Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Matryx napisał(a):W Leonie natomiast od razu po zalaniu nowego oleju na bagnacie jest on ciemny
Matryx napisał(a):stary olej ściągali mi poprzez odsysanie a nie poprzez odkręcenie kurka spustu oleju
max dla oleju to 1 rokvwteamkal napisał(a):Ostatnio wymieniałem olej w kwietniu 2007. czy zalecacie wymianę oleju co rok, czy moze co 2 lata?
mammoth napisał(a):teoretycznie zmiejszając tarcie poprawia sie sprawnosc silnika a wiec moze dojsc do wzrostu mocy jednak wielkosci rzedu 2-4% mieszcza sie w przedziale mozliwego bledu hamownii podwoziowych obciazeniowych... wiec ja bym sobie tym glowy nie zaprzatał... klienci ktorzy kupują do swoich aut oleje z serii 300V zazwyczaj znają skuteczniejsze i efektywniejsze sposoby poprawy parametrow swoich silnikow...
Kozak napisał(a):MOTUL 8100 XCESS 5W40
No i dobrze ci powiedział bo wycofali teraz jest Specyfic 505.01, 505.00, 502.00 pełen syntetyk Specyfic 505.01 był półsyntetykiem.Galaxy napisał(a):Mam taki problem facet w sklepie mi dzis powiedzial ze Motula Specific 505.01 wycofali i nie mozna go dostac
Axee napisał(a):Witam!
Jaki olej najlepiej zalac do skrzyni biegow EBF?
Wg elsy jest to "Oil for pinions API GL4 SAE 75W90 (Synthetic, high performance)".
Czy zatem syntetyczny Motul Gear 300 bedzie bardzo dobry do tej skrzyni, czy polecicie cos lepszego?
dobry olej i możesz na nim śmigać, ewentualnie polecany przez nas Motul Specific 505.01 5W40.Dario83 napisał(a):Wczesniej byl zalany Vavoline 5w-40
goldi69 napisał(a):(choc nie wiem czy to ma jakis wplyw)
goldi69 napisał(a):Sluchajcie, kupilem Leonika 1.8 20v
martig napisał(a):podpytałem o wymiane oleju , czy mozna przyjzdzac ze swoim ( MOTUL SPECIFIC 504.00-507.00 5W-30 ) a pan w servisie oczywiscie ze nie zalecaja i ze w tym silniku Seat wymaga oleju Repsol , zupełnie nie wiem co to za marka, nigdy sie nie spotkałem, moze ktos cos wie na ten temat,
turbognojek napisał(a):Ja mam podobną sytuację co Maximus_89 mianowicie od tygodnia jestem posiadaczem Toledo TDI na VP37 AHF z '99 i też nie wiem jaki jest w silniku olej
Auto w 2004 roku miało przebieg 131kkm (książka serwisowa) więc przypuszczam że dziś ma ok 250kkm(wiadomo licznik na bank cofnięty bo jest mniej) ale najważniejsze że jeździ dobrze. Na początku myślałem że bezpieczniej będzie wlać olej 10W40 ale jak czytam o olejach to już mam mętlik w głowie (pewnie nie tylko ja) zawsze myślałem że np 5W40 to syntetyki 10W40 to półsyntetyki a 15W40 to mineralne ale gdzieś doczytałem że niektóre oleje o klasie 5W40 to półsyntetyki więc już zgłupiałem. Wszyscy chwalą Motula więc może się skuszę ale jeśli ktoś wcześniej wlał olej np 10W40 to raczej nie bardzo można wlać teraz 5W40.Jaki olej będzie bezpieczny dla mojego silnika przy takim przebiegu? sorry za moje lamerskie pytania
pablo73 napisał(a):jako że jestem już po dotarciu silnika chciałby wymienić olej... no i właśnie zdecydowałem się na Mobila (tańszy i bardziej dostępny od Motula), ale oczywiście nie wiem który wybrać?
1. Mobil 1 ESP Formula 5W-30
2. Mobil 1 0W-40 Protection Formula
3. Mobil Synt S 5W-40
A prawdziwy to przebiegLezz napisał(a):W sobotę chcę wymienić olej półsyntetyk Orlen Platinum, którym go zalał poprzedni właściciel.
Chciałbym zalać auto Motulem 8100 X-CESS 5W-40, tylko boję się że silnik się rozszczelni albo bardzo szybko zanieczyści przez rozpuszczany nagar. Może jednak wlać półsyntetyk MOBIL SUPER S TD 10W/40?
Seat Leon TDI AGR 120kkm
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości