
Sport
Sport

Auto: Czerwony AKL

Postprzez MisiekASV » 18 listopada 2009, 14:58

Odświeżę temat trochę. A mianowicie mam taki problem, że lusterko przyciemnia się tylko na ok 1/5 powierzchni lusterka :/ Może miał ktoś podobny problem i powie, czy to wina czujnika czy to raczej całe lusterko jest do wymiany?
MisiekASV
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez Marecki » 4 lutego 2010, 13:31

Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem, ze nie ściemnia się lusterko wsteczne.
Czy ktoś orintuje się jaki ma adres w Vag-u takie luterko??
Było grzebane przez VAG przy samozamykaniu się samochodu >5km/h i sygnalizacji nie zapiętych pasów tz ON/OFF. Może przy tej okazji wyłączono funkcje ściemniania się lusterka.
Marecki
Stella
Stella

Auto: Altea 2.0 TDI

Postprzez pkonrad » 4 lutego 2010, 17:06

Marecki, w ilu jeszcze miejscach na forum zadasz to pytanie ??
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM