Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
rydzudzik napisał(a):Witam wszystkich. Powoli zmienia nam się aura i co za tym idzie chciałbym zabrać się za przyciemnienie szyb w moim Leonie, stad pytanie . Czy macie jakieś znajome zakłady w mazowieckim które wam okleiły i nie zdarły z was kupe kasy? Trochę podzwoniłem i w okolicach Warsawy chcą od 500 d0 600 zł (za wszystkie szyby tylna, boczne tylnie i przednie), a moze ktoś z was robił to sam i chciałby mi co nieco podpowiedzieć??
Asia80 napisał(a):szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:
- data instalacji,
- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,
- marka pojazdu,
- nr nadwozia/rejestracji pojazdu,
- typ folii,
- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),
- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.
Format tego zaświadczenia powinien być wielkości nadającej się do przechowania z innymi dokumentami samochodu (dowód rejestracyjny itp.)
Policjanci w czasie codziennej służby kontrolując pojazdy zwracają uwagę na wszystkie czynniki mające bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego. Do rozważnych kierowców zwracamy się z apelem aby poodklejali folię z szyb przednich bocznych i czołowych co wpłynie na poprawę bezpieczeństwa i pozwoli uniknąć niepotrzebnych kosztów po kontroli policyjnej. Za przyciemnianie szyb przednich bocznych i czołowej policjant zatrzyma dowód rejestracyjny oraz może nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł.
Podstawy prawne:
Rozporządzenie MTiGM z 1 kwietnia 1999 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. nr 44, poz. 432)
Regulamin Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ nr 43 i 46
Pismo BW/720/2002 z dnia 22.04.2002 roku Instytut Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie.
celinskip napisał(a):Kozak, super pomysl z ta jedna szyba
TOMMI napisał(a):rydzudzik napisał(a):Witam wszystkich. Powoli zmienia nam się aura i co za tym idzie chciałbym zabrać się za przyciemnienie szyb w moim Leonie, stad pytanie . Czy macie jakieś znajome zakłady w mazowieckim które wam okleiły i nie zdarły z was kupe kasy? Trochę podzwoniłem i w okolicach Warsawy chcą od 500 d0 600 zł (za wszystkie szyby tylna, boczne tylnie i przednie), a moze ktoś z was robił to sam i chciałby mi co nieco podpowiedzieć??
Uderz tutaj 880 219 921
http://www.przyciemnianie.com.pl/
Bardzo profi
Kozak napisał(a):Ja jeździłem z ciemnymi przednimi szybami przez niemal 4 lata ( przednie najsłabsza folia , tył średnia ) i tylko raz ( 1 ) podczas wielu kontroli ktoś przyczepił mi się do przednich szyb .
W zwiąku z tym że jeden z " Panów Policjantów " wziął sobie za punkt honoru jednak mnie uwalić , to musiałem coś z tym zrobić .
AdamekMMz napisał(a):RaDeK86, Pokaż mi firmę gdzie za 1500zł zrobią Ci wszystkie szyby piecowo z atestami w opcji Solar to jutro tam jadę
Kozak napisał(a):
Na dzień dzisiejszy mam przyciemnione wszystkie tylne szyby średnią folią , natomiast przednią mam przyciemnioną TYLKO szybę prawą ( najsłabszą folią ) i gwarantuję że nikt kto nie wie o tym nie zauważy że z przodu przyciemniona jest tylko jedna szyba , efekt wizualny jest taki że wydaje się że wszystkie szyby są przyciemnione ( bo w aucie jest ciemno ) natomiast jak .... ( Policjant ) podchodzi i chce sobie to sprawdzić to od jego strony ( czyli lewa , bo zazwyczaj policjant podchodzi z lewej strony ) szyba jest czysta , nie oklejona i mimo sprawdzania czarodziejskim czujnikiem szyba ma 30 % przyciemnienia ( dopuszczonego ustawą ) .
jamallorock napisał(a):macie jakis namiar na firme z K-ce badz okolic?
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości