Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

czy można wyłączyć klime (sprężarkę) w LEOSIU II

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

czy można wyłączyć klime (sprężarkę) w LEOSIU II

Postprzez Betinka » 19 września 2008, 09:40

cześć forum

słuchajcie trapi mnie taki problem czy można w mojej bryce (LEON II z 2006 z klimatronikiem) wyłączyć klimę? niżej tłumacze o co chodzi.......(w instrukcji nie jest to sprecyzowane)

klima to grzanie albo chłodzenie i wydaje mi sie że działa to tak:
-grzanie to chyba jakoś powietrze zewnętrzne przepływa przez jakieś gorące części silnika więc można powiedzieć że za to nie płace
-chłodzenie w lato polega na załączeniu sprężarki a w zimę chłodzenie jest powietrzem zewnętrznym

w moim Leo mam trzy przyciski
-AUTO
-ECO
-OFF

chodzi mi o to czy jak jest na trybie ECO to czy wtedy może sie załączyć sprężarka (wzrost użycia paliwa), bo ja to rozumiem tak:
-AUTO - działa klimatronik wiec może sie załączyć spręzarka
-ECO - działa wentylacja i nie ma opcji żeby sie załączyła sprężarka nawet jak na dworze jest +30 a ja sobie w samochodzie ustawie na wyświetlaczu że ma być +20
-OFF - nic nie działa i nic nie dmucha

daje przykład:
W audi A3 mojego kolegi z klimatronikiem jest możliwość ustawienia temp na wyświetlaczu i jest też przycisk włączający klimatyzacje. Kolega w lato przeważnie jeździ bez włączonej klimy ale z temperaturą na wyświetlaczu ustawioną na LOW i wtedy jest tak że jak na dworze jest +30 to minimalna temp nawiewu też będzie +30. Natomiast jeśli chce sie ochłodzić to wciska przycisk od klimy załączając ją i wtedy dopiero czuć że wieje zimne powietrze.
I mi właśnie o to chodzi czy w LEO II jeżdżąc na ECO jest możliwość że przy +30 na dowrze i +20 ustawionym na wyświetlaczu właczy mi se sprężarka?

mam nadzieje że nie zmęczyłam materiału :-)
pzdr
Beti
Betinka
Stella
Stella

Auto: LEON II
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: czy można wyłączyć klime (sprężarkę) w LEOSIU II

Postprzez Kozak » 19 września 2008, 09:59

Betinka, nie rozumie o co Ci chodzi ;) , ale kiedy masz włączony przycisk ECO to klima nie działa , działa tylko zwykła wentylacja

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez aroslaw75 » 19 września 2008, 10:09

Wydaj mi sie ze włączając przycik ECO wyłączasz napęd spreżarki klimy. W chłodne dni wystarczy załączyć przycisk ECO i ustawić temp. Natomiast jak jest gorąca to minimalną temp poda taką jak jest na zewnątrz.Spręzarka włącza sie po nacisnieciu przycisku AUTO.Ja osobiście moge napisać jak eksploatuje klime. W chłodne dni włączam tylko ECO i ustawiam temp, natomiast w ciepłe dni na AUTO. W zimie można aby szyby nie parowały wcisnąć przycisk i AUTO i ECO. Nie wiem czy oto Ci chodziło. Pozdrawiam
Seat Ibiza 6K FL 1.4 (2002-2004)
Seat Leon 1M 1.6 (2004-2006)
Seat Leon 1P 1.9 (2006-2017)
Seat Leon FR ST 1.4 ACT (2014-....)
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

Drukarnia http://www.risani.go3.pl
http://www.zksrow.rybnik.com.pl/
aroslaw75
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon FR ST

Postprzez Betinka » 19 września 2008, 10:22

Kozak napisał(a):Betinka, nie rozumie o co Ci chodzi ;) , ale kiedy masz włączony przycisk ECO to klima nie działa , działa tylko zwykła wentylacja

dokładnie o to mi chodzi Kozak :-)
właśnie chciałam przepisać tu ten "niesprecyzowany" tekst z instrukcji i sie okazało że tam dobrze jest napisane :-/

"przycisk ECO - wyłącza system chłodzenia"

sorki za zawracanie głowy - temat do skasowania

[ Dodano: Pią 19 Wrz, 2008 ]
aroslaw75 napisał(a):. W zimie można aby szyby nie parowały wcisnąć przycisk i AUTO i ECO. Nie wiem czy oto Ci chodziło. Pozdrawiam

aroslaw75 a po co w zime AUTO I ECO? bo nie rozumiem jak to ma zapobiegać parowaniu?
Betinka
Stella
Stella

Auto: LEON II
Silnik: BKD 2.0

Postprzez vortis » 19 września 2008, 16:21

Betinka napisał(a):a po co w zime AUTO I ECO? bo nie rozumiem jak to ma zapobiegać parowaniu?
klimatyzacja ogólnie opisując "osusza powietrze", generalnie przy właczonej klimatyzacji szybciej odparujesz szyby.
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez krz_p » 20 września 2008, 08:05

raczej nie da się włączyć jednocześnie AUTO i ECO, jedno wyklucza drugie

dlaczego w chłodne dni wyłączacie klimatyzację? przecież jeśli ustawicie, że w aucie ma być wyższa temperatura niż na zewnątrz to i tak sprężarka klimy się nie włączy

mam wrażenie, że sporo użytkowników klimy sądzi, że tryb auto służy wyłącznie do schłodzenia auta
Golf V GTI
Obrazek
krz_p
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Golf V GTI
Silnik: BWA 2.0

Postprzez bono » 20 września 2008, 09:52

krz_p napisał(a):mam wrażenie, że sporo użytkowników klimy sądzi, że tryb auto służy wyłącznie do schłodzenia auta

Bo każdy błednie interpretuju słowo klimatyzacja ;-) Klimatyzacja stwarza nam optymnalne warunki zarówno zimą, kiedy grzeje jak i latem kiedy chłodzi. Do tego osusza powietrze i steruje jego przepływem. W naszych autach są jeszcze w miarę prymityne układy klimatyzacji. Jednak w zaawansowanych technologicznie mozna nawet regulować wilgotność, zapach strefe ogrzewania/chłodzenia.
Wl eonach jest tak, że jak temp spada poniżej 3- 5 st C to odłaczany jest układ chłodzący (sprężarka) i mamy zwykłą wentylację. Nie działa również układ osuszania powietrza. Konstruktor stwierdził, że auto wtedy podgrzewa powietrze i może sobie je pobierać z zewnątrz pomijąjąc układ shcładzania.
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez el_kocurro » 22 września 2008, 20:10

krz_p napisał(a):raczej nie da się włączyć jednocześnie AUTO i ECO, jedno wyklucza drugie

hmm
Da się :] Najpierw włączam klimę AUTO, potem wciskam ECON i mam na displeju AUTO i ECON ;) Oczywiście jak ruszę np. siłą nadmuchu auto wypada i zostaje samo ECON :P
el_kocurro
Stella
Stella

Auto: TDI

Postprzez Kozak » 23 września 2008, 02:08

el_kocurro napisał(a):Najpierw włączam klimę AUTO, potem wciskam ECON i mam na displeju AUTO i ECON ;) Oczywiście jak ruszę np. siłą nadmuchu auto wypada i zostaje samo ECON
dokładnie tak jest jak piszesz , można włączyć Econ + Auto , Krz_p sprawdź w Twoim Golfie też da się tak zrobić

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne