Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1P] Ściąganie boczka drzwi.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1P] Ściąganie boczka drzwi.

Postprzez zajcu » 16 kwietnia 2008, 06:39

Witam.

Mam pewien problem. Bo poluzowało mi się zewnętrzne prawe lusterko i muszę się do niego jakoś dostać tylko nie mam pojęcia jak... Przewiduję że trzeba będzie rozebrać boczek w drzwiach pasażera, robił to już ktoś? Bo nie chce niczego połamać i przydała by mi się Wasza pomoc. Może się mylę i jakoś inaczej trzeba 'dociągnąć' to lusterko...? Szukałem w szukajce ale wszystkie tematy dotyczyły leona I a do II nic :(. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
176 KM nie daje rady, trzeba coś kminić ;P
zajcu
Signo
Signo

Auto: 2.0 TDI BKD+

Reklama

Re: [1P] Ściąganie boczka drzwi.

Postprzez AdamTower » 16 kwietnia 2008, 07:18

Zdjąć boczek w leo 2 jest przejeb....Ja zdejmował tył, ale sądze, że przód będzie tak samo. Musisz oderwać ten element z tapicerką ( z materiałem) - bardzo ciężko odchodzi, łatwo połamać. Opuszczasz lekko szybe aby pokazały się mocowania szyby do mechanizmu. Trzeba popuścić, chwytasz szybe i ciągniesz ją do góry. Najlepiej przykleić ją sobie na taśmę do ramy dzrzwi aby nie spadła. Nastepnie odrywasz listwę od rączki - pod nią są sruby, kolejnie atrapę głośnika. Dalej odkręcasz wszystkie śruby i już boczek popuszcza. Unosisz lekko do góry cały boczek i powinien odejść, ale tylko lekko na kilka centymetrów. Na dole musisz odkręcić szynę prowadnicy szyby i dopiero cały boczek odchodzi z całym mechanizmem szyby i silnikiem. Zapomniałem o wtyczkach, ale to juz oczywiste..
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Przemura » 16 kwietnia 2008, 18:52

http://www.audiocar.pl/extras/galeria/l ... l/rozb.htm

tu jest jak ściągać boczek tylko trzeba przewinąć stronę do dołu
Przemura
Stella +
Stella +

Auto: seat leon II 1.6

Postprzez zajcu » 16 kwietnia 2008, 19:39

Dzięki... Kurde strasznie dużo z tym roboty... Nie wiem czy sobie poradzę :/ siądę jutro po południu i coś pokminie może sie uda...
zajcu
Signo
Signo

Postprzez Przemura » 25 kwietnia 2008, 21:54

no i co zdjales ten boczek??? byly problemy???
Przemura
Stella +
Stella +

Postprzez zajcu » 26 kwietnia 2008, 09:37

Zdjąłem, ale problemy były... Powiedziałbym ze nawet spore... poszedł mi jeden zatrzask to chyba tyle ze strat. Ale męczyłem się z nim jakieś 6h, ściągnięcie jeszcze jako tako, ale najgorsze jest założenie, bo prowadnice szyby są tak głupio rozwiązane, sam nie wiem jak to dokładnie opisać, ale żeby wszystko było cacy to trzeba się namęczyć i poświęcić na to sporo czasu, zdjęcia pokazane wyżej bardzo pomagają i podpowiadają kolejność działań, jak mówiłem ściągnięcie nie jest takie trudne jak założenie wszystkiego. Jeśli będą jakieś konkretne pytanka to walcie śmiało postaram sie pomóc.
zajcu
Signo
Signo

Postprzez Przemura » 28 kwietnia 2008, 20:16

ja też już ściągałem boczek, wygłuszyłem drzwi, nowe głośniki + dystanse, w odpowiednim wątku napisze wszystko i powklejam zdjęcia, a z boczkiem to jest pewne rozwiązanie, którego nie zdradzę i bardzo szybko się zakłada boczek ;) panowie w jednej ze znanych warszawskich firm car-audio nie dali rady, lecz mój szwagier dał ;) jak coś to na pw
Przemura
Stella +
Stella +

Postprzez taktiken » 29 kwietnia 2008, 07:37

Przemura napisał(a):a z boczkiem to jest pewne rozwiązanie, którego nie zdradzę i bardzo szybko się zakłada boczek
:nonono: :nonono: tak sie nie postepuje na forum.
Przemura napisał(a):jak coś to na pw
:yes: :yes: to już lepiej :)

Ja bede zdejmowal boczek niedlugo, ale w ASO - uszczelki i woda - wiec podpytam co i jak, bo moze sposobow jest wiele.
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Postprzez AdamTower » 29 kwietnia 2008, 09:07

Przemura napisał(a):a z boczkiem to jest pewne rozwiązanie, którego nie zdradzę i bardzo szybko się zakłada boczek

:nonono: :nonono:

A samą szybe powinno dać się wyjąć bez zdejmowania całego boczka prawda ? wystarczy popuściś mocowanie szyby ? bo chce zawieźć szyby przednie do przyciemnienia, a nie dam kolesiowi rozbierać auta, wolę to zrobić samemu :whoeva:
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Przemura » 29 kwietnia 2008, 13:52

tak szybę da się wyjąć bez problemu trzeba chyba odkręcić mocowania prowadnic szyby (są 2 prowadnice), ja do głuszenia drzwi nie wyjmowałem, po co sobie wydłużać robotę, ale z tego co patrzyłem to wzorując się trochę na linku powyżej można to zrobić. już nie bardzo pamiętam ale jak szybę otworzy się do połowy, a śruby są poluzowane (odkręcone), to można ją wyjąć - wyciągnąć bo się rusza.
Przemura
Stella +
Stella +

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne