Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
\RosenG napisał(a):Hejka, natknąłem się dzisiaj na ten artykuł, ciekawe czy dotyczy to również anglików, bo
akurat jeżdżę aktualnie po Polsce i mam zamiar próbować go zarejestrować ale tutaj mi przeglądu nie przejdzie a z Anglii mam ważny do maja 2010.
to wszystko zależy od danego Wydziału Komunikacji. Wiem, że w kuj.-pom. w niektórych wydziałach nie ma z tym problemu.RosenG napisał(a):ostatnio Patryczko rejestrowal auto i niestety mowil, ze jest jakas sprzecznosc w przepisach czy niejasnosc i podobno i tak trzeba robic przeglad
Informujemy, iż z dniem 22 września 2009 r. zasadniczym zmianom uległy przepisy dotyczące systemu badań technicznych pojazdów - w tym w głównej mierze pojazdów sprowadzonych z zagranicy.
Na mocy obecnie obowiązujących przepisów, pojazd sprowadzony z innego kraju członkowskiego UE lub krajów EFTA, nie musi przed pierwszą rejestracją w Polsce przechodzić badania technicznego, o ile z dokumentów pojazdu przedstawionych do rejestracji wynika, że pojazd posiada aktualne badania techniczne wykonane w kraju pochodzenia. Jeśli jednak termin ten będzie dla danego pojazdu dłuższy niż przewidują to krajowe przepisy, to termin taki nie będzie uznany.
Badań technicznych nie muszą też przechodzić pojazdy zarejestrowane w krajach UE i EFTA, na których typ wydano świadectwo homologacji zgodnie ze wspólnotową procedurą homologacji, a dla których od dnia pierwszej rejestracji za granicą nie upłynęło więcej niż:
* 3 lata - w przypadku samochodów osobowych, motocykli, motorowerów i ciągników rolniczych
* 1 rok - w przypadku autobusów i pojazdów samochodowych innych (tzw.quady)
Nie polegają badaniom technicznym również przyczepy lekkie i pojazdy zabytkowe.
Wszelkie inne pojazdy nie spełniające powyższych wymagań, w tym sprowadzone z krajów innych niż UE i EFTA, muszą zostać poddane przed pierwszą rejestracją w kraju badaniu technicznemu na Stacji Kontroli Pojazdów (SKP). Dotyczy to również taksówki, pojazdu uprzywilejowanego lub odpowiednio przystosowanego lub wyposażonego zgodnie z przepisami o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych, pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu (dot.również pojazdów przystosowanych do zasilania gazem) oraz pojazdu przystosowanego konstrukcyjnie do ruchu lewostronnego.
Należy jednak zaznaczyć, iż niezależnie od konieczności poddania pojazdu badaniu technicznemu w celu ustalenia terminu następnego badania, czy też braku takiej konieczności zgodnie z zasadami opisanymi powyżej, pojazdy sprowadzone z zagranicy mogą podlegać obowiązkowi wykonania BADANIA DODATKOWEGO na SKP, mającego na celu ustalenie wszelkich danych technicznych niezbędnych do rejestracji w kraju, a nie zawartych w dokumentach pojazdu. Powyższe wynika z faktu, iż sposób wystawiania dokumentów w poszczególnych krajach i zakres zawartych w nim danych, często znacząco odbiega od krajowych wymagań (np. brak roku produkcji). W każdym takim przypadku pojazd musi zostać na wniosek właściciela lub posiadacza pojazdu poddany przed rejestracją badaniu dodatkowemu na SKP w celu ustalenia WSZYSTKICH danych niezbędnych do jego rejestracji.
tatian napisał(a):to wszystko zależy od danego Wydziału Komunikacji. Wiem, że w kuj.-pom. w niektórych wydziałach nie ma z tym problemu.RosenG napisał(a):ostatnio Patryczko rejestrowal auto i niestety mowil, ze jest jakas sprzecznosc w przepisach czy niejasnosc i podobno i tak trzeba robic przeglad
mm.max napisał(a):Na tą chwilę podstawą do odmowy rejestracji pojazdu z kierownica po prawej stronie jest niespełnianie przez ten pojazd wymogów dotyczących warunków technicznych dopuszczenia pojazdu do ruchu na terytorium PL regulowanych przez prawo o ruchu drogowym i stosowne rozporządzenia. W praktyce jest tak ze nawet jak jakimś cudownym sposobem taki anglik dostanie polskie tablice to przy najbliższej kontroli drogowej wszyscy zamieszani od właściciela az po osobe wydającą dowód dostają po dupie.
dave napisał(a):mm.max napisał(a):Na tą chwilę podstawą do odmowy rejestracji pojazdu z kierownica po prawej stronie jest niespełnianie przez ten pojazd wymogów dotyczących warunków technicznych dopuszczenia pojazdu do ruchu na terytorium PL regulowanych przez prawo o ruchu drogowym i stosowne rozporządzenia. W praktyce jest tak ze nawet jak jakimś cudownym sposobem taki anglik dostanie polskie tablice to przy najbliższej kontroli drogowej wszyscy zamieszani od właściciela az po osobe wydającą dowód dostają po niuńce.
mylisz sie Michale. w polsce mozna zarejestrowac samochod nie przekladajac kierownicy. znam taki przypadek z pomorza. chyba skyline aczkolwiek uzyskanie naszych blach zajelo chlopakowi troszeczke czasu i mase papierow do zebrania ale jest to mozliwe przy czym trzeba miec zgode jakiegos tam ministerstwa...
mm.max napisał(a):zaleją nas wózki prawokierownicowe po częsci trupy za kilkaset funkciaków.
tatian napisał(a):To Ty chyba trafiłeś na jakąś mega promocję, a nie pierwszy, pełny przegląd. Nie tak daleko jak w piątek zapłaciłem 169zł +1zł jakiejś tam opłaty. Można ew. zrobić jakiś tam przegląd dodatkowy za 60zł, ale wobec wyrejestrowania auta ja bym go nie zarejestrował.
no widzisz to mnie w piątek w ASO Fiata zrobili w . . . balona, bo zapłaciłem 170 zł. Chociaż z drugiej strony pełen przegląd i zwykły przegląd ma kosztować tyle samo? Hm chyba, że to w związku z tą nową ustawą.KMLL napisał(a):Taka jest teraz stawka i to nie jest promocja
tatian napisał(a):no widzisz to mnie w piątek w ASO Fiata zrobili w . . . balona, bo zapłaciłem 170 zł. Chociaż z drugiej strony pełen przegląd i zwykły przegląd ma kosztować tyle samo? Hm chyba, że to w związku z tą nową ustawą.KMLL napisał(a):Taka jest teraz stawka i to nie jest promocja
tatian napisał(a):Dzisiaj odmówiono mi rejestracji pojazdu, bo wpłaciłem opłatę recyklingową ja (przelew internetowy) a auto zostało kupione na mamę. Ręce mi opadły a żeby dostać zwrot kasy tj. cała procedura i walizka dokumentów do wysłania.
kamil-leon napisał(a):a mianowicie, żeby mama napisała Ci upoważnienie do dokonania wszelkich czynności w celu rejestracji sprowadzonego pojazdu łącznie z opłatami i dlatego recykling opłaciłeś w swoim imieniu i przedstawiasz wtedy w Urzędzie przy rejestracji upoważnienie od mamyi nie powinno być żadnych problemów
tatian napisał(a):Ale w tym polecenie przelewu najważniejszy dotychczas był VIN.
tatian napisał(a):Powiem szczerze, że te wszelkie formalności odbierają w ogóle ochotę na zmianę auta.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości