Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Uruchomienia radia

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Uruchomienia radia

Postprzez Ojciec » 30 stycznia 2009, 17:18

Dziś wymontowałem oryginalne radujko ( LEON II) i zamontowałem alpina. Jednak chciałem zrobić tak żeby radio włączało się tylko po przekręceniu stacyjki i automatycznie wyłączało to wyłączeniu auta. Po podpięciu przejściówki radio gra ale non stop.
Z tego co już rozmawiałem z fachowcem w dziedzinie CA nie da się tak po przepinać kabli aby radio grało po "stacyjce", powiedział że jedynie co może da się to ustawić jakoś przez kompa....
Czy ktoś może wie jak to zrobić?? Czy faktycznie tylko przez kompa, czy może jednak da się jakoś kabelki pozamieniać ??
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Uruchomienia radia

Postprzez Tomasz20N » 30 stycznia 2009, 20:07

Z tego co pamiętam jak podpinałem kiedyś w poprzednim aucie u siebie to chyba nie do końca jest tak jak mówi Twój "fachowiec".
Aby rozwiazac Twój problem trzeba podłączyc kable na krzyż bodajże - czerwony do żółtego i żółty do czerwonego. Jeśli masz kable takich kolorów. Tak czy owak nie magą być podłączone kable czerw-czerw , zółty-żółty.
Ale poczekaj co powiedzą inni...
Tomasz20N
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez Arci9 » 31 stycznia 2009, 08:30

Tomasz20N napisał(a): czerwony do żółtego i żółty do czerwonego.

IMO tak się robi, jeśli się chce aby radio grało non stop i nie było zależne od stacykji.

Ojciec, może przejściówka o której piszesz ma jakoś kable inaczej połączone i powoduje, że radio tak się zachwouje?

Sprawdź na radiu jak wychodzą żółte i czerwone kable , nie powinny być w żadnym miejscu ze sobą połączone :whoeva:

IMO na 99% da się zrobić (bez żadnego kompa) tak, aby bez klucza radio nie grało :hmmm:
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Postprzez bono » 31 stycznia 2009, 12:34

Ojciec, Jeżeli masz standardową kostkę ISO , to jak chłopaki napisali wyżej zamieniasz kable żółty - zasilanie bezpośrednio z akumulatora + 12V z czerwonym - zasilanie +12V, ale ze stacyjki. Nie grzebałem nigdy w instalacji L (1P), więc nie jestem pewien na 100%. Jednak, czemu miało by być inaczej ? ISO to ISO
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez Ojciec » 31 stycznia 2009, 13:41

No więc tak, na samym początku jak do ori kostki podpiąłem przejściówkę na ISO PRZEJŚCIÓWKA radio nie brało w ogóle. No to standardowo w wiązce radia połączyłem czerwony do żółtego i wtedy zaczęło grać ale non stop. Postaram się popołudniu cyknąć fotkę jak wygląda przejściówka i ori wiązka z radia

[ Dodano: Sob 31 Sty, 2009 ]
NO to zrobiłem fotki...
porównując schemacie ISO które na forum umieścił Marcin_TDI
Obrazek
z przejściówką kupioną w media już widzę pierwszą różnice
- w przejściówce nie ma kabelka czerwonego (+ 12V) znajdującego się nad masą
Obrazek
a chyba właśnie ten kabelek odpowiada za 12V po stacyjce, prawda??
No ale idąc dalej zdjęcie ori wiązki z radia firmy alpine
Obrazek

Dodam że w przejściówce mam do kompletu czerwony kabel jednak był on nigdzie nie wpięty, porostu był luźny.

Zrobiłem jeszcze zdjęcie ori kostki
Obrazek

Na zdjęciu opisałem co i jak no i niestety nie ma tam kabelka + 12V który by dał zasilanie tylko po stacyjce..... przynajmniej mi się tak wydaje
Czy ktoś wie jak zrobić żeby radio grało tylko po stacyjce, ewentualnie skąd wsiąść ten kabel ?? czy będzie on tam gdzieś w kostce tylko w innym miejscu czy może trzeba ciągnąc go ze stacyjki na własną rękę ??
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez szmoła » 1 lutego 2009, 02:05

Witam

Radyjko ma faktycznie 2 zasilania ( żółte /pamięć, zasilanie z aku/ i czerwone przez stacyjke) Aby radio grało po stacyjce to podłączamy kolorami: ż-ż , cz-cz,. aby grało non-stop kabekli z radia (żółty i czerwony łączymy razem i spinamy z żółtym z aku. kabelek ze stacyjki (czerwo) zostawiamy wolny (zaizolowany). U ciebie wręcz odwrotnie bo czerwony bardzo potrzebny bo ze stacyjki. Myślę, że to coś dalej, po prostu na czerwonym kabelku musi być napięcie. Żółty z aku to tylko podtrzymanie pamięci, zasilanie główne -to po stacyjce. Sam widzisz że jeśli podałeś napięcie na czerwony w radiu to radio gra. Dalej nie pomogę ale podłącz kolorami i spraw aby na czerwonym było napięcie i będzie bajka...
szmoła
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR ST
Silnik: CUPA 2.0

Postprzez Ojciec » 1 lutego 2009, 10:36

szmoła, tylko że problem jest taki że w ori kostce nie ma czerwonego kabla dającego 12V po stacyjce..... jest tylko ten żółto pomarańczowy bezpośrednio z aku. W tym właśnie tkwi cały problem.

Na chwile obecną w wiązce radia podpiąłem czerwony do żółtego, żeby radio w ogóle grało, ale nie o to mi chodzi.....

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 ]
Ori kostka przemierzona, no i niestety brak w niej 12V po stacyjce. Z tego powodu jutro biorę się za doprowadzenie tych 12V jeszcze nie wiem czy bezpośrednio ze stacyjki czy z bezpieczników. Zobaczę jakie gdzie będzie dojście
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez szmoła » 2 lutego 2009, 16:20

Witam

Ojciec, no nie wiem jak ci pomóc, ogólnie lipa totalna... Dziwne bardzo, że nie ma ori tego kabelka ze stacyjki. W kilku autach sam amatorsko podłączałem Car Audio i zawsze ten kabelek w kostce był, aż nie chce mi się wierzyć , ale i tak może być, tylko dlaczego? Podpowiem ci tylko że ja zawsze dążyłem do tego aby audio grało ciągle czyli właśnie nie zależnie od stacyjki (bum,bum na postoju) , ty widzę chcesz inaczej. Więc nie wiem, błąd fabryczny....? bo nie możliwe aby go nie było. ISO to ISO tak jak napisane wyżej... :hmmm:

PS. Jak widzisz, nawet na twojej fotce masz na kostce żółty+ i czerwony+, coś tu nie gra tylko co , niech ktoś z tego auta da ci instal, ale jak widzę to trochę potrwa... albo ciągnij kabelek ze stacyjki, tylko znowu - jak w stacyjce??
szmoła
Stella +
Stella +

Postprzez Ojciec » 2 lutego 2009, 17:35

szmoła, w ori kostce jest tylko żółty a właściwie jest on żółto pomarańczowy i ten kabel to stałe 12V.
Kostka w sumie składa się z 3 części :
1-żółta - kable do głośników
2- niebieska - sterowanie z kierownicy
3- czarna gdzie są tylko 4 kable :
- żółto pomarańczowy - stałe 12V
- czarny - masa
- dwa cieńkie pomarańczowe - sterowanie siłą świecenia wyświetlacza
Znajomy ma audi A4 z 99r i ma dokładnie tam samo jak ja czyli brak 12V po stacyjce. Znajomy zajmuje się instalacją ca i jestem pewien za to co on mi powiedział ;)
Aha gdzieś jeszcze wyczytałem że radia w seatach, audi itd sterowane są z jakiejś cyfrowej szyny czy coś takiego i dla tego możne ono się zachowywać tak jakby miało stałe 12V i 12V po stacyjce podpięte jednocześnie.
Bo przecież mając podpięte radio pod stałe 12V nie może on zgasnąć w momencie wyłączenia auta a w Leonie tak jest, oczywiście po wyłączeniu auta można sobie radio włączyć samemu...... Tak że radio zachowuje się jakby jego główne zasilanie było podpięte jednocześnie pod stałe 12V i po stacyjce, a jest to nie możliwe bez użycia jakiegoś przekaźnika czy innego urządzenia.....tym innym urządzeniem będzie właśnie ta jakaś cyfrowa szyna czy jakoś tak
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez szmoła » 2 lutego 2009, 18:23

Ojciec

już zasięgnąłem informacji... W nowych Seat _ach faktycznie nie ma tego czerwonego kabelka, jest ten właśnie czerwo- żółty. Faktycznie ori radia mają specjalny układ który steruje załączaniem radia.
sterowane są z jakiejś cyfrowej szyny czy coś takiego i dla tego możne ono się zachowywać tak jakby miało stałe 12V i 12V po stacyjce podpięte jednocześnie.

Dlatego aby radyjko działało po stacyjce trzeba dokupić specjalny układ (przetwornik - adapter) i wtedy będzie sterowanie ze stacyjki. Układy te są podobno nawet na Allegro, nie mam niestety namiaru ani ceny. Wada niestety to - to, że po wyłączeniu zapłonu nie włączysz radia sam ( to minus tego adaptera).... Więc albo ciągłe zasilanie albo sterowanie ze stacyjki ( jak zapłon -to gra).
szmoła
Stella +
Stella +

Postprzez Ojciec » 2 lutego 2009, 21:21

Na allegro nie spotkałem się z żadnym takim układem (przetwornik - adapter) ale przypuszczam że koszta jego zakupu nie będą wynosiły 20zł....dużo taniej będzie kupić 2metry kabla, kilka pinów męskich i damskich takich jak w kostce ISO i to wszystko podpiąć pod bezpiecznik np zapalniczki.

Co do tego że chce mieć radyjko podpięte pod stacyjkę wynika to z tego faktu że bardzo rzadko siedzę w aucie na postoju(szczerze to nie pamiętam kiedy ostatnio miała taka sytuacja miejsce)
Jest jeszcze jedne ważny powód, niektóre modele alpina mój na pewno (Alpine CDA 9835R) w momencie gdy są podpięte pod stałe 12V pobierają prąd z auk, ma to miejsce nawet gdy wyciągniemy panel..... i nie mówie teraz o poborze na podtrzymanie pamięci, pobór jest znacznie wyższy.
Swego czasu ze znajomym przemierzyłem pobór i gdzie przy normalnym aucie pobór powinien wynosić ok 0,01 max 0,015A to w przypadku podpiętego radia alpine (radio w trakcie pomiaru wyłączone) pobór wynosił ok 0,2A więc dużo za dużo......W momencie gdy radia były podpinane pod stacyjkę pobór był w normie (0,01-0,015A) W ten sposób przetestowaliśmy radia alpine 9833, 9835, 9855 i jeszcze jakieś dwa inne model. Rezultat zawsze ten sam. Pierwszy pomysł radia walnięte i coś pobiera.... ale żeby aż taki zbieg okoliczności i 5 radyjek tak samo uszkodzonych nie możliwe. No to zaraz telefon do serwisu alpine (HORN) i dostaliśmy informacje że i owszem niektóre serie alpine tak mają....pobierają zawsze i nic się z tym nie da zrobić.
Tak że na razie radio idzie pod stacyjkę, a zawsze można to przepiąć pod stałe 3 min roboty
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez szmoła » 2 lutego 2009, 21:24

A może to pomoże :

http://www.allegro.pl/item528900457_ada ... _auta.html

pozdro i powodzonka.........!!
szmoła
Stella +
Stella +

Postprzez Ojciec » 2 lutego 2009, 21:48

Powinno dać rade, ale cena 330zł.... :whoeva: za 3m kabelka kilka konektorków zapłaciłem dziś 5zł ;) jutro w w garażu spędzę 15 min i będzie wszystko zrobione
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez szmoła » 2 lutego 2009, 22:11

no pewnie, trzymam kciuki............. tak chciałem pomóc, sam zdziwiony ,że DROGO , jak ................... a i po co...? Powodzonka, dodam , że ja mam Aure kaseta ale właśnie kupiłem niedawno zmieniare CD i super - bajka.... do tego dobre nagłośnienie ORI, naprawde nie narzekam, gra wyśmienicie, nic lepszego nie potrzebuje, na konkursy nie śmigam... ( pisałem o tym na forum).
szmoła
Stella +
Stella +

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja