słuchajcie trapi mnie taki problem czy można w mojej bryce (LEON II z 2006 z klimatronikiem) wyłączyć klimę? niżej tłumacze o co chodzi.......(w instrukcji nie jest to sprecyzowane)
klima to grzanie albo chłodzenie i wydaje mi sie że działa to tak:
-grzanie to chyba jakoś powietrze zewnętrzne przepływa przez jakieś gorące części silnika więc można powiedzieć że za to nie płace
-chłodzenie w lato polega na załączeniu sprężarki a w zimę chłodzenie jest powietrzem zewnętrznym
w moim Leo mam trzy przyciski
-AUTO
-ECO
-OFF
chodzi mi o to czy jak jest na trybie ECO to czy wtedy może sie załączyć sprężarka (wzrost użycia paliwa), bo ja to rozumiem tak:
-AUTO - działa klimatronik wiec może sie załączyć spręzarka
-ECO - działa wentylacja i nie ma opcji żeby sie załączyła sprężarka nawet jak na dworze jest +30 a ja sobie w samochodzie ustawie na wyświetlaczu że ma być +20
-OFF - nic nie działa i nic nie dmucha
daje przykład:
W audi A3 mojego kolegi z klimatronikiem jest możliwość ustawienia temp na wyświetlaczu i jest też przycisk włączający klimatyzacje. Kolega w lato przeważnie jeździ bez włączonej klimy ale z temperaturą na wyświetlaczu ustawioną na LOW i wtedy jest tak że jak na dworze jest +30 to minimalna temp nawiewu też będzie +30. Natomiast jeśli chce sie ochłodzić to wciska przycisk od klimy załączając ją i wtedy dopiero czuć że wieje zimne powietrze.
I mi właśnie o to chodzi czy w LEO II jeżdżąc na ECO jest możliwość że przy +30 na dowrze i +20 ustawionym na wyświetlaczu właczy mi se sprężarka?
mam nadzieje że nie zmęczyłam materiału

pzdr
Beti