Tom-Tdi napisał(a):ja bym się chętnie podłożył tylko że pracuje za granicą także mój cykl to średnio 3 tyg w pl 2 m-ce za granicą i nie wiem czy z takimi ograniczeniami czasu miało by to jakiś sens. Mam same zegary tylko że z małym fisem z Altei także jak by mogły się na coś przydać to mogę udostępnić,ale jak znam życie zegary to 1/4 tego co jest Ci potrzebne.Póki co ja jestem chętny
Spoko, jak bedzie taka potrzeba to ewentulanie sie odezwe,
Moje testy polegaja na sprawdzeniu wspolpracy VFIZ z danym sterownikiem silnika - czy wszystkie funkcje dzialaja oraz na zebraniu logow z CAN'a, zajmuje to ok 2 godzin.
Pozniej i tak jest analiza i opracowanie materialu w domu i ew. modyfikacja oprogramowania VFIZ'a.
Nie jest to rozgrzebania pol auta i testowanie metoda prob i bledow.
Do TDI to kupilem ECU na allegro i uruchomilem na parapecie

Do swojej benzyny to mialem tez kupiony zapas.
Ale do turbo benzyny juz szkoda mi bylo natsepnej kasy ladowac
[ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 ]przebor napisał(a):Bardzo fajne urządzenie. Szczere gratulacje za pomysł, włożony wysiłek i umiejętności.

Niestety z punktu widzenia posiadacza Leona urządzenie to ma jedną oczywistą wadę - brak licznika FIS w standardowym wyposażeniu tego samochodu. Ja osobiście nie planuje kupować licznika FIS, szczególnie że (sam chyba o tym pisałeś), trudno trafić na egzemplarz ze sprawnym w 100% wyświetlaczem. Stąd moje pytanie - czy jest możliwość przygotowania takiej wersji urządzonka (uproszczonej) która współpracowałaby ze standardowym MFA Leona? Tzn. mam na myśli, aby na tym samym małym ekranie na którym mamy średnie/chwilowe spalanie, czas jazdy, temp. zewn. itp. wyświetlać dodatkowo kilka dodatkowych, najciekawszych informacji (pojedyczno) i przełączać je normalnie manetką.
Dzieki za gratulacja, wlozylem w to w sumie pol roku czasu, zaczelo sie glownie z ciekawosci

I zgadzam sie ze brak FISa w standardowym wyposarzeniu to wada a brak czegos a'la VFIZ w standardzie to jeszcze wieksza wada

Jest sporo brakow/wad standardowego wyposarzenia, dlatego wlasnie sporo rzeczy sie zmienia samemu

Tak, zgadza sie ciezko kupic dobry licznik FIS jesli sie nie ma jakiegos (czytaj dosyc kosztownego) doswiadczenia, teraz raz na miesiac znajduje dobry FIS i daje gwarancje na to co stworze 12mies i jest git nie bylo zwrotow.
Niestety na standardowym wysietlaczu Leon'a ani nawet na 1/2FIS nie ma mozliwosci wyswietlenia .
Z ciekawości, o ile to nie tajemnica handlowa

, na jakim procesorze/układzie to działa? Czy komunikację z ECU (czyli jak się domyślam protokół KW1281) zrobiłeś od zera samemu?

implementacje protokolu KW1281 zrobilem samemu ale bazuje glownie na zczytywanie(podsluchiwaniu) magistrali CAN i wysylanych kominkatow przez moduly (glownie ECU i zegary, oczywiscie format danych musialem sam rozszyfrowac) jest tego duzo i aktualizowane kilkadziesiat razy na sekunde.
pozdro