przez tryvial » 10 września 2009, 11:34
To się tak nie da powiedzieć, czy lepsza czy gorsza…to zależy gdzie jeździsz, jak jeździsz, czy głównie miasto czy poza, na czym Ci zależy, czy ma być cicha, czy dobrze trzymać na mokrych, zaśnieżonych nawierzchniach, czy raczej w zakrętach, czy auto ma się dobrze zbierać, hamować, czy ma szybko reagować na ruchy kierownicą, czy opona ma wystarczyć na długo, czy bez znaczenia, czy ma mieć niskie opory toczenia, czy nie. Niestety nie ma opon na każdą okoliczność i każda opona jest kompromisem – niektóre parametry ma lepsze, inne gorsze. Tak samo jak ludzie i ich style jazdy są różne, dla jednego będzie dobre to, dla drugiego tamto.
Moje zdanie jest takie, że do aut o sporej mocy, do jeżdżenia 50/50 miasto/teren, przy założeniu, że lubię depnąć a jeszcze bardziej lubię wyhamować, gdy spalanie nie jest aż takie ważne i wiedząc, że każda opona kiedyś się jednak zużyje –ja wybieram kierunkowe wysokiej klasy (jak GY, Dunlop, Conti, Mich, itp.) Asymetryki mają wiele zalet, są bardzo zaawansowane technologicznie, obecnie robi się nawet asymetryki do współdziałania z absem, esp i innymi systemami, jak Conti ts830p, ale moim zdaniem, najlepiej sprawdzają się, gdy są jako OE w aucie fabrycznym – wtedy dopasowane są idealnie. Ale póki co, dla mnie zimowe kierunkowe są lepsze