Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stuki w tylnej części nadwozia

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stuki w tylnej części nadwozia

Postprzez radekm » 28 listopada 2007, 18:53

Witam!

Od około 3-4 tyś. km przebiegu obserwuję dziwne stuki dochodzące z lewej-tylnej części nadwozia w moim Leonie. Zarówno kierowca, jak i pasażer siedzący z tyłu wskazują jednoznacznie kierunek pochodzenia dźwięków (z bagażnika lub nadkola). Stuki nie są metaliczne, bardziej określiłbym je jako plastikowo-gumowe. Słyszalne przy jeździe z niewielką prędkością (30-50km) po nierównej / łatanej nawierzchni, lub po tarce przed skrzyżowaniem.

Kiedy pierwszy raz je usłyszałem, myślałem że to coś z zawieszeniem, ale serwis (ASO) stwierdził, że zawieszenie jest w idealnym stanie (31 tyś. przebiegu), a stuków nie słyszą. Zabrałem serwisanta do auta jedziemy i tym razem stuki usłyszał (pierwszy cud). Najpierw zwalał na półkę nad bagażnikiem, potem oparcie tylnej kanapy, ale wszystkie teorie upadły - wyjąłem wszystko z bagażnika, łącznie z zapasem, złożyłem oparcie kanapy, wyjąłem półkę, a stuki jak były tak są. Nasilają się kiedy spada temperatura na zewnątrz, czasem słychać je rzadziej, a czasem co skrzyżowanie. Dzisiaj ASO rozebrało wnętrze bagażnika, posprawdzali, złożyli ponownie, a stuki jak były tak nadal są.

Kończą mi się pomysły skąd mogą pochodzić te odgłosy - może klapa bagażnika, ale zgrubne oględziny nie wskazują, żeby mogły stamtąd pochodzić.

Może ktoś coś podobnego przerabiał i mógłby pomóc.
radekm
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon II 1.9TDi 2006
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Stuki w tylnej części nadwozia

Postprzez colin23 » 28 listopada 2007, 19:21

A może cos jest poluzowane z elementów pod samochodem: tłumik, bak ?
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez radekm » 28 listopada 2007, 19:27

colin23 napisał(a):A może cos jest poluzowane z elementów pod samochodem: tłumik, bak ?

Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak sprawdzić, czy bak się nie rusza. Tłumik oglądałem, próbowałem nim poruszać, ale wydaje się być dość mocno zamocowany, ale sprawdzę raz jeszcze.
radekm
Stella +
Stella +

Postprzez oczkolek » 4 grudnia 2007, 09:03

Moze plastiki które są wewnątrz auta gdzies się poluzowały. Tym bardziej że wraz ze spadkiem temperatury robią sie bardziej sztywne i wtedy sa bardziej dokuczliwe.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez szczepan » 4 grudnia 2007, 19:10

A tylne lampy świecą? Poluzowana oprawka? Jakiś odprysk platiku w tylnych kloszach. Urwane mosowanie wężyka do spryskiwacza? Śruba mocująca klosz nie dokeęcona wypadła i się telepie pomiędzy blachą klapy a tapicerką. Obstawiam, że coś się urwało i lata między blachą i obudową klapy. Powodzenia
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez radekm » 4 grudnia 2007, 21:47

Lampy już sprawdzałem, świecą poprawnie, oprawki siedzą ok. Cały lewy wewnętrzny boczek i tył wewnątrz z dołu był już rozbierany i składany ponownie, więc raczej odgłosy nie dochodzą stamtąd, chociaż pierwsze wrażenie było właśnie że stuki dochodzą z tyłu z bagażnika (lub nadkola) - opinia pasażera siedzącego za kierowcą. Na dodatek słusznie jak zauważył "oczkolek" bardziej słychać jak robi się zimno.

Na piątek umówiony jestem w serwisie będą szukać tym razem w okolicach wydechu i zawieszenia. Mam nadzieję że tym razem znajdą, bo robi się to lekko upierdliwe :zniesmaczony:

Oczywiście po wizycie dam znać jakie są rezultaty.
radekm
Stella +
Stella +

Postprzez oczkolek » 4 grudnia 2007, 21:50

radekm napisał(a):Na dodatek słusznie jak zauważył "oczkolek" bardziej słychać jak robi się zimno.

Prawdopodobnie będą to jednak plastik, ale ręki nie dam sobie uciąć.
Na początek proponuje podobiijać je ręką, pięścią.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez jaro4444 » 5 grudnia 2007, 00:08

radekm napisał(a):Od około 3-4 tyś. km przebiegu obserwuję dziwne stuki dochodzące z lewej-tylnej części nadwozia w moim Leonie. Zarówno kierowca, jak i pasażer siedzący z tyłu wskazują jednoznacznie kierunek pochodzenia dźwięków (z bagażnika lub nadkola). Stuki nie są metaliczne, bardziej określiłbym je jako plastikowo-gumowe. Słyszalne przy jeździe z niewielką prędkością (30-50km) po nierównej / łatanej nawierzchni, lub po tarce przed skrzyżowaniem.

Sprawdź zamki tylnego oparcia. Wykręć na max gumowy kołek regulujacy i owiń hak zatrzasku czyms miekki (izolacją) i wówczas posłuchaj.
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez oczkolek » 5 grudnia 2007, 09:19

Jaro

radekm napisał(a):Witam!
- wyjąłem wszystko z bagażnika, łącznie z zapasem, złożyłem oparcie kanapy, wyjąłem półkę, a stuki jak były tak są.

To chyba jednak nie zamki, chociaz sprawdzic można.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez wojciechu » 5 grudnia 2007, 14:20

Sprawdź zamek tylnej klapy - mi się tłukło właśnie tam - był za duży luz i po regulacji zamka już wszystko OK
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez radekm » 22 grudnia 2007, 14:49

Nie odzywałem się przez jakiś czas bo żadnych konkretów nie było. Około dwa tygodnie temu serwis orzekł, że przyczyną może być uszkodzona osłona amortyzatora (jej mocowanie).
Właśnie wróciłem z jazdy testowej po wizycie w ASO, i muszę stwierdzić że wreszcie jest OK :jupi:

Trochę to trwało bo nie mieli części na magazynie (sprowadzenie zajęło około 2 tygodni), do tego uprzednio upierali się, że to z wnętrza pochodzą odgłosy - w sumie 4 wizyty po około 2-3 godziny każda. Suma sumarum jestem szczęśliwy jak dziecko - nic nie stuka :)

Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie.
radekm
Stella +
Stella +

Postprzez Rafal_W_wa » 4 marca 2008, 17:05

radekm napisał(a):Nie odzywałem się przez jakiś czas bo żadnych konkretów nie było. Około dwa tygodnie temu serwis orzekł, że przyczyną może być uszkodzona osłona amortyzatora (jej mocowanie).
Właśnie wróciłem z jazdy testowej po wizycie w ASO, i muszę stwierdzić że wreszcie jest OK :jupi:

Trochę to trwało bo nie mieli części na magazynie (sprowadzenie zajęło około 2 tygodni), do tego uprzednio upierali się, że to z wnętrza pochodzą odgłosy - w sumie 4 wizyty po około 2-3 godziny każda. Suma sumarum jestem szczęśliwy jak dziecko - nic nie stuka :)

Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie.

kolego która osłona... jej mocowanie?
Chodzi o górne łozysko - mocowanie amora ...
czy odboje ?
Czy taką osłonke plastikowa nachodzaca na amorek zeby nie dostał się piach itp?
Rafal_W_wa
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1,9 TDI '03

Postprzez radekm » 4 marca 2008, 17:37

Rafal_W_wa napisał(a):kolego która osłona... jej mocowanie?
Chodzi o górne łozysko - mocowanie amora ...
czy odboje ?
Czy taką osłonke plastikowa nachodzaca na amorek zeby nie dostał się piach itp?

Chodziło o tą plastikową osłonę, podobno miała za duże luzy, a w efekcie mogła stukać. Samego procesu wymiany nie widziałem, ale przypuszczam, że ASO nie trafiło z diagnozą, tym bardziej że po około tygodniu odgłosy powróciły.

Zmieniłem serwis, okazało się że świeże spojrzenie, a może chęć rozwiązania problemu mogą zdziałać cuda. Bardzo prawdopodobną przyczyną stuków było niepoprawne zamocowanie tylnej kanapy. Rzeczywiście wcześniej było kilkukrotnie poprawiane jej mocowanie, bo stukały zamki o pręt na którym się zatrzaskują. Najprawdopodobniej poprawiając jedną rzecz, spieprzyli inną (niedokładnie dokręcając). Na razie od około 3 tygodni jest cisza, mam nadzieję że na stałe.
radekm
Stella +
Stella +

Postprzez Kuba » 18 marca 2008, 16:14

Odgrzeje troche stary temat, ale moze komus sie to przyda.
Jak sie tylko zrobilo zimno mialem dziwne odlogsy z tylu samochodu tak jakby tylna klapa byla nie do konca domknieta i klekotala ( piszczala) na zamku.
Powod byl banalny. Przy zamku z tylu sa plastiki (oslona bolca zamka) ktore otwieraja sie po otworzeniu klapy a chowaja gdy klapa zostanie zamknieta. I plastiki te ( przy zamknietej klapie) obcieraja sie o bolec od zamka. Po przypilowaniu plastiku problem zostal rozwiazany.
Pozdrawiam
Kuba
Stella +
Stella +

Auto: AUDI A4 3.0

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne