Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

gwarancja na części ASO

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

gwarancja na części ASO

Postprzez funcarver » 10 kwietnia 2008, 17:12

szukałem szukajką ale nic z tego

czy na część, np. turbo, wymienioną w ASO w trakcie trwania okresu gwarancji mam gwarancję znowu 2 lata od wymiany, czy kończy się z chwilą końca okresu gwarancyjnego?

np. wymiana turbo 10.04.2008, koniec gwarancji na pojazd 15.05.2008. do kiedy mam gwarę na wymienione turbo?

jeśli są na to akty prawne i ktoś ma do nich dostęp, link lub coś podobnego będę dźwięczny!
LEO->EVO
funcarver
TopSport
TopSport

Auto: evo X

Reklama

Re: gwarancja na części ASO

Postprzez oczkolek » 10 kwietnia 2008, 19:52

2 lata od daty wymiany pod warunkiem że montażu dokonasz w ASO.

Takie są warunki gwarancji. Na fakturze zakupu powinno być tak napisane, jak nie ma to zażądaj takiego wpisu.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez olus » 10 kwietnia 2008, 22:51

hmm a ja wlasnie slyszalem ze sie pozmienialo i jak wymieniasz cos podczas 2letniego okresu gwarancyjnego to ta czesc ma gwarancje do daty do kiedy gwarancje ma samochod. natomiast jesli robisz to juz po gwarancji to czesc ma 2 lata gwarancji.
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez Lucjan » 11 kwietnia 2008, 07:10

jeśli masz część naprawioną to gwarancja nie ulega zmianie, czyli jak masz do 15.05.08 to do tego dnia masz ów gwarancję.
jak dostaniesz nowa cześć, czyli wymieniona na wolna od wad to gwarancja jest od daty montażu tak jak napisał oczkol :ok:
Pozdrawiam
Lucjan
Lucjan
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez Tonny S » 11 kwietnia 2008, 07:46

hmm a ja wlasnie slyszalem ze sie pozmienialo i jak wymieniasz cos podczas 2letniego okresu gwarancyjnego to ta czesc ma gwarancje do daty do kiedy gwarancje ma samochod.
Dokładnie tak do sprawy podchodzą ASO jednak wg. naszego prawa jest tak
Lucjan napisał(a):jeśli masz część naprawioną to gwarancja nie ulega zmianie, czyli jak masz do 15.05.08 to do tego dnia masz ów gwarancję.
jak dostaniesz nowa cześć, czyli wymieniona na wolna od wad to gwarancja jest od daty montażu tak jak napisał oczkol
Wystarczy tylko uświadomić Panów w ASO i postraszyć pisemkiem no i do tego TVN Turbo mozna zaprosić ;-)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez funcarver » 11 kwietnia 2008, 08:16

dzwoniłem właśnie na call center iberii i miła Pani powiedziała tak:
"...gwarancję na część ASO dać może ale nie musi, gwarancja trwa do końca okresu gwaracji seat na cały pojazd. Jedno ASO może dać rok, inne 2 lata, a jeszcze inne wcale. Doradziła mi, żeby dopytać ASO czy mi coś przedłuży, dodatkowo wziąć oświadczenie, że zamontowali oryginalną cześć Seat..."

coś mi to śmierdzi, żebym się musiał niuńka :killer: prosić?
to mi się należy jak chłopu ziemia, takie jest moje zdanie
a chciałem również poznać Wasze :nauka:
LEO->EVO
funcarver
TopSport
TopSport

Auto: evo X

Postprzez Tonny S » 11 kwietnia 2008, 08:22

funcarver, poproś o wpis do książki o wymianie gwarancyjnej na nową część z datą + zatrzymaj zlecenie naprawy tam powinno być wpisane o jaką część chodzi dodatkowo adnotacja o okresie gwarancji.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez olus » 11 kwietnia 2008, 10:52

wlasnie od poczatku roku IMP/ASO cos nazmienialy w procedurach i teraz takie cuda sa.
olus
Sport
Sport

Postprzez Tonny S » 11 kwietnia 2008, 11:44

olus, tylko zapomnieli o czymś takim jak gwarancja i rekojmia + KC

Gwarancja jest opcjonalnym elementem sprzedaży i wymaga wystawienia przez sprzedawcę dokumentu gwarancyjnego (art. 577 ust. 1). Dotyczy ona wad które ujawniły się w okresie gwarancyjnym, lecz domyślnie tylko wynikłych z przyczyn tkwiących w rzeczy sprzedanej (strony gwarancji mogą ten zakres rozszerzyć). Domyślny okres gwarancyjny wynosi jeden rok od wydania rzeczy.
Korzystający z gwarancji powinien dostarczyć rzecz do miejsca wskazanego w umowie na własny koszt, chyba że z okoliczności wynika że to gwarant powinien udać się do kupującego celem usunięcia wady. Natomiast przy zwrocie naprawionej rzeczy koszty dostarczenia jej kupującemu ponosi gwarant. On też ponosi ryzyko uszkodzenia lub utraty rzeczy tak długo jak pozostaje ona w jego posiadaniu.
Kupującemu przysługują w ramach gwarancji w zasadzie dwa roszczenia:
1) naprawienie wady i
2) wymianę rzeczy na wolną od wad
(dodatkowe roszczenia przewidywać może umowa)
Decyzję o tym czy i jak zaspokoić dane roszczenie zależy od gwaranta.
Wymienienie rzeczy na wolną od wad lub usunięcie istotnych wad powoduje ponowne rozpoczęcie biegu gwarancji. W pozostałych wypadkach jej bieg ulega zawieszeniu na czas w jakim kupujący nie mógł wskutek wady z rzeczy korzystać (tzn. od jej wykrycia do zwrotu rzeczy po gwarancji).
KC nie zawiera przepisów dotyczących jakości rzeczy wymienianych w ramach gwarancji. Przyjmuje się że gwarant nie jest zobowiązany do ponoszenia dodatkowych kosztów, a zatem w razie spadku wartości rzeczy objętej gwarancją może on się domagać dopłaty, zwłaszcza jeśli dany typ rzeczy nie jest już produkowany lub jego sprowadzenie wiązałoby się z nadmiernymi kosztami, a dostępne są inne, fabrycznie nowe (i droższe) typy.

Dot. boldu - temat mozna rozumieć dwojako:

- albo dot. całego auta
- albo cześci do której odnoszą się roszczenia.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez olus » 11 kwietnia 2008, 15:21

Tonny S wiem czym jest rekojmia i czym jest gwarancja. Chodzi mi o to jak jest w rzeczywistoci, ze IMP zmienilo procedury i aso sie do tego dostosowaly - czyli kombinuja jak moga. Kilku moich znajomych wlasnie opowiadalo mi takie akcje bo wymieniali turbiny tuz przed koncem gwarancji i gwarancja na te wymienione turbo koczy sie rowno z gwarancja na auto.

Chodzi o to ze trudno jest cos wywalczyc z aso, od razu trzeba walczyc z IMP, a to nie jest latwa walka :/
olus
Sport
Sport

Postprzez taktiken » 11 kwietnia 2008, 19:13

od tego jest Urzad Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Zawsze mozna do nich wyslac pisemko - zainteresuja sie na pewno nowymi procedurami IMP/ASO.
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Postprzez olus » 13 kwietnia 2008, 16:29

olus
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne