Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona 1.6 74KW - jak się sprawuje taki silniczek, auto

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Zakup Leona 1.6 74KW - jak się sprawuje taki silniczek, auto

Postprzez Galad » 12 października 2007, 11:25

a 1.6BCB mi bierze 10-11/100km w jeździe po mieście przy średnio ciężkiej nodze :x
Galad
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez bacardi » 12 października 2007, 16:54

leonik_PM napisał(a):ostatnimi czasy leję tylko 98, przeważnie BP ultimate, czasami Suprema bądź Vpower,
gdzieś wyczytałem że silnik ten przystosowany jest do 98, dopuszcza się 95, więc to co wydam na droższą 98, zwróci mi się /i zwraca się!/ podczas jazdy! Paramatery silnika są lepsze, spalanie wychodzi mniejsze:)

a moze jak zalejesz 98 to instynktownie oszczedniej jezdzisz aby Ci sie zwrocilo ? ;)
Sorry ale nie mogelem sie powstrzymac, jezdze juz wystarczajaco dlugo tym autkiem i o ile nie naleje sie do baku jakiegos szlamu to czy jest to nasze 95 z markowej stacji czy 100 oktanow zalane u naszych sasiadow, to przy takiej samej jezdzie roznica w spalaniu jest w granicach bledu pomiarowego...
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez leonik_PM » 13 października 2007, 11:12

bacardi,
Odpowiadam na Twoje pytanie, otóż nie jeżdżę instyktownie oszczędniej!
Jeżdżę zasadniczo tymi samymi trasami, więc stosunek jazdy miejskiej do jazdy w trasie się nie zmienia, i nie wpływa to na zużycie! Nie jest tak, że jak leję 98 (a praktycznie jeżdżę teraz na niej cały czas) to noga z gazu i się wlokę! Styl jazdy pozostał taki sam, nie zmienił się! Teraz, gdy mam pół baku to przejechane jest ok. 450 km, a gdy jeździłem na 95 to rzadko kiedy udawało się przekroczyć 400 km;p
Nie mam komputera w aucie, wszystkie te wyniki śr. spalanie wyliczam sam, więc za duży błąd pomiarowy raczej nie może wyjść;p cio nie? ;)
Moze to tylko kwestia nastawienia czy cuś, ale wydaje mi się, że silnik ciutkę lepiej pracuje, jakby płynniej, i jakoś tak... bardziej ochoczo. Z tego co wyczytałem ten silnik powinien jeździć na 98, a dopuszcza się 95. Na innych postach ktoś napisał dobrze, że właśnie pod tą liczbę oktanową ustawiony cały silnik.
Ja tylko napisałem swoje doświadczenia i odczucia, przecież nikogo nie namawiam żeby tankował 98 i jeździł na nim. ;p Kto chce niech tankuje, kto nie, nie będzie tego robił! proste, co nie?!
pozdrawiam :peace:
Leon 1M 1.6 BCB / Altea 4 Freetrack 5P8 2.0 CEGA
leonik_PM
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez gadula007 » 13 października 2007, 11:30

A zamiast ilości oktanów (która decyduje o spalaniu stukowym) czy na spalanie i moc silnika nie ma wpływu wartośc opałowa (wartość kaloryczna) paliwa? Przecież gaz ma około 100 oktanów, ale za to niższą wartość opałową.
Są oczywiście teraz paliwa, które wraz ze zwiększeniem liczby oktanowej zwiększano wartość opałową. Ale jeszcze jakieś 3-4 lata temu wszelkie paliwa PB98 miału niższą wartość opałową od PB95. Nie wiem które z nich do dziś mają większą, a które większą. Wiem, żeby wykorzystać odpowiedni benzynę 98 oktanów wówczas musi się odpowiednio ustawić zapłon (chyba przyspieszyć względem 95).
gadula007
Signo
Signo

Auto: LeonSedan ;-) 1.6AKL

Postprzez Galad » 13 października 2007, 11:30

6,5-7 przy dynamicznej jeździe w mieście? heh a to dobre
na trasie że ci spali tyle to uwierzę, ale na pewno nie w mieście

1.4 16v ma książkowe spalanie w mieście 9,1l/100km
1.6 16v 9,6l/100km
podobnie mają spalanie na trasie kolejno 5,5l i 5,7l

i ty mi chcesz powiedzieć że ci pali mniej niż specyfikacja samochodu podaje? jaaaasne...

P.S.
do tej czarnogóry to chyba musiałeś na piątce 60-70km/h jechać żeby ci tylko tyle wziął
Galad
Sport
Sport

Postprzez leonik_PM » 13 października 2007, 11:40

sorki, ale nigdzie nie napisałem, o dynamicznej jeździe w mieście!!!
I pisałe 6,5-7,5 l/100km;p a więc raz wychodziło niższe, raz mniejsze :PPP
Jeżdżę akurat po takich, a nie innych trasach, w sumie po całym GOP-ie. Fakt, że dość często są to drogi 2 pasmowe, ale po mieście, siłą rzeczy także muszę jeździć;p
Nie jest przecież tak, że jeżdże cały bak tylko mieście, że tylko gaz do dechy na zielonym i hamowanie na czerwonym;p stanie w korkach, klima na maksa, radio na maxa itd. itp.;p
Odrobina jazdy z głową, z umiejętność przewidywania sytuacji na drodze i dostowanie swojej jazdy do nich w znacznym stopniu powodują spadek zużycie paliwa!
Nie chcę nikomu na siłę nic udowadniać! piszę jak jest!! :peace:
Jak nim ojciec często jeździł to Leon brał najczęściej powyżej 8l, odkąd ja nim jeżdżę nie przekroczyłem jeszcze tej liczby! Spalanie wychodziło takie jak pisałem!
A można zejść ze spalaniem znacznie poniżej specyfikacji:]

[ Dodano: Sob 13 Paź, 2007 ]
odp. na P.S.
Nie jeżdziłem tylko 60-70 km/h, choć takie prędkości się zdarzały, bo wyniały one z warunków na drodze /ciężarówka przede mną, inne auto/, wielokrotnie się zdarzało na tym 600 km odcinku, gdzie udało się osiągnąć to spalanie, że musiałem wyprzedzać, klima też była włączana. Obwodnic przez miasta tam raczej nie ma, więc chcąc nie chcąc się jeździło po mieście. Żeby pozwiedzać miasta, także trzeba było trochę pojeździć po nich :PPP tylko podkreślam, jazda z głową!!! Gdy tylko było trochę z górki to rozpędzałem się do 100-120, a potem noga z gazu i tak zjeżdżałem /np jazda przy nadbrzeżu/, gdy widziałem, że zbliżam się do np. ciężarówki to nie podjeżdżałem na gazie pod jej zderzak i hamowałem, nie siedziałem na ogonie by zredukować potem na 2 i kręcić go do 5,5 tys., tylko noga z gazu, swobodny dojazd do niej, i gdy widziałem możliwość wyprzedzenia, to 4 lub 3 dawała radę bez problemów. Szybko i bezpiecznie przeprowadzony manewr:)
Tego tak się nie da opisać w jaki sposób. to trzeba byc zobaczyć, przejechać tą trasę, przekonać się samemu, w jaki sposób pokonałem te 600 km.

[ Dodano: Sob 13 Paź, 2007 ]
I nie tylko te 600, ale i całą trasę jak i w ogóle by przekonać się o sposobie stylu jazdy na codzień;p

Prędkości bywały różne, ale zazwyczaj 140 km/h nie przekraczałem, bo też za bardzo nie było gdzie;p Zresztą to był wyjazd wakacyjny, a nie rajdowy! Fakt faktem, że starałem się utrzymywać prędkości obrotowe w granicach 2400-3500 obr./min.

Powtórzę jeszcze raz: jazda z głową!!! to najważeniejsze:] i dotyczy to wszystkiego - przewidywania syt., operowania gazem, operowania biegami.
leonik_PM
Stella +
Stella +

Postprzez Galad » 13 października 2007, 12:59

leonik_PM napisał(a):Nie jest przecież tak, że jeżdże cały bak tylko mieście, że tylko gaz do dechy na zielonym i hamowanie na czerwonym;p stanie w korkach, klima na maksa, radio na maxa itd. itp.;p

jasne i bierze poniżej 8l?
to jakty mierzysz ile ci spalił?

tankujesz cały czas do pełna i liczysz ile przejechales na tym ile weszlo do baku?

polecam http://www.spritmonitor.de/en/
policzy wszystko za ciebie

u mnie jest
Obrazek
Galad
Sport
Sport

Postprzez leonik_PM » 13 października 2007, 18:34

Galad,
no bierze! bierze tyle ile pisałem, 6,5-7,5 l/100km :)

a mierzę to właśnie w ten sposób - jak tankuję, to tylko do pełna!

Strasznie wielkie to spalanie! Ojcu się zdarzało podchodzić czasem pod 9, mnie w zimie, na zimówkach, na autostradzie wziął 8,2 i to jest mój max póki co!
Ale prawie 11 l, przy takim silniku... masakra! Coć czuję, że częstokręcisz go wysoko - i pewnie to jest powodem takiego spalania.
Ja piszę cały czas oczywiście o normalnej jeździe;p

Powtórzę jeszcze raz... jazda z głową!!! To jest najważniejszy czynnik, jak można w bezbolesny sposób ograniczyć zużycie paliwa;p
leonik_PM
Stella +
Stella +

Postprzez Streat » 13 października 2007, 19:36

leonik_PM, z całym szacunkiem ale średnie spalanie 6,5 litra/100 km to jest nie realna ilość paliwa jeżdżąc normalnie przy tym silniku. Znam kilka osób co mają ten silnik i spalanie im nie schodzi poniżej 8 litów.

Wejdź na stronę którą pokazał Galad i popatrz na średnie spalanie dla tego silnika. Pomijając skrajne przypadki średnia będzie gdzieś na poziomie 8 litrów.
6.5 litra to ja jestem w stanie jeszcze uwierzyć ale jadąc dłuższy kawałek i tylko i wyłącznie na trasie ze średnią prędkością do 120 km/h.

Nie mów ludziom że 11 litrów na 100 km przy silniku BCB to jakaś masakra bo jak do tej pory to nie poznałem człowieka który by mówił że to auto tyle pali co Tobie. Jesteś do tej pory ewenementem i sorry ale tego co piszesz poważnie nie jestem w stanie traktować. No chyba że nie wiesz jaki masz silnik pod maską może diesla ? :wink:

Niech się inni właściciele 1.6 wypowiedzą - ja przez jakiś czas śmigałem autem z silnikiem 1.6 i miałem spalanie powyżej 8 litrów i w wartości na poziomie 6 przy tym silniku nie uwierzę. leonik_PM przekomarzać się z Tobą nie będę i mi nic nie musisz udowadniać i mam nadzieje że skończysz ciągniecie tej jakby nie patrzeć jałowej dyskusji :whoeva:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Galad » 13 października 2007, 20:01

leonik_PM napisał(a):Galad,
Ale prawie 11 l, przy takim silniku... masakra! Coś czuję, że częstokręcisz go wysoko

...
max 3500-3500 przy przyspieszaniu w samochodzie który ma max moment obrotowy przy 5500+ to nie jest dużo
pozatym przy jeździe poniżej 3000 rpm bierze 0,5-1l mniej wiec różnica żadna
jak jeszcze raz usłysze teksty w stylu "jazda z głową" to kogoś pobije.
nie ścigam sie, nie dojeżdzam na gazie do skrzyżowań i nie hamuje przed nimi

może i leonik przesadza ale może też u mnie jest coś bardzo nie tak?
zna ktoś jakiegoś mechanika/salon który jest blisko lublina i gdzie stwierdzą co jest do cholery ze spalaniem u mnie?
bo niestety tam gdzie naprawiam samochód twierdzą że wszystko w porządku...
albo sie na ustawieniach nie znają :|

jakoś do salonów seata nie mam zaufania ale widze że nie pozostaje mi nic innego niż pojechać do takiego :/
Galad
Sport
Sport

Postprzez Streat » 13 października 2007, 20:54

Galad, z Twoim spalanie jest wszystko w normie znam osobiście 3 osoby co jeżdżą z takim silnikiem jak Ty masz i mają spalanie 10 - 11 litrów w mieście. Ten silnik tyle pali, zresztą spójrz na spalanie deklarowane przez producenta. Jest wszystko ok - ja szczerze wątpię w spalanie deklarowane przez leonik_PM,.
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez jurkos » 13 października 2007, 21:43

Streat, sam wiesz ile moj AKL spala :)
wiec potwierdzam 10 - 11 miasto to norma

ps
poprawka
spalał ...
jurkos
TopSport
TopSport

Auto: czarne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez belzi » 13 października 2007, 22:11

STYRO napisał(a):
jurkos napisał(a):V-Power Raceing ... ma 108 oktanoe o ile dobrze pamietam

STYRO napisał(a):V-Power 98
shell takiego nei sprzedaje - zapytaj sie na stacji

O co mam sie zapytac? Chyba dobrze wiem jakie paliwo u mnie na stacji leja ;)

Shell u mnie sprzedaje tylko Super 95 i V-Power 98 - nic powyzej tego nie ma - co nie znaczy oczywiscie, ze twierdze, ze w Polsce tej 108 nie sprzedaja - nie mam pojecia, zdziwilem sie i stad moje pytanie.

Shell sprzedaje 3 rodzaje benzyny (oczywiscie nie na kazdej stacji :)) ):
Shell V-Power Racing - 100 oktanow
Shell V-Power
Shell Eurosuper - 95 oktanow

Z tego co sie naczytalem i naogladelem, to do zwyklego silnika nie warto lac V-Power Racing,
bo roznica w osiagach jest zadna (podobnie z ekonomia), a w cenie spora :whoeva:
Natomiast warto lac takie paliwo do silnika mocno zmodyfikowanego lub wyzylowanego (np. Lancer Evo),
tam przyrosty mocy siegaja nawet 10HP :o
Ja niestety (albo stety ;) ) mam Diesla i z autopsji moge powiedziec,
ze dla mnie nie ma roznicy, czy zatankuje V-Power Diesel czy Diesel Extra, auto tak samo pali i jezdzi,
a jedyna zaleta V-Power Diesel jest to, ze nie pieni sie tak bardzo, jak zwykla ropa ;]
no i sie dostaje podwójne punkty SMART !! :tancze:
Co do spalanie to moge tylko powiedziec, ze Cordoba 1.4 moich rodzicow pali 8 litrow,
takze spalanie 1.6 w miescie na poziomie 10 to chyba norma
a jak komus pali 6, to niech wyciagnie kolek spod pedalu gazu,
albo podniesie maske i zobaczy, czy tam czasem TDI nie ma
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez leonik_PM » 14 października 2007, 00:28

Streat,
proszę... przecież napisałem że spalanie waha się 6,5 - 7,5, raz jest wyższe, raz niższe!
Widać dla niektórych jeżdżę "nienormalnie" :jezor: Odsyłam do danych technicznych, gdzie przy cyklu średnim widnieją 2 cyferki -> 6,9! http://wizard.ae.krakow.pl/~banasi3m/osiagi.html - ściągnięte z innego wątku
a silnik to wiem jaki mam! ;] 1,6 16V BCB

ta masakra jest tylko i wyłącznie moim stwierdzeniem dla siebie! moim odczuciem, ustosunkowaniem się do tego spalania! nikomu nic nie wmawiam i nie mówię! Co najwyżej piszę ;) hehe po prostu dzielę się ze swoimi odczuciami, i chyba nikogo nie obrażającym przy tym! po prostu, takie spalanie to jak dla mnie masakra i tyle :PPP

Wziąłem, podzieliłem swoimi doświadczeniami, odpowiadam na pytania innych forumowiczów, najbardziej rzetelnie jak tylko umiem! Nikomu nie chcę i nie zamierzam nic udowadniać!!! Piszę tak jak jest i nie biorę sobie tego z sufitu!

Gdzieś jest napisane: "Błogosławieni ci, którzy uwierzyli..." ;)

A z poleconej strony skorzystałem i sam zobaczyłem;] jakbyś nie zlookał, to dla Leona o mocy 77kW śr. zuzycie jakie tamci użytkownicy osiągneli, waha się od 6,69 do 10,57 l/100km! Więc jest to "moje" jest jak najbardziej możliwe!

Galad,
czy ja wiem, czy żadna! zawsze to coś :))
Już nic nie będę o głowie pisał, spoko! :peace: Jest osobny watek temu poświęcony!
Przykro mi, ale nie jestem z tego regioniu, więc Ci nie pomogę! ;/

a BCB osiaga 148 Nm przy 4500, a od 3500 juz ma dość mocy by sprawnie przyspieszaać.

Ja po prostu poczytałem troche Auto-Świata, Auto Moto..., Wysokie Obroty, popatrzyłem na TVN Turbo, pogadałem z mechanikami, popróbowałem sam i jakoś tak samo wyszło! Zresztą jak w domu był matiz, to mama miała spalanie rzadko kiedy poniżej 6,5, a ja na podobnych trasach osiągałem ok. 5,7 :) rekord to 4,6. W Leonie po "przejęciu "go po ojcu spalanie spadło o 1-1,5 l. dodając do tego co pisałem, to Leon by brał "normalnie" 7,5-9, co chyba dla Streat, jest już bardziej wiarygodne;)

życzę powodzenia w osiągnięciu niższego spalania! Będzie dobrze :piwo:
pozdrawiam
leonik_PM
Stella +
Stella +

Postprzez saszi » 14 października 2007, 09:08

nigdy nie udalo mi sie zejsc Leonkiem z tym silnikiem ponizej 9 jezdzac tylko po miescie... w trasie rekord to 5,5l/km trasa Gdansk-Warszawa-Gdansk uprawiajac psj predkosc 90-100 km/h... ale skoro twierdzisz ze Ty masz spalanie w miescie na poziomie 6.5-7.5 no to szacunek :jupi:
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez leonik_PM » 14 października 2007, 12:31

saszi,
brawo! 5,5 l to już jest wynik! :)

i dzięki za słowa uznania :piwo:

Wszystko również zależy po jakim mieście się jeździ;p

Bo np. jeśli chodzi o Tychy, to układ komunikacyjny jest bardzo korzystny! Wiele dróg 2 pasmowych, duża ilość rond. A tak jak już pisałem, jeżdżę praktycznie po całym GOP-ie, również po mieście siłą rzeczy! Ale staram się wybierać mniej uczęszczane trasy! najczęściej trasa Tychy-Sosnowiec (2 pasmówka) , Tychy-Piekary Śl. (do K-ic 2 pasy, później fragment DTŚ-ki, później już normalnie przez Bytom), czasami też krążę po Katowicach. I tak gdzieś raz w m-cu wypada przynajmniej jazda w góry, jednak przebić się przez Bielsko-Białą i Żywiec to czasami masakra;p

i przypuszczam, że gdybym jeździł tylko i wyłącznie po mieście, np tylko po Katowicach, czy innych dużych miastach, gdzie praktycznie częściej się stoi niż jedzie, spalanie nie wahało by się w granicach 6,5-7,5l tylko 7,5-10l/100km :PPP
leonik_PM
Stella +
Stella +

Postprzez Cichy » 14 października 2007, 14:17

Witam ja swoim leonem 1.6 raz udało mi się zejść ze spalaniem w okolice 6l/100km, ale to juz wtedy niebyła jazda tylko turlanie się nie przekroczyłem 100km/h i przy przyspieszaniu obrotościomierz max pokazywał 3000 obr, jak najdłużej starałem się jechać za tirem i jak najbardziej oszczędnie. a przewaznie to w czyklu mieszanym miasto trasa spalanie wychodzi mi ok 8 litrów
Cichy
Signo
Signo

Auto: seat leon 1.6

Postprzez bacardi » 14 października 2007, 20:08

leonik_PM, Zgadzam sie z tym, ze umiejetny styl jazdy potrafi mocno ograniczyc spalanie, teoretycznie w sprzyjajacych warunkach moze i da sie osiagnac to co opisales, ale prawde mowiac to nie chcialbym jezdzic za kims kto osiaga takie spalanie przy tym silniku ;)
Osobiscie robilem kiedys z ciekawoscie wlasne testy spalania w miescie i udalo mi sie zejsc do 7,7 w miescie. Z drugiej strony szokuja mnie liczby ktore podaja coniektorzy w druga strone, bo ja mam na ogol w miescie spalanie 8,5 - 9 l i 11 to chyba nie udalo mi sie osiagnac nawet zaraz po kupnie auta :]
Z kolei na trasie udalo mi sie kiedys osiagnac spalanie na baku 6,4 i to przy w pelni zaladowanym aucie, ale jechalem wowczas na wakacje z znajomymi z 11 miesiecznym dzieckiem i strasznie bylem tym przejety. Z drugiej strony na trasie chorzow - wrocek cisnac po autostradzie gdzie sie dalo do konca, mialem spalanie 10,5 :]
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez neevor » 15 października 2007, 09:46

Witam,
mam silniczek AKL (co prawda w Toledo a nie Leonie) i spalanie wychodzi na poziomie 6.8-8l/100km na trasie z klima (zaleznie od warunkow na drodze), zas w miescie 9-10l/100km z klima, a na krotkich odcinkach w korkach potrafil dojsci do 11l/100km :(
neevor
Stella
Stella

Auto: Toledo II AKL

Postprzez macieksocho » 16 października 2007, 15:50

czytam wasze wypowiedzi i niektóre są zadziwiające, jeżdze leonem rok czasu do tej pory poruszałem sie po mieście średnia to zawsze 9-10,5, trasa 8 litrów
Pozdrawiam
macieksocho
Signo
Signo

Auto: Audi QUATTRO
Silnik: AVF 1.9

Postprzez GeFoWRC » 16 października 2007, 20:39

Mi leonek pali w granicach 8-8,5. Dodam, że przeważnie jeżdżę w mieście na krótkich odcinkach. Trasę Myślenice-Kraków robie co dwa tygodnie(3razy w tyg.) w czasie zjazdów na uczelnie. Wcale nie jeżdże oszczędnie....
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Auto: Impreza WRX 06

Postprzez leonik_PM » 16 października 2007, 21:14

bacardi,
musiałbyś się przekonać, że nie jestem zawalidrogą, ani tzw. "upikiem w czopce" ;) /bez urazy dla wszystkich, który mogło to dotknąć!/. Po prostu mam takie, a nie inne trasy! że zamiast stać w kolejce do świateł wolę skręcić wcześniej, nadrobić 1-2km, ale sobie spokojnie przejechać przez spokojną dzielnicę. Czasami się da tak zrobić:) Na uczelnię jak śmigam to po 8km wylotu z miasta, śmigam 2-3 pasami na uczelnię. Jak się nie spieszę, to zazwyczaj 120 nie przekraczam. Z powrotem mam z górki to się rozpędzam do 110-120 i noga z gazu i można siłą rozpędu jechać i jechać... bardzo wolno Leon wytraca prędkość /np. w porównaniu do Matiza, którym też wiele km przejechałem/. Czasami trzeba bardziej po mieście, ale tak jak pisałem już po Tychach jeździ się /jeszcze sic!/ w miarę fajnie:) Więc jak się tak te wszystkie czynniki poskładają to może - naprawdę - takie spalanie wyjść :jupi:
I kto chce, niech nie wierzy, ale czy mam jakikolwiek powód by kłamać? Na pewno nie! Ja się po prostu dzielę swoim szczęściem:) -> że mam Leonka ;) hehe

GeFoWRC, właśnie... 8-8,5 przy "nieoszczędnej" jeździe! Jakbyś chciał to pewni w okolicach 7 spokojnie byś zszedł, cio nie?
więc przy mojej jeździe, jak ktoś to nazwał "nienormalnej" to pewnie by tyle wyszło, ile pisałem:) Aha.. i jeszcze raz powtórzę, że nie ciągnie mi cały czas 6,5, tylko taki wynik osiągnąłem minimalny przy codziennej jeździe. Widać musiało być wówczas więcej jazd na uczelnię, do Piekar Śl. niż po mieście. Przeważnie są to okolice 7l (z groszami, a raczej decylitrami ;) ) na 100km.

A tak szczerze, to wynikiem 5,6 na 600km w wakacje sam byłem baaaardzo mocno zdziwiony/zaskoczony/szczena mi opadła/gały wyszły z orbit/ itd. ;)

pozdrawiam i sorki, że tak się rozpisuję:) :peace:
leonik_PM
Stella +
Stella +

Postprzez michalm » 16 października 2007, 22:07

kolego leonik_PM, juz wiemy ile pali Twoj Leon ... sorry stary ale od 2 stron na sile probujesz przekonac ogol ze ten silnik jest mega oszczedny. Kazdy jezdzi jak jezdzi i pali mu tyle ile ma palic. Jeden uprawia PSJ drugi niekoniecznie. Bardzo prosze ... nie ... blagam zakonczmy juz ta jalowa dyskusje.
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Streat » 16 października 2007, 22:11

Temat teoretycznie jest o silniku AKL a zamienił się w "dyskusję" o spalaniu dla silnika BCB.

Zamykam
Streat
Cupra
Cupra

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna