Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
PiotrekS napisał(a):mam klina bo, zamawiac bede klocki ebc na tyl
Tonny S napisał(a): jedno co wiem ze różnica jest duza zwłaszcza jak sie przechodzi ze zwykłego seryjnego na DOT 5.1 i takie cos polecam - marka to już twój indywidualny wybór.
Tonny S napisał(a):hubert, brak objawów zapadającego pedał(k)a hamulcanie twardnieje pedał(ek) przy ostrym używaniu hebelków - dłuzy okres pełnej sprawności układu hamulcowego przy ostrzejszej jezdzie.
PiotrekS napisał(a):Jako ze nadszedl czas wymiany plynu hamulcowego, mam dwa pytania
1 Czy 0,5 l wystarczy na przeplukanie ukladu i zalanie nowym?
2 Ktory wybrac: Motul RBF 600 Racing Brake Fluid (50 zl/0,5l), Castrol SRF (240 zl / 1l) czy EBC BF307 (52 zl/0,5 l) a moze cos innego mi polecicie, glowne kryterium temp wrzenia >300 st C
Motul wymiana co 9 miesiecy, Castrol co 18 miesiecy
camilo napisał(a):- MOTUL RACING BRAKE FLUID 600
Romano napisał(a):wymienia sie go co roku
wgi napisał(a):Jak się pytałem w jetroniku to mi powiedzieli, że nie ma sensu wymieniac na motula
mm.max napisał(a):Romano napisał(a):wymienia sie go co roku
ASO zaleca wymianę co 2 lata.
1. Litr wystarczy razem z odpowietrzeniem.
Romano napisał(a):ASO moze zalecac nawet po 10 latach a po roku i tak nie nadaję się do jazdy. Niech zgadnę olej wymieniasz co 15kkm? .
mm.max napisał(a):Coroczna wymiana przy normalnej eksploatacji wcale nie jest konieczna.
Marcin_TDI napisał(a):wgi napisał(a):Jak się pytałem w jetroniku to mi powiedzieli, że nie ma sensu wymieniac na motula
dlaczego nie ma sensu?
znam dwa przypadki ze pomoglo bo seryjny juz sie gotowal, sam wymieniam u siebie bo juz za 3cim razem nie hamuje...
Marcin_TDI napisał(a):no wszystko fajnie ale mam nowiutkie tarcze ATE PD 312mm nacinane i klocki tez ATE nowiutkie. 3 razy hamuje dosc ostro i za 4tym razem nie ma hamulca...
kolezanka Inessa miala tez problem, zalala RBF600 i problem zniknal podobno...
plyn juz kupiony, tylko nie mam czasu wymienic. wymienie i napisze jaki efekt. rowniez jestem zdania ze plyn mozna spokojnie 2 lata eksploatowac...
Romano napisał(a):Korzystałeś kiedyś z tego motula? MOTUL RACING ma dużo gorsze właściwości higroskopijne niż zwykły płyn, ASO nie ma tu nic do gadania
Lucjan napisał(a):Z tego, co sie orientuje to płyn gotuje sie z niewłaściwego odprowadzenia ciepła przez układ hamulcowy.
Lucjan napisał(a):Wracając do płynu to jak napisałem wyżej żaden nie pomoże jak będzie kiepski układ hamulcowy (każdy można zagotować bez względu na firmę czy specyfikację
Colgate napisał(a):A żeby działało jeszcze lepiej musisz zaopatrzyć się w przewody w stalowym oplocie - nie będzie efektu puchnięcia
Na Górczewskiej jest zakłąd, który zajmuje się produkcję przewodów wysokociśnieniowych. Koszt dwóch przewodów to 150 zł. Gdzieś na forum już o tym pisałem...
Nexus6 napisał(a):co do przewodów w oplocie to jestem nastawiony raczej na NIE - jeden mi pękł przy hamowaniu z 160 km/h, drugi był na granicy przetarcia
oba nowe zrobione u Tabela - nie wytrzymały 6 miesięcy eksploatacji
natomiast zakład na Górczewskiej zrobił mi na poczekaniu i wcisnął jako sprawny niedrożny przewód hamulcowy
mm.max napisał(a):Co potwierdza mojego poprzedniego, że przy normalnej jeździe wystarczy spokojnie co 2 lata wymieniać płyn.
bono napisał(a):Ja jeżdżę na SL i sobie bardzo chwalę. Jak różnica jest między ATE SL a SL6 w praktyce
mammoth napisał(a):tylko trzeba pamietac ze plyn RBF600 jak i RBF660 nalezy wymieniac co roku
oczkolek napisał(a):Dodam tylko że wymieniany "najlepszy" płyn kosztuje około 350 zł za litr.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości