Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Filtr powietrza ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Filtr powietrza ?

Postprzez Sebek » 24 listopada 2007, 14:57

Mam pytanie odnosnie filtru powietrza( przegladalem forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie), aktualnie posiadam filtr powietrza K&N 33-2221 przejechano na nim ok 45tys km, przymierzam sie do wymiany oleju i filtrow, i zastanawiam sie czy ten filtr zakupujac do niego zestaw czyszczacy bedzie jeszcze sie nadawal czy nie bawic sie i kupic zwykly filtr np. filtrona? ( a jesli wedlug was jest szansa na dalsze uzywanie to gdzie ewentualnie mozna taki zestawik kupic moze macie jakies namiary, ja znalazlem na necie ale to dosc droga sprawa cos kolo 80 zl)! Z gory dziekuje za odpowiedzi!!
Sebek
Stella
Stella

Auto: seat leon 1,6 16v

Reklama

Re: Filtr powietrza ?

Postprzez ethanpl » 24 listopada 2007, 15:44

Witam,

Ja w swoim Leonie mam tez filtr KN. Kiedy tydzień temu wymieniałem wszystkie płyny i filtry panowie wyjęli filtr, przeczyścili i zabezpieczyli specjalnym olejem do filtra powietrza. Powiedzieli przy tym, że jest on "wieczny". Nie wiem czy w to wierzyć czy nie ale czas pokaże.

Darek
ethanpl
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.8VT 4x4

Postprzez Lucjan » 24 listopada 2007, 18:45

Sebek napisał(a):Mam pytanie odnosnie filtru powietrza( przegladalem forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie), aktualnie posiadam filtr powietrza K&N 33-2221 przejechano na nim ok 45tys km, przymierzam sie do wymiany oleju i filtrow, i zastanawiam sie czy ten filtr zakupujac do niego zestaw czyszczacy bedzie jeszcze sie nadawal czy nie bawic sie i kupic zwykly filtr np. filtrona? ( a jesli wedlug was jest szansa na dalsze uzywanie to gdzie ewentualnie mozna taki zestawik kupic moze macie jakies namiary, ja znalazlem na necie ale to dosc droga sprawa cos kolo 80 zl)! Z gory dziekuje za odpowiedzi!!

Tu macie link odnośnie czyszczenia filtrów sportowych
Ponadto filtr K&N ma prtzejechac 1 000 000
http://www.tuningbaja.pl/cms.php?file=instfil
Lucjan
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez oczkolek » 26 listopada 2007, 09:36

Sebek, jak przeczyścisz tak jak nakazuje instrukcja bęzie Ci działa i przez następne 100 kkm i może i więcej.Proponowałbym tylko nie czyścic go co 45 kkm tylko co 15 tak jak robisz wymianę oleju.

Zręsztą gdzieś na forum było o tym pisane co prawda nie wiele, ale było. Nawet była procedura czyszczenia, która chyba sam opisywałem.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Lucjan » 26 listopada 2007, 13:45

oczkolek napisał(a):Sebek, jak przeczyścisz tak jak nakazuje instrukcja bęzie Ci działa i przez następne 100 kkm i może i więcej.Proponowałbym tylko nie czyścic go co 45 kkm tylko co 15 tak jak robisz wymianę oleju.

Zręsztą gdzieś na forum było o tym pisane co prawda nie wiele, ale było. Nawet była procedura czyszczenia, która chyba sam opisywałem.

Podałem wyżej link ;]
Lucjan
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez Lucas » 10 grudnia 2007, 11:08

Odswieze zeby nie zakladac nowego. W weekend postanowilem zrobic maly porzadek pod maska bo juz od tego smaru na wszystkim piachu i syfu ciezko bylo znalezc uchwyt do oleju.

W kazdym badz razie zauwazylem ze ta rurka ktora odchodzi od filtra powietrza jest odpieta :o i subie luzem wisi.... samochod jak byl zimny mial objaw ze sie dlawil jak ja wsadzilem objaw zniknal. z tego wynika ze ona sobie juz tak wisi z dobre pol roku...
mam takie zdjecie strzalkami zaznaczylem o co mi chodzi Obrazek

I teraz do rzeczy ona wchodzi ale nie trzyma sie nie wiem czy jest popsuta powinien byc tam jakis zacisk? Ogolnie bym ja czyms przytwierdzil ale wlasnie w tym miejscu leci rura i nie mam miejsca wsadzic paru palcy bo akurat ja przyslania poki co ja wsadzilem i sie trzyma ale wczesniej czy pozniej odpadnie. Orientujecie sie czy jakis jest mechanizm mocowania jej czy moge ja kupic w aso gdzies.

W razie czego poodrkecam wszystkei ruru wsadze ja zawine tasma walne jakas opaske zaciskowa i powinna siedziec ale wolalbym tego uniknac.

A drugie pytanie to jak kto ze soba wspolpracuje? ona zaciaga powietrze czy jak ? bo mam przeczucie ze jak ona tak wisiala to moja przeplywka sie szybciej brudzila czy to jedno z drugim nie ma nic wspolnego ?
Lucas
TopSport
TopSport

Auto: Scirocco 2.0 TSI
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Grześ » 10 grudnia 2007, 11:17

to jest rura ktora zasysa powiitrze prze pompe wtorna , ktora to pompuje to powietrze do zawou kombinowanego , dziala na zimnym silniku , przy rozgrzewaniu auta

miejsce mocowania w obudowie filtra znajduje sie pod filtrem wiec raczej zadne zabrudzenia nie powinny dostac sie do przeplywki chyba ze masz wklad sportowy

a co do mocowania to ta rura plastikowa powinna miec cos w rodzju aureoli/eliptyczny ksztalt i nasuwac sie na to zlacze w obudowie fitra i trzymac dosc mocno
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Lucas » 10 grudnia 2007, 11:37

Qrde wielkie dzieki Grzesiek jest nieoceniony :)

ap ytalem o przeplywke z tego wzgledu ze jak ci wczesniej mowilem kupilem ja od ciebie wymienilem i ten objaw na zimny silniku przy zapaleniu auta ze sie dlawi zniknal ale znowu pojawil niedawno... Dlatego pomyslalem co przeplywka sie znowu zabrudzila? i jak zobaczylem to i wpjalem ten objaw zniknal wiec zastanawiam sie czemu zniknal po wymianie samej przyplywki skoro byl caly czas ta rurka od filtra powietrza odpieta...
Lucas
TopSport
TopSport

Auto: Scirocco 2.0 TSI
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Grześ » 10 grudnia 2007, 12:40

Lucas napisał(a): i jak zobaczylem to i wpjalem ten objaw zniknal wiec zastanawiam sie czemu zniknal po wymianie samej przyplywki skoro byl caly czas ta rurka od filtra powietrza odpieta...

na to nie znam odp i samemu mnie to zastanawia

moze przeplywka w jaki kolwiek sposob sie adaptowala i po tym okresie objaw wrocil ale to tyko domniemywanie
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez PiotrekS » 13 grudnia 2007, 19:29

chlopaki wlasnie zaczynam kopac na forum co moze byc przyczyna ze na owym zimnym silniku zwlaszcza gdy jeszcze chodzi na wyzszych obrotach silnik zaczyna nierowno pracowac, zwlaszcza gdy chce sie ruszyc zanim obroty spadna ponizej tysiaca. Jutro albo w weekend podepne kompa zeby sprawdzic czy bledy sie nie pojawily jakies, mam 91 tys przebiegu, nie byly wymieniane : DV, N75, N249, przeplywka, jedynie jedna cewke wymienialem ale to dawno temu. Widze ze Grześ jestes wprawiony w 1,8 T, miales podobne objawy?
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Grześ » 13 grudnia 2007, 19:59

moze to naprzyklad byc sonda a dokladnie jej grzalka ktora kiepso lub wogle nie dziala , moze tez byc cos nie tak wlasnie z pompa wtorna ktora dzial podczas rozgrzewania auta tak jak to mialo miejsce u Lucas, ona dostarcza powietrze do EGR

dv, n75, n249 mozna raczej zostawic w spokoju bo one sluza do czego innego ewentualne przeplywka

trzeba podpiac kompa i zobaczuc czy cos wogle pokaze bo tak to tylko gdybanie

[ Dodano: Pią 14 Gru, 2007 ]
Grześ napisał(a):miejsce mocowania w obudowie filtra znajduje sie pod filtrem wiec raczej zadne zabrudzenia nie powinny dostac sie do przeplywki chyba ze masz wklad sportowy

popelnilem blad i nikt mnie nie poprawil :( mocowanie znajduje sie nad filtrem wiec teoretycznie jakis swinstwa mogly dostac sie do przeplywomierza :(
Grześ
TopSport
TopSport

Postprzez PiotrekS » 16 grudnia 2007, 18:06

wczoraj po podpieciu vaga byl jeden blad
17705 P1297 Connection turbocharger - throttle valve pressure hose
wykasowalem i bede obserwowac czy sie bedzie pojawial czy nie, narazie silnik chodzi ok
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Grześ » 16 grudnia 2007, 19:39

gdzies moze znajdowac sie nieszczelnosc ,dv , guma dolotu do turbiny, weze do ic ,ic , wszystko trzeba sprawdzic
Grześ
TopSport
TopSport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna