Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
zgadamy sie jakos w najblizszym czasie na spota to ci pokaze co to znaczy auto zbutowacDamian napisał(a):No i tu jestem glupi, bo 75% przebiegu mojego padelka to trasy z srednia po trasie od 115 do 125... to co ja mam jeszcze butowac, aby wypalic filtr?
Damian napisał(a):17000 zolty kranik znow sie pali - do aso, diagnoza sporadyczny blad czujnika cisnienia spalin g450 skasowano i na 2 tyg spokoj
Gdzies tu zapala sie po raz pierwszy kontrolka filtra czastek stalych, mysle wyjade na obwodnice wypalic sadze (wedlug instrukcji 10min nie mniej niz 60km/h przy 1400 obrotow...) Zanim wyjechalem kontrolka zgasla...
18000 zolty kranik znow sie pali - do aso, diagnoza sporadyczny blad czujnika cisnienia spalin g450 skasowano, wyjezdzam do poznania zapala sie kontrolka sadzy, zanim wyjechalem z miasta zapala sie do tego kranik, pomimo prob wypalenia sadzy wedlug procedury z instrukcji kontrolka sadzy nie gasnie, pali sie razem z kranikiem ukladu wydechowego. Jade dalej, zaczyna migac kontrolka swiecy zarowej (tryb awaryjny auto bez mocy) Jade tak bo jestem pod poznaniem i dzwonie do aso w poznaniu, w tym czasie sadza gasnie, migajaca swieca gasnie, zostaje kranik auto dziala normalnie. Wracajac cala akcja z trybem awaryjnym sie powtorzyla, wracam do bydzi z palacym kranikiem. Diagnoza:
-sporadyczny blad czujnika cisnienia spalin g450 skasowano
-sporadyczny blad w filtrze czasek stalych
aso kasuje bledy
wyjezdzam i po paru minutch znow zolty kranik sie zapala, bylo po 18 wiec odpuszcam, jezdze i odziwo zolty kranik gasnie (wszystko niby okey)
Dzis zapala sie znow kontolka sadzy, dojezdzam prawie do swiecia!!! probujac wypalic ta sadze!!! Bez efektu, wracajac zaczyna do tego migac swieca zarowa (auto bez mocy) Dojezdzam tak do bydzi, aso juz zamkniete, auto pod domem w trybie awaryjnym i z zapalona kontolka sadzy.
Kozak napisał(a):jak jakiś czas temu szukałem samochodu miałem okazję kupić 2.0 TDI 170 KM z DPF ( czy jakoś tak ) ale po poczytaniu po forach opinii użytkowników o problemach z tym ustroistwem dałem sobie spokój i coraz bardziej się uświadczam ze to był dobra decyzja
Andre napisał(a):Witam, u mnie po wymianie oleju w zeszla sobote w niedziele zapalila sie kontrolka silnika, w tygodniu auto bylo na serwisie i wyszedl blad cisnienia spalin ,zamowili nowy czujnik ,za 2 tyg wymienia go jak przyjdzie...
Damian napisał(a):Czujnik zamowiony, trzeba czekac 2 tygodnie
Damian napisał(a):Wlasnie wracam z ASO. Zrobilismy z 50km z VASem na pokladzie i nie zregenerowalismy filtra! Auto caly czas w trybie awaryjnym. Usterki VAS pokazuje dwie:
czujnik cisnienia spalin -G450 niewiarygodny sygnal sporadycznie
oraz
awaria filtra czastek stalych, poziom czy tam czesc pierwsza (1)
Po podlaczeniu VASa auto mimo ze kontolka trybu awaryjnego miga jezdzi normalnie. Jedziemy w trase. Poziom zapelnienia 54%, wlaczmy procedure regeneracji, vas nakazuje jechac wiecej niz 50km/h, jedziemy i jedyne co nam sie udalo to zregenerowac do 38%, po czym pierwsze swiatla i od razu 54% napelnienia.
Czujnik zamowiony, trzeba czekac 2 tygodnie, ale boje sie ze moze byc tak ze to nie tylko to, ale i padl sam DPF. Bo gdyby tylko czujnik byl "chory" to VAS powinien poprowadzic regeneracje, a tu jest tak ze ani ECU, ani VAS nie potrafi zregenrowac DPFa i nie inicjuje stanu regeneracji. Boje sie ze bede czekal 2 tyg na czujnik, a potem 2 tyg koljne lub wiecej na DPFa.
Jezeli macie jakies pomysly jak do tego podejsc to prosze o pomoc.
PS.Dodam na na OCP przestudiowalem wszystko co na ten temat tam jest. Jednak nikt nie mial takiego problemu. Glownie postudiowalem dzialanie DPFa.
Podstawowe pytanie jaki olej zalałeśDamian napisał(a):3000 po wymianie oleju blad na desce
Tonny S napisał(a):niską zawartoscią Popiołów Siarczanowych
Dokładnie 504/507 dlatego pomimo zastosowania wtrysku paliwa w systemie PD nie zalewamy tych silników olejem o specyfikacji 505.01.jurkos napisał(a):Zdaje sie ze jest to olej z norma 507. o ile dobrze pamietam.
Damian napisał(a):U mnie w instrukcji pisza ze nie wolniej niz 60km/h i obroty 1400. Takie warunki daje tylko 5 i 6 bieg. Pisza tez ze tak trzeba jechac aby podniesc temp i wypalic filtr. Z tym ze przy 1400 to ja nie widze jakos warunkow n wyzsza temp. Za to na zajechanie dwumasu i zjebanie auta jak najbardziej...
Damian napisał(a):paliwo tylko Verva ON
Damian napisał(a):Problem rozwiazany, kupilem dzis czujnik w skodzie, wymienilem i choinka zgasla. Jak seat sciagnie czujnik gwarancyjnie za 2,3 tygodnie... to dam im zjebany, a wezme nowy na zapasik![]()
[ Dodano: Sro 27 Lut, 2008 ]
No to jedziemy z koxem dalej..
Zapalila sie kontrlka DPF na nowym czujniko co wczesniej (od zakupu auta do problemow z starym czujnikiem, jakies 20 tys przebiegu) mialo tylko raz miejsce na doslownie chwile. Nauczony dzialniem DPFu widze i czuje ze ecu co raz to probuje czujnik zgasic (rosna obroty na wygrzanym aucie, czuc lekkie szarpniecie i zmiane pracy silnika jak sie to zaczyna i konczy) Probuje nawet pomoc autu i przelatuje sie do Toronto i spowortem zmieniajac styl jazdy co kilka minut, 4 2000, 4 2500, 4 3000, 5 2500, 5 3000, 4,5,6 but but but. DPF dalej sie pali.
No to jade do ASO, usuwamy stare bledy (ze starego czujnika), ale pojawia sie nowy blad ktorego wczesniej nie bylo. Ten blad to blad czujnika G450, ale nie jak poprzednio sporadycznie niewiarygodny sygnal, a teraz jest to zwarcie potencjalu plusa. Podlaczamy stary czujnik, to samo. DPF sie pali, ale tym razem blad nie wyskakuje (po prostu jak by byl nie wypalony) a jest bo poziom sadzy 20% (no czuje ze sie auto ciagle wypala, ale kontrolka nie gasnie)
Ogladnelismy wiazke na ktorym jest kostka do czujnika, wsio okey... Blad zwarcia potencjalu plusa po wykasowaniu zaraz wraca...
No i badz tu madry. Jakies pomysly?
[ Dodano: Pią 21 Mar, 2008 ]
ASO uporalo sie w koncu z DPFem. Po pierwsze wymienili wymieniony przezemnie czujnik od RSki (okazalo sie ze kupilem czujnik zjebany od nowosci...) Do tego wyzerowalismy DPFa i w koncu wszystko gra. Bylem po naprawie w srode w gdyni. Zrobilem 209km na paliwie nalanym od korka. Weszlo 16.28l. Na kompie srednia 7.9. W koncu wsio okey. Teraz program
scorpion26 napisał(a):czy wszystkie leony 2 1.9tdi mają filtry DPF?
toka napisał(a):Było przeganiane konkretnie pare razy od 0 do 180, nawet boot w podłodze był cały czas na autostradzie, nic nie dało.. Może czujnik..? Jeśli nie to wycinać?
Marcin_TDI napisał(a):zrób w takim razie jeszcze diagnostykę porządną. na forum Seat-Napinator znajdziesz gościa IbiTDI który by Ci pomógł pewnie w tym. Miałem gościa z transportera co zapchał filtr ale on miał ponad 250tys km nalatane.
mm.max napisał(a):toka, paliwa typu v-power, bp ultimate nie są polecane do samochodów z DPFem gdyż powodują większe wydzielanie sadzy w porównaniu ze standardowymi paliwami.
mm.max napisał(a):Na wypalanie filtra najlepsza jest stała wysoka temperatura wiec albo jazda pod obciążeniem (np. pod gorkę na niskim biegu) albo duża prędkość, ale nie koniecznie od 0 do 180
mm.max napisał(a):Kto ci wypalał filtr ?czy sam to robiłeś?
mm.max napisał(a):czy stosowałeś procedurę wymuszonego wypalania ?
Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości