Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
generalnie jeżeli stroną sprzedaży był salon i jest on płatnikiem vat to nie płacisz podatku od czynności cywiloprawnych ( PCC ).
ajvven napisał(a):Gosc jednak nie chcial wystawic mi faktury na pełną kwotę za jaka kupilem auto - 31.900 tylko wystawil ja na 14.000. Nie zgodzil sie na pelna fakture - bo niby za taka odkupil od innej osoby (jakis przekret).
jurkos napisał(a):generalnie jeżeli stroną sprzedaży był salon i jest on płatnikiem vat to nie płacisz podatku od czynności cywiloprawnych ( PCC ).
Tu zgoda !
ale !
pytanie czy bierzesz pod uwage Fakture czy umowe
jezeli umowe - to 2% wartosci auta
jezeli fakture - to nie placisz bo ponowne zaplacenie tego samego podatku nie moze istniec.
acha .
nie placi sie nic dodatkowego od fabrycznie nowego auta sprzedanego na FV przez salon.
PSajvven napisał(a):Gosc jednak nie chcial wystawic mi faktury na pełną kwotę za jaka kupilem auto - 31.900 tylko wystawil ja na 14.000. Nie zgodzil sie na pelna fakture - bo niby za taka odkupil od innej osoby (jakis przekret).
tak .. to jakos podejzane.
ajvven napisał(a):Wlasnie juz przedstawiam jak wyglada sytuacja. Wiem ze to troche dziwne.
- umowa kupna sprzedazy i faktura z komisu są na te same osoby.
Sprzedajacym na "fakturze VAT - marża" i "Umowie Kupna Sprzedazy" jest ta sama osoba. Dodatkowo na jednym i drugim papierku mam czerwone pieczatki z urzedu miasta "Pojazd zarejestrowyany"
Czy w urzedzie miasta zaznaczaja jakie umowy przedstawilem? Bo teoretycznie nikomu nie musze pokazywac tej umowy kupna sprzedazy.
Autko jest kupione na osobe fizyczna - na mnie.
Lukasz
ajvven napisał(a):Ma przejechane 20 tyś km. Uzytkowala go kobieta.
jezeli osoba fizyczna to tak. masz na to chyba 2 tygodnie ale nie jest to podatek od wzbogacenia. placisz 2 % wartosci. ale teraz nie wiem czy zaplacisz od tych 31 tys czy od roznicy miedzy 14 a 31 tys czyli od 17 tys.ajvven napisał(a):Ale dowiedzialem sie ze posiadajac umowe od osoby fizycznej musze zaplacic podatek od wzbogacenia.
ajvven napisał(a):koniec 2003 roku z pelnym wyposazeniem - krajowe. Ma przejechane 20 tyś km. Uzytkowala go kobieta
ajvven napisał(a):Dlatego teraz pytam, gdy posiadam dwie umowy:
1. Fakture Vat - marze na 14 tys
2. Umowe Kupna-Sprzedazy na 31 tys
jak rozliczyc sie ze skrabowka.
michał kozak napisał(a):jurkos, komis musi wystawić FV na zakup samochodu ze wszystkimi danymi tego pojazdu , a nie fakturę na marże jaką zarobił na tym samochodzie
ja to tak rozumie
ajvven napisał(a):Czyli komis-----fakura marza (14tys)(osoba fizyczna - ktorej mialem nie znac)---------umowa - kupno-sprzedaz(31.900)(ja).
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości