Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

instrukcja do radia aura (kaseta)

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

instrukcja do radia aura (kaseta)

Postprzez iron leon » 17 października 2009, 20:38

sprowadzilem mojego leosia z niemiec ale moj niemiecki jest za slaby zeby zrozumiec instrukcje obslugi od aury. dlatego szukam polskiej instrukcji. no chyba ze ktos mi pomoze: chce uzyc adaptera kasetowego do odtwarzacza mp3. po wlozeniu go radio nadal gra a ja nie wiem jak przelaczyc zeby gral adapter...
iron leon
Stella
Stella

Auto: seat leon 1,4 2002

Reklama

Re: instrukcja do radia aura (kaseta)

Postprzez megabc » 17 października 2009, 21:33

Jak sam nie wykrywa tego, że kaseta jest w środku, to wciśnij przycisk Tape lub Tape/CD.
Jeżeli to też nie pomoże, sprawdź na normalnej kasecie czy ruszy. Jak nie, to coś jest nie tak z odtwarzaczem kaset, być może czujnik obecności kasety. Czasem może pomóc wyjęcie i ponowne włożenie kasety, możesz popróbować... Jak na innej kasecie Ci zadziała, to problem z adapterem.

PS.
Osobiście polecam emulator zmieniarki, na allegro dostępny za ok 70zł. Jakoś o wiele lepsza.
Na drogach jest mnóstwo nierozważnych kierowców. Jeżdżą wariaci na złamanie karku, aż ciężko ich wyprzedzić.
megabc
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez iron leon » 19 października 2009, 14:53

niestety nie mam w domu zadnych kaset. a gdy wciskam na radiu przycisk Tape CD na sekunde pojawia sie napis CHANGER. czy to oznacza ze radio wymaga emulatora zmieniarki i ze bedzie ona dzialac?
iron leon
Stella
Stella

Postprzez megabc » 19 października 2009, 15:06

To znaczy, że radio przełącza się w tryb obsługi zmieniarki, a że zmieniarki nie ma, to wraca po chwili do poprzedniego stanu.
Coś musisz mieć walnięte z radiem, bo po włożeniu kasety (normalnej czy adaptera) powinno automatycznie przełączać się w tryb kasety.

Może ktoś inny Ci pomoże...
Na drogach jest mnóstwo nierozważnych kierowców. Jeżdżą wariaci na złamanie karku, aż ciężko ich wyprzedzić.
megabc
Sport
Sport

Postprzez przemco » 24 października 2009, 21:47

.... dziwna sprawa.... ja mam aure ale bez opcji TAPE/CD jest tylko TAPE ale ja bym sprawdził czy taśma w kasecie/adapter/ nie jest zacięta.... trzeba sprawdzić czy rolki chodzą luźnie bo koniec taśmy może powodować automatyczne przełączenie sie na CD lub radio nie mam pewności.... ja wrzuciłem kasete z luźnymi rolkami, poprostu wyciągnąłem taśme ze środka kasety.... ja mam troszkę inny patent zrobiony ponieważ ja sie wpiąłem pod głowice od taśmy.... przewód z jackiem 2,5 wychodzi pod popielniczką i nie wychodzą mi żadne przewody z radia.... patent działa....
.... żółwim tempem do celu....
.... Sociedad Espanola Automoviles de Turismo....
.... 158KM 390Nm....
przemco
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez megabc » 25 października 2009, 11:19

przemco napisał(a):bo koniec taśmy może powodować automatyczne przełączenie sie na CD lub radio

Raczej autorewers. A w adapterze nie ma taśmy, jest głowica.
przemco napisał(a):ja sie wpiąłem pod głowice od taśmy

i gra Ci normalnie? ja na początku też próbowałem się wpiąć po prostu pod głowicę, ale efekt był koszmarny... Z tego co potem wyczytałem, to nie polecają tego, chyba że dodatkowo zastosujesz jakiś układ stabilizujący czy coś takiego.
megabc
Sport
Sport

Postprzez iron leon » 26 października 2009, 21:58

dzieki za pomysly chlopcy ale chyba nie bede sie cackal z ta aura. teraz to juz mi samo radio szwankuje wiec chyba sobie kupie jakies nowy sprzecik...
iron leon
Stella
Stella

Postprzez Tygrysek » 15 listopada 2009, 10:44

Witam. Panowie problem mam z radiem. zmuszony byłem odbpiąć akumulator i po ponownym podłączeniu radio "nie gada". Radio aura jest kodowane tak, a jaki kod może być i jak go wprowadzić? Panowie, bez muzyki sie nie da jeździć!!! Aha i zmieniarka jest, czy z tym też będzie problem?
Kręcę wałki i dmucham balony
Obrazek

Był: niebieski ASV... na małym koksie by DYNOSOFT
Był: S-line na małym koksie by CTR
Jest: O2 RS black beast
Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Auto: 02 RS
Silnik: BMN 2.0

Postprzez rutek-wat » 15 listopada 2009, 10:48

beastleon, każde radio ma swój indywidualny kod który powinien znać użytkownik. U mnie np był zapisany w książce serwisowej pod wklejką wyposażenia. Jak już będziesz znał kod, to po uruchomieniu radia po prostu wprowadzisz go z klawiatury. :papa2:
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez lisiu1 » 15 listopada 2009, 22:18

rutek-wat napisał(a):Jak już będziesz znał kod, to po uruchomieniu radia po prostu wprowadzisz go z klawiatury.

Tylko trzeba pamiętać, że wpisuje się kod używając klawiszy numerycznych 1,2,3,4 klikając wielokrotność 1 do ustawienia pierwszej liczby, 2 drugiej itd.
Był Leon 1,9 TDI (ASV)
Obrazek
Było OOOO A4 1,9 TDI (AVF)
Jest Altea 1,6 (BSE)
lisiu1
Stella +
Stella +

Auto: Altea
Silnik: BSE 1.6

Postprzez przemco » 2 grudnia 2009, 19:39

megabc napisał(a):
przemco napisał(a):bo koniec taśmy może powodować automatyczne przełączenie sie na CD lub radio

Raczej autorewers. A w adapterze nie ma taśmy, jest głowica.
przemco napisał(a):ja sie wpiąłem pod głowice od taśmy

i gra Ci normalnie? ja na początku też próbowałem się wpiąć po prostu pod głowicę, ale efekt był koszmarny... Z tego co potem wyczytałem, to nie polecają tego, chyba że dodatkowo zastosujesz jakiś układ stabilizujący czy coś takiego.

.... masz rację efekt podpięcia bezpośrednio pod głowicę jest koszmarny od wysokich tonów głowa boli, ale wystarczy zastosować prosty filtr dolnoprzepustowy o wysokim odcięciu i będzie chodzić nie najgorzej.... przydałoby sie jeszcze lekko odciąć dół bo jest sporo basu ale dałem na odtwarzaczu mp3 bass na minimum i gra....
.... pozdro....
.... żółwim tempem do celu....
.... Sociedad Espanola Automoviles de Turismo....
.... 158KM 390Nm....
przemco
Signo
Signo

Postprzez Drops » 28 marca 2010, 10:45

Witam, ja mam takie pytanko jak mam ustawione stacje na RDS to normalnie wyświetla info o stacji ale jak już mam na trybie FM to już pisze tylko częstotliwość da się jakoś to włączyć ?
Drops
Stella +
Stella +

Postprzez zdanek » 28 marca 2010, 12:20

megabc napisał(a):PS.
Osobiście polecam emulator zmieniarki, na allegro dostępny za ok 70zł. Jakoś o wiele lepsza.

naprawde nie wiem gdzie widziałeś emulatory zmieniarek (pod tym pojeciem rozumiem wtyczkę jack 3,5mm bądz czytnik kart sd badz wejscie usb) Sa takie urzadznia (X-car link) ale to kosztuje ~400zl
zdanek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Sport ASV+

Postprzez megabc » 28 marca 2010, 15:01

zdanek, mówiąc o emulatorze zmieniarki miałem na myśli urządzenie, które wysyła do odtwarzacza sygnały sterujące takie, jakie pochodzą ze zmieniarek.

Urządzenie, o którym wspomniałem spełnia ten warunek. Różni się od tych, które przytaczasz, tym, że ma tylko wejście line-in. Te droższe mają dodatkowo czytniki kart oraz wejścia USB. Dodatkowo zakładam, że potrafią operować na plikach zapisanych na kartach/pendrive podobnie jak zmieniarka operuje na ścieżkach na CD. Jednak korzystając z wejścia line-in w tych droższych masz tą samą funkcjonalność co w tańszych urządzeniach - sygnał jest widoczny jako ścieżka 1 płyty 1 i tyle. Sterowanie odbywa się na urządzeniu źródłowym sygnału audio.

Zatem różnica polega na funkcjonalności, stąd tak różne ceny. Niemniej jednak urządzenie oferujące tylko obsługę wejścia line-in i kosztujące o wiele mniej, jest również emulatorem zmieniarki. Jedynie nabywca decyduje o tym co jest mu potrzebne i wybiera odpowiedni dla siebie model.
megabc
Sport
Sport

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja