Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Problem z odparowaniem szyb

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Problem z odparowaniem szyb

Postprzez fr3ak » 13 listopada 2007, 18:55

Ostatnimi czasy zacząłem mieć problem z odparowaniem szyb. Wymieniłem filtr kabinowy, ale to nie pomogło. Generalnie, kiedy klimatronik nie chce już załączyć klimy z powodu zbyt niskiej temperatury szyby w zasadzie nie chca odparowywać. Np. dziś wracając z pracy przejechałem w koreczku jakieś 10 km i w zasadzie odparowane miałem na "półkola" na przedniej szybie... i to tyle. Boczną musiałem sobie rekawem / papierem przecierać :zly:
I jeszcze jedna sytuacja - w sobote pod wieczór podszedłem do samochodu. Na dworze sucho, wieje, temp z 1 st C a samochód stoi zaparowany od wewnątrz :whoeva:. Ponieważ rozmawiałem przez telefon z 10 min siedziałem sobie w samochodzie czekając, aż łaskawie odparuje - i nic. Zabrałem sie za ścieraie i tak tarłem szyby zbierając tą wodę (?). Pojechałem gdzie miałem pojechać (co jakiś czas przecierając szybki ) załatwiłem co miałem załatwić - samochód postał z 3 godziny na dworze. Potem znowu do samochodu i znowu ten sam problem. Postanowiłem pokręcić się po mieście i okolicach, żeby odparował no i po jakimś czasie udało mi sie przednie szyby odparować. Macie jakiś pomysł z czym może być jeszcze ten problem związany? Jeszcze w żadnym aucie nie miałem takich problemów z odparowaniem szyb..
fr3ak
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Reklama

Re: Problem z odparowaniem szyb

Postprzez Streat » 13 listopada 2007, 19:26

fr3ak, posprzątaj w aucie i przede wszystkim umyj szybę jakimś płynem do szyb (nie wiem jak ten się środek nazywa z alkoholem ale chyba Clin - jest ok bo się nie maże). Szyby generalnie mocno parują jak są brudne.

No i trzeba sprawdzić czy nie masz przypadkiem non stop zamkniętego obiegu wewnętrznego - ten mechanizm lubi się zblokować/spsuć. Wyłącz wszystko i zamknij/otwórz obieg powinno być słychać jak się otwiera. Jak wyjmiesz filtr to też widać tą klapkę czy jest otwarta/zamknieta.
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez vortis » 13 listopada 2007, 19:37

fr3ak, a przypadkiem nie palisz w aucie ?? :x generalnie to jest przyczyna nadmiernego parowania szyb. Parę osób pisało na forum o "pływających dywanikach" (masz gumowe czy materiałowe??) może gdzieś po deszczu masz wodę w aucie a jak włączysz ogrzewanie to to wszystko paruje??

http://www.autokosmetyki.pl/rox_spray_p ... ,p224.html
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez fr3ak » 13 listopada 2007, 19:49

Streat, nie mam brudno w aucie. Mogę spróbować tym Clinem, ale szczerze mówiąc nie wierzę w efekty. Pewnie mówisz o Clin anty para czy jakiś takim cudem - skoro lustro w łazience paruje to i szyby będą :)
Obieg na pewno nie jest zamknięty, przynajmniej nie wg tego co climatronic pokazuje. Ale w sumie masz rację jutro jak się uda za dnia to wyjmę filtr i spojrzę czy tam się coś nie zmaściło. Zresztą, jadąc dziś rano do pracy problemu nie było..
vortis, nie pale w aucie, więc tu nie jest problem. Może rzeczywiście jest to kwestia tego że gdzieś przy drzwiach sie leje, bo raz przy ulewie miałem mokry dywanik pasażera, mimo, że wówczas nikt nie jechał ze mną. Ale generalnie sprawdzałem czy jest mokro i nie było, sam nie wiem już. Mam welurowe jeszcze, przełoże na gumowe, zobaczę czy to coś da.
fr3ak
Sport
Sport

Postprzez Streat » 13 listopada 2007, 20:12

fr3ak, mówię o takim z alkoholem Obrazek
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Bartix » 13 listopada 2007, 21:19

Mi to wygląda na wodę w samochodzie. Jeśli zauważyłeś po deszczu wodę na dywaniku to sprawdź czy masz sucho pod wykładziną, jak jest mokra, to współczuję - ja swoją suszyłem w lato 5 dni
Bartix
Stella +
Stella +

Auto: 1M

Postprzez fr3ak » 13 listopada 2007, 22:13

Streat, z alkoholem powiadasz :piwko: .. spróbuje.
Bartix, sprawdzałem pod wykładziną - nie było mokro teraz. Chociaż swoją drogą dla pewności może wymienić uszczelki - ktoś wie jakie są ich nry ?
fr3ak
Sport
Sport

Postprzez oo7 » 13 listopada 2007, 23:47

Przydałoby się jeszcze sprawdzić czy masz drożną rurkę od odprowadzania wilgoci z klimy.
oo7
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez fr3ak » 14 listopada 2007, 08:08

oo7, o gdzie ta rurka jest? Bardzo możliwe.. Właśnie znowu jestem na pełnej k... z powodu tych szyb. :evil:
Wie ktoś w ogóle gdzie w wawie mógłbym rozwiązać ten problem z mokrą wykładziną?

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2007 ]
No i problem rozwiazany :) Tak założyłem osłonę tego filtra, że nie zakryła go w całości i dostała się woda. Można zamknąć.
fr3ak
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne