chciałbym się zapytać czy ktoś na forum przerabiał temat wymiany koła dwumasowego w FR-ce TDI? Jeszcze nie wiem czy u mnie jest dokładnie wina koła czy może hałasuje skrzynia. Objaw jest taki - zimny silnik, po uruchomieniu po kilku sekundach rytmiczne stuko-szuranie z pod maski. Po wyciśnięciu sprzęgła cisza, również po przejechaniu paru kilometrów i rozgrzaniu się silnika i podzespołów - cisza. Przy jeździe z małą prędkością i nagłej zmianie rytmu jazdy (odpuszczenie gazu) zdarza się usłyszeć i wyczuć głuchy dźwięk tak jakby pochodzący z przekładni. Równie dobrze mogą to być luzy na wałkach w skrzyni biegów. Bujam się z tym już ok. 2 lat. Póki co kręcę się raczej po miejscu i trochę strach wyjechać dalej bo jak coś rypnie to będzie problem. Dochodzi do tego trochę irytacji - nie dość że klekocze to jeszcze brzęczy

Dokładne stwierdzenie co jest przyczyną będzie możliwe najprawdopodobniej po rozebraniu draństwa na warsztacie. Już teraz pytam żeby wiedzieć co i jak.
- jeśli okaże się że to dwumas to co założyć ? chodzi mi o producenta, model i źródło dostępności, orientacyjne koszty jeśli znane
- jeśli skrzynia to co z tym fantem zrobić - regenerować, szukać zastępczej ?
- warsztat - czy jest tu ktoś kto przerabiał już te tematy i wie o co chodzi.
Dzięki za wszelkie informacje i pomoc