Witam .Ostatnim razem sprawdzając stan oleju zauważyłem że zwiększył się stan oleju.Kolor ma normalny.silnik to 1.4 .przebieg 97 000 mil. Nie wydaje mi się że to płyn chłodzący może to paliwo ? olej był zmieniany jakieś 100 km temu i jest to castrol magnatec 10 w 40.czy miał ktoś takie objawy?.
przy sprawdzaniu nalezy pamietac ze silnik podczas pracy rozprowadza olej po silniku a po jego wylaczeniu olej splywa do miski, wiec jak sprawdzales na rozgrzanym to oleju moglo byc odrobine mniej niz na zimnym
Po wymianie oleju było do połowy miarki a kiedy sprawdzałem było przy górnej granicy.Czytałem że olej z płynem chłodzącym będzie miał kolor kawy z mlekiem ,po za tym płynu nie ubyło.Sprawdzę jak dłużej postoi . dzięki za sugestie.
zielonyleoś, może olej podczas wymiany nie zdążył jeszcze spłynąć do miski dlatego był taki stan, a kiedy Ty sprawdzałeś wszystko zdążyło spłynąć. górna granica miarki to jest prawidłowy stan nic nie powinno się wydarzyć .
zielonyleoś, Tak jak pisze Grześ, nie ma opcji by to bylo paliwo.
sprawdz olej rano po nocy jak sie ustoi
wez szmatke wyjmij bagnet wytrzyj włoż i jeszcze raz wyjmij "odczytaj stan.
jezeli stan po nocy nie bedzie wiekszy niz stan goryny na bagnecie to napewno jest ok
auto i tak przepali nadmiar oleju wiec sie nie masz co stresowac
------------------------------------------------------ Ex Klubowicz na własną prośbę
witam moze jak sprawdzales olej za pierwszym lub drugim razem auto stalo ci pod kontem i olej w misce przechylil sie stat ta roznica w pomiarach lub jak wspomnial kolega wczesniej olej niesplyna caly do misli olejowej