Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] Jakie radio do Leona 1M?

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jakie radio do Leona 1M?

Postprzez Arci9 » 10 grudnia 2009, 07:31

Felype, z tych 2 to raczej kendzio - ale nawet krótki odsłuch mógłby coś podpowiedzieć, bo z parametrów nie widzę żadnych znaczących różnic.

Natomiast Alpinki , którą podrzucił AdamekMMz, też bym nie wykluczył, jedynie czego nie widzę i niej to opóźnień czasowych a IMO jest to bardzo ważna funkcja w aucie, gdzie ustawiasz sobie głośniki pod siebie :)

Na szybko analizując parametry tych 3 modeli, mają właściwie co powinny mieć, przetworniki 24-bitowe, jakiś zawsze korektor, wyjścia na piec (szkoda, że tylko 2,5V) z obsługą suba itp. Więc podstawa (jak dla mnie ;) ) już jest :D
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Reklama

Re: Pomoc w wyborze radia

Postprzez boruta » 20 grudnia 2009, 23:31

Ja też planuję zakup radyjka, kupiłeś jakieś już ? KEnwood , JVC ? Dla mnie JVC jednak wydaje się gorszy od tego Kenwooda, Kenwood ma duzo opcji pewnie bo ma procesor dzwieku, Alpine... podobno seria CDE nie jest już tak fajna jak CDA chociaż kusi, ja sam mysle o Kenwoodzie lae nic nie mozna sie o nim dowiedziec w necie.
Leon - wierny kumpel.
boruta
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9 TDI 90PS

Postprzez DanTSN » 20 grudnia 2009, 23:47

Felype, ja ciągle jeżdżę z Alpinką i nie mogę na nią narzekać...
Oczywistym jest że Alpine robi radia z małą ilością bajerów ale za to chyba z najczystszym brzmieniem :D
Jak kupowałem jakiś czas temu swoją to zapłaciłem za nią 700zł i jedynym radiem jaki mi też wówczas polecali był Clarion za 1200zł... ale wszędzie gdzie się dowiadywałem to mówili że z Alpine będę najbardziej zadowolony i tak jest :D
>>> NO DANGER, NO ADVENTURE <<<
DanTSN
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ASV

Postprzez boruta » 20 grudnia 2009, 23:55

A jakiego masz tego Alpinka ? Jaki to model ,seria, jak doznania ?
Leon - wierny kumpel.
boruta
Stella +
Stella +

Postprzez Felype » 21 grudnia 2009, 09:31

boruta napisał(a): kupiłeś jakieś już ? KEnwood , JVC ?

Jeszcze nie kupiłem, przełożyłem zakup na po nowym roku, ceny powinny spaść i może pojawią sie jakieś nowe modele.
Ja też bardziej skłaniam się do kenwooda, ale JVC jest prawie 200 tańsze i ma bluta(można np. strumieniowo przesyłać muzę z telefonu). Cały czas mam dylemat.
Jeśli chodzi o alpine, to wiem, że dźwięk jest bardzo fajny ale jakoś nigdy nie podobały mi się ich radyjka a dla mnie wygląd też jest ważny.
Felype
Sport
Sport

Auto: Leon 1M BCB

Postprzez boruta » 21 grudnia 2009, 17:27

Hej, Alpiny są wizualnie coraz lepsze, ten CDE nie wygląda źle w porównaniu z poprzednikami ale podobno to już nie jest ta sama "legendarna" jakość dźwięku co starsze z seri CDA, nie wiem ile w tym prawdy i czy ta opinia rozmnożyła się z jednego, dwóch postów domysłów czy też ma uzasadnienie i faktycznie serie te się różnią.

Ja cały czas myślę a ma to być dla mnie prezent na święta więc czas ucieka,
Jest też Kenwood, który nie jest tak ładny jak Kenwoody W7144 czy 7644 ale dźwiękowo to to samo czyli 3 pary RCA, procek dźwięku, duża moc (30wat RMS) itp itd no i ma bluetooth no ale to juz nie to samo co te 2 fajne Kenwoody.

Moje wymagania spełniałby KDC-BT8044UY no ale 1100zł za radio to już bezsensowny wydatek.
Leon - wierny kumpel.
boruta
Stella +
Stella +

Postprzez borut » 26 grudnia 2009, 11:52

A więc radio Kenwood KDC-W7644UY kupione, dostarczone, uruchomione.

Po krótce opiszę sprzęt aby może pomóc innym w wyborze i decyzji.

1. Zawartość:
-radio
-instrukcje
-płyta CD z softem do (chyba) zarządzania muzyką (mp3, itp...)
-kabel ISO
-klucze do wyjmowania radia
-pilot
-baterie
-gwarancja
-etui na panel i tu WIELKIE ROZCZAROWANIE - radio niby model wysoki, procesor dźwięku, elegancki, niekrzykliwy design a tu ETUI zamiast plastikowego to jakiś szmaciany kondon (skarpeta) - rozczarowanie i szok, że radio za 870 zł a nie ma zwykłego plastikowego etui na panel, wolałbym lepszy panel zamias pilota

Ogólnie wyposażenie typowe, nic ponadto co w reszcie odtwarzaczy a szkoda bo gratisy ciesza, przydałaby się szmatka do wycierania radia bo jednak jest ono jakby szklane, z błyszczącą powłoką Piano Black czy cuś, czy etui lepsze, czy przedłużacz minijack to AUX,a..., na szczęście kabel USB ma te kilkadziesiąt cm co w zupełności starczy aby go "zainstalować" w schowku czy gdzieś w pulpicie

2. Wygląd

Radio sprawia wrażenie dobrze wykonanego, solidnego i eleganckiego, naprawdę ładne, bez wodotrysków, proste, szkliwo, rewelacyjne podświetlenie, różne kolory, i tu zaskoczenie, tuym razem pozytywne, że lewą stronę radia tj lewe pokrętło, lewą część górnego paska podświoetlanego i lewą stronę dolnego paska można zmieniać osobno, odrębnie od samego wyświetlacza oraz prawej strony analogicznej do lewej... kolorów zdefiniowanych jest 10, plus jakies 9x9x9 kolorów użytkownika czyli jakeis 800 odcieni. Podświetlenie można regulować tj jego siłe świecenia, dimmer i inne, automatyczna regulacja nasycenia, ściemnianie po właczneiu swiateł itp...

USB usytułowane z tyłu na długim kablu.

Panel trochę może się brudzić od paluchów...

Radio całe czarne, podświetlenie wygląda nieźle, raczej dodaje autu uroku niż odwrotnie.

3. Sterowanie

Radyjko ma 2 pokrętła, lewe to zwykłe pokrętło z przyciskiem, prawe to jog, taki dżojstik czyli sterowanie w zakresie: lewo-prawo, góra-dół, przyciśnięcie oraz pokrętło... służy do wyboru piosenki, folderu, sterowania funkcjami w menu - działa dorze choć czasem naciśniecie go nie jest precyzyjne i nie wykonamuy przyciśnięcia tylko jog "pstryknie" do góry.. - top jedyna wada sterowania tym radiem, ogólnie fajnie, szybko...

Animacje- to wyświetlacz mono, bez odcieni w pikselach, albo świeca albo nie, sa 3 tryby wyświetlania, albo informacje albo jakies latające paski itp... zadnych super animacji nie ma ale wyświetlacz pierwsza klasa.... jak sie podświetlenie ustawi na biało to jest b. czytelny. Jest on 5 liniowy, każdą linię definiujemy osobno np: nazwa foldera, pliku, albumu, czas, data,czas piosenki itp... oczywiście edycja dla kazdego trybu pracy radia: usb, tuner, cd......

Przyciski na panelu: power, wyszukiwanie piosenek (fajnie działa wyswietlajac wszystkie piosenki w folderze i umożliwia nawigowanie po folderach), source, menu, ta no i te 2 pokrętła.

4. Działanie

Radio ma dużo ustawień audio:

-tj chyba 5 stopniowy equalizer (albo wiecej stopni...). Wykres podbicia lub tłumienia częstotliwości widzimy odrazu na wyświetlaczu.
-podbicie basu (off, 1, 2)
-jakieś funkcje poprawy dźwięku, częstotliwości słabych itp...
-poprawa dźwięku w zależności od dzwieku korków itp...

-DSP:
*typ auta: sedan, heczbek, kombi ....
*rodzaje głośników: 16cm, 17 cm 6x9.... z tweeterem czy bez, z subem czy bez
*odległości głośników w cm (opóźnienia czasowe)
*filtry osobno na przód i tył

i pare innych

Ogólnie napiszę tak:
Szybko działa odtwarzanie mp3, nawigowanie, zmiana piosenek itp... płynnie fajnie przyjemnie, ustaiwenia czytelne ,raczej domyślne, jest ich dużo...

W sumie widzę 2 wady, mniejsza i większa...
-Ta mniejsza to to, że czasem trzeba wejść w standby aby dosc do innych funkcji jak np ustaiwenie daty czy kontrast wyświetlacza, poprostu niektóre funkcje znikają z menu w trybie usb, tuner...
-i ta następna wada, dość duża: bass.... ja wiem, że to nie sprzęt na manieczki na łupanie głośnikami ale nie o to chodzi, bas podbity na maxa, dolne częstotliwości equalizerem podbite na maxa.... a basu mało, jakoś mało tej dynamiki w dolnych zakresach, mój blaupuinkt działał lepiej dlateog chyba trzeba posiłkować się jakąś skrzynią w bagażniku aby dopełnić basy, nie mówię tu o waleniu ale nawet jak leciceline dion czy kelly family ;) warto mieć dobre brzmienie również dolnych f.... no niestety...mało basu....

Ogólnie radio jest fajne choć te basy wkurzają bo trzeba skrzynię basową przytachać z piwnicy i piecyk...

Nie wiem czy ramka radia zmieści się w dziurę w kokpicie między klimą a plastkiem w którym są przyciski od grzania tylnej szyby i awaryjne... nie włożyłem do konca i nie łożyłem w ramce bo muszę rozkręcic schowek i przeciągnąć kabel USB...

Więc jeszcze raz napisze... radio fajne.. .ale czuje sie troszeczkę niedostyt, dynamika dźwięku jest, naprawdę gra fajnie zważywszy na stratne mptróchy ale ten bas ... no lepiej miec go za dużo i mieć jakięs pole do konfigurowania niż mieć go za mało....

Radio zakupione w sklepie internetowym, cena 869 zł z paczką...

Acha, złącza: USB (tył), AUX (tył), zmieniarka (tył), 3 pary (6sztuk) RCA (czincze) 4v - to zaleta , duża... do rozbudowy całego audio w aucie...

Pozdrawiam, Ł
borut

Postprzez Arci9 » 27 grudnia 2009, 09:03

borut napisał(a):-i ta następna wada, dość duża: bass....

sprawdź dokładnie ustawienia, bo w gąszczu tylu można czasami coś pomajdrować :) czy np. filtr górno-przepustowy nie masz od 100hz ?albo podobnie?bo wtedy masz wycięte sporo dolnego pasma :)

Przed Kenwoodami używałem alpinki 9813 i fakt, trochę inaczej grają kendzie niskimi częstotliwościami, ale na mało basu to ja raczej nie narzekam, a też lubię jak niskie masują nogawki :)
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Postprzez boruta » 27 grudnia 2009, 10:43

Filtry wyłączone, equalizer na maxa w góre, przestudiowałem kazde ustawienie i troche mało tego basu, tj przy głośniejszym odsłuchu dynmika i bas jest ale nie jest to jakis druzgocący bas, z pewnością nie jest bardzo podbity pomimo wszystkich ustawien basu na maxa.

OTO FILMIK DO RECENZJI : FILM

A TUTAJ FOTKI DO RECKI : FOTKI

Podobno Kenwood ma "dyskretnieszy" bas, sam nie wiem...
Leon - wierny kumpel.
boruta
Stella +
Stella +

Postprzez Felype » 3 stycznia 2010, 17:23

http://allegro.pl/item870763955_kenwood_kdc_w7644uy_nowy_hi_end_mega_opcje_gratis.html

boruta już sprzedajesz? Bass nie był zadowalający czy coś innego?
Felype
Sport
Sport

Postprzez boruta » 3 stycznia 2010, 20:13

Nie, auto rozbite, Leona brak, używam innego auta z wbudowanym radiem fabrycznym więc radio niepotrzebne, radio po paru ustawieniach gra świetnie, oczywuście jezeli mp3 jest tak skopmpresowana i zajmuje 2MB to nic jej nie ożywi ;) ale odbiór radia wzorowy, odtwarzanie CD i MP3 bardzo dynamiczne, naprawdę podoba mi się brzmienie tego radyjka. Nie zamieniłbym go ani nie sprzedał no ale siła wyższa.
Leon - wierny kumpel.
boruta
Stella +
Stella +

Postprzez anthrax » 1 maja 2010, 00:39

Odgrzeję temat. Szukam obecnie jakiegoś radia z czerwonym podświetleniem. Cena do ok. 1000 pln. Szukałem tego Kenwooda KDC-W7644UY, ale nie mogę nigdzie znaleźć. :/ Możecie coś polecić?
anthrax
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M FR

Postprzez Felype » 4 maja 2010, 13:55

Jak w końcu kupiłem takie:
Obrazek
JVC KD-R611

Można wybrać dowolny kolor podświetlenia (osobno przycisków i wyświetlacza), gra całkiem spoko z helixami z przodu i ori głośnikami z tyłu, ma dwa wyjścia jakby ktoś myślał o rozbudowie i nie robi spustoszenia w portfelu.
Też byłem napalony na tego Kenwooda KDC-W7644UY, ale jak w końcu się zabrałem za zakupy to okazało się, że nigdzie go nie ma (nawet u generalnego importera) i na 99% nie będzie.
Felype
Sport
Sport

Które radio wybrać PIONEER czy JVC ?

Postprzez dziubek » 2 listopada 2012, 18:16

Zastanawiam się nad kupnem radia do mojego Leonika, mam dwa na oku tylko które wybrać :

- http://allegro.pl/pioneer-deh-1400ub-14 ... 00306.html
- http://allegro.pl/jvc-kd-r431-kd-r432-s ... 60032.html

które polecacie ? które jest lepsze ? jakieś opinie ?
dziubek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Re: Które radio wybrać PIONEER czy JVC ?

Postprzez Lesoto » 2 listopada 2012, 18:31

Kup to które Ci się bardziej podoba, bo oba nie zagrają ciekawie...
Nie lepiej kupić ori radio z Leona? Jeżeli masz 1M to Axee dal ogłoszenie, że sprzedaje Aurę CD. IMHO zagra lepiej niż te świecidełka ;-)
podpis niezgodny z regulaminem / usunięto Admin
Lesoto
Ex LeonClub Team

Auto: Robur
Silnik: diesel inny

Postprzez ZetJot » 2 listopada 2012, 18:43

tak jak pisze Lesoto kup ori a będziesz zadowolony. Miałem kilka pionków a i tak założyłem AuręCD różnica kolosalna
ZetJot
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Bodek_28 » 2 listopada 2012, 18:56

To co podałeś w linku to tak naprawdę tania chińszczyzna. Jeżeli nie masz więcej środków kup ori radio. Zagra na pewno lepiej.
Bodek_28
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BXE 1.9

Postprzez chlorek » 2 listopada 2012, 18:59

albo w tej cenie kup coś używanego, jak JVC G721 czy G821.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Hyvel » 2 listopada 2012, 19:19

Panowie, nie wieszajcie psów na podanych modelach - wiadomo, że nie jest to półka audiofilska tylko budżetowa :x
Sam od roku używam starego już JVC (niedostępny w PL) typ KD-G3.. coś tam z USB bez wyjść RCA (niestety...). Gra naprawdę przyzwoicie we współpracy z zestawem DSK165 Hertz - radio posiada gros ustawień - 3 pasmowy EQ, Loudnes, predefiniowane charakterystyki dźwięku i co ciekawe ma możliwość zmiany napięcia wyjściowego AMP GAIN :D - dla mocniejszych głośników.

Owszem - potwierdzam, nie gra jak oryginalna Aura CD jeżeli chodzi o czystość dźwięku i przestrzeń ale jak komuś zależny na mp3 to czemu nie - i tak sporo jest obcięte przez kompresję...

Co do Pionka to się nie wypowiadam - nigdy nie miałem żadnego modelu z ich gamy.
Efektownie nie znaczy efektywnie... Będąc mądrzejszym nie daj się sprowokować...
gg:1018323
Hyvel
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leone
Silnik: ASV 1.9

Pomoc w wyborze radia marki Kenwood

Postprzez Maciek88s » 7 grudnia 2012, 01:59

Witam.
Mam mały problem przy wyborze radia do swojego leonka, a wiec zastanawiam sie nad dwiema opcjami:

1 - to Kenwood KDC-U30R http://www.ebay.co.uk/itm/Kenwood-KDC-U ... 19d6ea8950
2 - to Kenwood KDC-316UR http://www.ebay.co.uk/itm/Kenwood-KDC-3 ... 1c2db01c5b

Używam telefonu z androidem więc głównie się tym kierowałem, no i oczywiście ceną, nie potrzebuję "startrecka" w aucie.
Proszę o pomoc bo nie znam się bardzo dobrze na radiach car audio, ale coś tam przeczytałem i wiem że obydwa by były dobrym wyborem, ale oczywiście chciałbym się doradzić kogoś kto siedzi w tym temacie lepiej niż ja i oczywiście chciałbym wiedzieć dlaczego taki a nie inny wybór:) (wybaczcie że daję linki na UK ale mieszkam i żyję tutaj).
Z góry Dziękuję !
Maciek88s
Stella
Stella

Auto: Leon Top Sport

Re: Pomoc w wyborze radia marki Kenwood

Postprzez pietrek86 » 7 grudnia 2012, 03:04

Siemka
Po mojemu to lepiej Alpine jakąś zawsze dźwięk będzie o niebo lepszy
np. w tych samych pieniążkach
http://moto.allegro.pl/alpine-cde-120rr ... 97007.html
http://moto.allegro.pl/radioodtwarzacz- ... 85903.html
pietrek86
TopSport
TopSport

Silnik: BCB 1.6

Re: Pomoc w wyborze radia marki Kenwood

Postprzez MrSiara » 7 grudnia 2012, 14:37

pietrek86, a czemu uwazasz ze dzwiek bedzie o niebo lepszy? sluchales kenwooda i alpine? ja smiem twierdzic ze w tych pieniadzach alpine graja przecietnie zwlaszcza. Alpiny ktore graja sa z serii CDA. Kenwood daje neutralny dzwiek. Z tych dwoch co podales bralbym KDC-U30R a to dlateg oze ma dodatkowo wyjscie RCA na wzmak
MrSiara
TopSport
TopSport

Re: Jakie radio ?

Postprzez Lesoto » 8 grudnia 2012, 17:18

IMHO ogólnie Alpine gra przerysowaną, ostrą górą... a do modeli CDE nie da się podpiąć Imprint'a by to porządnie zgrać, więc... jeżeli Alpine to tylko CDA (i trzeba polubić specyficzne brzmienie Alpin).
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez lewy1305 » 8 grudnia 2012, 18:30

miałem kiedyś IDAx001 i byłem bardzo zadowolony i sprzedałem za 400 stówki
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez pietrek86 » 8 grudnia 2012, 22:46

Co do Alpine nie wszystkie modele CDE to już śmietnik są lepsze modele CDE I CDA ale są też gorsze partie co do cde polecam bardzo ALPINE CDE 9882ri naprawdę gra to bardzo przyjemnie a funkcja loudness potrafi wyciągnąć ostatnie soki z głośników zakupiłem już tych radyjek około 5 i każdy jest z niego bardzo zadowolony. Co do serii CDA czy serii z imprint mają one bardzo wysoką górę jak i dół co bardzo przeszkadza przy dłuższym słuchaniu wiem to ponieważ miałem już kilkanaście Alpinek jak i inne radia innych marek. Rożnica pomiędzy cde a cda będzie dopiero odczuwalna przy zamontowaniu oddzielnych wzmacniaczy dobrym wygłuszeniu drzwi i wymiany głośników na lepsze jakościowo.
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez sylwuch » 9 grudnia 2012, 09:49

Ja polecam tego Kena http://moto.allegro.pl/kenwood-kdc-u30r ... 42358.html jest super, dużo możliwości korekcji dźwięku, filtry itp. Świetne radyjko za nie duże pieniążki.
sylwuch
Stella +
Stella +

Postprzez Lesoto » 9 grudnia 2012, 21:46

pietrek86, miałem 3 radia z serii CDE i żadne z nich nie grało... Modeli nie pamiętam bo to było na przestrzeni kilku lat... Dopiero wkładając CDA-117Ri znowu uwierzyłem w Alpine, niestety na niezbyt długo, bo góra jednak mnie w kilkugodzinnej podróży strasznie męczyła, mimo 'nieostrej' reszty sprzętu... Ale pewnie za chwilę moment powrócę do tego modelu, ale już z Imprintem :-P A co się kurzyć w szafie będzie :mrgreen:

Nie zaryzykowałbym nawet 300pln'ów w CDE - za tę +/- kasę Kenwood będzie lepszym wyborem jak wyżej Siara i ktoś jeszcze zasugerowali.
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez MrSiara » 9 grudnia 2012, 22:41

Jest tak Alpine jak juz to tylko niestety wysokie serie. Alpine lubi ostrzyc jak juz wczesniej zostalo opisane. Pioneer znow ma przebarwiony dol tzn daje za duzo basu. Kenwood jest wywazony pod tym wzgledem wiec bralbym Kenia zwlaszcze ze w tych samych pieniadzach co Alpine czy Pioneer daje poprostu wiecej.
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez pietrek86 » 9 grudnia 2012, 23:00

hehehe to dobre bo miałem już tak Alpine 117 no i jak mówisz góra do bani miałem też model alpine 305 z samym usb, alpine 9855, i tak naprawdę dopiero i tu bez jaj przypasowało mi 9882ri podejrzewam że za jakiś czas to ulegnie zmianie ale jak na razie nie ma co narzekać wiem ze swojego doświadczenia że nie zawsze to co kosztuję wpadnie w ucho a za razem nie będzie go kaleczyć nie wspomnę także o pioneer 88rs bo to niby majsztersztyk a tak naprawdę to porażka

Po prostu trzeba wziąć każde radio z osobna i go posłuchać :) ja mam bardzo taką możliwość ponieważ bawię się tym sprzętem trochę :)

-- 9 grudnia 2012, 23:00 --

tu masz próbkę dźwięku Alpine cde 9882ri
http://www.youtube.com/watch?v=RpvCJDtwOLc

I ludzki czytajcie opinie :) nie sugerujcie się od razu ceną i nazwą CDE czy CDA bo jak napisałem wcześniej są mocniejsze i słabsze serie :brawo:
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 9 grudnia 2012, 23:08

pietrek86 napisał(a):I ludzki czytajcie opinie :)

Napisałbym raczej: jedźcie gdzieś posłuchać jak coś brzmi :-D Bo słowem pisanym się nie da przekazać barwy dźwięku :-P

P.S. Co do 117stki to nie ma hukowej góry, mnie ona zdrażniła po kilku godzinach słuchania nonstop... Na co dzień w dojazdach do pracy czy innym niedługim krążeniu nie dało się to we znaki :-P
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez different » 9 grudnia 2012, 23:19

aż mi się łezka w oku zakręciła na wspomnienie mojego CDA-9887, wyjątkowo pięknie grało a jedynym mankamentem było to że to była wersja na rynek USA, więc regulacja UKF była co 0,2MHz :) więc słuchałem tylko stacji z parzystą częstotliwością :mrgreen: ale dźwięk CD i MP3 wynagradzał wszystkie mankamenty - nawet na seryjnych głośnikach w vectrze
dlatego zawsze będę polecał Alpine - byle jakieś lepsiejsze modele
different
Signo
Signo

Auto: osobowe
Silnik: BLS 1.9

Postprzez pietrek86 » 9 grudnia 2012, 23:26

Co do 9887 mogę się zgodzić z kolegą :) ale 117 to porażka po mojemu zakupiłem je nowe i po 2 miesiącach sprzedałem :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 10 grudnia 2012, 10:41

Z tym czytaniem opinii i podejmowaniem decyzji na ich podstawie to bym bardzo ostrożnie podchodził, bo jak widać można różne rzeczy wyczytać jak np. że CDE gra lepiej niż referencyjny Pionek 88 ( ;-) ). Wszystko zależy od setup'u (auto, reszta hardware'u, montaż), ale przede wszystkim od ucha :-P
Ale zeszliśmy z tematu :roll:
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez pietrek86 » 10 grudnia 2012, 11:16

Od słuchu jak najbardziej miałem też wspomnianego pionka 88 no i powiem wizualnie bomba ale technicznie tyłka nie urywa :) sterowanie do bani góra bardzo wysoka a bass bardzo ciężki do ustawienia po takim radiu naprawdę oczekiwałem czegoś lepszego jeżeli miałbym któregoś razu wymieniać radio to w grę wchodzi tylko alpine 9887 nic innego

A co do radyjka do trzystu to naprawdę kenwood jak najbardziej OK
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez MrSiara » 10 grudnia 2012, 14:42

Najpierw trzeba zadac pytanie do czego bedzie nam to radio potrzebne? jesli do sluchania na ori sprzecie to nie ma po co wydawac wiekszych pieniedzy bo i tak roznica bedzie znikoma. Jesli planujemy rozbudowac system o wzmacniacze lepsze glosniki itp warto dozbierac i kupic lepsze radio ale to juz by pasowalo tak jak ktos wyzej napisal posluchac danego modelu.
pietrek86, powiedz mi jak mozna ocenic jak radio gra przez filmik z youtube? Jak sluchac to tylko na żywo :)
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez pietrek86 » 10 grudnia 2012, 18:02

chłopie youtube to jest tylko pogląd jeżeli chcesz zobaczyć co to za ziele idziesz do sklepu i testujesz jeżeli nie w sklepie to w miejscu gdzie montują car audio ja przynajmniej tak robię
Dobra koniec tematu bo w nim chodzi zupełnie o co innego
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez k4rol » 17 grudnia 2012, 16:19

Witam zamierzam zmienić radio w Leonie zastanawiam się nad 3 radiami:

Nakamichi NA-250BTR
ALPINE CDA-117RI
ALPINE CDA-137BTI

które z tych 3 najbardziej opłaca się zainwestowac? Ten ostatni modle to najdroższy więc raczej wybieram miedzy dwoma pierwszymi. Dziękuje za pomoc
k4rol
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez Lesoto » 17 grudnia 2012, 19:12

Z własnego doświadczenia - 117ka jest niezła, musisz gdzieś podjechać posłuchać.
Co do Nakamichi to... najwyższy obecny model kosztuje tyle ile kiedyś najsłabsza wersja budżetowa, a na wyposażeniu ma wszystko, od BT po Mofset... Kiedyś, 2-3 lata temu, dobre radio Nakamichi (CD 400) kosztowało ok 2-2.5kpln... Czy te nowe modele są coś warte w porównaniu z japońskimi klasykami? Nie podejrzewam ich o to, ale możesz sprawdzić :roll:
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez RafcioGTC » 23 grudnia 2012, 15:24

Ktoś może ma takie radio zamontowane bądź widział u kogoś i słyszał ?
Rozchodzi mi się po Pioneer DEH-X5500BT .
Swoją Aure sprzedaję ponieważ mam zamiar wsadzic na początku Suba do bagażnika a później jakąś porządniejszą zabudowę i właściwie potrzebne mi radio z wyjściami na wzmaka i chciał bym poznac może jakieś opinie użytkowników tego radyjka .

http://allegro.pl/pioneer-deh-x5500bt-b ... 12191.html
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Silnik: ASV 1.9

Wybór radia ~250zł

Postprzez Wegierek » 5 czerwca 2013, 19:30

Witam. Poszukuję radia samochodowego do kwoty ok 250zł.
Waham się pomiędzy dwoma:
http://allegro.pl/pioneer-deh-1500ub-1500ubg-1500ubb-radio-cd-z-usb-i3270935775.html
http://allegro.pl/pioneer-deh-2500ui-new2013-usb-iphone-ipod-krakow-i3271921099.html

Czym się różnią od siebie oprócz podłączenia iPoda?
Może wybrać coś innego?
Z góry dziękuję za odpowiedz
Wegierek
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wybór radia ~250zł

Postprzez dreadlook » 5 czerwca 2013, 20:12

W tej cenie nówka nie różni się niczym praktycznie w odsłuchu, zastanów się nad używanym Kenwoodem 7031 :-P
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez MrSiara » 5 czerwca 2013, 20:25

to zalezy co oczekujesz od radia czy bedziesz rozbudowywal system o wzmacniacze itp jesli tylko wymiana to wybierz ktory ci tylko pasuje zagraja tak samo :)
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez Wegierek » 5 czerwca 2013, 20:41

Zależy mi bardziej żeby nie przerywało muzyczki z cd tak jak to robi moja aura jadąc ;)
Co do rozbudowy zestawu to już raczej trochę z tego wyrosłem, sprzedałem sprzęt grający z poprzedniego auta i teraz szukam jakiegoś dobrego radia w małych pieniążkach :wink:
Jeśli chodzi o Kenwooda to znalazłem takie opcje ( wolę kupić nowe ) :
http://allegro.pl/kenwood-kdc-u31r-usb-suboutgwpl-parametreq-wroclaw-i3289481942.html
http://allegro.pl/kenwood-kdc-3054ury-for-android-kurier14zl-wroclaw-i3289485829.html

Zawsze miałem radia pioneera i stąd przekonanie do nich :)
Wegierek
Stella
Stella

Postprzez dreadlook » 5 czerwca 2013, 20:50

Nowe bierz takie, które Ci się bardziej podoba w tej kasie :)
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez MrSiara » 5 czerwca 2013, 21:01

bierz to radio ktore ci sie bardziej podoba Pioneer bedzie troszke bassu wiecej dawal kenwood gral naturalniej
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez pietrek86 » 5 czerwca 2013, 21:08

A nie lepiej dołożyć trochę i coś z Alpine zakupić ??
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Wegierek » 5 czerwca 2013, 21:20

Zostanę przy pierwszej myśli i wybiorę pionka :wink:
Dzięki za pomoc :-D
Wegierek
Stella
Stella

Re: Jakie radio do Leona 1M?

Postprzez PaVLo » 7 lipca 2013, 09:10

Siemka.

Przeglądając ostatnio neta natrafiłem na bardzo ciekawe radyjko a mianowicie Peiying Alien model PY9909 1Din z 7" wyświetlaczem, GPS, DVB-t, Bt

Nie jestem melomanem ale lubię ciekawe konstrukcje a ta mnie bardzo zainteresowała, między innymi za wyświetlacz, system Win CE, możliwość używania GPS oraz za dość ciekawy dodatek jakim jest dekoder DVB-T. Moc 4x40W (Mosfet) też powinna wystarczyć do seryjnego nagłośnienia, o dodatkach typu USB czy wejście na karty pamięci też warto wspomnieć.

Co myślicie o takich konstrukcjach dla kogoś kto nie potrzebuje rozróżniać w głośnikach czy pierdnął komar czy mucha ? :-D
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez wojtekk » 7 lipca 2013, 09:32

Pejingi i inne tego typu sprzety nie nadaja sie do niczego, slaba konstrukcja, materialy, o dzwieku nie wspomne i zywotnosci tego sprzetu..
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez noster » 8 lipca 2013, 21:14

Tu się zgodzić nie mogę :P Firma Peiying jest oczywiście chińczykiem jednak pokazała że od czasu do czasu potrafi zrobić coś fajnego w dobrych pieniądzach :p niestety dobre produkty wychodziły tylko w pierwszej premierowej serii a każda kolejna jest coraz gorsza :x Więc warto czasem zaryzykować i kupić jakąś nowość :P
noster
Signo
Signo

Auto: leon
Silnik: AHF 1.9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja