Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
bogdan201 napisał(a): Teraz napisze o średnim spalaniu jakie uzyskałem z całego zbiornika paliwa 50% miasto 50% trasa – wynik 6,6l/100km.
bogdan201 napisał(a):Teraz pytanie do innych posiadaczy DSG z silnikami diesla: czy po włączeniu trybu „D” i zwolnieniu hamulca auto już delikatnie chce ruszyć ? U mnie tak jest a czytałem na innych forach, że w Passacie czasami auto na „D” potrafi stoczyć się w tył na wzniesieniu stąd w standardzie u Passata z DSG jest „AutoHold” automatyczny hamulec. W Leonie nie ma czegoś takiego ale żeby auto cofnęło do tyłu na „D” to musiałaby być spora górka.
Adamek napisał(a):bogdan201 napisał(a):Teraz pytanie do innych posiadaczy DSG z silnikami diesla: czy po włączeniu trybu „D” i zwolnieniu hamulca auto już delikatnie chce ruszyć ? U mnie tak jest a czytałem na innych forach, że w Passacie czasami auto na „D” potrafi stoczyć się w tył na wzniesieniu stąd w standardzie u Passata z DSG jest „AutoHold” automatyczny hamulec. W Leonie nie ma czegoś takiego ale żeby auto cofnęło do tyłu na „D” to musiałaby być spora górka.
Ja mam Passata z DSG (tylko, że motor benzynowy) Po włączeniu trybu "D" i zwolnieniu hamulca nożnego auto delikatnie rusza do przodu, nie miałem jeszcze przypadku aby mi się samochód stoczył do tyłu na wzniesieniu aczkolwiek twierdzę, że jest to możliwe przy większym nachyleniu. AutoHold czyli jak piszesz automatyczny hamulec nie był standardem, był opcją ale na tyle tanią, że każdy użytkownik kupujący skrzynię DSG doposażył sobie auto o ten dodatek
cypreess napisał(a):2) Jedyny minus skrzyn automatycznych jaki mi jest znany to problem szybkiego/sportowego ruszania. A to moze u wielu osob zabic frajde z jazdy. Problem polega na tym, że przy normalnym uzywaniu skrzyni wciśnięcie gazu do dechy ze startu zatrzymanego zawsze owocuje okolo sekundowym opoznieniem. Z tego co ze znajomym udalo nam sie ustalic, kwestią problemu nie jest szybkość pracy skrzyni czy sprzegla - tylko to, ze automatyka stara sie oszczedzic podzespoly ruszajac z mniejszych obrotow potem stopniowo pozwalajac je zwiekszyc w bezpiecznych granicach.
Rozwiazaniem tego problemu mial byc LaunchControl (LC), ktory okazal sie wielkim niewypalem. Owszem, przelaczenie skrzyni w tryb S oraz odlaczenie przyciskiem ESP (sic!) powodowalo ze mozna bylo W NIEKTORYCH MODELACH SKRZYNI DSG trzymajac hamulec docisnac gaz do konca (silnik rozkrecal sie troche ponad 2000 obrotow, ale nie wiecej) i puscic hamulec ruszajac szybciej, ale bylo wiele kwestii wtornych, ktore są przeszkoda aby tego uzywac. Pierwsza sprawa - nikt kto sporadycznie chce ruszyc w ten sposob nie bedzie wykonywal tej sekwencji operacji bo to jest niepraktyczne. Po drugie producenci widzac, ze LC jest wykorzystywane duzo czesciej niz zakladali zaczeli liczyc straty wynikajace z reklamacji skrzyn - w DSG sa dwa male sprzegla zamiast jednego duzego - zwytonosc przy obciazeniu takim jest wiec duzo mniejsza od klasycznego duzego sprzegla. Ja je ktoś non stop w ten sposob i pod rząd pałował - to sprzegła padały. W związku z tym w większości nowych skrzyń funkcja jest programowo zablokowana.
Tak więc wniosek - jeśli ktoś planuje zakup autka żeby sie po ulicy spod świateł ścigać to przy dsg będzie za każdym razem tracił na starcie. W normalnej jeździe to jest uciążliwe tylko w sytuacji jak stoimi na jednym pasie w korku i chcemy się "wbić" na drugi pas który jedzie. Ten sam problem. Albo nas ktoś wpuści albo ciężko się wbić z powodu tego opóźnienia.
Adamek napisał(a):Dlaczego LC okazuje się wielkim nie wypałem?
kolega Lucas odebral w 2009 scirocco 2.0 tsi z dsg i tam jest procedura startu. takze nie wiem skad takie infocypreess napisał(a):wycofano LC z nowych modeli.
Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość