Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Zamknięte drzwi - zamek nie reaguje

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Zamknięte drzwi - zamek nie reaguje

Postprzez MW » 29 listopada 2004, 14:02

wczoraj mi siadł zamek od drzwi i nie mogę zamknąc leonka :-( . Pozostaje mi tylko otwieranie tylnych i przekładanie ręki do przodu i wciskanie tego "dynksa". Zastanawia mnie jedno dlaczego kluczykiem mogę otworzyc auto a zamknąc już nie moge. Szykuję się na sobotę żeby zdjąc tapicerkę i zobaczyć od środka co jest nie tak. Wizyta w ASO i wymiana kluczy + 2 zamków i stacyjki mnie przeraża :-( $$$$
Miał ktoś podobny kłopot?? Może któś wyjmował ten zamek z klamki i wie co tam może się wy......ć
Niestety nie mam centralnego więc jest to dla mnie duży problem!!!
Jak się okaże że będę musiał wymieniać zamki to może kupię za pare złotych np: w NORAUTO jakiś prosty centralny zamek na pilota który będzie mi otwierał tylko moję drzwi.
MW
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S3 8V sedan
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: [ALL] Zamknięte drzwi - zamek nie reaguje

Postprzez Tonny S » 29 listopada 2004, 18:19

mw1978, wysiadajac zamknij centralny tym przyciskiem w dzwiach potem powinienes zamknac przednie kluczykiem.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez saszi » 29 listopada 2004, 21:03

Tonny S, ale Mw nie ma centralnego... :-)
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Tonny S » 29 listopada 2004, 21:24

CO ???? byla taka opcja ??????? :shock: :-D
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez DWitek » 30 listopada 2004, 07:27

Najlepiej zdjąć tapicerkę i wszystko spokojnie oblukać - jest to trochę roboty, zwłaszcza jak są elektr. szyby. Wyjmij zamek i sprawdż. WD-40 czasami pomaga. Mogła się popuścić jakaś dźwigienka. I nie przesadzaj z wymianą wszystkich zamków - w ostateczności wymienisz jeden i powinno się dać "przystosować" go pod Twój kluczyk - przynajmniej tak można w innych samochodach.

A swoją drogą CUPRA bez centralnego :|
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez oczkolek » 30 listopada 2004, 08:08

DWitek napisał(a):Najlepiej zdjąć tapicerkę i wszystko spokojnie oblukać - jest to trochę roboty, zwłaszcza jak są elektr. szyby. Wyjmij zamek i sprawdż. WD-40 czasami pomaga. Mogła się popuścić jakaś dźwigienka. I nie przesadzaj z wymianą wszystkich zamków - w ostateczności wymienisz jeden i powinno się dać "przystosować" go pod Twój kluczyk - przynajmniej tak można w innych samochodach.

Po zdjęciu tapicerki nie widać zamka jest pod blachą, która stanowi część mechanizmu podnoszenia/opuszczania szyb. Zamek można wyjąć po wyjęciu całego mechanizmu od szyby.
Przy wyjmowaniu zamka i mechanizmu szyby trzeba uważać aby upieprzyć żadnego mechanizmu lub obudowy od zamka. Sam zamek jest dość delikatny.

W Leonie można przystosować wkładkę zamka pod kluczyk, zaznaczam wkładkę.

MW kto wie czy nie poszedł w zamku jakiś mikroswitch (lub łącze-styk doprowadzające sygnał od/do switcha) lub coś w kompie sterującym zamkiem. Sama wkładka w klamce racej jest dobra, gdyby była uszkodzona to nie działało by zarówno zamykanie jak i otwieranie.

Obawiam sie, że bez wizyty w ASO mogą być problemy z naprawą, obym sie mylił.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez DWitek » 30 listopada 2004, 09:22

oczkolek napisał(a):
DWitek napisał(a):Najlepiej zdjąć tapicerkę i wszystko spokojnie oblukać - jest to trochę roboty, zwłaszcza jak są elektr. szyby. Wyjmij zamek i sprawdż. WD-40 czasami pomaga. Mogła się popuścić jakaś dźwigienka. I nie przesadzaj z wymianą wszystkich zamków - w ostateczności wymienisz jeden i powinno się dać "przystosować" go pod Twój kluczyk - przynajmniej tak można w innych samochodach.

Po zdjęciu tapicerki nie widać zamka jest pod blachą, która stanowi część mechanizmu podnoszenia/opuszczania szyb. Zamek można wyjąć po wyjęciu całego mechanizmu od szyby.
Przy wyjmowaniu zamka i mechanizmu szyby trzeba uważać aby upieprzyć żadnego mechanizmu lub obudowy od zamka. Sam zamek jest dość delikatny.

W Leonie można przystosować wkładkę zamka pod kluczyk, zaznaczam wkładkę.

MW kto wie czy nie poszedł w zamku jakiś mikroswitch (lub łącze-styk doprowadzające sygnał od/do switcha) lub coś w kompie sterującym zamkiem. Sama wkładka w klamce racej jest dobra, gdyby była uszkodzona to nie działało by zarówno zamykanie jak i otwieranie.

Obawiam sie, że bez wizyty w ASO mogą być problemy z naprawą, obym sie mylił.

Dokładnie, trzeba jeszcze uważać później przy dokręcaniu tej blachy aby dobrze podociągać. Jest ona na tej uszczelce i jak nie będzie poprawnie dociśnięta, to czasami tamtędy lubi się później lać woda do środka
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pośpiech » 30 listopada 2004, 11:03

oczkolek, mw ma szyby podnoszone ręcznie :) to jest Cupra na maksa odciążona - czysto sportowe auto :D

W każdym razie tak jak pisał DWitek - nie trzeba wymieniać wszystkich zamków - wymienia się 1 wkładkę (jesli jest nie do naprawienia) i koduje się ją pod kluczyik i resztę zamków. Dla uściślenia dodam, ze kodowanie w tym przypadku nie ma nic wspólnego z elektroniką - chodzi o dostosowanie zapadek zamka (czy jakoś tak ;) )
Operację z zamkami miałem juz przeprowadzaną 2x - po tym jak mi chcieli auto podpieprzyć - raz kodowali stacyjkę, a raz zamek w drzwiach.
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez oczkolek » 30 listopada 2004, 11:35

Pośpiech napisał(a):oczkolek, mw ma szyby podnoszone ręcznie :) to jest Cupra na maksa odciążona - czysto sportowe auto :D

W każdym razie tak jak pisał DWitek - nie trzeba wymieniać wszystkich zamków - wymienia się 1 wkładkę (jesli jest nie do naprawienia) i koduje się ją pod kluczyik i resztę zamków. Dla uściślenia dodam, ze kodowanie w tym przypadku nie ma nic wspólnego z elektroniką - chodzi o dostosowanie zapadek zamka (czy jakoś tak ;) )
Operację z zamkami miałem juz przeprowadzaną 2x - po tym jak mi chcieli auto podpieprzyć - raz kodowali stacyjkę, a raz zamek w drzwiach.

Ok Pośpiech, nieważne czy są szyby ręczne czy elektryczne mechanizm jest taki sam a do tego dokładana jest korbka lub silniczek. Bez blachy na której trzyma się cały mechanizm cięzko by było opuszczać szyby. Chyba, że jest to jakis produkt własnego pomysłu, wtedy byc może sie mylę.

Wkładki można dopasować sam tez to przerabiałem, gorzej jednak jak zepsuł się któryś z mikroswitchy, który steruje zamkiem.
No chyba, że zamek u MW jest innej budowy bez sterowania komputerowego.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez MW » 30 listopada 2004, 14:27

Panowie moja Cupra jest leciutka jak piórko bez tych wszystkich klim elektrycznych szyb i centralnych zamków!!!! :-D :D
A tak na poważnie takie kiedys były te leonki STELLA ZERO elektryki!!!
Byłem dzisiaj u jednego magika i zrobi mi to za 120 zł. Trzeba wyjąć wkładkę. Otwarte drzwi mają zaslepkę pod którą jest gwiazdkowa sruba. Jak ją odkręce to zamek można wyjąc tzn wkładkę. Mam nadzieję że obędzie się bez zdejmowania tapicerki i tej blachy.
Zastanawiam sie nad zamontowaniem centralnego zamka na pilota ale nie wiem gdzie znaleść coś dobrego. Ktoś mi mówił że na giełdzie jest coś takiego??? JAk na moje to moge tam kupić ORI siłowniki a co z resztą?????
MW
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S3 8V sedan
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez DWitek » 1 grudnia 2004, 07:20

Ja osobiście bardzo często zaopatruje się na giełdzie w alarmy, centralne itd. Jak chesz tylko centralny to potrzebujesz komplet siłowników + centralka zdalnego sterowania. Ale jak nie masz alarmu to może lepiej od razu przy okazji założyć alarm + centralny zamek - koszty będą porównywalne. Bo tak czy tak musisz kupić centralny zamek i do tego albo zdalne sterowanie albo alarm - będzie minimalna różnica. Oczywiście dochodzi jeszcze syrenka i troszkę więcej roboty "elektrycznej" - ale to prosta sprawa.
Oczywiście czasem się nie łudź, że alarm Ci zabezpieczy samochód - może jedynie odstraszy amatorów, choć amator i tak nie ukradnie Leona. Ja mimo, że mam kilka różnych zabezpieczeń, oczywiście wszystkie własnej kontrukcji łącznie z GSM, to i tak płacę AC i uważam, że to jest najpewniejsze zabezpieczenie :-D .
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Grisza » 25 listopada 2006, 13:03

Odgrzebuje temat z popielisk :-) ale nie chce zakładać nowego tematu odnośnie
centralnego zamka
otóż, nie mogę otworzyć auta za pomocą przycisków w kluczyku (kluczyk dobry-sprawdzany wielokrotnie)
otworzyć mogę tylko ręcznie zaczynając od drzwi pasażera (przekręcenie 2 razy-alarm się
odzbraja)
potem udaję się do drzwi kierowcy i wtedy otwieram wszystkie drzwi
zamknąć- tylko przekręcić raz kluczykiem od strony pasażera i aktywuje się
alarm i zamyka wszystkie drzwi
co to może być??
nadmienie, że pojechałem do ASO(bo chciałem zakodować klyczyk) i gościu rzeknął,
iż Mi nie zakoduje bo jest "spieprzony" zamek od strony kierowcy i
nowy kosztuje 750 zł :shock: i powiedział Mi jeszcze, że może to być siłownik
co Wy na to bo zima się zbliża i mogę nie wejść do leonka :cry: ??
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Auto: Audi SportBack Q+
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Kozak » 25 listopada 2006, 17:07

spróbuj kluczyk samodzielnie zakodować , po co płacić złodziejom w ASO . instrukcje jak to zrobić znajdziesz w dziale Download w instrukcji obsługi Leona

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Grisza » 26 listopada 2006, 12:53

michał kozak napisał(a):spróbuj kluczyk samodzielnie zakodować , po co płacić złodziejom w ASO . instrukcje jak to zrobić znajdziesz w dziale Download w instrukcji obsługi Leona

dzięki michał kozak, kluczyk zrobiłem jak w instrukcji pisze ale nic :cry:
i jeszcze chciałem dodać, iż jak ruszam i włącze przycisk zablokowania drzwi od środka-
wszystko działa, już nie wiem? centralny ok!
może być to wina siłownika w drzwiach kierowcy?
może coś na linii alarm - centralny, gdzieś coś, może poodłączane jest?
jutro udam się do firmy z alarmami, może coś oni poradzą
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Postprzez Kozak » 26 listopada 2006, 13:38

jeżeli wszystko poza pilotem działa to większe prawdopodobieństwo że uszkodzony jest pilot a nie zamek , ja miałem kiedyś właśnie dokładnie taką samą sytuację że w kluczyku miałem tzw " zimny lut " , dioda świeciła a pilot nie działał . elektronik mi go pod lutował i wszystko było ok. Nie upadł Ci ostatnio gdzieś kluczyk ??????

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Grisza » 26 listopada 2006, 22:13

michał kozak napisał(a):jeżeli wszystko poza pilotem działa to większe prawdopodobieństwo że uszkodzony jest pilot a nie zamek , ja miałem kiedyś właśnie dokładnie taką samą sytuację że w kluczyku miałem tzw " zimny lut " , dioda świeciła a pilot nie działał . elektronik mi go pod lutował i wszystko było ok. Nie upadł Ci ostatnio gdzieś kluczyk ??????

właśnie kluczyk był robiony bo w 3 miejscach był pęknięty i elektronik zrobił
chyba, że dalej kicha :?
nic, jutro jadę do gości od alarmów może coś poradzą

[ Dodano: Sro 29 Lis, 2006 ]
Byłem w ASO i po rozebraniu drzwi od strony kierowcy
i innych rzeczy okazało się, iż padł tzw. "moduł komfortu"
i cena za ten "moduł" w ASO=1.250 zł :shock:
no i chyba Mi pozostaje dalej się męczyć z kluczykiem :cry:
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Postprzez rutek-wat » 12 maja 2008, 16:43

Dobra -czas odgrzać kotleta....
Spitoliło mi się coś w zamku od strony kierowcy- mianowicie- po przekręceniu kluczyka i zamknięciu zamka- central zamyka TYLKO drzwi kierowcy nie aktywując autoalarmu i nie ryglując pozostałych drzwi :olaboga: . Od strony pasażera jest wszystko ok- z kluczyka (nie pilota) samochód zamyka i otwiera wszystkie zamki (łącznie z zamkiem kierowcy) uzbrajając jednocześnie alarm. Czyżby mój centralny podziękował za prace?? Miał ktoś takie coś u siebie? :hmmm:
Dzięki za wszelkie sugestie
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez Axee » 13 maja 2008, 15:35

rutek-wat napisał(a):Dobra -czas odgrzać kotleta....
Spitoliło mi się coś w zamku od strony kierowcy- mianowicie- po przekręceniu kluczyka i zamknięciu zamka- central zamyka TYLKO drzwi kierowcy nie aktywując autoalarmu i nie ryglując pozostałych drzwi :olaboga: . Od strony pasażera jest wszystko ok- z kluczyka (nie pilota) samochód zamyka i otwiera wszystkie zamki (łącznie z zamkiem kierowcy) uzbrajając jednocześnie alarm. Czyżby mój centralny podziękował za prace?? Miał ktoś takie coś u siebie? :hmmm:
Dzięki za wszelkie sugestie

Najprawdopodobniej mikroprzelacznik w module zamka kierowcy do wymiany, albo luty puscily pomiedzy plytka elektroniki zamka a gniazdem do podpiecia wiazki.

pozdrawiam Axee
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR

Postprzez The_GrabeK » 22 września 2008, 12:36

Ja mam inne pytanko, ale również odnośnie zamka drzwi.

Otóż muszę wymontować wkładkę zamka po stronie kierowcy, z tego co wyczytałem tutaj:

http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm

wywnioskowałem, że wystarczy wyciągnąć zaślepkę "J" i odkręcić znajdującą się za nią śrubkę zgodnie z instrukcją Rafała.

Czy dobrze myślę, czy jednak muszę zdemontować cały środek, żeby coś jeszcze rozłączyć?
Na Śląsku wykreślamy nudę ze słownika! http://www.gdynudno.pl
The_GrabeK
Signo
Signo

Auto: Leon, Toledo

Postprzez cebulka » 22 września 2008, 12:43

Według mnie powinno wyjść bez problemu.
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
---------------------------------------
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez nixu » 22 września 2008, 12:49

The_GrabeK, -> viewtopic.php?t=4544
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez The_GrabeK » 22 września 2008, 13:10

No i już wyciągnięte :)

Dzięki wielkie!

:piwo:
Na Śląsku wykreślamy nudę ze słownika! http://www.gdynudno.pl
The_GrabeK
Signo
Signo

Auto: Leon, Toledo

Postprzez Liakon » 8 lutego 2009, 16:11

Witam!

Nie bede otwierał nowego tematu, tylko podepne się z moim problemem tutaj.
Spitolila mi sie wkladka w drzwiach kierowcy. Jest do wymiany. Wokol zamka na drzwiach mam dziwne slady, jakby sie ktos dobierał, ale nie jestem tego pewien, moze byly juz wczesniej (jestem drugim wlascicielem). Tak czy owak wkładka musi byc nowa. I tu moje pytanie gdzie mozna kupic wkladke z kluczykami (czy tylko aso)? Jaki jest orientacyjny koszt takiej imprezy? I jeszcze jedno, znajomy mowil mi ze sa jacys magicy co potrafia rozebrac stara wkladke i tak przelozyc zapadki do nowej, zeby mozna bylo korzystac ze starego kluczyka.
Z gory dzieki za rady.
Liakon
Stella +
Stella +

Auto: 1.4

Postprzez oczkolek » 8 lutego 2009, 17:32

Liakon napisał(a):Witam!

Nie bede otwierał nowego tematu, tylko podepne się z moim problemem tutaj.
Spitolila mi sie wkladka w drzwiach kierowcy. Jest do wymiany. Wokol zamka na drzwiach mam dziwne slady, jakby sie ktos dobierał, ale nie jestem tego pewien, moze byly juz wczesniej (jestem drugim wlascicielem). Tak czy owak wkładka musi byc nowa. I tu moje pytanie gdzie mozna kupic wkladke z kluczykami (czy tylko aso)? Jaki jest orientacyjny koszt takiej imprezy? I jeszcze jedno, znajomy mowil mi ze sa jacys magicy co potrafia rozebrac stara wkladke i tak przelozyc zapadki do nowej, zeby mozna bylo korzystac ze starego kluczyka.
Z gory dzieki za rady.

Pogadaj z MichałM. Koło jego domu tacy magicy właśnie są. Być może oni coś pomogą.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez Liakon » 8 lutego 2009, 17:36

No dzieki, to jeden problem juz mamy rozwiazany. A ile moze kosztowac wkladka w aso lub czy gdzies indziej mozna ja kupic?
Liakon
Stella +
Stella +

Postprzez Axee » 9 lutego 2009, 12:34

Liakon, zalezy co masz uszkodzone. Jesli obudowe, wewnetrzna tuleje i cylinderek masz dobry to mozna kupic w ASO Skoda zestawy naprawcze. I naprawic samemu tanim kosztem wkladke zamka. Tu masz manual mniej wiecej co i jak: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175564 Praktyczna uwaga, aby wyciagnac zapinke, nalezy wcisnac wioselko w strone srodka i dopiero wysunac zapinke. Zestawy kupisz w skodzie 1U0898002 koszt 5pln zawiera zapinke i podkladke 2, 1U0898001 koszt 10pln zawiera wioselko, sprezyne i podkladke 2. Jest zestaw 1U0898003 zawierajacy 2 tuleje i zestawy 004, 005, ale dokladnie nie wiem co zawieraja. Troche zabawy jest, ale wierz mi, ze sie da.
Jesli masz zamek w drzwiach pasazera, to mozesz rowniez wyjac wkladke, zaslepic dziure zaslepkami metalowa i plastikowa (1K4839167, 3B4839879A GRU) dostepna w ASO. A z tej wkladki przelozyc bebenek i inne czesci do lewej wkladki. Obudowa wkladki rozroznia sie na lewa i prawa, inne czesci wkladki i zaslepki metalowe nie.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Liakon » 9 lutego 2009, 12:42

Super Axee, wielkie dzieki. Uszkodzony mam jeden zabek na wiosełku, wiec w sumie nie bede musial bebenka rozbierac. Super ze mozna samo wioselko wymienic. Eh leonclub.pl co ja bym bez was zrobił.
Liakon
Stella +
Stella +

Postprzez Axee » 9 lutego 2009, 12:59

Liakon, wioselko w ASO skoda -> 1U0898001 10pln, powinni miec na miejscu. Jak bedziesz rozbieral, to wcisnij stare wioselko, wyciagajac zapinke, trzymaj jednoczesnie ta duza podkladke pod zapinka, gdyz wypychana bedzie przez sprezynke. Zaloz nowe wioselko, wcisnij je i zaloz zapinke. Gdyby jednak sprezynka wyskoczyla, trzeba to wszystko na spokojnie powkladac, sprezynke naciaga sie spreznie, a nie rozpreznie, czyli srednica zwoi ma sie zmniejszac przy naciaganiu. Nic na sile, bo te elementy sa odlewami strasznie delikatnymi i szybko pekaja. I jeszcze jedno, to, ze wioseklo ze skody ma odlew wywazajacy w niczym nie powinno przeszkadzac, nie trzeba go szlifowac.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez oczkolek » 9 lutego 2009, 14:24

Dobra panowie nie posuwacie się zbyt daleko w swoich opisach :) :)
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez Liakon » 9 lutego 2009, 15:40

Dzięki!
Jednak po obejrzeniu dokładnie tego opisu wnioskuje, że to nie wiosełko mi sie uszczypalo, tylko jedne ząbek na tym elemencie.
Załączniki
zamek.jpg
Złamany zabek :(
zamek.jpg (7.57 KiB) Przeglądane 4514 razy
Liakon
Stella +
Stella +

Postprzez robertkop » 9 lutego 2009, 17:28

Pozwolicie że podepnę się to tematu ponieważ też mam problem z otwieraniem leosia od strony kierowcy wkładając kluczyk nie reaguje centralny lecz zamykanie z pilota działa jak najbardziej .

Pytanie jaki jest koszt mikroprzełącznika.
robertkop
Stella +
Stella +

Auto: Skradziony Leon

Postprzez Liakon » 9 lutego 2009, 19:18

Czemu uwazasz ze to mikroprzelacznik? Wydaje mi sie ze masz taki sam problem jak moj. Cos sie spitolilo we wkladce. Wydaje mi sie ze mikroswitch jest tylko po to aby sprawdzac zamkniecie drzwi.
Liakon
Stella +
Stella +

Postprzez nixu » 9 lutego 2009, 19:20

robertkop, sprawdź płetwę łącząca "dziurę klucza" z osadzeniem w zamku - odpowiada ona za przekręcenie zamka w pozycje otwarte - zamkniętę.

Mikrostyk nie ma z tym nic wspólnego.
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez robertkop » 9 lutego 2009, 20:17

OK

Czy trzeba ściągać tapicerke z drzwi czy wystarczy wyjąć wkładkę ?
robertkop
Stella +
Stella +

Postprzez Axee » 9 lutego 2009, 21:32

robertkop, gdybys uwaznie przeczytal mojego posta z godz. 12:34 i kliknal na podanego linka, to bys wszystko wiedzial co i jak z wyciaganiem wkladki:D ...
Co do Twojej wypowiedzi, mozliwe jest uszkodzenia mikroprzelacznika w srodku zamka, sa tam 2 lub 3 sztuki. Jesli mechanicznie otworzysz i zamkniesz drzwi kluczykiem, a pozostale drzwi nie reaguja moga byc uszkodzone mikroprzelaczniki we wnetrzu zamka (nie jest to mikroprzelacznik czujnik otwarcia drzwi). Jesli mechanicznie nie mozna otworzyc i zamknac drzwi, lub wkladka nie chodzi tak jak powinna, to moga byc uszkodzone elementy wkladki.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez robertkop » 10 lutego 2009, 11:45

Dzięki następnym razem sie poprawię i przeczytam uważnie

Dzięki jeszcze raz.
robertkop
Stella +
Stella +

Postprzez Liakon » 15 lutego 2009, 13:37

Ja również dziekuje za porady zamkowe. Moja wkladka po zakupie zestawu naprawczego 1U0 898 002 za 15 zeta smiga jak nowa. No i brawo dla Skody ze zauwazyla taki potencjalny problem z wkladkami i przygotowala odpowiednie zestawy naprawcze.
Liakon
Stella +
Stella +

Postprzez Adam07 » 18 października 2010, 21:55

Odsmażę kotleta ale borykałem się z tym problemem i znalazłem ciekawy opis od razu ze sklepem online. Może w przyszłości się dla kogoś przyda.

http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Fabia/87
Adam07
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez Hedonysta » 22 października 2010, 19:33

Witam!!
Ja mam problem troszkę innej natury, ale również poniekąd dotyczący zamka i w ogóle drzwi kierowcy. Po dłuższym podstoju próbując otworzyć Leosia z pilota, otwierają się wszystkie drzwi prócz moich. Mechanicznie mogę otworzyć swoje drzwi ale co najlepsze nie mogę ich w zamknąć (nawet kluczykiem, tylko i wyłącznie poprzez wciśnięcie dzyndzelka) i nie dział sterowanie szybami, lusterkami i centralnym (cały panel jest martwy). Po przejechaniu jakieś odległości (ok 7-10 min jazdy) panel się zapala i wszystko działa jak powinno (zamek, lusterka i szyby). Myślałem że może wilgoć się dostała ale dwa razy rozbierałem drzwi i nie znalazłem żadnego śladu wilgoci. Jak kupowałem samochód (jakieś pół roku temu) byłem w ASO, podłączyli pod kompa i wyrzuciło dwa błędy - E40 -niewiarygodny sygnał sporadycznie i F220 - niewiarygodny sygnał, ale wszystko działało. Nie wiem czy temperatura może mieć wpływ na to, ale dotychczas czyli jak było w miarę ciepło na dworze wszystko hulało... Możecie mi podpowiedzieć w czym tkwi problem, czy ktoś z Was spotkał się z taką usterką?
Leoś
Hedonysta
Stella
Stella

Auto: Leon

[ALL] Zamknięte drzwi - nie można otworzyć

Postprzez futrzak » 2 listopada 2010, 11:04

Witajcie mam taki problem, otóż rozbierałem cały boczek, bo zepsuł mi się mechanizm podnoszenia szyby (od strony kierowcy) i chciałem zobaczyć czy da się to naprawić czy trzeba nowy kupić...
i jak poskładałem wszystko z powrotem to zamknąłem drzwi i tu jest problem nie można ich otworzyć, jestem pewien że wszystkie cięgna od klamek są prawidłowo założone ale mimo to nie można drzwi otworzyć zarówno od środka jak i od zewnątrz.

raz mi się udało jak mocno uderzyłem w drzwi ale teraz już nic nie pomaga ;/

czy ktoś ma pomysł jak otworzyć drzwi ? :(

dodam że centralny niby działa, zamyka otwiera drzwi ale tak choćby nie działał na zamek...
ale ten cypelek w tapicerce widac jak się podnosi i opuszcza,
podpiąłem pod VAGA auto i wyskoczył mi taki błąd:

1331 - Door Control module driver side J386 - no comunnication

czy ktoś umie mnie poratować ? :/
Seat Leon 1.9 TDI VP
Obrazek
futrzak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI
Silnik: ASV 1.9

Postprzez rutek-wat » 2 listopada 2010, 11:08

A linkę która dochodzi do klamki odpinałeś ??
Jeśli tak to wygląda na to że źle ją ustawiłeś.....
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez futrzak » 2 listopada 2010, 11:14

tak obie zarówno, wewnętrzną jak i zewnętrzną...

ale przecież tego nie idzie źle ustawić, po prostu się wkłada w zacisk (zewnętrzną) lub haczy się na haczyk (wewnętrzną )
wydaje mi się że zepsuć nic w tym nie idzie
Seat Leon 1.9 TDI VP
Obrazek
futrzak
Signo
Signo

Postprzez rutek-wat » 2 listopada 2010, 12:01

futrzak, mylisz się kolego - jeśli zamek zostanie za pomocą linki wstępnie napięty to przy próbie otwarcia nie podda się. Musisz zwolnić linkę od strony klamki i wtedy otworzysz drzwi.
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez futrzak » 2 listopada 2010, 12:13

właśnie zrobiłem tak że odgiąłem tapicerkę, i w ogóle całą linkę od klamki wyciągnąłem i próbowałem ręcznie otworzyć - pociągając za linkę, i niestety drzwi, dalej trzymią i nie chcą się otworzyć :(
Seat Leon 1.9 TDI VP
Obrazek
futrzak
Signo
Signo

Postprzez rutek-wat » 2 listopada 2010, 12:20

futrzak, chyba się nie rozumiemy- tapicerkę ?? a po jakiego ?? EDIT xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. Jeśli nie radzisz sobie z tym jedź do axee
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez futrzak » 2 listopada 2010, 12:36

rutek-wat, tak ale żeby zwolnić tą linkę to trzeba wyciągnąć ten plastik z zamkiem do którego wkłada się kluczyk, a żeby go ściągnąć to trzeba poluzować śrubkę która z boku go trzyma, a do śruby nie ma dojścia bo drzwi są zamknięte ;/

a axee ma jakiś warsztat ? jakiejś namiary mógłbyś mi podać na niego?
Seat Leon 1.9 TDI VP
Obrazek
futrzak
Signo
Signo

Postprzez paul78 » 2 listopada 2010, 12:49

futrzak napisał(a):a axee ma jakiś warsztat ? jakiejś namiary mógłbyś mi podać na niego?

Mieszka w Gliwicach i ma warsztat jakich mało w Polsce , jak co to pisz do niego na pw. napewno ci pomoze :)
Pozdrawiam Paul78 LCT
ASV 193.4 KM / 396.4 NM :)

Z drogi z drogi śledzie bo ASV jedzie :D
paul78
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon TDI

Postprzez rutek-wat » 2 listopada 2010, 15:25

futrzak, resztę poprzez PW
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 2 listopada 2010, 15:57

A mi wydaje się, że temat zaczyna zbaczać na bardzo niebezpieczny tor.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez rutek-wat » 2 listopada 2010, 16:09