Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jaką plazmę kupić

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jaką plazmę kupić

Postprzez Robal » 7 października 2007, 19:54

Wiem że to duży OT, ale może znajdzie się parę osób, które mi doradzi, a moderatorzy spoglądną przychylnym okiem i nie wylecę z tym tematem do kosza. :)

Planuję zakup tv plazmowego. Do wydania mam max. 5000 zł. Przekątna jaka mnie interesuje to 42", minimum 2 złącza HDMI, najlepiej też, żeby był full HD, ale nie wiem czy to realne w tej cenie.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii, to prosiłbym o porady jaki model wybrać. Nie znam nie na tym zupełnie, a nie chcę kupić jakiegoś dziadostwa.
Robal
Sympatyk LeonClub

Auto: 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Jaką plazmę kupić

Postprzez Gaspar » 7 października 2007, 20:08

Robal, z tego co słyszałem to Panasonic robi naprawdę dobre plazmy, ale mogę się mylić :roll: Myśle ze 42" dostaniesz już do 4k PLN
Pozdrawiam,
Gaspar

Był Dzikusek :mrgreen: ASV 137,9 KM @ 301,0 Nm by CompSport.
Jest emerycka Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Prestige
Obrazek
Obrazek
Kto misiowi urwał ucho?
Gaspar
Sympatyk LeonClub

Auto: Ex Leon - Avensis

Postprzez jeżyk » 7 października 2007, 20:16

Robal - patrz forum http://www.hdtv.com.pl
jeżyk
Sport
Sport

Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Postprzez AdamTower » 7 października 2007, 20:48

polecam z doświadczenia wysokie modele Samsunga, ale LCD, bo 42" lepiej IMO LCD niż plazmę
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Qper3 » 7 października 2007, 20:50

a projekcyjne z Full HD??
Qper3
Sport
Sport

Auto: Czarne

Postprzez Robal » 7 października 2007, 21:05

Qper3 napisał(a):a projekcyjne z Full HD??

Nie wchodzi w grę, bo tv ma wisieć na ścianie.

jeżyk napisał(a):Robal - patrz forum http://www.hdtv.com.pl

Dzięki, tego potrzebowałem :)

AdamTower napisał(a):ale LCD, bo 42" lepiej IMO LCD niż plazmę

A dlaczego?

Gaspar napisał(a):z tego co słyszałem to Panasonic robi naprawdę dobre plazmy

W sumie to właśnie nad Panasonikiem myślałem, ale tak też sobie patrzę teraz na LG i w tych samych pieniądzach firma ta oferuję więcej niż Panasonic, np. dysk twardy. Ale trochę nieufnie podchodzę do tych dwóch literek. :)
Robal
Sympatyk LeonClub

Postprzez bacardi » 7 października 2007, 22:00

Robal, hdtv.pl to prawdziwa kopalnia wiedzy, a wybor jest naprawde trudny :]
Na samym poczatku proponowalbym rowniez poczytac dokladnie o wadach i zaletach plazmy i lcd, a na koniec nieglupim pomyslem jest zamowienie prezentacji kilku wybranych modeli w domu(niejaki kiki na hdtv to oferowal). Zwroc uwage na mozliwosci w formatowaniu obrazu, bo rozne modele radza sobie z tym lepiel lub gorzej, a przy LCD sporym problemem jest tez wyswietlanie obrazu sygnalu slabej jakosci. Ja w swoim czasie wybralem LCD JVC 40S70 i jestem zadowolony. Obecnie zastapila go bodajrze seria 42P80...
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez Gaspar » 8 października 2007, 06:53

z tego co mi wiadomo, żaden LCD'ek nie odda czerni tak jak plazma :roll:
Pozdrawiam,
Gaspar

Był Dzikusek :mrgreen: ASV 137,9 KM @ 301,0 Nm by CompSport.
Jest emerycka Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Prestige
Obrazek
Obrazek
Kto misiowi urwał ucho?
Gaspar
Sympatyk LeonClub

Auto: Ex Leon - Avensis

Postprzez vti81 » 8 października 2007, 07:33

Wyższość LCD widać po rynku RTV, ceny plazm spadają a LCD dzielnie trzymają. Plazma wydaje mi się, że to szał z zachodu - była pierwsza i wzbudzała wszedzie zainteresowanie, LCD spokojnie zdobywa rynek, a to cytat jak udało mi sie znalezc :
LCD a Plazma
"oczywiście że LCD , Tv w technologii plazmowej to już raczej przesz łość , no chyba że ktos chce <40" wtedy nie ma wyboru.
Plazma na krótka żywotność , gorszy obraz , przy silnym świetle słabo widać , można czasem przez przypadek wypalic obraz na kineskopie np. pauzując film no i "żre" dużo prądu
Oczywiście LCd jest o wiele droższe od plazmy , godne uwagi są także telwizory projekcyjne 3LCD SONY , miałem okzaję taki testować . Cena jest bardzo korzystna a jakość obrazu jest podobna do telewizorów z matrycami . Głowna ich wada to głębokość - około 40cm i że trzeba co jakiś czas wymieniac lampe jak w projektorze."
Może sie przyda, pozdrawiam! :mruga: A co do marki to wydaje się, że fajne produkty tworzy - Sony, Samsung, Toshiba, Pioneer....
a zresztą.....
Zalety i wady telewizorów LCD
Obraz na monitorach LCD jest niemal idealnie ostry. Nie miga. Bardzo dobra jasność, może nie tak, jak w telewizorach plazmowych, ale lepsza niż w kineskopowych. Technologia LCD ze względu na zastosowanie w masowej produkcji komputerowej jest bardzo tania i ciągle rozwijana. Kąty, pod którymi można oglądać obraz. Jest już lepiej niż kiedyś, ale i tak najlepiej siedzieć na wprost telewizora. Problem to sama technologia LCD - światło jest bardzo spolaryzowane. Nasycenie czerni. Ponieważ piksele nie świecą, są ciągle podświetlane. A ciekłe kryształy nie są idealnie nieprzezroczyste. To oczywiście niekorzystnie wpływa na kontrast obrazu. Piksele w LCD są też dość powolne - łączny czas zapalenia i zgaszenia jednego piksela jest stosunkowo długi. Nie ma to znaczenia przy pracy na komputerze, jednak jeśli oglądamy dynamiczny film czy kontrastowe animacje, możemy zobaczyć charakterystyczne smużenie ekranu. Ta wada także jest w trakcie usuwania, czasy spadły do kilku milisekund, ale wciąż nie jest idealnie. Wysoka rozdzielczość też może stanowić problem. Klasyczna telewizja czy nawet DVD są daleko w tyle. W wypadku wyświetlania obrazu o niskiej rozdzielczości na ekranie o wysokiej rozdzielczości dochodzi do interpolacji - w uproszczeniu jeden piksel transmisji telewizyjnej wyświetlany jest przez kilka pikseli ekranu. To, niestety, nie wpływa dobrze na jakość. Receptą na ten problem są nowe standardy transmisji telewizyjnej - HDTV - i nowe standardy zapisu Blu-Ray i HD DVD. Są już wprowadzane, ale ich upowszechnienie jeszcze z pewnością trochę potrwa.

Zalety i wady telewizorów plazmowych

Podstawowa zaleta ekranów plazmowych to piękne kolory: w szerokiej gamie i bardzo żywe. Wysoki kontrast nie ustępujący niczym oferowanemu przez najlepsze telewizory kineskopowe. Nasycenie czerni jest bardzo wysokie, znacznie przewyższa to, co oferują LCD. Jasność także jest wyższa niż w konkurencyjnych technologiach. Kąty widzenia są lepsze niż w LCD. Przekątna, czyli rozmiar obrazu, może być bardzo duża - 50, a nawet 60 cali. Niestety, ten sprzęt ma też wady. Podstawowa łączy się z jedną z głównych zalet - o ile faktycznie można zrobić bardzo duży ekran plazmowy, to nie da się zrobić małego. Wynika to z minimalnych rozmiarów pikseli. Praktycznie nie produkuje się telewizorów plazmowych o średnicy mniejszej niż 32 cale. Piksele nie są trwałe - wypalają się. Teoretyczna wytrzymałość jest dość duża, nawet do 60 000 godzin, ale w praktyce może być dużo gorzej. Związane to jest z wypalaniem się luminoforu (jak przy telewizorach kineskopowych). Migotanie obrazu. To zjawisko pomijalne, gdy oglądasz obraz z większej odległości, ale z bliska, niestety, widoczne. Cena. Ekrany plazmowe są drogie. Niestety, są też droższe w użytkowaniu, ich zapotrzebowanie na energię jest wysokie i wynika z konieczności wzbudzania plazmy bardzo wysokim napięciem. Telewizory plazmowe zużywają prawie dwa razy tyle energii co LCD o takiej samej przekątnej.
vti81
www.shiningcar.pl

Auto: sDI

Postprzez leoTDI » 8 października 2007, 08:20

Robal napisał(a):Wiem że to duży OT, ale może znajdzie się parę osób, które mi doradzi, a moderatorzy spoglądną przychylnym okiem i nie wylecę z tym tematem do kosza. :)

Planuję zakup tv plazmowego. Do wydania mam max. 5000 zł. Przekątna jaka mnie interesuje to 42", minimum 2 złącza HDMI, najlepiej też, żeby był full HD, ale nie wiem czy to realne w tej cenie.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii, to prosiłbym o porady jaki model wybrać. Nie znam nie na tym zupełnie, a nie chcę kupić jakiegoś dziadostwa.

kup plazmę,

a w tej grupie cenowej postaw na panasa. Mam Plazmę Panasa i LCD (x3 matryca) i to nie to samo (efekt siatki, słaba czerń). Plazma będzie lepszym wyborem, a mam jw. porównanie. Jeśli masz bardzo nasłonecznione mieszkanie, to LCD może być z tego powodu jednak lepszym rozwiązaniem.

Tu poczytaj, a znajdziesz wszystkie odpowiedzi na pytania które sobie stawiasz :
-------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.hdtv.com.pl/forum/
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Robal » 8 października 2007, 12:25

leoTDI, a jaki masz model tego panasa?

Chyba wybiorę TEN Trochę poczytałem na forum i opinię są przychylne. Parametry też ma nienajgorsze i jest do kupienie w dobrej cenie.
Robal
Sympatyk LeonClub

Postprzez leoTDI » 8 października 2007, 12:46

Robal napisał(a):leoTDI, a jaki masz model tego panasa?

Chyba wybiorę TEN Trochę poczytałem na forum i opinię są przychylne. Parametry też ma nienajgorsze i jest do kupienie w dobrej cenie.

b.dobry wybór,

wprawdzie rodzielczość to nie jest pełne HDTV (cena za taki model jest jednak sporo wyższa), ale wystarczy (in "+" to przeskalowywanie np. do pełnego HDTVC 1080/50/60Hz).

Możesz kupić u gościa nick "kiki" z tego forum (ma sklep) z prezentacją, tj. przywozi ci np. Sharpa LCD i Panasa i porównujesz u siebie w domu naraz odbiór z obydwu. Koszt prezentacji bez zakupu 450,- zł, a z zakupem 250,- zł.
leoTDI
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Postprzez sopel » 8 października 2007, 13:21

Robal, tak Cię swędzi kasa ?
LCD tanieją z kwartału na kwartał. Chcesz kupić za 6k TV z rozdzielczością 1024 x 768 ?
wg mnie bez sensu (oczywiście zależy czy Cię mocno pili....)

Ja postawiłem sobie (może głupie) ale proste wymagania od nowego TV:
- LCD
- Full HD
- czas reakcji 2 ms
- cena do 5k

Jak warunki rynek spełni to wydam 5 k :) Szacuję że za jakieś 1,5 roku :)
Sopel

Był Leon TDI Sport <- SKRADZIONY 30.12.2005 :(
Jest Octavia TDI ... jeszcze nie sport :)
sopel
Signo
Signo

Auto: Był Leon, jest Octav

Postprzez leoTDI » 8 października 2007, 13:54

sopel napisał(a):Robal, tak Cię swędzi kasa ?
LCD tanieją z kwartału na kwartał. Chcesz kupić za 6k TV z rozdzielczością 1024 x 768 ?
wg mnie bez sensu (oczywiście zależy czy Cię mocno pili....)

Ja postawiłem sobie (może głupie) ale proste wymagania od nowego TV:
- LCD
- Full HD
- czas reakcji 2 ms
- cena do 5k

Jak warunki rynek spełni to wydam 5 k :) Szacuję że za jakieś 1,5 roku :)

to nie jest tak do końca (zależy co oglądasz najwięcej w % - bo jeśli TV, to full HDTV będzie tylko "przeszkadzał"). Radzę się przekonać naocznie w sklepie.

LCD ma gówn*** czerń, a wynika ona z ograniczeń technologicznych i nic nie zmieni mojego zdania. Plus in minus efekt siatki. Plazma to plazma.

Ew. poczekaj na to :
-------------------------

http://www.allegro.pl/item252951634_pan ... upuj_.html
leoTDI
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Postprzez rossi » 8 października 2007, 14:03

Robal napisał(a):leoTDI, a jaki masz model tego panasa?

kupuj tego Panasonica i się nie zastanawiaj, są do wyrwania w bardzo dobrej cenie jak sie postarasz nawet poniżej 3kpln ;) mam takiego już od kilku m-cy i mogę tylko polecić :ok: za taka cene nic lepszego nie znajdziesz a o LG LCD to zapomnij bo jak trafisz wadliwy ( o co nie trudno) to będziesz się z nim woził i woził-servis porażka.
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR

Postprzez Robal » 8 października 2007, 14:30

sopel, 6000 PLN to jest sugerowana cena Panasonica. W rzeczywistości widziałem ten telewizor w EURO AGD za 4000 PLN.

Full HD, oczywiście, tak jak napisałem, byłoby fajnie, ale z drugiej strony która z platform cyfrowych nadaje w Full HD... Zadna i chyba na razie nic się nie zanosi, że coś się w temacie zmieni. Kompa też raczej nie planuję do tv podłączać.

W tej chwili po przeprowadzce mozna powiedziec ze nie mam wogole telewizora, bo nie mozna telewizorem nazwac 21" CRT-ka :) Ale z drugiej strony jakoś specjalnie mi się z tematem nie spieszy, bo maniakiem telewizji nie jestem, a w mieszkaniu mam ciagle bałagan, bo się urządzić nie mogę :D

rossi napisał(a):są do wyrwania w bardzo dobrej cenie jak sie postarasz nawet poniżej 3kpln

Gdzie takie widzałeś? Na pewno mówimy o 42"?
Robal
Sympatyk LeonClub

Postprzez leoTDI » 8 października 2007, 14:36

leoTDI
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Postprzez Rain34 » 8 października 2007, 14:48

Tak sie składa że akurat od dwóch lat pracuje w firmie składającej telewizory ...
wykonujemy zlecenia dla firmy HUMAX ( zapewne marka znana bardziej z tunerów tv niz samych LCD czy Plazm...)
Plazma to plazma...... jakość obrazu bije LCD na głowe ( ale oglądając film z kablówki czy nawet na dvd , to aż tak kolosalnej róznicy nie ma) ...za to obejrzeć na plazmie DISCOVERY w technologii HD....no poprostu bajer.....
poztym żywotność plazmy jest z góry większa ( przynajmniej u nas na serwisie twierdzą że plazmy są lepsze konstukcyjnie i wytrzymalsze) ...
plazma ma jeden minus: PRĄD......no żre go jak cholera...... to że z tyłu tv na naklejce pisze że tv pobiera 250W jest tylko chwytem reklamowym....bo te 250w pobiera w momencie jak ma ustawiony najniższy kontrast, jasność itd. a w rzeczywistości wychodzi że bierze nawet 400w .....

Jakbyś chciał to mam bardzo fajny mały programik którym testujemy piksele w tv....
Aha.....ostatnio Samsung i LG upadli na głowę bo puszczają do sprzedaży panele z dwoma jasnymi pikselami.... radze uważać przy kupnie bo reklamacja nam nic nie da bo producent dopuszcza takie coś.....

Jak ktoś ma jakieś pytania to prosze pisać na PW. Postaram sie pomóc
pozdro.....
Rain34
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 tdi 110KM

Postprzez oczkolek » 8 października 2007, 14:48

Robal, jeżeli nie chcesz full HD to po co Ci telewizor 42 cale.
Jeżeli zdecydujesz sie na telewizor mniejszy niz 42 cale to ja bym optował przy telewizorach LCD. Chociaz 37" też już są full HD.
Jeżeli LCD to przyjrzyj się PHILIPSOWI seria 9732 (CINEOS) - tu dokładnie wieczorem sprawdzę symbol bo nie jestem pewny tych cyferek i podam - (różne rozmiary) lub SHARPOWI LC-37RD2E (37") lub LC-32RD2E (32").

Ale zaznaczam jeżeli nie chcesz full HD, bo jeżeli full HD to TV musi być jednak większy i tu raczej plazmy wchodza w rachubę, choć efekt wypalonego loga mi sie bardzo nie podoba w plazmach.

Ja osobiście takiego PHILIPSA kupowałem (32") i zarówno jak i ja jak i moi znajomi dookoła są zachwyceni obrazem.

Aha jeszcze jedna sprawa, pamiętaj że ceny w marketach są o około 20-30% wyższe niż w sklepach internetowych. Ja na swoim zaoszczędziłem około 2500 zł
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez rossi » 8 października 2007, 15:51

Robal napisał(a):sopel, 6000 PLN to jest sugerowana cena Panasonica. W rzeczywistości widziałem ten telewizor w EURO AGD za 4000 PLN.

rossi napisał(a):są do wyrwania w bardzo dobrej cenie jak sie postarasz nawet poniżej 3kpln

Gdzie takie widzałeś? Na pewno mówimy o 42"?

tak 42" ;) szukaj w nowootwieranych EURO RTV-AGD , sprawa ciężka ale wykonalna, pozatym od reki za 4k pln znajdziesz spokojnie.
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR

Postprzez bacardi » 8 października 2007, 18:34

a ja powiem tak,
oczkolek napisał(a):Robal, jeżeli nie chcesz full HD to po co Ci telewizor 42 cale.
Jeżeli zdecydujesz sie na telewizor mniejszy niz 42 cale to ja bym optował przy telewizorach LCD. Chociaz 37" też już są full HD.

z tym full HD nie ma co tak przesadzac, osobiscie w zyciu bym nie zamienil 42 HD ready na 37 full HD, no chyba ze bym mial pokoj 2x2 ;)
a 42" to wcale nie tak duzo, czlowiek sie bardzo szybko przyzwyczaja i chcialby wiecej...
bacardi
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 8 października 2007, 19:13

Więc tak, uzupełniając moją wypowiedź odnośnie PHILIPSA chodziło mi o modele serii PF 9731D, a nie jak napisałem 9732
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez leoTDI » 8 października 2007, 19:43

Dobry wątek o rozterce "Plazma czy LCD" :
---------------------------------------------------
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread ... t=synovate

Wyniki badań niezależnej instytucji Synovate :
---------------------------------------------------------
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread ... t=synovate

PODSTAWOWY materiał o mitach (radzę uważnie przeczytać !!!) :
---------------------------------------------------------------------------------
http://www.plazma-lcd-fakty.pl/mity/mity.php

Jak pisałem, mam LCD z potróją matrycą i plazmę i wiem jedno, że następny TV też będzię plazmą :)

ps
z mocą nie przesadzajmy. Podawana jest zawsze max. moc. A praktyczna moc, a w zasadzie pobierana energia (średnia) jest zawsze mniejsza niż wynikająca z max. mocy podawanej przez producenta )
leoTDI
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Postprzez bacardi » 8 października 2007, 21:52

leoTDI napisał(a):PODSTAWOWY materiał o mitach (radzę uważnie przeczytać !) :
---------------------------------------------------------------------------------
http://www.plazma-lcd-fakty.pl/mity/mity.php

tutaj nalezy jeszcze wziac pod uwage ze jest to artukul sponsorowany przez gigantow technologii plazmowej...

generalnie w gornej polce kroluje plazma (i potrafi kosztowac odpowiednio :]), w nizszej sprawdza sie lepiej przy slabym sygnale, czern jest czarna itp ale i LCD tez ma wiele zalet i staje sie coraz lepsze i w wielu przypadkach moze sie okazac lepsza opcja.
Dodatkowo niezaleznie od technologii model modelowi nierowny, dlatego najlepiej kazdy egzemplarz dobrze przetestowac pod katem swoich oczekiwan, nalezy tez pamietac szczegolnie przy LCD o testach na roznym sygnale, a takze o mozliwosciahc formatowania obrazu 4:3 z ktorym niestety jeszcze czesto trzeba sie meczyc...
a na pytanie jaki konkretny egzemplarz jest najlepszy dla danych oczekiwan juz kazdy sam musi zadecydowac :]

leoTDI, tak jeszcze z ciekawosci, jaki model LCD porownujesz z ta plazma?
bacardi
Sympatyk LeonClub

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja