leoTDI napisał(a):peter250 napisał(a):leoTDI napisał(a):peter250 napisał(a):...Czy przy takich parametrach istnieje duże ryzyko przedmuchu pod uszczelką?:
...na pewno TAK, sam się szybko o tym przekonałem - kluczem rozwiązania problemu są śruby !
Z tego co słyszałem (było gdzieś na forum-wypowiadali się tunerzy) to śruby ARP nie są 100% lekarstwem na przedmuch i można śmiało zakładać oryginalne (ważne aby były nowe)..
No i ta cena śrub ARP odstrasza
ps. O ARP było sporo w temacie aw69.
primo
Pisząc o śrubach nie miałem na myśli od razu ARP !
Czy ja gdzieś wcześniej napisałem, że tylko ARP (?) !
Każde inne są lepsze od ori ASV - tak uważam - po modzie ASV !
Problemem typu uszczelka są właśnie puszczające śruby, głowica szura po bloku jak się mocno dmucha i powstają mikrorysy po obwodzie uszczelki, i oczywiście wtedy następuje stopniowy przedmuch. Istotną rolę odgrywa sam materiał śrub (w tym rozszerzalność cieplna).
duo
Którzy tunerzy się tak wypowiadali (?) - napisz konkretnie.
W moim przypadku to aligator (Wojtek) polecił mi szpilki ARP - więc jak się ma to do tego co piszesz ?
Kupiłem ARP tylko dlatego, aby mieć szpilki gdyby znów był problem - i tylko dlatego.
Spoko, nie musisz krzyczeć
W tym temacie PatTDI pisał o śrubach: viewtopic.php?t=12751&postdays=0&postorder=asc&highlight=%B6ruby+arp&start=30
Jeśli nie chodziło Ci o ARP - to sorki, źle zinterpretowałem Twojego posta.
Z tego co pamiętam aw69 przerabiał temat śrub i jeszcze jedna osoba w mocnym vp (walczyła z problemem przedmuchu i mocniejsze śruby (w tym wypadku ARP) nie rozwiązały problemu).
Sam biłem się z myślami jakie śruby założyć do siebie i założyłem ori.
Czy to była trafna decyzja okaże się jak dobije do ~190KM
W żaden sposób nie neguję jakości śrub ARP-myślę, że z oczywistych przyczyn są tak popularne na rynku tuningowym (bardziej chodziło mi oto, że problem przedmuchu być może jest gdzie indziej) .
ps. może już nie róbmy koledze OT