Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Fabryczny alarm - pytania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Fabryczny alarm - pytania

Postprzez Violetta W-ch » 2 listopada 2008, 21:47

Witam!
W swoim Leonku posiadam alarm fabryczny ale nie mam pewności czy działa więc mam kilka pytań:
-czy mozna sprawdzić jego działanie bez kompa?
-czujniki ultradzwiękowe są w lampkach tylnych pasażerów ale czujnik ich dezaktywacji na słupku środkowym nie działa, gdzie szukać przyczyny jak sprawdzić te czujniki (jak się zamknę w aucie to nie wzbudzaja alarmu, natomiast jak dwa razy nacisnę na pilocie zamknij to dioda w miejscu rygla drzwi kierowcy przestaje mrugać.
-gdzie szukać centralki lub jakis bezpieczników od niego?
Odnośnie centralnego:
-pilot nie domyka mi szyb przy zamykaniu, mogę to zrobić jedynie przytrzymujac klucz w zamku w pozycji zamknij- czy to jakaś sprawa z kodowaniem centralnego zamka?
Jeśli ktoś coś wie to proszę o pomoc.
Pozdrawiam Viola
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Auto: Leon Top Sport

Reklama

Re: [ALL] Fabryczny alarm - pytania

Postprzez bono » 2 listopada 2008, 22:13

Violetta W-ch napisał(a):W swoim Leonku posiadam alarm fabryczny ale nie mam pewności czy działa więc mam kilka pytań:
-czy mozna sprawdzić jego działanie bez kompa?

Zamknij auto pilotem i otwórz bagażnik kluczykiem, alarm powinien beczeć ( on nie wyje tylko beczy ;-) )

Violetta W-ch napisał(a):-czujniki ultradzwiękowe są w lampkach tylnych pasażerów ale czujnik ich dezaktywacji na słupku środkowym nie działa, gdzie szukać przyczyny jak sprawdzić te czujniki

jw.
Dlaczego uważasz, że nie działa ??
Violetta W-ch napisał(a):-gdzie szukać centralki lub jakis bezpieczników od niego?

Pomimo, że fabryczna alarm nie jest zabezpieczeniem, to takich rzeczy na forum nie opisujemy :x
Violetta W-ch napisał(a):pilot nie domyka mi szyb przy zamykaniu, mogę to zrobić jedynie przytrzymujac klucz w zamku w pozycji zamknij- czy to jakaś sprawa z kodowaniem centralnego zamka?

I tak jest, Jak to zmienić masz dokładnie opisane tutaj viewtopic.php?t=12146
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Violetta W-ch » 3 listopada 2008, 11:25

Witam, dzięki za odpowiedz.
Z klapą sprawdzę, a to że nie działa ultradzwięk to wnioskuje z tego że jak sie zamknę w środku to nie wykrywa ruchu wenatrz pojazdu a po drugie nie działa wyłącznik na słupku środkowym tzn. jak wyciągnę kluczyk ze stacyjki i otworze drzwi nastepnie wcisnę w/w przycisk to nie zapala się w nim dioda.
Pojadę na kompa bo i tak komfort chce ustawić.
To ze fabryczny nie jest zabezpieczeniem to wiem najlepszy jest własny pstryczek elektryczek + poliska AC
Pozdrawiam
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Postprzez MisiekASV » 2 grudnia 2008, 15:26

Ja mam takie pytanko. Czy chodzi o przycisk na dole słupka? Bo u siebie własnie mam taki przycisk i nie wiem do czego on służy...
pozdrawiam
MisiekASV
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez Monika » 2 grudnia 2008, 15:28

MisiekASV, zapraszam do zapoznania się z regulaminem!
Grzeczne dziewczynki pójdą do nieba, niegrzeczne dostaną się wszędzie...
Monika
Sympatyk LeonClub

Auto: :)

Postprzez kalumet » 2 grudnia 2008, 15:51

MisiekASV ten przycisk służy do wyłączenia czujników ruchu gdy w aucie zostawiasz np dziecko czy psa a chcesz włączyć alarm
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Auto: na dopalaczu

Postprzez MisiekASV » 2 grudnia 2008, 17:05

no dzięki za info :)
MisiekASV
Signo
Signo

Postprzez topola » 8 grudnia 2008, 18:49

Mam takie pytanie, buchnęli mi auto no i ubezpieczyciel się mnie pyta dzisiaj ,bo napisałem w dokumentach że miałem seryjny alarm, jaki miałem alarm bo on uważa że seaty nie miały seryjnego, wychodziły w ogóle takie leony bo zgłupiałem wiem że miałem alarm na 100 bo wył ale udowodnij mu teraz :) a wersje miałem signo z 2001, po nr VIN w salonie mi powiedzą czy miał w serii czy nie ??
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez kalumet » 8 grudnia 2008, 20:21

topola wychodziły z seryjnym alarmem
ja mam signo i mam fabryczny alarm
jeżeli miałeś przycisk na słupku środkowym po lewej stronie na dole to miałeś fabryczny alarm
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Auto: na dopalaczu

Postprzez Violetta W-ch » 8 grudnia 2008, 20:57

Witam!
Dokładnie tez jestem tego zdania, jeśli by był dokładany alarm nie przez producenta to byś miał brak ultradzwieków w lampkach oświetlenia wnętrza oraz brak wyłącznika monitora wnętrza na słupku z boku oparcia kierowcy.
Gorzej jest z ustaleniem jakie wnętrznosci z nazwy miały te alarmy tzn producentów.
Pozdrawiam.
p.s Alarm mój nadal nie rozgryziony, VAG podaje bląd kodowania sterownika komfortu.
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Postprzez MisiekASV » 8 grudnia 2008, 21:04

w ASO powinno udzielić takiego info po podaniu VIN. W końcu to musi być gdzieć udokumentowane.
MisiekASV
Signo
Signo

Odświerzam

Postprzez Violetta W-ch » 19 grudnia 2008, 20:21

Witam!
Błąd z VAG-a 1044 usunięty - przekodowany, miał kod 00067 wpisałam 00259,działa ale nie alarm,KODÓW O NUMERACH 04096,97,98- NIE PRZYJMOWAŁ.
Nie mogę sie z alarmem połączyć, albo go nie ma albo nie jest podłaczony, syrenki H12 przy tescie wyjsc też nie słychac- alarm kodowany na Europę tak z czytałam.
Moduł komfortu błędów brak. Niestety dalej nie grzeją mi lusterka, do spryskiwaczy prad dochodzi i jest o.k-do luster niestety nie(sprawdzałam na wyjetych szkłach- czy ktos wie gdzie szukać rozwizania?
Jutro będe walczyła lapkiem z czeskim softem aby szyby uruchomic pilotem.
Nr modułu komfortu-1C0 959 799E
WSC-06441
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Postprzez erol » 19 grudnia 2008, 23:21

może błądzę, ale spróbuj odkręcić klemę - na akumulatorze i sprawdź czy wtedy nie wyje alarm z pod maski.
ASV/ARL+
Powered by ECUProject
Kanapowiec C5 2.0 16v 103 KW
Laguna 3 GT 134 KW
erol
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

A radio seryjne i ma kod

Postprzez Violetta W-ch » 20 grudnia 2008, 02:07

Witam!
Dzięki za sugestię, spróbuję tylko mam taki problem że radio jest seryjne i pewnie kodowane :olaboga:
Nie dostałam w papierach auta kodu radia.
Czy VAG odczyta kod radia po połączeniu się z nim?
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Postprzez Axee » 20 grudnia 2008, 03:42

erol napisał(a):może błądzę, ale spróbuj odkręcić klemę - na akumulatorze i sprawdź czy wtedy nie wyje alarm z pod maski.
???????
Fabryczny alarm nie ma syreny z podtrzymaniem, aby wyl po odpieciu akumulatora, nawet zwyklej syreny nie ma. Ma za to dodatkowy klakson montowany na podszybiu, za mechanizmem wycieraczek. Aby sprawdzic alarm, po uzbrojeniu otwiera sie kluczem tylna klape i ja podnosi.
Violetta W-ch napisał(a):Witam!
Dzięki za sugestię, spróbuję tylko mam taki problem że radio jest seryjne i pewnie kodowane
Nie dostałam w papierach auta kodu radia.
Czy VAG odczyta kod radia po połączeniu się z nim?

Vag nie odczyta kodu radia. Vag nie polaczy sie z alarmem, gdyz jest to czesc modulu komfortu, alarm zatem nie ma nazwy. Opcje pikania i kierunkowskazow, a takze rodzaj wycia, reakcje na przycisk na slupku ustawia sie w adaptacji modulu komfortu.
Kodowanie modulu komfortu nie zawiera informacji o alarmie. Podaj prosze konfiguracje auta: ile elektrycznych okien masz, czy sa elektryczne fotele z pamieca? To podam Ci prawidlowe kodowanie. Moduly z koncowka E i F czesto sie wieszaja, reset poprzez odlaczenie akumulatora na 3 sekundy pomaga.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez erol » 20 grudnia 2008, 04:21

U mnie po odpięciu - klemy jakaś "syrena" się włącza ale strasznie cicho.
ASV/ARL+
Powered by ECUProject
Kanapowiec C5 2.0 16v 103 KW
Laguna 3 GT 134 KW
erol
Sport
Sport

Proszę o numer kodowania

Postprzez Violetta W-ch » 20 grudnia 2008, 15:03

Witam!
Axee proszę o numer prawidłowego kodowania, autko ma cztery szyby ele,fotele manualne ale podgrzewane,czujniki monitora wnętrza + wyłącznik na słupku środkowym.
Nr mojego modułu to
1C0 959 799 E
WSC- 06441
Dzięki za kazdy sposób pomocy w temacie.
p.s Bardzo mi zależy na grzaniu lusterek szczególnie w tej porze roku.
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Postprzez dudekv » 20 grudnia 2008, 18:09

Violetta W-ch masz tylko takie możliwości kodowania w tym sterowniku:
4 elektr.szyby
00258 - pojedyncze
00259 - wszystkie

Z resztą Axee pisał już o tym tutaj:
viewtopic.php?t=13335
dudekv
Sympatyk LeonClub

Auto: Q7 V8 TDI

Dziękuję za pomoc

Postprzez Violetta W-ch » 20 grudnia 2008, 23:15

Pojedyncze rozumiem że najpierw drzwi kierowcy, potem reszta-amerykanskie kodowanie.
Zostawiam wiec 00259 tak jak ustawiłam.
Nie wiem czemu wczesniej było 00067.
Kodów zaczynajacych sie na 04 nie przyjmował moze dlatego że fotele mam w manualu.
Szyby przerobione tzn- z pilota zamykają się i otwierają, raptem zajeło to 10 sek- czeski programik MKM- bez zabaw pod DOS-em.Wszystko jak na dłoni.
Pozostaje jeszcze mi monitorowanie kiedy wystąpi błąd komunikacji 01336 i wytropienie go.
Dzis go nie było ale nie właczałam grzania tylniej szyby-jesli pojawi się po włączeniu tego to bedzie znaczyło ze chodzi o przerwe na podgrzewaniu lusterek.
Dzięki za wsparcie.
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Postprzez Axee » 20 grudnia 2008, 23:32

Violetta W-ch napisał(a):Pozostaje jeszcze mi monitorowanie kiedy wystąpi błąd komunikacji 01336 i wytropienie go.
Zazwyczaj to blad komunikacji pomiedzy modulem komfortu a np. silnikiem okna, wystepuje gdzies na magistrali CAN, sprawdz rowniez kodowanie bramki CAN (19) powinno byc 00006. A czy przez przypadek nie wisi Ci w aucie jakis niefabryczny alarm podpiety do magistrali CAN, a fabryczny ktos odlaczyl? A moze cos podmoklo?
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Violetta W-ch » 21 grudnia 2008, 00:27

Dzięki
Jutro sprawdzę,ale z tego co dobrze pamietam to moduł CAN<>KKL nie było błędów, tylko nie pamietam czy kodowanie było takie jak podałeś.
Kombinowałam też z zamkiem tylnej klapy-może to on, sprawdzę to napiszę jakie wartosci były.
Jeśli chodzi o alarm to raczej niefabrycznego nie ma, a fabryczny wydaje sie być martwy lub nie zainstalowany,albo brak go wogóle.Autko miało dzwonka i chyba syreno-klakosonu nie założyli-tego w wiadomym miejscu. Niestety teraz przed świętami nie uda mi sie przekopac plastików(mężowi pewnie też) w poszukiwaniu centralki od alarmu.
Sprawdzę te kodowanie to napiszę.
Dzięki i pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 29 Sty, 2009 ]
Witam!
Odswieżam temat.Wczesniej nie miałam czasu by powrócić do niego.
Kodowanie CAN zostało sprawdzone i ma wartość taką jak Axee podał.
Błąd komunikacji pojawia się gdy zgasze auto,zamkne drzwi i ponownie je otworze oraz odpale auto. Co do lusterek to prawa strona była bez podgrzewania, załozyłam sobie wkład podgrzewany lecz niestety nie dochodzi do niego napięcie, przewód "+" łaczy sie z kostką w drzwiach ale na przejsciu z drzwi do kabiny nie ma go w izolacji w łączniku gumowym.Natomiast strona kierowcy po podaniu masy bezposrednio na styk rozgrzewa sie.Jak w sobote bedzie temp. na + to plastiki rozbiore az dojde do gnębiącego mnie problemu bo przy mrozie nie chce czegos połamac.
Jesli macie jakies sugestie to piszcie prosze.

[ Dodano: Pon 13 Lip, 2009 ]
Witam!
Tak jak w temacie. Nic od ostatniego postu się nie zmieniło za wyjątkiem tego że mąz rozebrał mi pół auta, ale do rzeczy. Znalazła się w podawanym miejscu syrenka od alarmu nr kat.-1J0 951 605, firmy META, made in ITALY. Ma własne zasilanie dochodzą do niej trzy przewody.Po odłączeniu zasilania "niestety nie odezwała się".Baterie mają stan naładowania około 3V czyli zgodnie z ich opisem.Do syrenki na przewodach nie pojawia się żadne napięcie.
Jeśli ktoś jest chętny do pomocy i posiada ETK niech sprawdzi czy moduł komfortu mam taki jak powinien być,dla przypomnienia w aucie jest założony 1C0 959 799E, nie wiem czy nie powinien być o identycznych numerach ale z literką F na koncu.Nie chciałabym kupować drugiego w ciemno, ale wiem że ten z F był w rocznikach późniejszych montowany razem ze syrenką która miała własne zasilanie.Moje auto to 1.9 TDI ARL z 2004 roku. Nadmienię że nie grzeją mi nadal lustra.Po właczeniu ogrzewania szyb w kostkach przy silnikach szyb drzwi nie pojawia sie żadne nowe napięcie(cały czas występuje na tych samych przewodach).Grzeje mi tylko szyba i jeden spryskiwacz ale napięcie dochodzi do obu.Wtyczka przy progu jest czysta i sucha,na niej tez nie pojawia sie napięcie na innym przewodzie (po włączeniu podgrzewania)niz na tych na których jest.Włącznik sprawdzony przekazuje napięcie dalej-tylko nie wiemy gdzie trafia ono po w/w właczniku jest jeszcze jeden przekaźnik,rozgałęźnik-gdzie go szukać?
Wtyczka silnika miała trochę śniedzi na stykach ale została przywrócona komunikacja- błąd CAN już nie występuje.
Autko ma 4 szyby jezdzone(elektr.),grzane manualne fotele.Komfort kodowany na 0259.
Wracając do sprawy alarmu to ani VAG ani czeski MKM(najszybszy program aby zrobić domykanie szyb z pilota)nie widzi obecności alarmu. Już nie wiemy co robić i gdzie szukać przyczyn.Gdzie szukac centralki alarmu lub czy nie jest nim cały moduł komfortu- jak ktoś może niech mi napisze na PW.
Liczę na Waszą pomoc.
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

[ALL] alarm fabryczny,grzanie luster,moduł komfortu

Postprzez Violetta W-ch » 13 lipca 2009, 22:49

Witam!
Tak jak w temacie. Nic od ostatniego postu się nie zmieniło za wyjątkiem tego że mąz rozebrał mi pół auta, ale do rzeczy. Znalazła się w podawanym miejscu syrenka od alarmu nr kat.-1J0 951 605, firmy META, made in ITALY. Ma własne zasilanie dochodzą do niej trzy przewody.Po odłączeniu zasilania "niestety nie odezwała się".Baterie mają stan naładowania około 3V czyli zgodnie z ich opisem.Do syrenki na przewodach nie pojawia się żadne napięcie.
Jeśli ktoś jest chętny do pomocy i posiada ETK niech sprawdzi czy moduł komfortu mam taki jak powinien być,dla przypomnienia w aucie jest założony 1C0 959 799E, nie wiem czy nie powinien być o identycznych numerach ale z literką F na koncu.Nie chciałabym kupować drugiego w ciemno, ale wiem że ten z F był w rocznikach późniejszych montowany razem ze syrenką która miała własne zasilanie.Moje auto to 1.9 TDI ARL z 2004 roku. Nadmienię że nie grzeją mi nadal lustra.Po właczeniu ogrzewania szyb w kostkach przy silnikach szyb drzwi nie pojawia sie żadne nowe napięcie(cały czas występuje na tych samych przewodach).Grzeje mi tylko szyba i jeden spryskiwacz ale napięcie dochodzi do obu.Wtyczka przy progu jest czysta i sucha,na niej tez nie pojawia sie napięcie na innym przewodzie (po włączeniu podgrzewania)niz na tych na których jest.Włącznik sprawdzony przekazuje napięcie dalej-tylko nie wiemy gdzie trafia ono po w/w właczniku jest jeszcze jeden przekaźnik,rozgałęźnik-gdzie go szukać?
Wtyczka silnika miała trochę śniedzi na stykach ale została przywrócona komunikacja- błąd CAN już nie występuje.
Autko ma 4 szyby jezdzone(elektr.),grzane manualne fotele.Komfort kodowany na 0259.
Wracając do sprawy alarmu to ani VAG ani czeski MKM(najszybszy program aby zrobić domykanie szyb z pilota)nie widzi obecności alarmu. Już nie wiemy co robić i gdzie szukać przyczyn.Gdzie szukac centralki alarmu lub czy nie jest nim cały moduł komfortu- jak ktoś może niech mi napisze na PW.
Liczę na Waszą pomoc.
Poniżej link do starego tematu.Założyłam nowy temat ponieważ tamten ugrzązł na 22 stronie tego forum i nie doczekałby sie odpowiedzi bo po mojej edycji nie został pokazany na pierwszej stronie jako zawierający zmianę(odpowiedz moją na własny post wcześniejszy.Proszę moderatorów o scalenie.
Jak ktoś by chciał zdjęcia wtyczek,kolorów przewodów itp. i ułatwi mu to pomoc dla mnie to mogę przesłać.Auto do konca tygodnia musi zostać złozone-bo od poniedziałku nie bede miła samochodu meza do dyspozycji.
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=14071&postdays=0&postorder=asc&start=0

[ Dodano: Wto 14 Lip, 2009 ]
Intryguje nas szczególnie ten zielony skodowski bezpiecznik 30 A w prawym dolnym rogu.
Jeśli ktoś zechce zrobić opis do tego zdjecia to równiez dziekuje bardzo.
http://img111.imageshack.us/img111/7223/dsc02980large.jpg
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Postprzez bono » 14 lipca 2009, 05:40

Violetta W-ch napisał(a):Poniżej link do starego tematu.Założyłam nowy temat ponieważ tamten ugrzązł na 22 stronie tego forum i nie doczekałby sie odpowiedzi bo po mojej edycji nie został pokazany na pierwszej stronie jako zawierający zmianę(odpowiedz moją na własny post wcześniejszy.Proszę moderatorów o scalenie.

następnym razem napisz PW do jakiegoś moderatora ;-)
scalone
Violetta W-ch, skontaktuj się z dudekv lub MenIB Najlepiej @@@
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Violetta W-ch » 16 lipca 2009, 15:34

Chłopaki-pomóżcie.
Jeśli ktoś ma znajomości w Seacie lub program którym jest w stanie sprawdzić do mojego auta , to bardzo proszę o to, aby sprawdził jaki powinnam mieć moduł komfortu.
Dzwoniłam do serwisów Seata ale oni nie podają takich informacji wiem natomiast że komfort do mnie na salonach kosztuje około 750 zł.
p.s Pytałam przy okazji o rozrząd to do ARL zestaw 488pln + pompa wody 202pln we Wrocławiu na Dmowskiego.
Violetta W-ch
Stella +
Stella +

Postprzez Axee » 17 lipca 2009, 16:27

Violetta W-ch napisał(a):Intryguje nas szczególnie ten zielony skodowski bezpiecznik 30 A w prawym dolnym rogu.
Jeśli ktoś zechce zrobić opis do tego zdjecia to równiez dziekuje bardzo.

To bezpiecznik automatyczny do silnikow elektrycznych szyb, w przypadku przymarzniecia szyb jest mozliwe ze pobor pradu znacznie sie zwiekszy i wtedy ten bezpiecznik dziala, po czasie wraca do pozycji wlaczony, ot taki automat :D
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Stackburn » 30 lipca 2009, 09:14

Witam.

Ja mam pytanko troszkę innej maści.

Czy można - tak bezkolizyjnie wymienić sobie tą beczącą syrenę na jakąś uniwersalną?
Troszkę mnie drażni ten deźwięk :(
Seat Toledo III 1.6 Superwagen + Opel Mokka X 1.4TURBO

Obrazek
Stackburn
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo III [5P]
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wojciechu » 30 lipca 2009, 12:22

Nie widzę problemu - musisz dobrać podobną elektrycznie i podmienić
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez przemsi » 17 maja 2010, 19:56

Może mi ktoś pomoże
Zdechł mi pilot do alarmu
Na początku działał i objaw był taki że przestawał działać, czasami załapywał przy takim bardzo mocnym wciśnięciu, podczas wciśnięcia przycisku dioda miga ale pilot nie otwiera drzwi
Wymieniłem baterię - dalej nić , dioda miga dalej podczas wciskania przycisków
Pomyślałem że mikroprzyciski się zużyły, przemierzyłem miernikiem są ok ,
Jak tak mocno przyciskałem to czasami zadziałał to pooglądałem bebechy pilota pod lupą , wydają się być całe, dodatkowo podlutowałem te dwa mikroprzyciski , ale to nić nie dało
A no i pomyślałem że się może jakoś rozkodował, spróbowałem go zakodować wg instrukcji , jeden klucz do stacyjki i włączyć zapłon , drugi kluczyk do zamka drzwi, zamknąć zamek i na zamkniętym wcisnąć dwa razy przycisk w odstępie sekundowym , zwolnić klucz wyłączyć zapłon - ale to też nie poskutkowało , może ktoś ma jakiś pomysł ?
przemsi
Signo
Signo

Auto: Leon 1,9 TDI 110 KM

Postprzez d2d » 23 sierpnia 2011, 18:58

Dobrałem się dzisiaj do syreny fabrycznego alarmu, gdyż milczała. Alarm do wzbudzeniu tylko migał kierunkami. Okazało się, że to klakson jak w aukcji link oczywiście dwuprzewodowy.
Niestety na przewodach nie ma żadnego napięcia.
Vag pokazał błąd 01134 brak połączenia z syrenką H12.
Moje pytania brzmią: czy standardowo montowana była tak syrena jak wyżej, bo wydaj mi się, że powinna być czarna trzyprzewodowa.

Czy usterka ta ma związek z modułem komfortu?

Czy warto zawracać sobie tym głowę, boa jak wiadomo alarm fabryczny jest nic niewarty?
d2d
Signo
Signo

Silnik: ASZ 1.9

Postprzez powe88 » 24 sierpnia 2011, 14:13

Mam fabryczny alarm i po kupnie miałem funkcje niedomkniętych drzwi ( któreś drzwi nie są domknięte ty zamykasz pilotem a alarm wyje bo drzwi są nie domknięte i trzeba nacisnąć otwieranie na pilocie i domknąć drzwi wtedy alarm nie wyje. Działało to do momentu odłączenia akumulatora. Bardzo przydatna funkcja bo teraz przy nie domkniętych drzwiach auto się nie zamyka a alarm nie wyje trochę nie uwagi i można auto zostawić otwarte
.
Mam vaga tylko potrzebuje namiary na ten blok bardzo bym prosił.

znalazłem te kody ale nie tych szukam

Funkcja 46 – system komfortu
Funkcja 10 – dopasowanie
Numery kanałów :
03 Automat.blokowanie drzwi po przekroczeniu przez samochód prędkości 15 km/h.
04 Automatyczne odblokowanie zamków po wyłączeniu zapłonu.
05 Odłączenie czujników ochrony wnętrza po dwukrotnym naciśnięciu przycisku blokady drzwi.
06 Potwierdzenie sygnałem dźwiękowym podczas odblokowywania drzwi
07 Potwierdzenie sygnałem dźwiękowym podczas blokowania drzwi
08 Potwierdzenie kierunkowskazami podczas odblokowywania drzwi.
09 Potwierdzenie kierunkowskazami podczas blokowania drzwi
powe88
Stella +
Stella +

Auto: Toledo II 1M 1.6 akl
Silnik: AKL 1.6

Postprzez sławek » 24 sierpnia 2011, 17:54

d2d- syrenka na dwa przewody jest prawidłowa- jeden to masa, a drugi wyzwalanie przerywanym plusem. Sprawdź miernikiem podczas włączonego alarmu i zrób test vagiem czy zadziała.
Pamiętaj, że syrenka jest jednocześnie klaksonem- nie ma syrenki- nie ma trąbienia.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez d2d » 24 sierpnia 2011, 18:13

sławek napisał(a):d2d- syrenka na dwa przewody jest prawidłowa- jeden to masa, a drugi wyzwalanie przerywanym plusem. Sprawdź miernikiem podczas włączonego alarmu i zrób test vagiem czy zadziała.
Pamiętaj, że syrenka jest jednocześnie klaksonem- nie ma syrenki- nie ma trąbienia.

Syrenka na podszybiu pod mechanizmem wycieraczek, na pewno nie jest syreną klaksonu, gdyż ta znajduje się za lewym halogenem w sąsiedztwie czujnika temperatury zewnętrznej.
Zresztą kilka miesięcy temu wymieniałem klakson wysokotonowy bo nawalił. Teraz mam dwa tony i za to na 100% NIE JEST odpowiedzialna syrena na podszybiu.
A alarm po wyzwoleniu tylko miga kierunkami, sprawdzałem miernikiem przewody nie ma żadnego napięcia. VAG mówi: błąd 01134 brak komunikacji z syreną H12.
d2d
Signo
Signo

Postprzez sławek » 24 sierpnia 2011, 18:31

d2d napisał(a):Syrenka na podszybiu pod mechanizmem wycieraczek, na pewno nie jest syreną klaksonu, gdyż ta znajduje się za lewym halogenem w sąsiedztwie czujnika temperatury zewnętrznej

Mój błąd, to nie w Leonie. :x
A robiłeś test syrenki vagiem? Bezpieczniki sprawdzałeś?
sławek
FR
FR

Postprzez d2d » 24 sierpnia 2011, 18:43

sławek napisał(a):A robiłeś test syrenki vagiem? Bezpieczniki sprawdzałeś?

Napisałem, że robiłem - patrz wyżej. Bezpieczniki też sprawdzałem.

Sporo do myślenia daje mi schemat z tego linku
d2d
Signo
Signo

Postprzez sławek » 24 sierpnia 2011, 18:52

Gdzie napisałeś?? Ja widzę tylko że wyzwalałeś alarm i migały kierunki, ale o teście syrenki nie ma nic.
Co jest nie tak na schemacie? Z oryginalną syrenką jest tak jak pisałem wcześniej.
sławek
FR
FR

Postprzez d2d » 24 sierpnia 2011, 18:58

Tutaj
d2d napisał(a):A alarm po wyzwoleniu tylko miga kierunkami, sprawdzałem miernikiem przewody nie ma żadnego napięcia. VAG mówi: błąd 01134 brak komunikacji z syreną H12.

A jeśli chodzi o schemat to tam jest wariant z syreną alarmu z wtyczką na 3 przewody, mój elektryk twierdzi, że taka powinna być. A u mnie jest układ taki jak na górze schematu - syrena dwuprzewodowa.
Musimy sprawdzić, czy jest pełna zgodność połączeń w module komfortu.
d2d
Signo
Signo

Postprzez sławek » 24 sierpnia 2011, 19:12

No, błędy sprawdziłeś.
Skasuj błąd, wejdź w Output Test i alarm horn.
U mnie syrenka na 100% jest na dwa przewody.
Może gdzieś na kablu jest przerwa, albo coś z modułem komfortu się porobiło.
Dla pewności możesz sprawdzić w module napięcie na pinie odpowiedzialnym za wyzwalanie syrenki.
sławek
FR
FR

Postprzez d2d » 24 sierpnia 2011, 19:16

sławek napisał(a):No, błędy sprawdziłeś.
Skasuj błąd, wejdź w Output Test i alarm horn.

Tak zrobię
sławek napisał(a):U mnie syrenka na 100% jest na dwa przewody.

Tu mnie uspokoiłeś, podzielę się informacją z elektrykiem
sławek napisał(a):Może gdzieś na kablu jest przerwa

Mam nadzieję, że to wykryjemy
sławek napisał(a):albo coś z modułem komfortu się porobiło.

Łoj, to gorzej...
sławek napisał(a):Dla pewności możesz sprawdzić w module napięcie na pinie odpowiedzialnym za wyzwalanie syrenki.

Tak chciałem zrobić, ale czasu brakło, na pewno się za to weźmiemy
d2d
Signo
Signo

Postprzez exb » 25 sierpnia 2011, 08:08

syreny 3przewodowe (tzw. "DWA") były raczej w VW i Audi (albo po prostu tylko tam je spotykałem ;)). Ten trzeci przewód był wtedy do modulacji i można sobie było VDSem (tym DOSowcem od szyb) zmieniać modulacje według własnych upodobań :D.
TDI ... nie dla idiotów!!! No Smoke No Fun!!

Obrazek
Sport
Sport

Auto: Leon 1P FRrrrr

Postprzez powe88 » 25 sierpnia 2011, 20:05

powe88 napisał(a):Mam fabryczny alarm i po kupnie miałem funkcje niedomkniętych drzwi ( któreś drzwi nie są domknięte ty zamykasz pilotem a alarm wyje bo drzwi są nie domknięte i trzeba nacisnąć otwieranie na pilocie i domknąć drzwi wtedy alarm nie wyje. Działało to do momentu odłączenia akumulatora. Bardzo przydatna funkcja bo teraz przy nie domkniętych drzwiach auto się nie zamyka a alarm nie wyje trochę nie uwagi i można auto zostawić otwarte
.
Mam vaga tylko potrzebuje namiary na ten blok bardzo bym prosił.

znalazłem te kody ale nie tych szukam

Funkcja 46 – system komfortu
Funkcja 10 – dopasowanie
Numery kanałów :
03 Automat.blokowanie drzwi po przekroczeniu przez samochód prędkości 15 km/h.
04 Automatyczne odblokowanie zamków po wyłączeniu zapłonu.
05 Odłączenie czujników ochrony wnętrza po dwukrotnym naciśnięciu przycisku blokady drzwi.
06 Potwierdzenie sygnałem dźwiękowym podczas odblokowywania drzwi
07 Potwierdzenie sygnałem dźwiękowym podczas blokowania drzwi
08 Potwierdzenie kierunkowskazami podczas odblokowywania drzwi.
09 Potwierdzenie kierunkowskazami podczas blokowania drzwi

ktoś może się wypowie bardzo bym prosił
powe88
Stella +
Stella +

Auto: Toledo II 1M 1.6 akl

Postprzez czyku_ck » 8 lutego 2012, 18:07

witam. ja mam takie pytanie. samochód stoi zamknięty otwieram pilotem nic nie robie i po jakimś czasie on automatycznie sie zamyka. chciałem tą opcje wyłaczyć, da sie vagiem? szukałem czegoś podobnego na forum ale nie znalazłem jeśli jest to prosze o link.
Obrazek
czyku_ck
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Cupra 4

Postprzez Tracer2 » 8 lutego 2012, 18:46

To jest funkcja na wypadek przypadkowego otwarcia i raczej nie można jej wyłączyć.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Sivvy » 8 lutego 2012, 19:22

To i ja się podepnę.
Czy można wyłączyć w jakiś sposób fabryczny alarm na stałe?
Sivvy
Stella +
Stella +

Postprzez czorny » 17 lutego 2012, 09:27

Czy Leon może być wyposażony w takie coś jak alarm przeciw dymowy ? Pomieszczenie zamknięte dwa auta Leon zamknięty zapalamy drugie auto (traktor) xD dużo dymu nie uchylone okno nie ma gdzie dym uciekać .. alarm zaczyna wyć .. po otwarciu drzwi gaśnie po 10 sekundach... ?

O co chodzi ?

Pozdro.
czorny
Stella +
Stella +

Auto: ARL SPORT

Postprzez transit_master » 17 lutego 2012, 10:55

Tracer2 napisał(a):To jest funkcja na wypadek przypadkowego otwarcia i raczej nie można jej wyłączyć
to by sie trzeba było vagiem pobawić i zobaczyc czy się nie da.Tylko po jakiego? Fajna sprawa wg. mnie.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez lukaszn07 » 26 marca 2012, 19:41

witam mam taki problem alarm sam się włącza podczas gdy samochód stoi w garażu, po ok 1 minucie się wyłacza i wszystko ok, nie ma ingerencji żadnych zwierząt ,
prosze o pomoc gdzie szukac przyczyny ??
lukaszn07
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez sławek » 26 marca 2012, 19:50

Jeśli dobrze pamiętam, to w vagu można sprawdzić co uruchomiło alarm.
sławek
FR
FR

Postprzez macieqq01 » 6 kwietnia 2012, 21:30

Czy "pipnięcie" przy uzbrajaniu alarmu wydobywa sie z syreny alarmu? Mam taki problem, ze pipa ale nie wyje/buczy i wyskakuje blad polaczenia z syrena (01134).
Obrazek
macieqq01
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport

Postprzez Omega » 9 kwietnia 2012, 00:03

macieqq01 napisał(a):Czy "pipnięcie" przy uzbrajaniu alarmu wydobywa sie z syreny alarmu? Mam taki problem, ze pipa ale nie wyje/buczy i wyskakuje blad polaczenia z syrena (01134).

Jak nie z klaksony to w podszybi za mechanizmem wycieraczek powinna być jeszcze jakaś syrena/klakson coś takiego.
Omega
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: 1M2

Postprzez macieqq01 » 14 kwietnia 2012, 22:42

OMEGA napisał(a):Jak nie z klaksony to w podszybi za mechanizmem wycieraczek powinna być jeszcze jakaś syrena/klakson coś takiego.

Dokladnie tak, chodzi mi wlasnie o ta syrene w podszybiu
macieqq01 napisał(a):Mam taki problem, ze pipa ale nie wyje/buczy i wyskakuje blad polaczenia z syrena (01134).

Chodzi o to, ze pipa przy uzbrajaniu, ale nie wyje gdy otworzy sie klape jak jest uzbrojony, a kierunki migaja.
Obrazek
macieqq01
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne