Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] Spryskiwacz tylny i lewa tylna szyba

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] Spryskiwacz tylny i lewa tylna szyba

Postprzez untaztood » 20 czerwca 2008, 19:28

Witam wszystkich :) Od tygodnia zasiadam za sterami Leona 2000. Mam dwa pytanka do Was, bo teraz dopiero wychodzą wszystkie "babole" (dobrze, że i tak małe:) )

* Nie działa mi tylny spryskiwacz. Pompka słychać że pompuje, ale woda nie leci. Nie wycieka też nigdzie spod samochodu. Zauważyłem jednak, że koło tylnej klapy na podsufitce są delikatne zacieki wody. Czy to można jakoś ze sobą powiązać? :)

* Nie działa mi tylna lewa elektryczna szyba. Cyka przekaźnik w drzwiach, ale szyba ani drgnie. Co to może być?

* Audio w samochodzie jest naprawdę super, ale niestety Aura CD miała w środku masę monet Euro (!) i ma rozwalony mechanizm CD. Zamieniam więc na jakiś inny odtwarzacz.
O ile się orientuję, to chyba kostka ISO w oryginalnym radiu różni się od normalnego standardu? Domyślam się, że będzie potrzebny separator zasilania anteny, ale czy jeszcze jakieś niespodzianki podczas podłączania mogą się ujawnić? Nie mam zmieniarki, jednak mam 3 kostki ISO.

Z góry wielkie dzięki wszystkim za pomoc :)
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Reklama

Re: [1M] Spryskiwacz tylny i lewa tylna szyba

Postprzez Axee » 20 czerwca 2008, 22:27

untaztood napisał(a): Nie działa mi tylny spryskiwacz...
Pomiedzy tylna klapa, a dachem mamy oslone gumowa w ktorej leci wiazka el. i rurka do spryskiwacza, od strony samochodu przed nia na rurce powinna byc laczka, sprawdz czy sie nie rozlaczyla, jesli nie dojdziesz od strony tej oslony to trzeba odchylic podsufitke, sprawdz czy przewod nie pekl w miejscu zginania, rozbierz wewnetrzna oslone tylnej klapy i sprawdz czy dysza w osi wycieraczki nie ma zatoru, czy ma przedmuch.
untaztood napisał(a):Nie działa mi tylna lewa elektryczna szyba. Cyka przekaźnik w drzwiach, ale szyba ani drgnie. Co to może być?
Pewnie cos sie zepsulo ;)
untaztood napisał(a):Aura CD miała w środku masę monet Euro (!) ...O ile się orientuję, to chyba kostka ISO w oryginalnym radiu różni się od normalnego standardu? Domyślam się, że będzie potrzebny separator zasilania anteny, ale czy jeszcze jakieś niespodzianki podczas podłączania mogą się ujawnić? Nie mam zmieniarki, jednak mam 3 kostki ISO...
Za euro wymienione w kantorze kupisz nowe radio :hahaha: ISO to ISO i kostka sie nie rozni, niespodzianka moze byc taka, ze przestana dzialac szybki (uzyj funkcji Szukaj) zasadniczo jak dobrze poprzestawiasz kabelki all bedzie ok. 3 kostka sluzy do polaczenia zmieniarki i wyswietlacza w zegarach. Separator ant. bedzie potrzebny. Jesli w schowku masz miesce na zmieniarke z zaslepka to kabel do zmieniarki powinien byc zamontowany.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez untaztood » 21 czerwca 2008, 10:31

Dzięki za informacje :) Mam jeszcze jedno pytanie - nie działa podświetlenie przy osłonkach przeciwsłonecznych. Ani od strony kierowcy, ani od strony pasażera. Żarówki są OK. Niestety jak odsuwam zasłonkę lustereczka to żaróweczki się nie świecą.. Co to może być?
untaztood
FR
FR

Postprzez Axee » 22 czerwca 2008, 12:31

untaztood napisał(a): nie działa podświetlenie przy osłonkach przeciwsłonecznych. Ani od strony kierowcy, ani od strony pasażera. Żarówki są OK...
Witam!
Zasilanie tych lampek makeup jest polaczone razem z lampkami oswietlajacymi w drzwiach, sprawdz czy po otwarciu drzwi swieca Ci lampki drzwiowe, rowniez z srodkowa lampka oswietlenia wnetrza. Jesli nie swieca i te to bezpiecznik 14 (3 wiersz, 5 od lewej), ale to raczej malo prawdopodobne, gdyz nie dzialalo by rowniez otwieranie zamkow pilotem i sterowaie szyb od wewnatrz. Na schemacie wyglada to mniej wiecej tak: +12V leci od bezp. 14, pozniej wylacznik (podwojny dziala na odchylenie oslon przeciwslonecznych i na zasuniecie zasuwek lusterka), pozniej zarowka i do masy. Zatem najprawdopodobniej gdzies jest przerwa i nie ma masy lub +.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez untaztood » 28 czerwca 2008, 21:06

Axee napisał(a):
untaztood napisał(a): nie działa podświetlenie przy osłonkach przeciwsłonecznych. Ani od strony kierowcy, ani od strony pasażera. Żarówki są OK...
Witam!
Zasilanie tych lampek makeup jest polaczone razem z lampkami oswietlajacymi w drzwiach, sprawdz czy po otwarciu drzwi swieca Ci lampki drzwiowe, rowniez z srodkowa lampka oswietlenia wnetrza. Jesli nie swieca i te to bezpiecznik 14 (3 wiersz, 5 od lewej), ale to raczej malo prawdopodobne, gdyz nie dzialalo by rowniez otwieranie zamkow pilotem i sterowaie szyb od wewnatrz. Na schemacie wyglada to mniej wiecej tak: +12V leci od bezp. 14, pozniej wylacznik (podwojny dziala na odchylenie oslon przeciwslonecznych i na zasuniecie zasuwek lusterka), pozniej zarowka i do masy. Zatem najprawdopodobniej gdzies jest przerwa i nie ma masy lub +.

Ten problem już dziś rozwiązałem - urwały się kabelki, które są podłączane do osłonek. Albo poprzedni właściciel zrobił to specjalnie, bo go to wkurzało ;) Tak czy siak - już to działa.
untaztood
FR
FR

Postprzez Axee » 29 czerwca 2008, 00:24

untaztood napisał(a):urwały się kabelki, które są podłączane do osłonek. Albo poprzedni właściciel zrobił to specjalnie, bo go to wkurzało
Dziwny gosc, prosciej mogl wyciagnac zarowki z lampek...
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne