Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

awaria podnośnika szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

awaria podnośnika szyby

Postprzez Mikael » 18 lutego 2005, 10:49

spadła mi szyba i nie chce się podnieść. porozkręcałem wszystko, linka jest nawinieta na tryby. w ASO mi mówią że trzeba cały podnośnik wymienić, 570 zł. Czy faktycznie jest to konieczne? nie da się z ta linką coś zrobić?
Mikael
Stella
Stella

Reklama

Re: awaria podnośnika szyby

Postprzez Monika » 18 lutego 2005, 11:06

A jesteś pewien że to wina linki? Może po prostu ten wyłącznik/przycisk (nie wiem jak to się fachowo nazywa) nie działa. A ta szyba ci spadła sama, czy otwarłeś i nie możesz zamknąć?
Grzeczne dziewczynki pójdą do nieba, niegrzeczne dostaną się wszędzie...
Monika
Sympatyk LeonClub

Auto: :)

Postprzez oczkolek » 18 lutego 2005, 11:33

Mikael napisał(a):spadła mi szyba i nie chce się podnieść. porozkręcałem wszystko, linka jest nawinieta na tryby. w ASO mi mówią że trzeba cały podnośnik wymienić, 570 zł. Czy faktycznie jest to konieczne? nie da się z ta linką coś zrobić?

Miałem ten sam problem. W ASO linka nie występuje jako oddzielna część, tylko cały mechanizm opuszczania szyby (prowadnice, linka, zębatki, trzymaki szyby). Coś dużo śpiewają za wymianę tego ustrojstwa. Z tego co pamiętam mechanizm kosztuje ok. 320 zł, a robocizna nie całe 150 zł. Wiem, że nie przekroczyłem 450 zł.
Zresztą gdzieś pisałem na forum o tym dokładniej. Może wieczorem napiszę ile dokładnie jak znajdę fakturę.

Mechanizm kupić poza ASO jest bardzo ciężko. Chyba, że jakieś szroty itp. Trzeba szukać, a może to trochę potrwać. Ja uszkodzony mechanizm sprzedałem za 120 zł, bo goście potrzebowali trzymaki do szyb w Audi.

Jeżeli linka jest wkręcona w tryby to:
- sprawdź czy tryby nie uległy uszkodzeniu,
- czy linka nie jest pogięta, pościskana, spłaszczona, jeżeli występuje jakiekolwie z ww. zjawisk będziesz musiał wymienić całą linkę, ponieważ jakiekolwiek uszkodzenie linki będzie powodowało tę samą usterkę co masz teraz.

A teraz niech zgadnę to są lewe (kierowcy) przednie drzwi.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez coolibeer » 18 lutego 2005, 12:05

oczkolek, ja mialem odwrotnie. Szyba spadala do polowy ale dalo sie ja potem podniesc. Chlopaki rozkrecili zdjeli cala plyte i stwierdzili ze spinki nie bylo. Po czym ja zalozyli i juz wszystko gralo. Moze u ciebie tez to kwestia tego klipsu co na szybie jest co?
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez oczkolek » 18 lutego 2005, 12:12

coolibeer napisał(a):oczkolek, ja mialem odwrotnie. Szyba spadala do polowy ale dalo sie ja potem podniesc. Chlopaki rozkrecili zdjeli cala plyte i stwierdzili ze spinki nie bylo. Po czym ja zalozyli i juz wszystko gralo. Moze u ciebie tez to kwestia tego klipsu co na szybie jest co?

Mikael napisał, że linka wkręciła mu się w tryby, a konkretnie podejrzewam w zębatki, które mogła nawet uszkodzić (mogła, ale nie musiała).
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Mikael » 21 lutego 2005, 13:42

wszystko rozpieprzone w środku podobno jest. na razie podniesli mi szybę i zablokowali na stałe (60zł). wymienię na wiosne.szyba od strony kierowcy faktycznie - mówią że to przez to że przymarzła szyba i próbowałem ja otworzyć. gówno prawda, jakby przymarzła to by nie spadła w dół. a w garażu mam 10 stopni C.
Mikael
Stella
Stella

Postprzez Asgaard » 21 lutego 2005, 14:57

Ciesz się że nie jeździsz nową ibizą, w niej trzeba wymieniąć całą aluminiową płytę przykręcaną do drzwi bo jest zintegrowana z podnośnikiem itd, kumel wymieniał i kosztowało go to ponad 1000zł z tego co pamiętam, a złamał się jeden mały plasticzek który niestety nie występuje osobno. :roll:
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne