Byłem w ASO, kupiłem, załozyłem.
Obiecałem to opisuję. Można to zrobić na dwa sposoby:
I sposób.Kupujemy "bolec" - 3D0 864 812A - cena 0,87 zł za szt. Sprzedawane zazwyczaj po 5 szt. (1 paczka), ale jak się uprzecie można kupić na sztuki.
Wygląda to tak.

Bolec wkręca się w wykładzinę (tapicerkę). Do bolca mocuje się dywaniki. Dywanik należy wcisnąć tak
aby nastąpiło zatrzaśnięcie.
Wygląda to tak.

Całość trzyma się mocno. Przy ręcznych próbach przesunięcia dywanika stoi on w miejscu. Próba ręcznego zdjęcia dywanika z bolca powoduje unoszenie się tapicerki razem z bolcem (czyli zatrzask trzyma mocno), aby dywanik zdjąć z bolca należy go delikatnie oddzielić (podważyć) od bolca płaskim śrubowkrętem.
II sposóbKupujemy:
- "dolną część kołka" - 3D0 864 227 - cena 1,48 zł za szt. Sprzedawane zazwyczaj po 5 szt. (1 paczka), ale jak się uprzecie można kupic na sztuki.
- "górną część kołka - 3D0 864 229 - cena ok. 2 zł za szt. Sprzedawane zazwyczaj po 20 szt. (1 paczka), ciężko kupić na sztuki, ale może jak ktoś się uprze to powinno się udać.
Na tym zdjęciu poniżej pokazuję "dolną część kołka" - 3D0 864 227

No i "górna część golca" - 3D0 864 229

Aby to ustrojstwo zamontować należy dostać się pod tapicerkę i podłożyć przez wcześniej zrobiony otwór w tapicerce "dolną część kołka" a z góry przykręcić "część górną" (na jednym i drugim plasiku są gwinty). Na to zakładamy dywanik tak jak w Leonie 1 lub jak opisałem poprzednio tak
aby nastąpiło zatrzaśnięcie.
Wybór sposobu montażu pozostawiam Wam.
UWAGA.1. Razem z dywanikami sprzedawanymi w ASO tymi po około 95 zł sprzedawane są bolce opisane w I sposobie montażu. Przy kupnie należy zwrócić uwagę czy nie zostały zgubione. Kupione części należy szukać w ETCE w Leonie 1M.
2. Dywaniki w Ibizie mojej żony zamontowałem wg spsosbu I i żona będzie je testować. Na początek jest dobrze i dywaniki nie latają i nie ześlizgują się z kołków.
3. Na części wyżej opisane trzeba niestety poczekać ponieważ są na zamówienie. Okres oczekiwania to 1 dzień.
4. I sposób wydaje się łatwiejszy w montażu. II spsoób ma tę wadę, że trzeba dostać się pod tapicerkę aby zamontować "dolną część kołka".
5. Wątpliwości jakie mam to sposób w jaki są przykręcone do tapicerki bolce w I wariancie montażu. Może moje obawy są nie potrzebne, ale tak jak napisałem w pkt. 2 żona będzie nalepszym testerem.
6. I co najważniesze. Koszty całej zabawy są śmiesznie niskie, a satysfakcja gwarantowana.
7. Na obecną chwilę nie wiem który sposób montażu jest lepszy pierwszy czy też drugi.
Na koniec podziękowania dla ASO Kometa w Warszawie za pomoc w doborze części i za jazdę próbną Seatem Exeo w wersji kombi (muszę napisać że to kawał niezłego auta).
Nie wiem czy ten opis sie przyda ale jak coś to mozna go wrzucic do "Warsztatu" zarówno dla Leon 1M i 1P.
EDIT:
Dodałem fotkę górnej części bolca
/pkonrad