Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klima zamiast chłodzić cały czas grzeje na L0 i H1!!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klima zamiast chłodzić cały czas grzeje na L0 i H1!!

Postprzez mariusz2004p » 20 września 2007, 19:50

Witam!

Mój problem z klimą zaczął sie gdy po nieustanym ustawianiu jej w pozycji chłodzenia przyszedł pierwszy poranny chłód i trzeba było się dogrzać. Mianowicie po rozgrzaniu silnika zauważyłem że z kratek leci cały czas chłodne powietrze, więc ustawiłem klimę na MAX CIEPŁO, wtedy sie przemogła i buchnęła ciepłym powietrzem, ale gdy w południe chciałem schłodzić wnętrze ta ciągle daje gorącym powietrzem. Chciałem sprawdzić jak się zachowuje ustawiając sterownik MAX na ZIMNO a tu z kratek ciągle gorące powietrze, nie jakieś tam letnie tylko takie samo jak w pozycji MAX CIEPŁO.
Auto to LEON ASV
-klima nabita wiosną
-filtr p.pyłkowy zmieniany
-odgrzybiana na własna rękę sprayem typu plak
-sprężarka się załącza, wentylatory też, rurki klimy chłodne
-na panelu klimy brak błędów (chciałem sprawdzić kodem 01 DTC)
-niestety nie mogę sprawdzić błędów klimy swoim VAGiem, nie łączy się z tym sterownikiem, za dużo błędów w połączeniu, w ostateczności pojadę do jakiegoś magika, ale nie ukrywam że mam większe zaufanie do ludzi z klubu niż do fachmanów z mojej okolicy

Moje spostrzeżenia są takie jakby coś się zablokowało lub jakiś sterownik nie otwierał klapki od zimnego powietrza.

Proszę o wasze spostrzeżenia i pomysły rozwiązania tego problemu. Nie mam oporów przed próbą samodzielnego wykonania tej naprawy proszę tylko o jakieś wskazówki bo nie miałem jeszcze wątpliwej przyjemności rozbierania nagrzewnicy.

Z góry wielkie dzięki!!
mariusz2004p
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9TDI spoRt

Reklama

Re: Klima zamiast chłodzić cały czas grzeje na L0 i H1!!

Postprzez MenIB » 25 września 2007, 23:02

mariusz2004p napisał(a): rurki klimy chłodne

A to nie dziala ta klima bo jedna powinna byc zimna a druga goraca :-) tak to po co byla by chlodnica klimy ;-)
pozdr, MenIB
www.vag.com.pl

!! !! PROSZE nie pisac do mnie na PW tylko EMAIL, dziekuje !! !!
MenIB
Sport
Sport

Auto: Audik

Postprzez mariusz2004p » 26 września 2007, 22:59

-tzn. na pewno chłodna jest ta rurka która można dotknąć podnosząc maskę, ta blisko przedniego pasa, sprawdzę jeszcze czy jakaś jest ciepła

-ale jest jeszcze taka sprawa, że nawet jakby klima nie działała to ustawiając sterownik na chłodzenie to w żadnym razie nie powinno lecieć gorące powietrze, a leci tak samo gorące jak przy na maksa na ciepło zmienia sie tylko prędkość wiatraczka przy funkcji AUTO

PS dzięki za odzew
wszystkie uwagi są dla mnie cenne
mariusz2004p
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9TDI spoRt

Postprzez MenIB » 6 października 2007, 14:32

proponuje 08 , i spr el. wykonawczych a potem 02 i wszystko bedzie jasne , pewno klapa od temp sie zaciela , a jak nie masz VAGa to wejdz na wyswietlaczu w 01C i odczytaj bledy , powodzenia jesli jeszcze nie rozwiazales problemu
pozdr, MenIB
www.vag.com.pl

!! !! PROSZE nie pisac do mnie na PW tylko EMAIL, dziekuje !! !!
MenIB
Sport
Sport

Auto: Audik

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne