Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

RADIO a AKUMULATOR

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

RADIO a AKUMULATOR

Postprzez rozenpl » 27 maja 2009, 19:39

WITAM.
Mój Leonik (2001 AHF) ma problem, mianowicie codziennie rano bardzo ciężko kręci i z wielkim trudem odpala. Rozrusznik ciężko (powoli) chodzi. W ciągu dnia jest juz znacznie lepiej- rozrusznik duzo szbciej kręci i zaskakuje juz od 1 razu. Nawet jak szybko po nocy zgasze silnik i na nowo go odpale jest już wszystko oki.
Moje pytanie brzmi: czy jak mam wymienione radio z seryjnego na KENWOOD i ma ono podtrzymanie ustawień nawet przy wyłączonym silniku, to czy wtedy pobierany jest prąd z akumulatora i czy to może radio wyczerpuje mi przez noc akumulator? Czy ma znaczenie jak wyciągne panel z radia jak jest uruchomine (nie gra ale może cały czas jest włączone?), czy może mam zawsze przed wyciągnięciem panelu wyłączyć radio?
Może jest jakies inne wytłumaczenie dlaczego mi prąd ucieka?
Nadmieniam ze kupiłem w październiku ubiegłego roku akumulator firmy KAGER 680Ah.Pewnie i tak nieunikniona jest wizyta u elektryka.
Prosze o pomoc co i jak mam zrobić bo nie wiem ile jeszcze mi alu pociągnie :))

[ Dodano: Sro 27 Maj, 2009 ]
Zapomniałem napisać, że mam jeszcze podłączony do akumulatora wzmacnaicz Infiniti i tubę JBL. Może i tu tkwi problem.
rozenpl
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 135KM

Reklama

Re: RADIO a AKUMULATOR

Postprzez kamil-leon » 28 maja 2009, 08:39

rozenpl napisał(a):jak mam wymienione radio z seryjnego na KENWOOD i ma ono podtrzymanie ustawień nawet przy wyłączonym silniku, to czy wtedy pobierany jest prąd z akumulatora i czy to może radio wyczerpuje mi przez noc akumulator?

To napewno odpada. Też mam radio Kenwood'a z pamięcią ustawień i przez całą noc na radiu w dodatku wyświetla mi godzinę.
rozenpl napisał(a):Czy ma znaczenie jak wyciągne panel z radia jak jest uruchomine

Nie ma żadnego znaczenia, zdejmując panel automatycznie wyłącza się radio.

Wyobrażasz sobie sytuację żeby zdjąć panel, a radio gra dalej, bo ja :no:
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez raSheed » 28 maja 2009, 10:05

podjedź do sklepu, gdzie sprzedają aku, albo do jakiegoś elektryka, niech Ci sprawdzą ładowanie aku, a później na wyłączonym silniku jakie jest napięcie. masz podejrzenia, ze to tuba czy wzmak? to u elektryka odłączcie te urządzenia i zobaczcie jak jest wtedy z poborem prądu
Obrazek
raSheed
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M ARL*

Postprzez rozenpl » 30 maja 2009, 17:32

kamil-leon napisał(a):
rozenpl napisał(a):jak mam wymienione radio z seryjnego na KENWOOD i ma ono podtrzymanie ustawień nawet przy wyłączonym silniku, to czy wtedy pobierany jest prąd z akumulatora i czy to może radio wyczerpuje mi przez noc akumulator?

To napewno odpada. Też mam radio Kenwood'a z pamięcią ustawień i przez całą noc na radiu w dodatku wyświetla mi godzinę.
rozenpl napisał(a):Czy ma znaczenie jak wyciągne panel z radia jak jest uruchomine

Nie ma żadnego znaczenia, zdejmując panel automatycznie wyłącza się radio.

Wyobrażasz sobie sytuację żeby zdjąć panel, a radio gra dalej, bo ja :no:

Grać nie gra, ale może cały czas pobierać prąd.:P
Od 2 nocy wyłączam radyjko zanim wyciagne panel i jest duzo lepiej. Aku ma siłe i samochodzik odpala. Niemniej jednak udam sie do elektryka.
rozenpl
Stella
Stella

Postprzez kamil-leon » 30 maja 2009, 18:34

rozenpl napisał(a):Grać nie gra, ale może cały czas pobierać prąd

Jak jest zdjęty panel to niby w jakim celu radio miałoby pobierać prąd?
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez rozenpl » 30 maja 2009, 19:24

kamil-leon napisał(a):
rozenpl napisał(a):Grać nie gra, ale może cały czas pobierać prąd

Jak jest zdjęty panel to niby w jakim celu radio miałoby pobierać prąd?

tego chciałbym się dowiedziec od Was, czy cos takiego w ogóle jest możliwe. Może jak nie jest wyłączone radio to wzmacniacz pobiera prąd? Ale teraz to juz strzelam.....:d
rozenpl
Stella
Stella

Postprzez WIEZA » 31 maja 2009, 18:59

jest takie coś ze gdy radia nie wyłaczysz a zdejmiesz panel to radio choć nie gra pobiera dalej prąd tak jak by było włączone, nie pamietam juz czy to wyczytalem w swojej instrukcji z radia (teraz juz tego nie sprawdze bo radio sprzedalem) czy ktos mi o tym mowił, sam zawsze jak zapomnialem wylaczyc radio a i zdejmłem panel to odrazy go zakladalem wyłaczyłem normalnie radio i dopiero ściągalem panel, radio było firmy JVC
WIEZA
Stella
Stella

Auto: Punto

Postprzez rozenpl » 31 maja 2009, 22:54

WIEZA napisał(a):jest takie coś ze gdy radia nie wyłaczysz a zdejmiesz panel to radio choć nie gra pobiera dalej prąd tak jak by było włączone, nie pamietam juz czy to wyczytalem w swojej instrukcji z radia (teraz juz tego nie sprawdze bo radio sprzedalem) czy ktos mi o tym mowił, sam zawsze jak zapomnialem wylaczyc radio a i zdejmłem panel to odrazy go zakladalem wyłaczyłem normalnie radio i dopiero ściągalem panel, radio było firmy JVC

właśnie o taka informacje mi chodziło. dziekuje
rozenpl
Stella
Stella

Postprzez aldo » 1 czerwca 2009, 06:27

Witamna jak podłączyłeś wzmacniacz, impuls 12V do wzmacniacza przy wyłączonym radiu powinno być 0V.
aldo
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja