Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Altea freetrack już w Polsce

niusy z życia klubu i wszystko co jest z nim związane -> powiazane z portalem !

Moderator: Moderator LC Team

Postprzez Grisza » 4 września 2007, 20:34

Zadebiutowała na salonie samochodowym w Barcelonie czerwcu br.
A już dzisiaj na południu Polski dziennikarze mieli sposobność poznać ten samochód. Mowa o seacie altei w wersji freetrack.

To zbudowana na odmianie XL altea w wersji terenowej a raczej uterenowionej. Pojazd ten napędzany może być 200-konnym turbodoładowanym silnikiem o pojemności 2 litrów (cena 119 990 zł) lub 170-konnym, dwu litrowym TDI (cena 124 990 zł).

Według producenta to... bestia z napędem na cztery koła, która nie boi się zapuścić w teren i trochę pobrudzić...

Sprawdziliśmy. Rzeczywiście "daje radę". A jeździliśmy m.in w górach koło Wierchomli wspinając się tym samochodem na szczyt Pusta Wielka. I to w deszczu.

[źródło: Interia.pl]
[center]Obrazek
Obrazek
Obrazek[/center]
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Auto: Audi SportBack Q+
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: Altea freetrack już w Polsce

Postprzez oczkolek » 4 września 2007, 20:35

Grisza'Men, co ty kitujesz na Pusta Wielką nie można wjechać, chyba że tam obok Pustej.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Grisza » 6 września 2007, 15:16

oczkolek napisał(a):Grisza'Men, co ty kitujesz na Pusta Wielką nie można wjechać, chyba że tam obok Pustej.

oczkolek, hmm..widzę,że Pan zna te okolice :brawo: , wiadomo, że na szczyt się nie wjedzie, ale obok tak, teraz tam wielkie budowy ponieważ będzie na zimę oddany drugi sznurek wyciągu 4-miejscowego od strony Muszyny, także zapraszam

A oto pełniejszy temat z FreeTrack - RoadLook.pl

Bazujący na Altei XL pierwszy crossover w historii marki SEAT ma zdecydowanie terenową sylwetkę, podkreśloną miedzy innymi plastikowymi osłonami stosowanymi we wszystkich pojazdach tego typu. Osłony te spełniają rolę nie tylko estetyczną, ale chronią też nadwozie przed uszkodzeniami w czasie jazdy po bezdrożach.

Kolejne elementy wyróżniające Alteę Freetrack i jako rasowego crossovera to nowe siedemnastocalowe obręcze kół ze specjalnymi oponami o zwiększonej średnicy oraz prześwit o 40 milimetrów większy w porównaniu z Alteą XL.

Wnętrze modelu Freetrack charakteryzuje się atrakcyjną dwubarwną kolorystyką. Czerń znaną z pozostałych wersji Altei połączono z brązem, nawiązującym do koloru leśnych dróg, po których nowy model z pewnością będzie się także poruszał.

Napęd na 4 koła

Altea Freetrack nie udaje crossovera, ale po prostu nim jest. Jak przystało na pojazd tego typu, ma napęd na 4 koła. Moc silnika przekazywana jest na wszystkie koła za pośrednictwem sprzęgła Haldex z hydrauliczno-mechanicznym połączeniem i elektronicznym sterowaniem, które zapewniają precyzyjny rozkład siły napędowej. W normalnych warunkach cała moc napędowa trafia na koła przednie, ale jeżeli wymagają tego okoliczności, do 50% mocy może być przekazane na tylną oś.
Samochód oferowany jest w dwóch wersjach silnikowych – jednej wysokoprężnej i jednej benzynowej. Obydwie jednostki są znane ze znakomitych osiągów. Te same silniki – 2.0 TDI 170 KM i 2.0 TSI o mocy 200 KM – występują zresztą także pod maską na przykład Leona FR. Z takimi silnikami Freetrack może śmiało ubiegać się o miano najbardziej sportowego rodzinnego crossovera w swoim segmencie.
Altea Freetrack 2.0 TDI rozwija prędkość maksymalną 204 km/h i przyspiesza od 0 do 100 km/h w 8,7 sekundy. Auto z silnikiem 2.0 TSI rozpędza się do 214 km/h i przyspiesza od 0 do 100 km/h w 7,5 sekundy.

Wkrótce w ofercie pojawi się też trzeci silnik: 140- konny 2.0 TDI. Altea z tą jednostką będzie dostępna zarówno z napędem na 4 koła, jak i z napędem przednim.

System multimedialny w wyposażeniu standardowym
Jednym z największych atutów Altei Freetrack pod względem atrakcyjności jako samochodu rodzinnego jest nowy system multimedialny w wyposażeniu standardowym. W skład systemu wchodzi 7-calowy monitor TFT zamocowany pod sufitem, z gniazdem RCA do podłączania odtwarzacza DVD, konsoli do gier, laptopa, a nawet odtwarzacza MP3 jako źródła dźwięku odtwarzanego przez pokładowy system nagłośnienia.

Naszym zdaniem, jedynym mankamentem tego nowego modelu Seata jest jego cena. W Polsce generalny importer oferuje dwie wersje. Pierwsza z czterocylindrowym silnikiem benzynowym 2.0 TSI o mocy 147 kW (200 KM) za 119 990 zł, a druga z czterocylindrową jednostką wysokoprężną 2.0 TDI o mocy 125 kW (170 KM) za 124 990 zł. Cóż, rynek wkrótce zweryfikuje, czy są to odpowiednie ceny dla polskiego nabywcy...
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Postprzez oczkolek » 6 września 2007, 20:46

Grisza'Men napisał(a):
oczkolek napisał(a):Grisza'Men, co ty kitujesz na Pusta Wielką nie można wjechać, chyba że tam obok Pustej.

oczkolek, hmm..widzę,że Pan zna te okolice :brawo: , wiadomo, że na szczyt się nie wjedzie, ale obok tak, teraz tam wielkie budowy ponieważ będzie na zimę oddany drugi sznurek wyciągu 4-miejscowego od strony Muszyny, także zapraszam

Czekam na ten wyciąg od kilku lat, a nawet widziałem już jak równali pole pod niego.

Zreszta LCT ma w tamtych okolicach, a własciwie okolicy zimową bazę wypadową.

I jaki Pan ja taki stary nie jestem. :yes:
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez Grisza » 6 września 2007, 21:01

oczkolek napisał(a): Czekam na ten wyciąg od kilku lat, a nawet widziałem już jak równali pole pod niego.

oczkolek, otóż to, już miał być oddany w tamtym sezonie. No ale teraz będzie 2 razy więcej jazdy oraz można podjechać od strony Krynicy

oczkolek napisał(a):I jaki Pan ja taki stary nie jestem. :yes:

:ups: , widzisz zapomniałem dodać oczka, miało być żartobliwie ;)
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Postprzez oczkolek » 6 września 2007, 21:14

Grisza'Men napisał(a):
oczkolek napisał(a): Czekam na ten wyciąg od kilku lat, a nawet widziałem już jak równali pole pod niego.

oczkolek, otóż to, już miał być oddany w tamtym sezonie. No ale teraz będzie 2 razy więcej jazdy oraz można podjechać od strony Krynicy

Najważniejsze że będzie więcej tras do jeżdżenia.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez oczkolek » 6 września 2007, 21:14

Grisza'Men napisał(a):
oczkolek napisał(a):I jaki Pan ja taki stary nie jestem. :yes:

:ups: , widzisz zapomniałem dodać oczka, miało być żartobliwie ;)

Żartowałem spoko luz.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez willhaven » 25 stycznia 2011, 12:00

Koledzy i koleżanki jeździł ktoś z Was może Freetrackiem ? Mój tato przymierza się do jakiegoś suvopodobnego tworu (ma być benzyna,4na4 i automatyczna skrzynia) i ta odmiana jest na liscie.
willhaven
Sport
Sport

Auto: BMN + CDLD
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Forum Newsowe