Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przerwany pasek rozrządu POMOCY!!!!!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przerwany pasek rozrządu POMOCY!!!!!

Postprzez michuu » 26 września 2007, 13:19

Witam wszystkich
Spotkała mnie niemiła niespodzianka. 20.10.2005 roku w autoryzowanym serwisie seata przy przebiegu 84500km został wymieniony pasek rozrządu z rolkami ( części dostarczone przez klienta) kilka dni temu przy przebiegu 120 tyś stojąc w korku samochód zgasł no i klapa holowanie i warsztat. Jak się okazało została źle zamontowana obudowa rozrządu i pasek z szerokości 25mm ma teraz 1.6mm więc trochę ostro go przytarło. na obudowach widać miejsca gdzie pasek ocierał Jak to przy pęknięciu poszły zawory głowica itp. Z wstępnej opinii rzeczoznawcy wynika faktycznie że została źle zamontowana obudowa i to było przyczyną przetarcia i zerwania paska. Czy mam jakieś szanse na odszkodowanie z serwisu dodam że samochód nie był serwisowany ( tylko ta wymiana rozrządu ) pozdrawiam Michuu.
Michuu
michuu
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo II

Reklama

Re: Przerwany pasek rozrządu POMOCY!!!!!

Postprzez Marcin_TDI » 26 września 2007, 13:25

jesli rzeczoznawca stwierdzil ze to z winy zlego zamontowania paska rozrzadu to jak najbardziej lej sie o swoje i to z grubej rury albo robia to na swoj koszt albo sad...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Tonny S » 26 września 2007, 13:46

Jesli auto nie było po wymianie rozrzadu servisowane w ASO tj miało zrobione przegląd przy 105 tkm i 120 tkm (tego chyba juz nie zdarzyłeś) a robiłes to u kogoś innego i wina polega na złym montażu obudowy licz się z tym że bedzie ostro pod górke ze względu na to, że ASO wymieniające rozrząd zwali wine na firme która w okresie póżniejszym zajmowała się pojazdem twierdząc, że to oni coś mogli zle zamontować, uszkodzić itd. - ciezko bedzie udowodnic wine ASO ze wzgledu na czasokres i furtke dla ASO typu "auto było w innych servisach na przegladzie i wtedy ktoś mógł zle zamontowac, przestawic lub coś w tym stylu" - jesli wina zerwania pasku była by konkretna czyność bezpośrednio związana z działaniem rozrzadu np rolka, napinacz lub coś podobnego (gdzie mozna było by wykluczyć ingerencje osób trzecich) to droga była by dużo prostrza bo jesli mowa o obudowie to kazdy mogł ja puknac stuknac wypadła z zaczepu i ktos nieumiejetnie ją zamocował (głupie tłumaczenie ale wielce prawdopodobne)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Marcin_TDI » 26 września 2007, 13:52

caly czas sie zastanawiam czy oni paska zle nie zalozyli, jak ta obudowa tam moze ocierac ??
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Tonny S » 26 września 2007, 13:53

Marcin_TDI napisał(a): jak ta obudowa tam moze ocierac
Tez nie mam pojecia jak ?? ale widać wszystko możliwe.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez michuu » 26 września 2007, 14:08

Pasek ocierał o wszystkie obudowy, a najwięcej szkód wyrządziła środkowa metalowa a żeby ją zdjąć trzeba opuścić silnik a tego nikt już nie tykał
Michuu
michuu
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo II

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne