Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Seat Leon 2 1,4 l.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Seat Leon 2 1,4 l.

Postprzez luck-81 » 25 lutego 2008, 14:49

Witam serdecznie. Mam na imię Łukasz. Kilka dni temu stałem sie mam nadzieje szczęśliwym posiadaczem Seata Leona II. Co prawda z najsłabszym silnikiem 1,4 l. no cóż na taki mnie było stać. Chciałbym się podzielić z wami wrażeniami związanymi z tym modelem konkretnie z silnikiem 1,4. Czy ktoś z was takowy posiada? Ojciec ma Opla Astrę II 1,4 Twin port 90 km, że mój Seacik wcale jeżeli chodzi o osiągi nie jest gorszy a podobno ma 85 km. Ciekaw jestem ile ma na prawdę bo sprawia wrażenie mocniejszego. Najbardziej zaskoczyło mnie w tym silniku jego dźwięk. Nie wiem czym to jest spowodowane może dlatego że auto jest nowe bez przebiegu. Wydaje z siebie taki niski dźwięk taki bulgot jakbym. Wydaje mi sie że auto ma jakis fajny sportowy wydech który sobie fajnie mruczy za każdym razem jak dodam mu gazu . Pisze o tym ponieważ nie spotkałem sie z czymś takim w wersji 1,6 102 km przynajmniej w pojeździe którym jechałem na jeździe testowej. Bardzo proszę jeżeli ktoś takiego ma lub zamierza kupic aby podzielił sie ze mną wrażeniami z jazdy Seatem Leonem. Pozdrawiam. Łukasz.
luck-81
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II 1,4 l

Reklama

Re: Seat Leon 2 1,4 l.

Postprzez Grześ » 8 kwietnia 2008, 13:24

Paweł69, zapoznaj sie z regulaminem

Panowie z jednej strony gratuluje nowego nabytku z drugiej jednak strony to nie wyobrazam sobie smigania tak ciezkim autem jak leon z tak malym silnikiem

zycze bez awaryjnej eksploatacji
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Seat Leon 2 1,4 l.

Postprzez luck-81 » 10 kwietnia 2008, 17:19

Faktycznie specyfikacji nigdzie nie ma. Jakby nie przewidzieli takiego silnika. Co do dynamiki. No cóż do normalnej jazdy wystarczy. Nie jest to demon szybkości. Ale po naszych dziurach i tak sie nie da szybko jeździć. Na jeździe próbnej jeździłem tez wersją z silnikiem 1,6 l i nie wydał mi sie wcale bardziej szybszy. 1,4 ciągnie już od 2 tyś. obrotów zachowuje sie nie jak 16 zaworowiec tylko jak 8 zaworowiec. Przy każdych obrotach ma moc nie tak jak Opel Astra mojego ojca która budzi sie dopiero po przekroczeniu 3-3,5 tyś. 1,4 ma według mnie ładniejszy dźwięk od 1,6 noi mniej pali. mi wychodzi średnio ok 7 l. w tym większość po mieście. pozdr. Łukasz.
luck-81
Stella
Stella

Postprzez Kozak » 31 maja 2008, 23:52

Macbed, przygodę z forum zacznij od zapoznania się z regulaminem tego forum :
viewtopic.php?t=1739

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

1,4l

Postprzez luck-81 » 2 czerwca 2008, 19:59

Ja zakupiełem taki pod koniec lutego. Autko ok. Świetnie sie prowadzi i super hamuje. Silnik jeżeli nie jesteś typem ścigacza wystarczy. Do miasta w zupełności. Na trasie troche brakuje mocy przy wyprzedzaniu. Przejechałem swoim ponad 200- tys i zauważyłem że jest lepiej z dynamiką. Silnik super elastyczny. Ciągnie od 2000 bez problemów. 5 przy 60 km/h tez nie stanowi problemu. Auto szybko reaguje na dotknięcie pedału gazu. Silnik cichy i co ważne równomiernie podnosi się hałas wraz ze wzrostem prędkości. Tzn że przy 4 czy 5 tys silnik NIE WYJE. Tak jakby wcale nie robiło to na niego wrażenia. Nie tak jak w japońskich konstrukcja ni e jak np. Hondy. Noi zużycie paliwa przy dynamicznej jeździe połowa w mieście i na trasie to ok 7 l bez problemów do osiągnięcia. Na razie jechałem najszybciej 150km/h i nie było z tym problemów. Hałas tez niewielki. Pozd. Łukasz.
luck-81
Stella
Stella

Postprzez Phil » 2 czerwca 2008, 20:12

luck-81 napisał(a):Przejechałem swoim ponad 200- tys i

luck-81, chyba 20 tys :) Tak z ciekawosci zapytam,na jakich gumach wyjezdza ten leon?
Piłeś nie jedź!
Nie jedziesz? Napij się !
Phil
Sympatyk LeonClub

Region: małopolskie
Auto: Superb Sportline 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez jurkos » 2 czerwca 2008, 21:18

luck-81 napisał(a):5 przy 60 km/h tez nie stanowi problemu.

rob tak dalej a szybko wymienisz sprzegło, i miej litość dla wału...

gratuluje zakupu
------------------------------------------------------
Ex Klubowicz na własną prośbę

------------------------------------------------------
jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kaCuCh » 2 czerwca 2008, 21:25

Nie wierzę, że auto przy tej masie i niezbyt mocnym silnikiem pali 7l... a przyspieszanie na 5 z 60km/h to jest jakieś nieporozumienie... nie dość, że nieekonomiczne to strasznie obciąża silnik...

Pozdrawiam.
kaCuCh
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: C300 ST 4drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

1,4 l

Postprzez luck-81 » 3 czerwca 2008, 15:40

Nie pisze że jeżdżę cały czas na 5 przy 60 km/h, tylko, że jest to możliwe, silnik nie prorestuje, skrzynia tez nie. a ze spalaniem wcale nie oszukuje. Bo po co co mi zależy. W każdym razie silnik wcale nie jest zły i basta. A co do przebiegu to przejechałem 2 tyś km,. Sorry za pomyłkę. A wyjeżdża na różnych. Ja mam Bridgestone ER300 205/55R16
luck-81
Stella
Stella

Postprzez loozik » 3 czerwca 2008, 18:26

85 kucy przy takiej masie? hmmm nie wyobrażam sobie tego. Przed modyfikacja miałem w 1M 110 km i to w dieslu... jak dla mnie, to zdecydowanie za mało. Teraz mam 140 i mogło by być troszkę więcej.
loozik
Sport
Sport

Auto: lełon 1.9 TDi ASV+

1,4 l

Postprzez luck-81 » 3 czerwca 2008, 18:36

No cóż rakieta to nie jest. Ale podobno ma więcej koni. Na hamowni wychodzi 94 km. pozdr.
luck-81
Stella
Stella

Postprzez loozik » 3 czerwca 2008, 19:16

Ja bym jednak proponował kupić używanego leo 1 w TDI-ku, zamiast nowego leo 2 z 1,4.
loozik
Sport
Sport

Postprzez Lelon » 3 czerwca 2008, 21:33

loozik napisał(a):Ja bym jednak proponował kupić używanego leo 1 w TDI-ku, zamiast nowego leo 2 z 1,4.

Takie rady to najlepiej zachowywać dla siebie. Jak ktoś mało jeździ i praktycznie tylko po mieście to musi pchać sie w diesla?? W jakim celu?? Nawet małą benzyną po mieście jeździ sie przyjemnie. Poza tym Leon I przy Leonie II troche już "trąci myszką".

Ta moda na diesla jest czasami dziwna, ludzie robiący po 10tys km rocznie muszą koniecznie jeździć dieslem...

Pomijam już fakt gwarancji na nowego Leona i tego, że ostatnie Leony I wyjeżdzały w 2005r czyli już mają już conajmniej 3lata...
Lelon
Stella
Stella

Auto: Passat TDI

Postprzez loozik » 3 czerwca 2008, 22:09

Lelon napisał(a):Takie rady to najlepiej zachowywać dla siebie. Jak ktoś mało jeździ i praktycznie tylko po mieście to musi pchać sie w diesla?? W jakim celu?? Nawet małą benzyną po mieście jeździ sie przyjemnie. Poza tym Leon I przy Leonie II troche już "trąci myszką".

Ta moda na diesla jest czasami dziwna, ludzie robiący po 10tys km rocznie muszą koniecznie jeździć dieslem...

Pomijam już fakt gwarancji na nowego Leona i tego, że ostatnie Leony I wyjeżdzały w 2005r czyli już mają już conajmniej 3lata...

Leon, co do leona 1, to się z Tobą nie zgodzę. Według mnie i nie tylko, to właśnie Leo 1 ma dużo ładniejszą i ponadczasową linię (nie mówiąc o pakiecie TS). Poza tym Leo 2 tylko na początku ścigał wzrok, niestety tak, jak większość nowości szybko się opatrzył. Co do silnika diesla, to wybacz, ale te silniki w porównaniu do benzyny to przepaść! Pomijam samą moc, ale tu chodzi o moment. Dynamika i jeszcze raz dynamika! Oczywiście zupełnie inaczej wypadają uturbione benzyny - to inna bajka :) Widzę, że w opisie masz wpisanego paska w tdi-ku i tym bardziej nie jestem w stanie zrozumieć Twojego toku myślenia.
loozik
Sport
Sport

Postprzez Lelon » 4 czerwca 2008, 08:04

O gustach nie ma sensu dyskutować. Ja tylko podałem własną opinię oraz wszystkich osób z którymi o tym rozmawiałem z mojego otoczenia(ad. wygląd Leona I vs Leona II).
Leon II też ma pakiet FR.

Mam 3 auta(benzyny 1.6 i 2.8 oraz dieselka 1.9 130KM) i na miasto zawsze biore benzyne bo nie lubie co kilka sekund zmieniać biegi(w Pasku mam skrzynie 6b). Za to diesel jest znacznie lepszy w trasie.

Podtrzymuje zdanie, że jak ktoś jeździ niewiele i głownie po mieście to nie ma sensu pchać sie w diesla.
TDI AVF
Lelon
Stella
Stella

Auto: Passat TDI

Postprzez bono » 4 czerwca 2008, 10:47

:spam: :spam: temat dotyczy Leona 1P z silnikiem 1.4 a nie TDI i porównywania Leona 1M z 1P
EOT
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez loozik » 5 czerwca 2008, 08:37