Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
jaro4444 napisał(a):i nie szyby nie parują przy nim jak przy węglu jak nasiąknie wilgocią.
oo7 napisał(a):nic nie czuć z klimatyzacji.
jaro4444 napisał(a):Wybacz kolego ale chyba nie wiesz jak biegnie powietrze w układzie nawiewu.
zajkos10 napisał(a):Ja właśnie do swojego Leona 1.9TDi kupiłem CASTROL MAGNATEC 5 w/40 diesel tak mi w wiekszość sklepów polecali wiec tak wybrałem.
Nic nie musisz robic po 4 tkm po 40 tkm nalezało by zlac nowy po 5 tkm i zalac jeszcze raz nowym.muzg napisał(a):Dzieki chłopaki tylko co ja teraz zrobie z tym olejm moze uda mi sie go wymienic. A to ze zrobilem 4tyś na pol syntetyku nie jest przeszkoda do zalania teraz syntetyku. Czy musze go jakos wyplukac
ciemek84 napisał(a):Witam
Niedawno kupiłem Leona TDI 110km ma przejechane 140tys lecz nie wiem jaki olej jest obecnie zalany. Jak olej byście polecili? Powiedzmy przy średnio intensywnej jeździe. Aby dobrze smarował, nieraz przy wyższych temp. eksploatacji, oraz nie dużo go pił.?
ciemek84 napisał(a):OK
Dzięki to kupie sobie tego 8100 X-cess, ktos sie oretuje gdzie to w warszawie mozna kupic? 5W-40 to jest syntetyk, mam przejechane 140tkm, kiedy mam przejsc na półsyntetyk ok. jakiegos przebiegu ? czy jak juz sie porozczelnie troszke?
ciemek84 napisał(a):kiedy mam przejsc na półsyntetyk ok. jakiegos przebiegu ?
4 - 4,5 l zależy jak dokladnie spuścisz olej.ciemek84 napisał(a):a mianowicie ile litrów wchodzi do leona
ciemek84 napisał(a):czy trzeba wymieniac filtr paliwa co ile.
zdarza się ,że od wymiany możesz dolać nawet ponad 1lciemek84 napisał(a):A jeszce apropo ile dopuszczja normy ubytku oleju w TDi 110km.?
korzystaj z SZUKAJKIwzp napisał(a):eszcze pytanie, gdzie kupić? jaki filtr? i gdzieś wyczytałem, że przeciwpyłkowy brać jakiś zwykły, nie węglowyJakoś tak to było. Gdzie? Jaki? i już nie zawracam żopy
DOC napisał(a):X-cess 8100 do VP, Specific do PD. Poczytaj dokladnie topic o olejach bo duzo bylo na ten temat.
wzp napisał(a):Siemka
Mam pytanie. Dodzwoniłem się do serwisu, w którym poprzedni właściciel exploatował auto. Powiedziano mi, że zawsze jeździł na Castrolu 0W30, a przed sprzedażą właściciel przyjechał z 0W40 od Castrola i taki przy 90 tysiakach była zalany. Mogę bez obaw wlać tego motula? bo się trochę wkur...
Dzięki za pomoc
pzdr.
[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2008 ]
Nie mogę z edytować wiadomości:
Panowie, wiem, że zawracam dupę, ale przeczytałem już dwa razy temat o olejach i nie wiem w końcu co mam robić. Jeden pisze, że castrol nie ma właściwości czyszczących i może dojść do rozszczelniena silnika po zmianie na inny olej. Drugi pisze lej Motula, trzeci jeszcze coś innego. Urwanie głowy. Czuje się jakbym miał trzy panienki przed sobą i wybrał tą z lewej bo (może) nie ma syfa :/
DOC napisał(a):Ja bym zaczal od zmiany mechanika bo nie znam normalnego i znajacego sie na rzeczy ktory polecalby Castrol i tym bardziej olewajacego zalecenia i normy (no chyba ze ten Castrat spelnia normy dla diesla i to ja sie nie znam.
Oryginalny Mobil 1 czy Motul to sensowne oleje ale Castrol to.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości