Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1P] pytanie o 2 lampki ostrzegawcze

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1P] pytanie o 2 lampki ostrzegawcze

Postprzez igorpl » 4 maja 2008, 20:22

Witam

Tak przegladam sobie instrukcje obslugi i zauwazylem 2 dziwne rzeczy:

1) brak plynu do spryskiwaczy, jednakze nie zapalila sie zadna kontrolka na desce, mam leona bez komputera pokladowego,jednakze ta lampka pwinan sie zapalic moim zdaniem nawet bez komputera

dziala to komus?

2) lampka od zluzycia okladzin ciernych :

wiem ze wskazuje tylko przednie hamulce, jednak zastanawia mnie nie rownomierne zuzycie okladzin, leon ma 47 tysiecy, a juz z tylu przy hamowaniu cos trze (o ile dziwne zjawisko trze glownie po stronie kierowcy czyli prawej z tylu), dzwiek tez dziwny, probujac go opisac, przy hamowaniu przy niskiej predkosci slychac jakby cos tarlo, jak jade powoli rowniez momentami slychac jakis metaliczny dzwiek jednak nie jednostajny- cos jakby tarcza byla skzywiona, po dotkneciu lekko hamulca - ustaje,

odkrecilem kolo, i faktycznie po jednej stronie cos trze jak obracam tarcza, o tyle dziwne ze wystepuje to po jednej stronie, jednakze moim zdaniem chodzi o klocki (47 tys zrobione wiec wydaje mi sie to naturalne) czy moze sie myle?

za wszelkie uwagi i porady dziekuje

pozdro
igorpl
Signo
Signo

Auto: LEO II

Reklama

Re: pytanie o 2 lampki ostrzegawcze

Postprzez zbylu » 4 maja 2008, 20:45

igorpl napisał(a):Witam

Tak przegladam sobie instrukcje obslugi i zauwazylem 2 dziwne rzeczy:

1) brak plynu do spryskiwaczy, jednakze nie zapalila sie zadna kontrolka na desce, mam leona bez komputera pokladowego,jednakze ta lampka pwinan sie zapalic moim zdaniem nawet bez komputera

dziala to komus?

pozdro

U mnie dziala. Wlasnie mnie sie dzis zapalilo walac dzwiekiem po uszach. Komputer pokladowy mam.

Co do okladzin to jeszcze nie zdazyly mnie sie zapalic. Ale wedlug mnie szybciej powinny sie scierac kolcki przod bo wieksza sila hamowania jest na przodzie. Moze z przodu byly wymieniane a z tylu nie. A jezeli tylko w jednym kole cos trze to moze sie zapieklo, albo drugi byl zle odpowietrzony. Za duzo gdybania. Najlepiej wymien i juz.
------
zByLu
zbylu
Stella +
Stella +

Auto: Leon 110 KM

Re: [1P] pytanie o 2 lampki ostrzegawcze

Postprzez Booster » 4 maja 2008, 20:52

Hmm... ja ostatnio pytałem w serwisie, czy to normalne, że kontrolka poziomu płynu spryskiwacza nia działa.
Usłyszałem że skoro nie działa, to prawdopodobnie ta funkcja jest niedostępna. Mają mi też sprawdzić kontrolkę otwartych drzwi.
Dowiem się w przyszłym tygodniu, to napiszę coś więcej.
Wersja wyposażenia Reference bez kompa
Uzdrawiam
-Booster
Leon II Black MagicObrazek
[center]Patrz w lusterka - sprawdź dwa razy
MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE
[/center]
Booster
Stella +
Stella +

Auto: Leon II 1.9 TDI+

Postprzez rutek-wat » 4 maja 2008, 21:12

igorpl, co do zużycia okładzin oraz stron, poczytaj bo ten temat był już chyba na wszystkie sposoby poruszany. Wg mnie jak coś Ci już trze to nie czekaj na kontrolkę tylko jedź do zakładu bo Twoje koszty wzrosną dość znacznie. :killer: :olaboga:
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez igorpl » 4 maja 2008, 21:22

jutro jade, tak pytalem, bo na forum juz rozne byly tematy z klockami , kamyczek, zablokowany bebenek, odgiac blaszke
igorpl
Signo
Signo

Auto: LEO II

Postprzez funcarver » 5 maja 2008, 08:06

mi również wcześniej zużyły się klocki tył (około 45tys) - nie pamietam zeby się kontrolka zapaliła

przód wymieniłem po raz pierwszy ostatnio (około 63tys) - również się nie zapaliła, ale być może dlatego, że nie były jeszcze wystarczająco słabe

czułem, że coś gorzej hamuje, więc krótka piłka - wymiana i już
hamulce to raczej jeden z najważniejszych elementów w bryce!
LEO->EVO
funcarver
TopSport
TopSport

Auto: evo X

Postprzez taktiken » 5 maja 2008, 11:09

Kontrolka plynu - było. Niektóre maja, niektóre nie - Reference - niezaleznie czy z/bez komp - z pobieżnej diagnozy nie maja kontrolki plynu (vide specyfikacja Seat "wyposażenie danej wersji może sie różnic"). Stylance juz tak (2.0 BKD i mam).
Kontrolka zuzycia tarcz - nie mialem stycznosc. Natomiast mam upierdliwe szumienie z okolic kół przednich podczas hamowania - klocki mimo 32tys sa jak nowe i czyszczone byly juz kilkakrotnie.
Kontrolka tempomanu - brak w Stylance
Kontrolka otwartego bagaznika - brak w Stylance
Kontrolka otwartych drzwi przod/tył - jest.
Kontrolka cisnienia opon - jest (od 2008 w stylance z tcs juz nie bylo, musialo byc esp)
J
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne